logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Westpro viikkoraportti: Kollit kolmen ottelun voittoputkessa

IFK:n B- ja C-nuorten haastavat vierasottelut viime viikolla toivat ainoastaan yhden voiton. Sen sijaan Kollien voittoprosentti kahden ottelun viikosta oli täysi sata.

”Kolmas erä oli meidän erä”

Kollit pelasi viime viikolla Nuorten SM-Liigassa kaksi ottelua ja voitti molemmat. Perjantaina startti vierasottelussa Tapparaa vastaan Tampereen Hakametsässä tosin ei voitonjuhlia Kimmo Kuhdan miehistölle juurikaan lupaillut, kun ensimmäiselle erätauolle lähdettiin Tapparan johtaessa ottelua maalein 3-1.

– Ihan ok lähtö otteluun, mutta Tappara teki avausmaalin ja sai siitä hieman otetta. Vähän ylihyökättiin ja Tappara sai niistä ylivoimahyökkäyksiä. Meidän peli ei ollut balanssissa, Kuhta harmitteli.

Toisessa erässä kaikki sitten muuttui, kun Kollit suorastaan vyöryi isäntiensä yli ja käänsi tilanteen edukseen neljän maalin myötä. Kaksi ensimmäistä, 2-3-kavennus ja 3-3-tasoitusmaali, syntyivät toisen erän ensimmäisen puolentoista minuutin aikana. Päätöserän ollessa maaliton, kirjattiin voitto lopulta Kolleille maalein 5-3. Wiljami Myllylän tehot olivat 2+1, Julius Janhonen (1+1), sekä Miika Herrala (0+2) ylsivät kahteen tehopisteeseen ja lisäksi vierasjoukkueesta maalinteossa onnistuivat Niklas Nordgren sekä Teemu Engberg. Henrik Tikkanen Kollien maalissa torjui 19 kertaa, joista kymmenen kolmannessa erässä.

– Toiseen erään hyvä parannus, kun lisättiin luistelua ja duunin määrää. Hyökkääminen oli tasapainoisempaa ja puolustettiin keskusta hyvin. Kolmannessa erässä oli taas vähän huolimattomampaa kiekollista pelaamista, ei pelattu fiksusti johtoasemassa, vaan kuskattiin turhaan kiekkoa yksin. Tikkanen pelasi kuitenkin hyvin maalissa, Kuhta kehui.

Lauantaina Kollit venyi kolmanteen peräkkäiseen voittoonsa, kun Jukurit kaatui Elisa Areenalla maalein 5-3. Engberg laukoi kotijoukkueen 1-0-johtoon jo ajassa 1.29, mutta Jukurit nousi avauserässä vielä tasoihin ja kävi kertaalleen johdossakin. Viljam Sandvikin maalilla Kollit nousi kuitenkin tasoihin vielä ennen ensimmäistä erätaukoa. Toisessa erässä Jasper Rannisto vei isännät jälleen johtoon ja 4-2-voittomaalin viimeisteli Rasmus Heljanko (1+1) kolmannen erän neljännellä minuutilla.

Engbergin (2+1) toinen maali ottelussa ja yhteensä kolmas maali viime viikon otteluissa kasvatti Kollien johdon jo kolmeen maaliin, eikä Jukurit tästä enää yhtä kavennusmaalia lähemmäksi noussut. Tikkasen voitto-otteluun vaadittiin tällä kertaa 25 torjuntaa, mukaan lukien torjuttu rangaistuslaukaus toisen erän viimeisellä minuutilla. Niklas Nordgren keräsi tehot 0+2.

– Vastassa oli joukkue, jota ei oltu vielä tällä kaudella voitettu. Jukurit tekee hyvin hommia ja se näkyi myös heti ottelun alussa, vaikka tehtiinkin aikainen johtomaali. Meilläkin oli duunin määrä hyvää hyökkäyspäässä, mutta omissa se oli vähän vajaata. Karattiin jo hyökkäämään, vaikka vastustajalla oli kiekko. Toiseen erään parannettiin puolustusalueen peliä, eikä Jukurit päässyt enää niin hyvin maalipaikoille. Kolmas erä oli meidän erä, vaikka Jukurit saikin loppuun pienen kirin 5-3-kavennusmaalin jälkeen, Kuhta arvioi.

