ke 18.09.2024 klo 18:30

FALCK TIETURVA: B2-nuoret runkosarjan ykkösenä pudotuspeleihin

IFK-junnujen viikkoraportti.

Kevät on tunnetusti jääkiekossa pudotuspelien aikaa. Kollien kausi Nuorten SM-Liigassa päättyi puolivälierätappioon Kärppiä vastaan. B-nuoret puolestaan taistelevat parhaillaan puolivälieräpaikasta TPS:ää vastaan ja C-nuoret valmistautuu sunnuntaina käynnistyviin puolivälieriin, missä vastaan tulee Ilves. IFK-Challenger voitti C-nuorten Mestiksessä oman lohkonsa ja B2-nuoret puolestaan oli SM-sarjassa runkosarjan ykkönen.

Neljä pelaajaa pistepörssin kärkiseitsikossa

IFK:n B2-nuorten runkosarjan ykkössija oli varmistunut jo varsin hyvissä ajoin ennen viimeisiä ottelukierroksia ja hyvää pudotuspelivirettä hakiessaan IFK päätti runkosarjan viime viikonloppuna kahdella kotivoitolla yhteismaalein 14-9. Lauantaina pelattu sarjan kärkiottelu sarjakakkosta Ilvestä vastaan muodostui todelliseksi maali-iloitteluksi, josta tunnetusti yleisö tykkää – valmentajat ei. "Hurlumhein" ensimmäisen erän vei Ilves nimiinsä maalein 2-4, mutta IFK voitti toisen erän 4-0 siirtyen samalla 6-4-johtoon ennen toista erätaukoa. Kun kolmannessa erässä molemmat onnistuivat maalinteossa vielä kahdesti, niin loppunumerot kirjattiin IFK:lle lukemin 8-6. Joona Aalto onnistui maalinteossa kolme kertaa ja Jesse Pietikäinen kaksi. Muut IFK:n maalintekijät olivat Aleksi Järvisalo (1+1), Jaakko Innanen (1+2), sekä Sam Sarivaara 1+0. Juuso Hyttisen ja Lassi Vitalin saldo oli 0+2.

Runkosarjan viimeisessä ottelussa sunnuntaina Karhu-Kissat kaatui Malmilla maalein 6-3. Aallon saldo oli tällä kertaa yksi maali, kun taas Pietikäinen teki toisessa ottelussa peräkkäin kaksi maalia. Järvisalo, Innanen (1+2) ja Alex Jaakkola olivat IFK:n muut maalintekijät. Anton Korhonen keräsi kolme ja Andrei Ogloblin kaksi syöttöpistettä. Voitto-ottelun IFK:n maalissa torjunut Eric Banzuzi torjui 29 kertaa. 46 ottelustaan peräti 37 voittanut IFK voitti runkosarjan lopulta 12 pisteen erolla ennen Ilvestä ja puolivälierissä vastaan tulee JYP. Taistelu välieräpaikasta käynnistyy lauantaina Malmilla.

IFK:n joukkueesta neljä pelaajaa mahtui SM-sarjan pistepörssin kärkiseitsikkoon. Pistepörssin voittanut Jaakko Innanen nakutti 17 ottelussa 40 tehopistettä (12+28) napaten myös sarjan syöttökuninkuuden. Anton Korhonen (17, 10+20=30) oli pistepörssissä neljäs, Jesse Pietikäinen (17, 14+15=29) viides ja Lassi Vitali (17, 10+15=25) seitsemäs. IFK:n sisäisen maalipörssin voittanut Pietikäinen sijoittui SM-sarjan maalipörssissä viidenneksi. Maalivahtien torjuntatilastossa Eric Banzuzin 11 ottelun torjuntaprosentti 91,5 % oli sarjan viidenneksi kovin noteeraus.

