HIFKK-Espoo
ti 10.09.2024 klo 18:30

FALCK TIETURVA: Kahden Suomen mestaruuden viikonloppu

IFK-junnujen viikkoraportti.

IFK:n junioreista B2- ja C-nuoret päättivät kautensa upealla tavalla viikonloppuna Oulun Raksilassa, kun molemmat joukkueet jyräsivät Final Four -tapahtumassa kahden voiton myötä Suomen mestareiksi. IFK-Challenger sijoittui puolestaan Jäälissä pelatussa C-nuorten Mestiksen lopputurnauksessa neljänneksi.

"Jätkät osti duunin kautta tekemisen"

Runkosarjassa IFK:n C-nuoret sijoittui neljänneksi, mutta pudotuspeleissä joukkue eteni tappioitta aina mestaruuteen asti kaatamalla välierässä runkosarjan kakkosen TPS:n maalein 5-4 ja finaalissa runkosarjasta ylivoimaisen ykkössijan ottaneen Kärpät maalein 6-2. Lauantaina välierässä TPS:ää vastaan IFK siirtyi avauserässä 2-0-johtoon Leo Ringin onnistuessa maalinteossa kahdesti. Toisessa erässä molemmat joukkueet tekivät kaksi maalia ja Ringin täydentäessä hattutemppunsa reilu minuutti ennen toista erätaukoa päätöserään lähdettiin IFK:n johtaessa 4-2. Kun Antti-Eemeli Haapanen (1+1) kasvatti IFK:n johdon jo 5-2:een kolmannen erän viidennellä minuutilla, niin ottelu näytti jo ratkenneen. TPS nousi kuitenkin kahden maalin myötä vielä maalin päähän ja lopussa ottelun voitosta nähtiinkin vielä hurja taistelu. IFK:n maalin johtoasema kuitenkin kesti loppuun asti ja näin joukkue pääsi juhlimaan finaalipaikkaa 29 kertaa ottelussa torjuneen Kari Piiroisen johdolla. Ringin saldo välierässä oli komea 3+1. Leevi Lepistö ja Roope Turunen syöttivät joukkueen maaleista kaksi ja Ringin, sekä Haapasen lisäksi maalinteossa onnistui Daniel Mäkiaho.

Runkosarjassa TPS oli voittanut molemmat keskinäiset kohtaamiset IFK:ta vastaan, kun taas finaalivastustaja Kärppiä vastaan ottelut olivat voittojen osalta menneet tasan 1-1. Omassa välierässään Final Four -isäntä Kärpät oli murjonut Jokereita peräti maalein 10-2 ja oululaiset lähtivätkin finaaliin ennakkosuosikkina. Avauserän jälkeen Kärpät johti ottelua 0-1, mutta toisessa erässä IFK onnistui maalinteossa peräti kolme kertaa. Kärpät nousi vielä maalin päähän kolmannen erän alussa, mutta sen jälkeen kolmas erä mentiikin vierasjoukkueen komennossa. IFK nakutti kolme maalia peräkkäin aikavälillä 46.28-53.26, eikä voittajasta ollut enää pienintäkään epäselvyyttä. Piiroiselle viikonlopun toisessa voitto-ottelussa IFK:n maalissa kirjattiin 34 torjuntaa. Kenttäpelaajista kovimmista tehoista vastasivat kaksi maalia viimeistellyt Turunen, sekä kahden tehopisteen trio Mäkiaho (1+1), Anton Lundell (1+1) ja Ring (0+2). Lisäksi maalinteossa onnistuivat Marcus Kallionkieli ja Jyry Kortelainen.

– Joulukuusta alkaen muutettiin vähän hommia ja jätkät osti duunin kautta tekemisen. Sitä tässä on rummutettu. En olisi ehkä uskonut, että se näin palkitsee, ensimmäistä kauttaan IFK:n C-junioreiden päävalmentajana toiminut Kimmo Kuhta hehkutti tuoreeltaan finaalin jälkeen Leijonat.fi sivuston haastattelussa.

IFK:n C-nuoret voittivat Suomen mestaruuden myös vuosi sitten. Nyt päättyneen kauden pelatuista otteluista Kuhta nosti mestaruushuumassa esiin kotikaukalossa Elisa Areenalla tammikuussa pelatun runkosarjan kamppailun Kärppiä vastaan, jonka IFK hävisi murskalukemin 4-15. Kuhta piti tuota tappiota käänteentekevänä kokemuksena matkalla kohti parasta mahdollista kauden lopetusta.

– Siinä ei ollut mitään palaa, mutta reagoitiin siihen ja nostettiin vaatimustasoa pelin jälkeen, Kuhta taustoitti.

IFK:n tehokkain pelaaja pudotuspeleissä oli neljässä ottelussa tehot 5+3=8 iskenyt Leo Ring, joka oli myös joukkueen sisäisen maalipörssin ykkönen. Eniten syöttöjä IFK:n pelaajista pudotuspeleissä keräsi Leevi Lepistö (0+5=5) ja maalivahdeista Kari Piiroinen torjui joukkueen kaikki neljä ottelua torjuntaprosentin näyttäessä lukemia 92,1 %.