Kollit jatkaa sarjassa kolmantena, mutta ero toiseen sijaan ja Jokereihin kaventui yhteen pisteeseen.

”Kyse on kuitenkin aika yksinkertaisista asioista”

B-nuorten SM-sarjassa IFK:lla oli edessään kahden ottelun mittainen ”road trip”, kun lauantaina vastaan Oulun Raksilassa luisteli Kärpät ja kotimatkalla sunnuntaina edessä oli pysähdys Kuopion Niiralassa KalPan vieraana. Ottelu Kärppiä vastaan käynnistyi IFK:n kannalta hyvin, kun Henrik Tasavuori vei vieraat 1-0-johtoon ajassa 8.43. Kärpät kuitenkin käänsi tilanteen edukseen ennen ensimmäistä erätaukoa ja ratkaisi ottelun toisessa erässä karkaamalla 6-1-johtoon. Kolmannen erän kotijoukkue vei nimiinsä maalein 3-1 ja näin ollen koko ottelun murskalukemin 9-2.

– Ensimmäiset 10 minuuttia oli meiltä ilmeeltään hyvä. Sen ajan mukana pysyivät aiemmin viikolla harjoitellut ja painotetut asiat. Johtomaalin jälkeen ottelu olikin sitten meidän osalta siinä. Alkoi ihmeellinen arkuus ja alistuminen. Kaikki eivät enää sitoutuneet sovittuihin asioihin ja alettiin valitsemaan niitä juttuja mitkä ovat ja tuntuvat mukavilta. Ei kamppailtu, ei isketty, isoja kaarroksia eri suunnanmuutos tilanteissa, ei takakarvaamista ja niin edelleen. Kaikki puuttui. 30 pisteen ero runkosarjassa Kärppien hyväksi ei jäänyt kenellekään epäselväksi, Ville Parkkulainen B-nuorten valmennuksesta arvioi.

Vain parikymmentä tuntia sen jälkeen, kun ottelu Kärppiä vastaan oli päättynyt, hyppäsi IFK kaukaloon Kuopiossa.

– Lähdettiin hakemaan ainoastaan parempaa ilmettä, sitä, että ei enää pelättäisi tai alistuttaisi. Jos jätkät treenaa useampana päivänä kahdesti päivässä ja muina kerran, niin eikö se kaikki tehdä siksi, että kehitytään ja pystytään otteluissa näyttämään mitä osataan? On absurdia, että otteluihin lähdetään pelkäämään. Mitä pahaa voi tapahtua, voit hävitä? Voit joutua naurunalaiseksi? Mitä sitten, Parkkulainen ennakoi ennen Kuopion kamppailua.

Ottelussa KalPaa vastaan nähtiin yhteensä vain kaksi maalia, niistä molemmista vastasi kotijoukkue ja ne molemmat syntyivät jo avauserässä.

– Ensimmäisestä erästä puolet istuttiin jäähyllä. Kaksi seuraavaa erää olivat parempia. Ilme oli parempi, siitä kiitos. Muutama poika pelasi yksilötasolla hyvän ottelun, tehden paljon oikeita asioita ja valintoja. Sellainen toisteisuus pelistämme kuitenkin puuttuu. Siinä ei näy niitä asioita joita haluamme, kuin hetkittäin. Se on vaikea ymmärtää, että miksi näin on. Kyse on kuitenkin aika yksinkertaisista asioista. Näkisin, että kaikki lähtee siitä, että haluaa, välittää ja kokee kyseiset asiat tärkeäksi, Parkkulainen korostaa.

IFK on B-nuorten SM-sarjassa kahdeksantena, kahdeksan pisteen päässä kuudennesta sijasta, joka toisi suoran paikan puolivälieriin kevään pudotuspeleissä.