Hyvä startti, synkkä päätöserä

IFK:n B-nuorten joukkue päätti SM-sarjan runkosarjan viime viikolla kahteen kotivoittoon, kun lauantaina sarjan ylivoimainen kärkijoukkue Kärpät kaatui voittomaalikilpailun jälkeen maalein 3-2 ja sunnuntaina sarjakolmonen KalPa murskalukemin 6-0. Kärppiä vastaan IFK:lta maalinteossa varsinaisella peliajalla onnistuivat Jesper Henriksson, sekä Oskari Tauriainen. Voittomaalikilpailussa kotijoukkueen sankareita olivat ainoana maalinteossa onnistunut Otto Etelätalo, sekä kaikki Kärppien kolme yritystä torjunut Jere Huhtamaa, joka varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla venyi 29 torjuntaan.

KalPan kaadossa IFK:n ykköstykki oli hattutempun ja yhden syöttöpisteen saalistanut Aleks Haatanen, joka avauserän 2-0-ylivoimamaalin lisäksi onnistui maalinteossa vielä päätöserässä kahdesti. Henriksson keräsi kolme tehopistettä (1+2) ja Tauriainen (1+1), Etelätalo (0+2), sekä Eppu Karuvaara (1+1) kaksi. Huhtamaan nollapeli vaati 34 torjuntaa. Viiden pisteen viikonloppu nosti IFK:n sarjassa kahdeksanneksi ohi TPS:n ja tiesi samalla sitä, että IFK nappasi pudotuspelien ensimmäiselle ottelukierrokselle kotiedun. IFK:n tehokkain pelaaja runkosarjassa oli 16 ottelussa 17 tehopistettä (10+7) viimeistellyt Haatanen, joka oli myös joukkueen tehokkain maalintekijä. Sisäisen syöttöpörssin ykkönen oli puolestaan Anton Lundell (13, 3+8=11). Huhtamaa torjui kahdeksan ottelua torjuntaprosentilla 93,1 % ja Henrik Tikkasen saldo puolestaan oli 11 ottelua ja 88,6 %.

Taistelu puolivälieräpaikasta käynnistyi tiistaina Helsingissä ja vielä kahden erän jälkeen IFK:n tilanne näytti valoisalta, kun toiselle erätauolle lähdettiin kotijoukkueen johtaessa maalein 2-0. Maalinteossa toisessa erässä olivat onnistuneet Lundell (1+1), sekä Henriksson, Karuvaaran toimiessa toisena syöttäjänä molemmissa maaleissa. Päätöserästä tuli IFK:n kannalta kuitenkin todellinen Via Dolorosa, kärsimysten tie, kun TPS takoi viimeisen kaksikymppisen aikana peräti kuusi maalia. Kaksi viimeistä maalia vierasjoukkue iski tyhjään maaliin IFK:n hakiessa kavennusta ilman maalivahtia pelaten. Ottelusarjan toinen ottelu pelataan torstaina Turussa ja siinä IFK:lla on edessään pakkovoiton paikka, mikäli se haluaa venyttää sarjan ratkaisun perjantaina Helsingissä pelattavaan kolmanteen otteluun.

Ryöstöretki Raksilaan ei riittänyt

Kollit matkusti torstaina Ouluun puolivälieräsarjan kolmanteen otteluun ja vain voitto piti joukkueen toiveet kauden jatkumisesta elossa, olihan Kärpät vienyt ottelusarjan kaksi ensimmäistä ottelua nimiinsä. Kollien voitonsiemen kylvettiin toisessa erässä, kun vierasjoukkue joutui pelaamaan 1-2-tilanteessa viisi minuuttia alivoimalla. Kärpät ei kuitenkaan onnistunut kasvattamaan johtoaan pitkän ylivoimansa aikana ja Kollien hieno taistelu kantoikin aina kolmanteen erään, josta tulleen komean 3-0-erävoiton myötä Kollit kavensi 4-2-vierasvoitollaan ottelusarjan voitot 1-2:een. Voiton arkkitehteinä toimi kapteeni Juha Jääskän johtama ykkösketju laidoillaan Janne Hämäläinen ja Niklas Nordgren. Nordgren nakutti hattutempun (3+1), Hämäläisen saldo oli 1+3 ja Jääskän 0+2. Niilo Halonen maalissa torjui 30 kertaa.

