IFK:n taitovalmentaja: Ruotsissa opetetaan aiemmin urheilijaksi
IFK:n taitovalmentajana työskentelyn viime keväänä aloittanut Tommi Hämäläinen ottaa kantaa viime päivinä julkisuudessa velloneeseen keskusteluun suomalaisten ja ruotsalaisten kiekkoilijoiden eroista. Keskustelun käynnisti Ilta-Sanomien toimittaja Vesa Rantanen maanantain kolumnissaan, kun Leijonat oli hävinnyt loppuviikolla Ruotsille kaksi kertaa. Sittemmin keskusteluun on liittynyt mm. Leijonien tuleva päävalmentaja Lauri Marjamäki, jonka luotsaama Kärpät hävisi CHL-finaalin upeata jääkiekkoa pelanneelle Frölunda HC:lle.
Keskustelun ytimessä on ollut pelinopeus, jossa ruotsalaispelaajat vaikuttavat olevan huomattavasti suomalaisia edellä.
– Pitää paikkansa. Keskiverto ruotsalaispelaajan fyysiset ominaisuudet ovat huomattavasti edellä vastaavan ikäisiin suomalaisiin verrattuna, Hämäläinen lataa.
Hämäläinen on hankkinut korkeimman ammattivalmentajakoulutuksen Ruotsissa ja valmentanut junioreita Björklövenissä ja Skellefteåssa kahdeksan vuoden ajan. IFK:hon Hämäläinen siirtyi viime keväänä Skellefteå AIK:sta, jota pidetään Euroopan parhaana junioriorganisaationa.
Hämäläinen on nähnyt eturivistä koko ruotsalaisen juniorikiekkoilujärjestelmän ja työskennellyt sekä valmentajana että valmennuspäällikkönä. Hän näkee, että suurimmat erot ovat pelaajien fysiikassa.
– Koska peruspaketti on kunnossa, itse peliä, pelaamista ja pelaajaa pystytään jalostamaan aikaisemmassa vaiheessa. Tällöin edellytykset jokapäiväiselle laadukkaalle lajiharjoittelulle ovat olemassa.
– Kun kehitysportaat ovat valmiina, tavoitteet selvät ja fysiikkavalmennuksessa ei ole oiottu missään vaiheessa, valmiudet ammattilaiskiekkoiluun ovat erinomaiset. Ruotsissa opetetaan urheilijaksi aikaisemmassa vaiheessa kuin täällä ja siellä opetetaan junioripelaajat kiinnostumaan omista kehittymistä vaativista alueista. Kärjistäen voi sanoa, että ruotsalainen junioripelaaja ymmärtää, miksi hän tekee vaikkapa jalkakyykkyjä.
Kysymys on pitkälti siitä, että taidolle on tilaa, kun fyysiset edellytykset pelaamiseen ovat kunnossa.
– Mielestäni Ruotsissa on ymmärretty, että jos halutaan huipulle, lähes suurelta osin kysymys on fysiikkaharjoittelusta. Pelkällä lahjakkuudella ja taidolla voi nykyäänkin päästä pitkälle, mutta ei huipulle.