”Saimme hyvää oppia tulevaan”

C-nuorten SM-sarjassa IFK pelasi viime viikolla sarjaturnauksen Vierumäellä, joten ohjelmassa oli kolme ottelua kolmessa päivässä. Urakka käynnistyi perjantaina ottelulla JYPiä vastaan. Yhteensä kuuden tehdyn maalin jälkeen IFK nousi ensimmäistä kertaa johtoon (4-3) toisessa erässä ajassa 34.23, kun sitä ennen JYP oli johtanut ottelua kolmeen kertaan. Kolmannessa erässä IFK kaunisteli loppunumeroita kahden maalin myötä 6-3:een. Vähintään kahteen tehopisteeseen IFK:n pelaajista ylsivät Ville Rosenström (1+2), kaksi maalia laukonut Kasper Lundell, Eetu Manelius (1+1), Anton Kyynäräinen (1+1), sekä Nooa Nyman (0+2). Daniel Salmivuori kirjautti pöytäkirjaan voitto-ottelun sekä 26 torjuntaa.

– Alusta alkaen oltiin pelissä myös henkisesti läsnä ja mukana. Vastustaja sai ensimmäisen 10 minuutin jälkeen hienokseltaan otetta. Ennen sitä meiltä putosi pelaaja kokoonpanosta pois aivotärähdyksen takia, mikä sotki hieman kokoonpanoja ja hämmensi poikia. Toisesta erästä eteenpäin saatiin peli rullaamaan kaikilla sylintereillä ja pystyimme kääntämään ottelun selkeästi meidän eduksemme. Syöttämällä ja nopealla suunnanmuutos pelillä, C-nuorten päävalmentaja Samuli Marjeta korosti.

Lauantaina ottelussa TPS:ää vastaan Eelis Manelius vei IFK:n 1-0-johtoon alivoimalla ajassa 3.25, mutta ilo jäi lyhytaikaiseksi. TPS onnistui maalinteossa ensimmäisen kaksikymppisen aikana peräti neljä kertaa, käynnistäen ilotulituksen, joka lopulta päättyi IFK:n kannalta synkkään 4-12-murskatappioon. Manelius viimeisteli ottelussa hattutempun, kolme maalia.

– Edellisen päivän ottelun kokoonpanosta putosi pois neljä pelaajaa. Ensimmäiset 10 minuuttia oltiin hyvin ottelussa mukana ja vietiinkin sitä. Maalia ei kuitenkaan saatu aikaan ja vastustaja pääsi rokottamaan. Tätä ei pystytty käsittelemään ja homma valui käsistä, Marjeta harmitteli.

Sunnuntaina IFK jäi maaleitta ottelussa KalPaa vastaan, joka nappasi täyden pistepotin 5-0-voiton myötä. IFK laukoi kohti maalia 29 kertaa, mutta tällä kertaa nollaa tulostaululla ei saatu rikottua. Maali etenkin ensimmäisessä tai toisessa erässä olisi saattanut tuoda otteluun täysin toisenlaisen käsikirjoituksen, sillä KalPan johto kahden erän jälkeen oli se niukin mahdollinen, eli 1-0.

– Kaksi ensimmäistä erää olivat tasaista pelaamista, molemmin puolin. KalPa pystyi syöttämään ja rakentamaan paikkoja meitä laadukkaammin kahden ensimmäisen erän ajan. Kolmannessa erässä sama jatkui ja he saivat sen myös näkymään tulostaululla. Meillä alkoi selkeästi painamaan fyysinen ja henkinen kuorma näin tiiviissä ottelutahdissa, kun jouduttiin vielä kapealla rosterilla menemään. Lauantaina ja sunnuntaina meiltä puuttui molemmista otteluista meille ominaiset hyvä syöttäminen, juonikkuus ja liikkuminen. Kun niistä vuotaa, olemme ongelmissa. Tästä viikonlopusta saimme hyvää oppia tulevaan, Marjeta päätti.

IFK on C-nuorten SM-sarjassa nyt sijalla kahdeksan. Eroa kuudenteen sijaan, suoraan paikkaan puolivälierissä, on yksi piste.

Tulevat ottelut

Kollit: pe 24.1. klo 18.30 HPK-Kollit, la 25.1. klo 14.00 Kollit-Ässät

B-nuoret: la 25.1. klo 16.50 IFK-KalPa, su 26.1. klo 13.50 IFK-Kiekko-Vantaa

C-nuoret: ke 22.1. klo 18.50 IFK-Ilves, pe 24.1. klo 18.45 Jokerit-IFK

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Näytä kaikki uutiset