Neljännessä ottelussa lauantaina Elisa Areenalla sama tehotrio nosti Kollien toiveita toisesta peräkkäisestä voitosta kaventamalla ylivoimalla 1-3:een ennen ottelun puoliväliä, kun Jääskä onnistui maalinteossa Hämäläisen ja Nordgrenin esityöstä. Vain puolitoista minuuttia myöhemmin Kärpät kuitenkin iski 1-4-osuman ja käytännössä ratkaisi ottelusarjan viimeistään tuon maalin myötä. Päätöserässä vierasjoukkue muokkasi vielä loppunumeroita kolmen maalin myötä 1-7:ään. Tappio tiesi samalla sitä, että Kollien kausi 2016-2017 oli tullut päätökseen. Joukkueen tehokkain pistemies pudotuspeleissä oli seitsemässä ottelussa 12 tehopistettä (3+9) nakuttanut Janne Hämäläinen, joka oli myös Kollien sisäisen syöttöpörssin ykkönen. Tehokkain maalintekijä oli seitsemässä ottelussa seitsemän maalia tehnyt Niklas Nordgren ja maalivahdeista Niilo Halonen pelasi Kollien kaikki seitsemän ottelua torjuntaprosentilla 89,8 %.

C-nuorille kotietu puolivälieriin

C-nuorten SM-sarjassa IFK sijoittui runkosarjassa neljänneksi ja sunnuntaina käynnistyvissä puolivälierissä vastaan asettuu Ilves, joka sijoittui runkosarjassa viidenneksi häviten IFK:lle vain kaksi pistettä. Kaksikko haki jo tuntumaa tuleviin pudotuspeleihin kohtaamalla Tampereella sunnuntaina. Jännittävä ottelu venyi lopulta aina voittomaalikilpailuun asti, jossa voittaja saatiin selville vasta 12 laukojan jälkeen. Pidemmän korren nappasi lopulta Ilves, joka varsinaisella peliajalla oli noussut tasoihin 2-2:een ajassa 58.22. IFK:lta maalinteossa ottelussa onnistuivat Juho Järvenpää, sekä Roope Pyykönen. Maalissa pelannut Kari Piiroinen torjui 30 kertaa, sekä voittomaalikilpailussa Ilveksen kuudesta yrityksestä neljä.

Edellisenä päivänä lauantaina IFK oli kärsinyt varsin erikoisen tappion kotonaan Bluesia vastaan. IFK johti ottelua päätöserässä 52 minuutin kohdalla maalein 4-2, mutta Blues nousi tasoihin ja 4-4-tasoitusmaalin vierasjoukkue teki ajassa 59.01. Lähes varmalta tuntunut jatkoaika jäi kuitenkin pelaamatta, kun Blues onnistui varsinaisella peliajalla vielä kerran viimeistelemällä 4-5-voittomaalin vain neljä sekuntia ennen täyttä aikaa. IFK:n maaleista vastasivat Järvenpää (1+1), Christopher Still, Leevi Lepistö, sekä Roope Turunen. Leo Ringin saldo oli 0+2 ja Piiroinen maalissa urakoi 35 torjuntaa.

IFK:n paras pistemies runkosarjassa oli Leo Ring (17, 16+16=32), joka sijoittui koko sarjan piste- ja maalipörssissä hienosti kolmanneksi. Eniten syöttöjä keräsi Roope Turunen (12, 5+18=23), joka puolestaan sijoittui koko sarjan syöttötilastossa neljänneksi. Ringin ohella komeaan maalimäärään runkosarjassa ylsi myös Marcus Kallionkieli, joka 11 pelaamassaan ottelussa laukoi 15 maalia. 16 ottelua IFK:n maalissa pelanneen Kari Piiroisen torjuntaprosentti oli 90,4 %.

