HIFKSaiPa
la 21.09.2024 klo 17:00

FALCK TIETURVA: C-nuorten syyskausi – 18 voittoa 20 ottelusta

IFK-junnujen viikkoraportti.

Viime viikolla syyskautensa päätökseen saivat Nuorten SM-Liigassa Kollit, sekä SM-karsinnoissa vahvan syyskauden pelannut ja kahden eri karsintavaiheen lohkovoitot nimiinsä vienyt C-nuorten joukkue. B-nuorten taistelu viimeisestä jatkopaikasta kevään SM-sarjaan jatkuu tällä viikolla pelattavilla kahdella viimeisellä karsintaottelulla.

"Kokonaisuutena meidän syyskausi on ollut hyvä"

C-nuorten SM-sarjan toisen karsintavaiheen viimeiset ottelut pelattiin viikonloppuna. Jo aiemmin paikkansa vuodenvaihteen jälkeen käynnistyvään SM-sarjaan varmistanut IFK kaatoi lauantaina HPK:n vieraissa maalein 5-1 ja sunnuntaina Blues-Akatemian Elisa Areenalla 5-3. HPK:ta vastaan IFK:n tehopelaajat olivat kolme tehopistettä (1+2) nakuttaneet Lassi Vitali ja Jules Gallet. Lisäksi maalinteossa onnistuivat Anton Korhonen, Otto Etelätalo, sekä Anton Lundell. Maalissa pelannut Henrik Tikkanen torjui 25 kertaa. Blues-Akatemiaa vastaan 11 eri IFK-pelaajaa kirjautti nimiinsä yhden tehopisteen ja maalinteossa onnistuivat Vitali, Jere Henriksson, Joona Aalto, Leevi Paakkalasekä Patrik Fjader. Tikkanen torjui viikonlopun toisessa ottelussaan 19 vastustajan laukausta.

– HPK:ta vastaan päästiin hienosti peliin mukaan vastustajan pikaisesta avausmaalista huolimatta. Pelin painopiste pysyi pääosin kaverin päädyssä ja oltiin vahvoja kaksinkamppailuissa. Lopputulos oli siinä suhteessa oikeutettu. Blues-Akatemia oli totutun sitkeä ja hyvin liikkuva joukkue. Meillä saattoi valmistautumisessa jo hieman näkyä tuleva sarjatauko ja vastustajan sijoitus sarjataulukossa. Asenne saatiin kuitenkin korjattua toiseen erään ja muutama komea maali saatiin aikaiseksi. Päätöserässä Akatemia innostui vielä raivokkaaseen takaa-ajoon meidän muutamasta jäähystä johtuen, mutta siitäkin selvittiin, C-nuorten päävalmentaja Nemo Nokkosmäki paketoi viikonlopun tapahtumat yhteen.

IFK eteni syyskaudella pelatuista karsinnoista vakuuttavalla tavalla varsinaiseen SM-sarjaan. Joukkue voitti niin ensimmäisessä, kuin toisessakin karsintavaiheessa oman lohkonsa ja 20 pelatusta karsintaottelusta joukkue voitti 18 (maalit 123-45). Nyt päättyneessä toisessa karsintavaiheessa IFK voitti kuusi viimeisintä otteluaan.

– Kokonaisuutena meidän syyskausi on ollut hyvä. Tavoitteena olleet pelilliset asiat alkavat pikkuhiljaa näkyä ja urheilijaksi kasvamisessa on pääosin otettu hyviä askeleita eteenpäin, Nokkosmäki kehuu.

Toisessa karsintavaiheessa IFK:n paras pistemies oli 14 tehopistettä (5+9) yhdeksässä ottelussa tehnyt Lassi Vitali, joka oli myös joukkueen sisäisen syöttöpörssin ykkönen. Paras maalintekijä oli yhdeksässä ottelussa kahdeksan maalia ampunut ja koko kolmoslohkon maalikuninkuuden voiton jakanut Joona Aalto. Maalivahdeista Henrik Tikkasen kuuden ottelun torjuntaprosentti 92,2 % oli koko lohkon kärkilukema. Matti Fingerroos torjui neljä ottelua torjuntaprosentilla 88,3 %.

Avauserän hurmos kantoi voittoon Jokereista

B-nuorten SM-alkusarjassa tiukkaa taistelua viimeisestä jatkopaikasta käyvä IFK aloitti viikonlopun komealla tavalla kaatamalla perjantaina Jokerit Pirkkolassa maalein 3-2. IFK teki kaikki kolme maaliaan jo avauserän ensimmäisten 12 minuutin aikana. Maalinteossa onnistuivat Atte Kauppinen, Juha Jääskäsekä Lauri Kulmala. Jokerit nousi vielä maalin päähän tehtyään maalin toisessa ja kolmannessa erässä, mutta IFK:n maalissa 23 kertaa torjuneen Anton Ignatiuksen johdolla joukkue taisteli hienosti loppuun asti napaten kuudennen peräkkäisen voittonsa.

– Paikallisottelu ja tärkeitä pisteitä jaossa! Saimme otteluun alkuhermoilun jälkeen hyvän startin. Toisen erän alkuun luotiin iso määrä maalipaikkoja, mutta lisämaalit jäivät uupumaan. Kolmannen erän lopussa Jokereiden kavennus meinasi pistää jännittämään, mutta saimme pidettyä johdon ja tärkeät pisteet, B-nuorten päävalmentaja Kari Kalto hehkutti komean vierasvoiton jälkeen.

