HIFKSaiPa
la 21.09.2024 klo 17:00

FALCK TIETURVA: C-nuorilla kahden jatkoaikavoiton viikko

IFK-junnujen viikkoraportti.

IFK:n junioreiden kolme vanhinta ikäluokkaa urakoi viime viikolla yhdeksän ottelua, joista voittoja tuli kuusi. Kollit ei onnistunut katkaisemaan Nuorten SM-Liigassa tappioputkeaan kahdesta hyvästä taistelusta huolimatta. B-nuoret nappasi viikonlopun kahdesta pelaamastaan ottelusta yhden voiton. B2-nuorten viikon ainoa ottelu toi joukkueelle kahden pisteen arvoisen voiton ja C-nuorissa SM-sarjan puolella IFK voitti molemmat ottelunsa ja saman teki myös IFK-Challenger Mestiksessä.

Maalipörssin kärkinimestä viikonlopun tuplasankari

C-nuoret taisteli viikonloppuna kaksi hienoa jatkoaikavoittoa ja orastava voittoputki on nyt kolmen ottelun mittainen. Perjantaina IFK vieraili Espoossa. Blues siirtyi avauserässä 0-1-johtoon, toisessa erässä 1-2-johtoon ja vielä päätöserässäkin kotijoukkue otti kiinnityksen voittoon 2-3-johtomaalin myötä reilut 10 minuuttia ennen täyttä aikaa. IFK tasoitti Bluesin johdon kuitenkin kaikilla kolmella kerralla ja 3-3-tasoitusmaalin viimeisteli ajassa 49.38 Marcus Kallionkieli (2+1), joka myös jatkoajalla nousi vierasjoukkueen sankariksi. Tosin ennen voittomaaliaan Kallionkieli epäonnistui rangaistuslaukauksessa, joka tuomittiin ajassa 62.01. Vain 34 sekuntia myöhemmin epäonnistumisestaan sisuuntunut Kallionkieli onnistui ja 4-3-voittomaalin myötä IFK nappasi kahden pisteen arvoisen pistepotin. Kallionkielen lisäksi IFK:n ehdoton onnistuja ottelussa oli maalissa peräti 59 torjuntaa urakoinut Kari Piiroinen. Jere Henriksson (1+1) ja Daniel Mäkiaho onnistuivat maalinteossa varsinaisella peliajalla ja Leo Ring keräsi kaksi syöttöpistettä.

Lauantaina IFK isännöi Tapparaa, joka avasi ottelussa maalinteon avauserän seitsemännellä minuutilla. IFK tasoitti vielä ennen ensimmäistä erätaukoa ja toisessa erässä kotijoukkue karkasi alle kuudessa minuutissa 3-1-johtoon. IFK:n kolmannen maalin tehnyt Kasper Pitkänen onnistui maalinteossa alivoimalla. Tappara onnistui nousemaan toisen erän kavennusmaalin ja kolmannen erän tasoitusmaalin myötä tasoihin 3-3:een ja jälleen kerran IFK:lla oli edessään jatkoaika. Ja aivan kuten edellisessä ottelussa Bluesia vastaan, niin myös nyt IFK:n sankariksi jatkoajalla nousi voittomaalin laukonut Marcus Kallionkieli. Voittomaaliin esityön tehnyt Daniel Mäkiaho oli kaukalon tehokkain kolmella tehopisteellään (1+2). Lisäksi IFK:lta maalinteossa onnistui Christopher Still (1+1) ja maalissa Piiroinen torjui 22 kertaa. Kallionkieli on tehnyt yhdeksässä pelaamassaan ottelussa 14 maalia ja se oikeuttaa SM-sarjan maalipörssissä kärkisijaan.

C-nuorten Mestiksen kakkoslohkossa IFK-Challenger jatkaa kärkijoukkueena voitettuaan viime viikolla molemmat ottelunsa. Lauantaina GrIFK kaatui Malmilla maalein 2-1 ja sunnuntaina IFK-Challenger haki 3-0-vierasvoiton EVUsta. Ottelussa GrIFK:ta vastaan ratkaisu nähtiin toisessa erässä, kun IFK-Challenger viimeisteli ylivoimalla kaksi maalia 56 sekunnissa kääntäen tilanteen 0-1:sta 2-1:een. Maalinteossa onnistuivat Bruce Christianson (1+1), sekä Carl-Philippe Råtts. Ensimmäinen maali syntyi IFK-Challengerin pelatessa kahden miehen ylivoimalla. Kotijoukkueen maalissa pelannut Miika Siipo torjui 28 kertaa. EVUa vastaan Råtts ja Christianson onnistuivat jälleen maalinteossa, kun ensin Råtts laukoi IFK-Challengerin 1-0-johtoon toisessa erässä ylivoimalla ja Christianson sinetöi loppunumerot 3-0:aan 18 sekuntia ennen täyttä aikaa. 2-0-maalin laukoi Valtteri Nurminen tyhjään EVU-maaliin ajassa 59.25. IFK-Challengerin maalissa nollapelin pelannut Kai Mikkonen pysäytti kaikki EVUn 28 laukausta.

