logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Westpro viikkoraportti: C-nuorilla tehokas syyskauden päätös

Samalla kun joulunpyhät lähestyvät kovaa vauhtia, niin junioreiden SM-karsinnoissa edetään kohti viimeisiä otteluita.

”Malttia lisää, pitkä syksy alla”

Kollit pelasi viime viikolla Nuorten SM-Liigan alkusarjassa kaksi ottelua, joista ensimmäisen perjantaina kotikaukalossaan Jokereita vastaan. Kyseessä oli Nuorten SM-Liigan todellinen kärkiottelu, lähtihän Jokerit syyskauden toiseksi viimeiseen otteluviikkoon sarjan kärkijoukkueena ja Kollien sijoitus ennen viime viikkoa oli kolmas.

Kärkiottelusta muodostui odotetun tasainen vääntö tärkeistä sarjapisteistä. Kollien tilanne voiton suhteen näytti hyvältä toisen erän alkupuolella, kun Jaani Holopaisen ja Eetu Kukan 27 sekunnin välein laukomat kaksi maalia toisen erän alkuun siivittivät isännät 3-1-johtoon, kun ottelua oli pelattu tässä kohtaa vasta reilut 21 minuuttia. Avauserässä Kollien 1-0-johtomaalin oli viimeistellyt Lassi Vitali.

Jokerit nousi kuitenkin tasoihin vielä toisen erän aikana ja kun kolmas erä, sekä jatkoaika olivat maalittomia, haettiin kauden toiseen Stadin derbyyn ratkaisua voittomaalikilpailusta. Siinä Kollien sankariksi nousi varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla yhteensä 25 torjuntaa esittänyt maalivahti Henrik Tikkanen, joka ”rankkareissa” torjui Jokereiden viidestä yrityksestä neljä. Kun kotijoukkueen laukojista maalinteossa onnistuivat Okko Kangasniemi, sekä Miika Herrala, pääsi Kollit juhlimaan kahta sarjapistettä 4-3-voiton myötä. Kollit vei syyskaudella molemmat Stadin derbyt nimiinsä, yhteispistein 5-1.

– Ensimmäinen erä oli meiltä ottelun heikoin, pelaaminen liian syvällä hyökkäyspäässä johti useisiin ylivoimahyökkäyksiin Jokereille. Toisesta erästä eteenpäin se korjaantui ja päästiin hyvin pelin päälle. Tiukka, tasainen kamppailu, Kollien päävalmentaja Kimmo Kuhta kommentoi ottelun jälkeen.

Lauantaina Kollit matkusti HPK:n vieraaksi Hämeenlinnaan. Kukan ajassa 4.29 laukoma ottelun avausmaali toi vierasjoukkueelle erinomaisen startin, mutta kotijoukkue onnistui kuitenkin nousemaan tasoihin vajaat viisi minuuttia myöhemmin. Toisessa erässä HPK siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon, mutta vain 21 sekuntia myöhemmin Herralan (1+1) laukaus painui isäntien maaliin ja tilanne oli jälleen tasan. Kolmanteen erään lähdettiin HPK:n johtoasemassa, kun ritaripaidat viimeistelivät 3-2-maalin 37 sekuntia ennen toista erätaukoa alivoimalla.

Kollit on tällä kaudella esitellyt useita komeita kolmannen erän nousuja ja sellainen nähtiin myös tällä kertaa. Ensin Janne Hämäläinen tasoitti ottelun 3-3:een ajassa 46.53 ja reilut neljä minuuttia myöhemmin Holopainen (1+1) laukoi vierasjoukkueen 4-3-johtoon. Voittoon asti päätöserän osumat eivät tällä kertaa kuitenkaan riittäneet, sillä HPK nousi aivan kolmannen erän loppuvaiheilla ylivoimalla tasoihin ja ottelun voittomaali jatkoajalla syntyi ajassa 61.59, Kollien harmiksi kotijoukkueen toimesta.