IFK-Challenger nousi C-nuorten Mestiksen kakkoslohkon voittoon runkosarjan viimeisellä ottelukierroksella sunnuntaina Heinolassa, kun se kaatoi Pelicans Akatemian vieraissa murskalukemin 6-1. IFK-Challenger oli kärsinyt edellisenä päivänä 3-6-tappion TPS Akatemialle, mutta Pelicansia vastaan joukkueen peli kulki heti avauserästä alkaen, jonka vieraat veivät nimiinsä maalein 4-1. Toisessa ja kolmannessa erässä IFK-Challenger onnistui maalinteossa molemmissa kerran ja komea voitto toi joukkueelle lopulta lohkovoiton pisteen erolla ennen Pelicans Akatemiaa. IFK-Challengerin kausi jatkuu 1.-2. huhtikuuta Jäälissä pelattavalla Mestiksen Final Four -turnauksella, jossa vastaan asettuvat Pelicans Akatemian lisäksi ykköslohkon kärkikaksikko KKP ja RoKi.

IFK-Challengerin tehokkain pistemies ja paras maalintekijä Mestiksen runkosarjassa oli 13 pelaamassaan ottelussa 23 tehopistettä (11+12) viimeistellyt Bruce Christianson. Eniten syöttöjä keräsi Jouko Tuupainen (13, 1+13=14). Molemmat IFK-Challengerin maalivahdit, Miika Siipo ja Kai Mikkonen, mahtuivat sarjan torjuntatilaston kärkikuusikkoon. Siipon yhdeksän ottelun torjuntaprosentti 94,0 % oikeutti tilaston kakkossijaan ja Mikkosen kuuden ottelun torjuntaprosentti 90,1 % puolestaan kuudenteen sijaan.

Viikon tehokkaimmat (koko kauden tehopisteet)

Kollit: Niklas Nordgren 3+2 (7 ottelua, 7+2=9), Janne Hämäläinen 1+4 (7, 3+9=12), Juha Jääskä 1+2 (7, 4+5=9)

B-nuoret: Aleks Haatanen 3+2 (16 ottelua, 10+7=17), Oskari Tauriainen 2+1 (14, 4+2=6), Jesper Henriksson 2+2 (16, 5+4=9), Eppu Karuvaara 1+1 (14, 1+4=5), Einari Luhanka 0+2 (18, 0+5=5), Marcus Kallionkieli 0+2 (9, 1+3=4), Otto Etelätalo 0+2 (18, 4+4=8)

C-nuoret: Juho Järvenpää 2+1 (18 ottelua, 3+2=5), Jyry Kortelainen 0+2 (16, 1+3=4), Leo Ring 0+2 (17, 16+16=32), Otto Räsänen 0+2 (4, 0+2=2), Christopher Still 1+0 (12, 3+3=6), Leevi Lepistö 1+0 (18, 6+9=15), Roope Pyykönen 1+0 (17, 2+1=3), Roope Turunen 1+0 (12, 5+18=23)

B2-nuoret: Jaakko Innanen 2+4 (17 ottelua, 12+28=40), Jesse Pietikäinen 4+0 (17, 14+15=29), Joona Aalto 4+0 (17, 13+3=16), Anton Korhonen 0+4 (17, 10+20=30), Aleksi Järvisalo 2+1 (16, 3+6=9), Andrei Ogloblin 0+2 (14, 1+3=4), Juuso Hyttinen 0+2 (16, 3+13=16), Lassi Vitali 0+2 (17, 10+15=25)

C-Challenger: Valtteri Nurminen 2+2 (14 ottelua, 10+9=19), Risto Yli-Hankala 1+3 (12, 3+4=7), Bruce Christianson 2+1 (13, 11+12=23), Teemu Suviyö 1+2 (14, 5+11=16), Jouko Tuupainen 0+3 (13, 1+13=14), Elias Parviainen 0+2 (10, 0+5=5), Elmo Nissinen 0+2 (14, 1+7=8)