Kärpät jatkaa C-nuorten SM-sarjan ylivoimaisena kärkijoukkueena, mutta viidentenä oleva IFK on toisesta sijasta vain kahden pisteen päässä. Sarja jatkuu 17. helmikuuta. C-nuorten Mestiksen kakkoslohkossa neljän ottelun voittoputkessa olevan IFK-Challengerin johtomarginaali toisena olevaan Pelicans Akatemiaan nähden on viisi pistettä. Lahtelaiset ovat pelanneet yhden ottelun vähemmän kuin IFK-Challenger.

Nousu kolmen maalin takaa tasoihin toi pisteen

Kollien viikko käynnistyi perjantaina Laitilassa pelatulla ottelulla Lukkoa vastaan. Tasaisesta kamppailusta tuli lopulta yhden maalin jännitysnäytelmä ja siitä ottelun ainoasta osumasta vastasi kotijoukkue avauserässä ajassa 3.21. Kollit taisteli ja varsinkin päätöserä oli täysin vierasjoukkueen näytöstä, mutta kun tasoitusmaalia ei koskaan nähty, niin kolmen pisteen arvoinen voitto kirjattiin Lukolle lopulta niukimmalla mahdollisella erolla. Niilo Halonen Kollien maalissa torjui 21 kertaa.

– Puolustettiin melkein täydellisesti. Ensimmäinen erä oli tasaista. Toisessa erässä Lukko oli niskan päällä meidän jäähyilyn vuoksi. Kolmanteen erään lähdimme huikealla asenteella yhden maalin tappioasemassa. Pelasimme päättäväisesti, epätoivoisesti ja kontrolloimme erää. Ainoastaan tasoitusmaali jäi tällä kertaa tekemättä, Kollien päävalmentaja Tommi Hämäläinen kommentoi ottelun jälkeen.

Jos oli Laitilassa maalit kortilla, niin lauantaina Elisa Areenalla nähtiinkin sitten peräti 11 maalin show. Sport näytti karkaavan jo toisessa erässä voittoon varsinaisella peliajalla, kun 2-2-avauserän jälkeen vaasalaiset veivät toisen erän nimiinsä maalein 0-3. Kollien taistelu ja huima loppukiri nostivat joukkueen vielä kuitenkin jatkoajalle, kun aikavälillä 52.35-59.08 kotijoukkue onnistui maalinteossa kolme kertaa tasoittaen ottelun 5-5:een. Jatkoajalla tullut Kollien jäähy kuitenkin kostautui ja siitä seuranneesta ylivoimasta Sport ratkaisi ottelun ajassa 63.30 syntyneellä 5-6-voittomaalilla. Kollien tehokkaimmat pelaajat olivat kolme tehopistettä nakuttaneet Elias Ulander (1+2), sekä Niklas Nordgren (0+3). Alex Levänen laukoi kaksi maalia ja Lauri Kulmala, sekä Niko Seppälä yhden.

– Peliin lähtö oli hyvä. Ohjasimme tapahtumia kaukalossa ja peli oli kontrollissa. Koko paketti kuitenkin sekosi toisessa erässä, kun Sport pääsi minuutissa tekemään kolme maalia. Tässä pelissä jätkillä kuitenkin riitti kärsivällisyys ja nousimme kolmen maalin takaa tasoihin, Hämäläinen kehui joukkueensa taistelua.

Viisi ottelua peräkkäin hävinnyt Kollit on nyt sarjassa sijalla yhdeksän ja eroa neljänteen sijaan, suoraan puolivälieräpaikkaan, on kahdeksan pistettä. Nuorten SM-Liiga jatkuu 19. helmikuuta.

"Hieno nousu voittoon"

Kollien tavoin myös B-nuorten joukkueella tappioputki venähti viime viikolla viiden ottelun mittaiseksi, kun vierailu lauantaina Hämeenlinnassa toi Mika Niskasen suojateille 2-5-tappion HPK:ta vastaan pelatusta ottelusta. Kotijoukkue karkasi jo avauserässä 0-3-johtoon, mutta IFK nousi toisen erän 2-0-erävoiton myötä vielä maalin päähän. Maalinteossa toisessa erässä IFK:sta onnistuivat Anton Lundell (1+1), sekä Aleks Haatanen. Loppukiri ei kuitenkaan tuonut vierasjoukkueelle pisteitä, eikä edes pistettä, kun HPK vei viimeisen kaksikymppisen nimiinsä maalein 0-2.