– Ihan hyvä kokonaisuutena, mutta jäähyiltiin liikaa ja rytmi viidellä viittä vastaan pelaamiseen katosi sen seurauksena. Välillä turhaan ylihyökättiin, josta HPK pääsi iskemään vastaan. Malttia lisää, koska pitkä syksy alla ja fiksumpaa pelaamista kiekon kanssa, Kuhta käänsi katseet kohti tulevia otteluita.

Kun alkusarjaa on kärkinelikon, Kärpät, Jokerit, Kollit ja Pelicans, osalta pelaamatta vielä kolme ottelua, taistelee Kollit syyskauden viimeisellä otteluviikolla kolmannesta sijasta Pelicansia vastaan. Joukkueet kohtaavat perjantaina Elisa Areenalla. Kolleilla on myös vielä pieni mahdollisuus nousta toiseksi, mutta se vaatisi kolmesta viimeisestä ottelusta yhdeksän pisteen saalista, eikä Jokerit saisi samaan aikaan ottaa pistettäkään kolmesta viimeisestä ottelustaan.

”Itselläkin nousi iho kananlihalle”

B-nuorten SM-alkusarjassa IFK:n kolmen ottelun viikko käynnistyi kotivoitolla Bluesista, mutta viikonlopun kaksi ottelua toivat kaksi tappiota.

– Koko viikko oikeastaan puhuttiin otteluun valmistautumisesta, koska jo viikon ensimmäisessä ottelussa oli kaikki mahdollisuudet ”klassiseen ohipeliin”. Alla oli 6-2-voitto sarjakakkosesta TPS:stä, sekä päivää aiemmin kaatunut Blues samoin lukemin. Ensimmäiset 21 minuuttia (Bluesia vastaan) onnistuttiin siinä, että aiemmat kohtaamiset tai pelin tulos, saati hukattu maalipaikka, ei saisi määrittää yksilön suoritustasoa, vaan jokainen pelaaja määrittää vaatimustasonsa ja sitä kautta suoritustasonsa itse. Jokaiseen vaihtoon, kerta toisensa jälkeen, Ville Parkkulainen B-nuorten valmennuksesta analysoi.

Avauserässä IFK onnistui maalinteossa kahdesti, Rasmus Ruususen viimeistellessä kaksi maalia. Aleksi Huttusen 3-0-maali ajassa 21.26 enteili kotijoukkueelle maalirikasta keskiviikko-iltaa naapurin kustannuksella, mutta toisin lopulta kävi. Blues iski ennen toisen erän ja ottelun puoliväliä kaksi maalia nousten maalin päähän, tehden ottelusta tiukan ja jännittävän pääkaupunkiseudun paikalliskamppailun.

– 21 minuutin kohdalla tilanne oli 3-0, mutta sitten alkoi tuska. Fokus meni täysin epäolennaisiin asioihin, jotka ainoastaan syövät ja nakertavat jengiä. Negaatio otti vallan. Hyppäsimme pois kuskin penkiltä, vaikkakin laukaukset kirjattiin reilusti meille. Kundeille kiitos kolmesta isosta pisteestä, mutta rupateltavaa jäi, Parkkulainen myönsi ottelun jälkeen.

IFK:n maalissa pelannut Jani Lampinen torjui 3-2-voitto-ottelussa 22 laukausta, sekä nappasi syöttöpisteen joukkueensa avausmaaliin. IFK laukoi ottelussa kohti Bluesin maalia 45 kertaa. B-nuorten paikalliskamppailut saivat jatkoa heti perjantaina, kun Elisa Areenalle vieraaksi saapui Jokerit.

– Lähtökohdat olivat hieman erilaiset. Itsenäisyyspäivä, vieraat Ilmalasta, kotihalli, molempien seurojen historiat, sekä keskinäiset historiat. Siinä ei niin sanotusti tarvinnut ”pumppailla poikien kumeja”. Näistä asioista puhuttiin ottelupalaverissa ja itselläkin nousi iho kananlihalle, Parkkulainen kuvaili fiiliksiään ennen ottelua.

