ke 18.09.2024 klo 18:30

FALCK TIETURVA: Junnujen pudotuspelikevät käynnissä

IFK-junnujen viikkoraportti.

Nuorten SM-Liigassa kausi on jo edennyt playoff-vaiheeseen ja Kollit taistelee parhaillaan välieräpaikasta Kärppiä vastaan. B-nuorten SM-sarjassa IFK varmisti paikkansa pudotuspeleissä pari kierrosta ennen runkosarjan päätöstä. B2-nuorissa runkosarjan voiton jo varmistanut IFK murjoi JYPiä maalein 7-0 ja C-Challenger puolestaan jatkaa taisteluaan Mestiksen lohkovoitosta.

Edellisen kerran paras pelaaja IFK:sta vuonna 2000

Kauden 26. viikkoraportin alkuun nostetaan kuitenkin IFK:n C-nuorten joukkueen puolustaja Christoffer Sedoff, 15, joka valittiin viime sunnuntaina Vierumäellä päättyneen Pohjola-leirin parhaaksi pelaajaksi, sekä leirin tähdistökentälliseen. Sedoff pelasi Unskien joukkueessa (sijoittui toiseksi) ja tilastoihin merkittiin kuudesta ottelusta kolme tehopistettä (1+2). Pohjola-leirillä on vuosien saatossa valittu paras pelaaja vuodesta 1978 lähtien ja Sedoffista tuli nyt historian 40. pelaaja, joka saa kyseisen kunnianosoituksen osakseen. Edellisen kerran IFK:n pelaaja valittiin Pohjola-leirin parhaaksi pelaajaksi vuonna 2000 (Pasi Salonen). Sedoff pelasi viime syksynä kaksi ottelua IFK:n B-nuorten joukkueessa SM-karsintaa.

Toinen viime viikolla palkittu IFK-pelaaja oli Kollien puolustaja Elias Ulander, joka valittiin Nuorten SM-Liigan parhaaksi puolustajaksi. Reijo Ruotsalainen -palkinnon pokannut Ulander oli runkosarjassa sarjan tehokkain puolustaja, kun 47 ottelussa syntyi 38 tehopistettä (8+30). Viime maanantaina 20 vuotta täyttänyt Ulander nakutti runkosarjan viidessä viimeisessä ottelussa hurjat 10 tehopistettä (3+7) ja tämä takasi komean pörssivoiton. Lisäksi Ulander valittiin tähdistökentällisen toiseksi puolustajaksi. Myös viime kaudella Ulander oli tehokas Nuorten SM-Liigassa, kun 48 runkosarjan ottelussa syntyi 33 tehopistettä (6+27) ja sijoitus sarjan puolustajien pistepörssissä oli tuolloin kolmas.

Kolleilla viisi ottelua kahdeksaan päivään

Elias Ulanderin edustama Kollit päätti Nuorten SM-Liigan runkosarjan viime viikon tiistaina 5-3-kotivoittoon Pelicansista. Voitto oli Kolleille neljäs peräkkäinen. Avauserän jälkeen Pelicans johti maalein 0-2, mutta Kollit käänsi lopulta ottelun edukseen nousemalla toisessa erässä tasoihin ja jyräämällä päätöserässä voittoon. Dan Nybondas (1+2), Niklas Nordgren (1+2), Janne Hämäläinen (0+2) ja Alex Levänen (0+2) olivat kotijoukkueen tehokkaimmat runkosarjan viimeisessä ottelussa. Lisäksi Kolleista maalinteossa onnistuivat Ulander, Lauri Kulmala ja Teemu Enberg. Niilo Halonen pysäytti Pelicansin laukauksista 33.