"Todellinen taisteluvoitto"

B2-nuorten SM-sarjassa IFK pelasi kauden aikana 50 sarjaottelua joista se voitti 41, joten koko kauden voittoprosentiksi muodostuu hurja 82. Pudotuspeleissä IFK voitti kaikki neljä otteluaan ja kun mukaan lasketaan runkosarjan kolme viimeistä ottelukierrosta, niin joukkue päätti kautensa seitsemän ottelun mittaiseen voittoputkeen. Lauantaina pelatussa välieräottelussa IFK kohtasi KalPan, joka runkosarjassa oli kerännyt 24 pistettä IFK:ta vähemmän ja hävinnyt molemmat keskinäiset ottelut yhteismaalein 12-6. Ja sama tahti jatkui myös Raksilassa, kun avauserässä IFK onnistui maalinteossa kahdesti ja sama toistui myös toisessa, sekä kolmannessa erässä. Loppunumerot kirjattiin IFK:lle lopulta lukemin 6-3. Joukkueen tehokkaimmat pelaajat olivat kolmen tehopisteen Anton Korhonen (2+1), kahden maalin Jaakko Innanen, sekä kaksi maalia syöttänyt Aleksi Blomberg. Lisäksi IFK:lta maalinteossa onnistuivat Juuso Hyttinen, sekä Joona Aalto ja maalissa pelannut Eric Banzuzi venyi kiekon eteen 45 kertaa.

Vaikka numerot olivatkin IFK:lta kannalta varsin selvät, niin joukkueen päävalmentaja Nemo Nokkosmäki ei ollut tyytyväinen omiensa esitykseen.

– Tosi tahmea peli ja energia löytyi loppuotteluun pojista itsestään. Pistin pojat pitämään omia palavereita ja miettimään, mitä me oikeasti halutaan tältä kaudelta, Nokkosmäki kommentoi välieräpäivän tapahtumia Leijonat.fi:n haastattelussa sunnuntaina pelatun finaalin jälkeen.

Ja siitä finaalista Ilvestä vastaan tulikin todella huikea jännitysnäytelmä, jonka ainoa maali nähtiin kolmannessa erässä ajassa 55.16. Ilves hallitsi kenttätapahtumia ja se vei mm. maalia kohti suuntautuneet laukaukset nimiinsä lukemin 49-21. Banzuzi IFK:n maalissa kuitenkin torjui läpi finaalin uskomattomalla tasolla ja kun Joona Aallon 1-0-maali jäi lopulta ottelun ainoaksi, niin tälle kaudelle perustettu IFK:n B2-nuorten joukkue pääsi välittömästi tulokaskaudellaan juhlimaan Suomen mestaruutta.

– Todellinen taisteluvoitto. Ilves oli meitä vahvempi monella osa-alueella. Tästä joukkueesta löytyi sydäntä taistelemaan ja Banzuzi (49 torjuntaa) oli maalissa aivan huikea, vuosi sitten IFK:n C-nuorten joukkueen Suomen mestaruuteen valmentanut Nokkosmäki hehkutti.

Innanen (4+5=9), Korhonen (5+3) ja Hyttinen (2+4) mahtuivat kaikki pudotuspelien pistepörssissä kuuden parhaan joukkoon. Kaikki neljä IFK:n pudotuspeliä maalissa torjunut Banzuzi oli puolestaan pudotuspelien torjuntatilaston ykkösnimi hurjalla torjuntaprosentillaan 98,1 %. Banzuzi pelasi pudotuspeleissä peräti kolme nollapeliä ja torjuntoja kertyi yhteensä 156.

Jäälistä kaksi tappiota ja neljäs sija

IFK-Challengerin historian ensimmäinen kausi päättyi C-nuorten Mestiksessä neljänteen sijaan. Joukkue pelasi viikonloppuna Mestiksen Final Four -tapahtumassa Jäälissä häviten lauantaina välierässä RoKille maalein 3-6 ja sunnuntaina pronssiottelussa Pelicans Akatemialle 1-4. RoKia vastaan finaalipaikan tavoittelu käynnistyi avauserässä mainiosti, kun Jan-Oskar Olsson laukoi IFK-Challengerin 1-0-johtoon ajassa 7.14. RoKi kuitenkin tasoitti vain 43 sekuntia myöhemmin ja sen jälkeen rovaniemeläiset iskivätkin viisi maalia peräkkäin ja toiselle erätauolle lähdettiin tilanteesta 1-5. Tästä ei IFK-Challenger enää toipunut, vaikka veikin päätöserän nimiinsä maalein 2-1. Jouko Tuupaisen saldo oli 1+1 ja IFK-Challengerin kolmannesta maalista vastasi Wiljami Hukkanen.

Sunnuntaina IFK-Challengerin kausi päättyi pronssiotteluun Pelicans Akatemiaa vastaan, joka Roni Väisäsen kahdella avauserän maalilla siirtyi 0-2-johtoon, eikä enää koskaan ottelussa tuosta johtoasemastaan luopunut. Carl-Philippe Råttsin 1-2-kavennusmaali avauserässä nosti vielä IFK-Challengerin toiveita, mutta tasoihin asti kiri ei kuitenkaan koskaan kantanut ja kolmannessa erässä Pelicans Akatemia sinetöi voittonsa kahden ylivoimamaalin myötä. Miika Siipo torjui viikonlopun molemmat ottelut IFK-Challengerin maalissa. Lauantaina torjuntoja kertyi 23 ja sunnuntaina 31.

Teksti: Jari Hotti @JariHotti