Ottelun avausmaali kirjattiin IFK:n nimiin, kun Aatu Laakso huudatti ensimmäisen kerran kotiyleisöä ajassa 12.45. Jokerit nousi vielä avauserässä tasoihin ja siirtyi ensimmäistä kertaa vähämaalisessa jännitysnäytelmässä johtoon kolmannessa erässä ajassa 47.46. Isännät taistelivat tiukasti loppuun asti ja palkinto taistelusta saatiin reilut kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Ruususen viikon kolmas maali nosti IFK:n tasoihin 2-2:een ja ottelun jatkoajalle. IFK:lle taistelu tuotti lopulta yhden sarjapisteen, kun Jokerit käänsi ottelun edukseen jatkoajalla, voittomaalin pysäyttäessä pelikellon aikaan 61.14.

– Saatiin aivan mielettömän raikas ottelu, koko ajan mentiin – siis molemmat jengit! Varsinkin ensimmäinen erä oli todella vauhdikasta B-nuorten lätkää. Hieno kiekkoilta ja pojille siisti kokemus, vaikka Jokerit kaksi pistettä mukanaan veikin. Menetimme pisteet muutamaan väärään valintaan omassa kiekollisessa pelissämme. Silti olen ylpeä kundeista ja siitä harppauksesta, jonka ottivat henkisellä puolella Blues-ottelun jälkeen, Parkkulainen kiitteli.

Sunnuntaina IFK vieraili JYPin kotiluolassa Jyväskylän Hippoksella ja tällä kertaa kyyti oli kylmää.

– Edelleen mentiin teemalla valmistautuminen. Oltiin kyllä myyty kundeille, että tiedossa on viikon vaikein ottelu ja nimenomaan, kun puhutaan mentaalipuolesta ja läsnäolosta, jonka jälkeen kaikki muu toiminta seuraa kyllä perässä. Tai sanotaan niin, että ilman mentaalista läsnäoloa ei ole mitään. JYPille kolmas ottelu kolmeen päivään ja meille viides ottelu seitsemään päivään, joten fyysisellä puolella vastakkain oli kaksi aika kulutettua joukkuetta. Sitä suuremmalla syyllä ottelun voittaisi se joukkue, kumpi olisi mentaalipuolella valmiimpi ja vahvempi, Parkkulainen arvioi lähtökohtia JYP-otteluun.

Jo avauserässä JYP karkasi 5-0-johtoon ja vaikka IFK veikin toisen erän nimiinsä maalein 2-0, lähti kotimatkalle pettynyt vierasjoukkue ruma 3-9-murskatappio harteillaan. Oskari Utriainen viimeisteli IFK:n maaleista kaksi ja Onni Rekola yhden, kun taas Lari-Henrik Postin saldo oli 0+2.

– Tässä ottelussa ei sitten onnistunut valmennus, eikä pelaajat. 3-9 ”käkättimeen” ja nostan käden pystyyn virheen merkiksi, tai ainakin tekisin muutaman asian pelin sisällä toisin. Mutta jossittelu on turhaa. Me emme olleet siellä päinkään ja keskusteltavaa riittää monestakin asiasta, kun uusi viikko pyörähtää taas käyntiin, Parkkulainen päätti.

Kun IFK:lla on pelaamatta alkusarjasta enää yksi ottelu, taistelee joukkue maksimissaan viidennestä sijasta. Viimeisessä ottelussa vastaan luistelee KalPa vierasjäällä Kuopiossa, joukkue, joka on juuri IFK:n takana sarjataulukossa kuudentena. Joukkueiden välinen ero on vain yksi piste.

”Toi myös paljon maaleja”

Myös IFK:n C-nuorten joukkue urakoi viime viikolla kolme ottelua ja kyseessä olivat samalla myös joukkueen viimeiset ottelut syyskauden ja SM-karsintasarjan osalta. IFK urakoi kolme viimeistä otteluaan neljän päivän sisään ja näissä otteluissa ainakin pöytäkirjan pitäjä joutui myös todellisin urakkahommiin, sillä otteluissa tehtiin yhteensä peräti 37 maalia. Keskiviikkona KJT Haukat haki pisteet Elisa Areenalta 8-5-voiton myötä. Kolmas erä kirjattiin vieraille maalein 4-1. IFK:n tehokkaimmat pelaajat olivat kolmen tehopisteen Leevi Kangas (2+1), sekä Ville Rosenström (1+2).