Sunnuntaina IFK kohtasi kotonaan TPS:n. Jo ajassa 1.02 syntynyt ottelun avausmaali isäntien Jesper Henrikssonin toimesta siivitti IFK:n hyvään iskuun, joka lopulta toi helpottavan ja samalla tappioputken katkaisseen 3-1-voiton. 2-0-maalin avauserän lopulla viimeisteli Atte Huhtela (1+1). IFK:n viimeisen maalin ottelussa teki toisen erän alkupuolella Lundell, joka HPK-ottelun tapaan nakutti tilastoihin tehopisteet 1+1. Henrik Tikkanen IFK:n maalissa torjui voitto-ottelussa 27 kertaa.

B2-nuorten SM-sarjan ylivoimainen kärkijoukkue IFK pelasi viime viikolla ainoastaan yhden ottelun, kun se kohtasi kotikaukalossaan Malmilla Blues EKS:n. Vierasjoukkue siirtyi ottelussa neljä kertaa johtoon, mutta jokaisella kerralla isännät tasoittivat ja jatkoajalle ottelun vieneen 4-4-tasoitusmaalin viimeisteli Juuso Hyttinen (1+1) ajassa 55.46. IFK:n sankariksi nousi jatkoajalla ajassa 62.31 5-4-voittomaalin laukonut Oka Riissanen, joka varsinaisella peliajalla vastasi IFK:n 3-3-tasoitusmaalista. Esityön Riissasen voittomaaliin teki B-nuorten SM-sarjan pistepörssin kärkinimi Jaakko Innanen, joka syötti myös Riissasen toisen maalin. Lassi Vitalin saldo oli 1+2, Joona Aallon 1+1 ja Tubbe Hellström IFK:n maalissa torjui 38 kertaa.

– Hieno nousu voittoon! Emme olleet aivan terävimmillämme valmistautumisessa, mikä oli silmiinpistävää koko matsin ajan. Toisaalta nousu tappioasemasta osoittaa joukkueen henkisen vahvuuden, päävalmentaja Nokkosmäki muistutti ottelun jälkeen.

IFK on B-nuorten SM-sarjassa sijalla kahdeksan. Eroa suoraan puolivälieräpaikkaan ja kuudenteen sijaan on kolme pistettä. Sarja jatkuu 24. helmikuuta. Seitsemän ottelua peräkkäin voittaneen IFK:n B2-nuorten joukkueen johtomarginaali toisena olevaan Ilvekseen nähden on 15 pistettä. Lisäksi IFK on pelannut yhden ottelun tamperelaisia vähemmän.

Viikon tehokkaimmat (koko kauden tehopisteet)

Kollit: Elias Ulander 1+2 (40 ottelua, 5+23=28), Niklas Nordgren 0+3 (33, 8+17=25), Alex Levänen 2+0 (34, 7+18=25), Lauri Kulmala 1+0 (37, 6+15=21), Niko Seppälä 1+0 (40, 2+4=6)

B-nuoret: Anton Lundell 2+2 (5 ottelua, 3+3=6), Atte Huhtela 1+2 (10, 4+3=7), Aleks Haatanen 1+1 (8, 6+3=9), Otto Salmi 0+2 (10, 3+5=8), Jesper Henriksson 1+0 (8, 3+1=4)

C-nuoret: Marcus Kallionkieli 3+1 (9 ottelua, 14+6=20), Daniel Mäkiaho 2+2 (10, 6+6=12), Christopher Still 1+1 (9, 2+7=9), Jere Henriksson 1+1 (3, 2+2=4), Christoffer Sedoff 0+2 (9, 2+7=9), Leo Ring 0+2 (10, 6+10=16), Kasper Pitkänen 1+0 (10, 1+1=2)

B2-nuoret: Lassi Vitali 1+2 (8 ottelua, 5+9=14), Oka Riissanen 2+0 (8, 4+0=4), Joona Aalto 1+1 (8, 6+2=8), Jaakko Innanen 0+2 (8, 7+14=21), Juuso Hyttinen 1+1 (7, 2+6=8)

C-Challenger: Bruce Christianson 2+1 (7 ottelua, 6+8=14), Carl-Philippe Råtts 2+0 (6, 3+0=3), Valtteri Nurminen 1+0 (7, 4+4=8)