Sunnuntaina IFK isännöi Tapparaa, joka aloitti vierasjäällä vahvasti iskemällä seitsemässä minuutissa kaksi maalia. Toisen erän viidennellä minuutilla Juha Jääskä kavensi vielä 1-2:een, mutta Tapparan vyöryä se ei hidastanut, vaan vierasjoukkue iski toisessa erässä kolme maalia karaten 2-5-johtoon ennen toista erätaukoa. IFK:n toisen maalin toisessa erässä laukoi Otto Salmi 25 sekuntia ennen taukosummeria. Päätöserän IFK vei nimiinsä maalein 2-1, mutta hävisi ottelun lopulta 4-6. IFK:lta kolmannessa erässä maalinteossa onnistuivat Lauri Kangas (1+1) sekä Teemu Engberg.

– Todella huono startti otteluun. Aikalisä ja muut kikat eivät purreet ja olimme perässä ensimmäisen kympin. Erän vanhetessa päästiin kuitenkin jo paremmin peliin mukaan. Toinen erä oli meiltä heikko ja teimme siinä pahoja virheitä. Kolmas erä oli aika lailla samanlaista. Heikko esitys meiltä, emme päässeet otteluun mukaan missään vaiheessa, Kalto harmitteli.

Kun alkusarjaa on pelaamatta kaksi kierrosta, IFK on sarjataulukossa karsintaviivan alapuolella sijalla 11. Viivan yläpuolella sijalla 10. on HPK, jolla pisteitä on saman verran kuin IFK:lla (43), mutta maaliero yhden pykälän verran parempi. Viimeiset ottelut pelataan tulevana viikonloppuna. IFK kohtaa lauantaina kotonaan Pelicansin ja sunnuntaina vieraissa JYPin. On myös mahdollista, että sekä HPK, että IFK etenevät 10 parhaan joukkoon ja SM-sarjaan. Mikäli molemmat joukkueet voittavat viimeiset ottelunsa varsinaisella peliajalla ja 48 pisteessä ennen päätöskierroksia sijalla yhdeksän oleva Ilves puolestaan häviää molemmat ottelunsa, Ilves putoaa karsintaviivan alapuolelle.

Kollit neljäntenä joulutauolle

Nuorten SM-Liigan syyskausi päättyi Kollien osalta kahteen vierasotteluun. Lauantaina Vaasassa Kollit ratkaisi ottelun käytännössä jo avauserässä karkaamalla Henrik Borgströmin (1+1), Matias Rahikaisensekä Alex Leväsen (1+1) maaleilla 3-0-johtoon. Toisessa erässä Sport kavensi 1-3:een, mutta Tomi Hiekkavirran ja Perttu Leschin (1+1) toisen erän maaleilla Kollit eteni lopulta 5-1-voittoon päätöserän ollessa maaliton. Santeri Lipiäinen Kollien maalissa torjui 19 kertaa.

Sunnuntaina Kollit matkusti Jyväskylään JYPin vieraaksi. Tasaisen ottelun ratkaisu syntyi kolmannessa erässä ajassa 54.38 JYPin siirtyessä 3-2-johtoon. Kollit pääsi yrittämään tasoitusmaalia vielä ylivoimallakin aivan ottelun loppuhetkillä, mutta ainoa maalinteossa onnistunut joukkue oli lopulta kotijoukkue, joka viimeisteli loppulukemat 4-2:een tyhjään maaliin reilu minuutti ennen päätössummeria. Kolleista maalinteossa onnistuivat ottelun avausmaalin avauserässä laukonut Joakim Kukkonensekä toisessa erässä 2-2-tasoitusmaalin viimeistellyt Robin Ullberg (1+1). Christian Heljangolle kirjattiin Kollien maalissa 21 torjuntaa.

Kollit voitti syyskaudella 30 pelaamastaan ottelusta 19 ja varsinaisella peliajalla joukkue hävisi vain seitsemän kertaa. 59 sarjapisteellään Kollit lähtee joulutauolle sijalla neljä. Joukkueen paras pistemies, sekä sisäisen maali- ja syöttöpörssin ykkönen oli 23 ottelussa 37 tehopistettä (18+19) tehnyt Henrik Borgström. Lisäksi kymmenen maalin rajapyykin syyskaudella rikkoivat Bastien Maia (12), Antton Mönkäre (11) ja Perttu Lesch (10). Joukkueen tehokkain puolustaja oli 30 ottelussa 22 tehopistettä (7+15) tehnyt Tomi Hiekkavirta, jonka tehotilasto + 19 oli Kolleista syyskauden kovin. Maalivahdeista Santeri Lipiäinen urakoi 17 ottelua torjuntaprosentilla 90,5 %. Fredrik Groenstrand (93,5 %) ja Christian Heljanko (90,6 %) pelasivat molemmat syyskaudella seitsemän ottelua.

Kollien kausi jatkuu loppiaisena vierasottelulla Ilvestä vastaan.

Kollien pistemiehet: Antton Mönkäre 0+3 (28 ottelua, 11+12=23), Alex Levänen 1+1 (27, 5+10=15), Henrik Borgström 1+1 (22, 18+19=37), Perttu Lesch 1+1 (29, 10+7=17), Robin Ullberg 1+1 (22, 1+1=2), Antti Koskimies 0+2 (10, 1+4=5)

B-nuorten pistemiehet: Juha Jääskä 2+1 (4 ottelua, 5+0=5), Lauri Kangas 1+1 (13, 6+10=16), Janne Hämäläinen 0+2 (4, 0+4=4), Joni Still 0+2 (27, 4+9=13), Olli Oksanen 0+2 (20, 2+5=7)

C-nuorten pistemiehet: Lassi Vitali 2+2 (9 ottelua, 5+9=14), Jules Gallet 1+2 (8, 2+6=8), Anton Korhonen 1+1 (10, 3+3=6), Jere Henriksson 1+1 (10, 5+8=13), Otto Etelätalo 1+1 (8, 5+6=11)