– Ensimmäinen erä oli ihan mukiin menevää ja ok pelaamista. Toinen ja kolmas erä olivat todella vaikeita ja rikkonaista. Päätöserään kyllä unohdettiin luistimetkin koppiin, C-nuorten päävalmentaja Samuli Marjeta paketoi viikon avausottelun tapahtumat lyhyesti ja ytimekkäästi.

Perjantaina, viikon toisessa kotiottelussaan, IFK kärsi tappion Jokereille maalein 3-5. Vierasjoukkue viimeisteli jo avauserässä kolme maalia ja toiselle erätauolle lähdettiin tilanteessa 0-4. Anton Paakkalan, sekä Rasmus Toivaisen kahden maalin myötä IFK nousi kolmannessa erässä vielä maalin päähän, mutta huikeaa kiriä ei tällä kertaa palkittu pisteen tai pisteiden muodossa, vaan Jokerit katkaisi kotijoukkueen selkärangan 3-5-maalin myötä reilut kolme minuuttia ennen päätössummeria. Luka Myller kotijoukkueen maalissa urakoi ottelussa peräti 51 torjuntaa.

– Lähdettiin hakemaan ensimmäistä voittoa paikallispelistä tällä kaudella. Ensimmäiset kaksi erää oli todella rikkonaisia ja saimme paljon jäähyjä, ansaitusti. Toisen erän jälkeen pojat saivat ladattua itsensä ja pelasimme kolmannen erän erittäin hyvin. Nousu hieman tyssäsi 3-5-maaliin, mutta joka tapauksessa hyvä filis jäi hienosta kolmannesta erästä, Marjeta korosti.

IFK:n kolmannen erän hyvä vire kantoi seuraavan päivän Ilves-ottelun avauserään, sillä lauantaina Hakametsässä Marjetan miehistö karkasi ensimmäisten 20 minuutin aikana jo 4-1-johtoon. Lopulta hyvä avauserä siivitti IFK:n maalinteossa lähes eeppiseen suoritukseen, sillä pelikellon näyttäessä täyttä aikaa, komeilivat tulostaululla hurjat loppunumerot: IFK 12, Ilves 4.

– Vastustaja oli edellisenä päivänä varmistanut paikkansa ylemmässä loppusarjassa ja nyt he ”puhalsivat” totaalisesti ulos. Me taas olimme pelipäällä ja halusimme pelata hyvän 60 minuutin suorituksen. Tässä onnistuimme, mikä iloksemme toi myös paljon maaleja, Marjeta hehkutti.

”Törkeän eläinrääkkäyksen” kaikki kriteerit täyttäneen Ilveksen raatelun pääarkkitehteinä toimivat hattutempun laukonut Toivainen (3+1), sekä kolmen tehopisteen kvartetti Kangas (2+1), Rosenström (2+1), Valtteri Siikala (1+2) ja Anton Kyynäräinen (1+2). Tommy Vilen IFK:n maalissa venyi 25 torjuntaan.

IFK sijoittui SM-karsintasarjan kakkoslohkossa kolmanneksi ja selvitti tiensä vuodenvaihteen jälkeen käynnistyvään SM-sarjaan. IFK:n ensimmäinen otteluviikko pitää sisällään kaksi kotiottelua. Perjantaina 3. tammikuuta vastaan luistelee Blues ja lauantaina (4.1.) KalPa.

Tulevat ottelut

Kollit: ke 11.12. klo 18.30 Kollit-KooKoo, pe 13.12. klo 18.30 Kollit-Pelicans, la 14.12. klo 16.00 SaiPa-Kollit

B-nuoret: la 14.12. klo 13.30 KalPa-IFK

C-nuoret: SM-sarja käynnistyy vuodenvaihteen jälkeen

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Näytä kaikki uutiset