Kollit sijoittui runkosarjassa lopulta sijalle yhdeksän. Joukkue voitti 48 pelaamastaan ottelusta 27. Paras pistemies oli 40 ottelussa 39 tehopistettä (13+26) nakuttanut Niklas Nordgren, joukkueen maalikuninkaaksi kruunattiin 15 maalia 25 ottelussa viimeistellyt Juha Jääskä ja Ulander puolestaan kirjautti tilastoihin eniten syöttöjä. Ulander oli myös Kollien ykkönen tehotilastossa lukemalla + 24 ja koko sarjassa tuo lukema oli kuudenneksi paras. Joukkueen teräsmies oli Dan Nybondas, joka ainoana pelaajana pelasi kaikki runkosarjan 48 ottelua. Maalivahdeista Niilo Halonen torjui 33 ottelua torjuntaprosentilla 89,8 %.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Kollit kohtasi TPS:n ja taistelu puolivälieräpaikasta käynnistyi torstaina Turussa. Juha Jääskä vei Kollit avauserän lopulla 1-0-johtoon, mutta TPS käänsi ottelun edukseen päätöserässä kahdella maalilla voittaen ottelun lopulta 1-2. Halonen Kollien maalissa torjui 23 kertaa. Heti seuraavana päivänä oli edessä ottelu Stadissa, Nordiksen yläkerrassa, ja Kollit oli nyt pakkovoiton edessä, muuten kausi tulisi päätökseensä. Avauserässä kaukalossa olikin vain yksi joukkue: Kollit. Ensimmäisen vartin aikana kotijoukkue onnistui maalinteossa peräti kolme kertaa Janne Hämäläisen (2+1), Alex Leväsen ja Niklas Nordgrenin toimesta. Kun Hämäläisen illan toinen täysosuma toisen erän alussa vei Kollit jo 4-0-johtoon, voittajasta ei tässä kohtaa ollut enää mitään epäselvyyttä. Ei, vaikka TPS vielä päätöserässä kahden maalin päähän onnistuikin nousemaan.

Ja kun molemmat joukkueet olivat voittaneet kotiottelunsa varsinaisella peliajalla, niin jatkajaa siirryttiin tämän jälkeen hakemaan 20 minuutin jatkoerästä, joka pelattaisiin kokonaisuudessaan huolimatta siitä tulisiko erässä maaleja. TPS otti ensimmäisenä kiinnityksen voittoon, kun Tarmo Reunanen iski vieraille maalin ajassa 61.41. Jääskän toinen maali ottelussa ajassa 9.07 nosti Kollit kuitenkin tasoihin ja koko ottelusarjan voittomaali nähtiin ajassa 78.32, kun Nordgren onnistui maalinteossa Ulanderin syötöstä. Tästä ei TPS enää noussut tasoihin ja näin Kollit pääsi juhlimaan puolivälieräpaikkaa hienon taistelun päätteeksi. Halonen torjui ottelussa yhteensä 80 minuutin aikana 38 laukausta.

Puolivälierissä Kollit sai vastaansa runkosarjassa toiseksi sijoittuneen Kärpät ja ensimmäinen ottelu pelattiin sunnuntaina Oulun Raksilassa. Jo viikon neljännen ottelunsa ja kolmannen ottelun neljään päivään pelannut Kollit oli heti avauserässä täysin vailla mahdollisuuksia, kun kotijoukkue karkasi jo ennen ensimmäistä erätaukoa 0-4-johtoon. Kollit kuitenkin nappasi vielä kaksi erävoittoa, kun Niklas Nordgrenin toisen erän ja Juha Jääskän kolmannen erän maaleilla vierasjoukkue vei molemmat erät nimiinsä maalein 1-0. Halonen pysäytti Kärppien laukauksista Kollien maalissa 35.

Tiistaina Elisa Areenalla Kollit oli huomattavasti paremmin hereillä heti avauserästä lähtien, kun isännät johtivat ottelua ensimmäisen kaksikymppisen aikana kahteen eri otteeseen. Maalinteossa Kolleista onnistuivat Niklas Nordgren ja Lauri Kulmala. Kärpät kuitenkin tasoitti molemmilla kerroilla ja 2-3-voittomaalin vierasjoukkue viimeisteli toisessa erässä ajassa 26.43 Niko Kuirin toimesta. Kollit taisteli hienosti loppuun asti, mutta kaivattua tasoitusmaalia ei koskaan kuitenkaan nähty. Näin Kärpät nappasi ottelusarjan toisen voittonsa. Halonen torjui Kollien maalissa 31 kertaa. Kärpillä on kahden voiton myötä mahdollista edetä välieriin voittamalla torstaina Oulussa. Mikäli Kollit nappaa vierasvoiton Raksilasta, niin sarja jatkuu lauantaina Stadissa.

B2-nuoret murjoi JYPiä maalein 7-0

B-nuorten SM-sarjassa IFK pelasi viikonloppuna kaksi ottelua. Perjantaina kotona Jokereita vastaan vierasjoukkue karkasi toisessa erässä kahden maalin johtoon, mutta Axel Rindellin kahden miehen ylivoimalla syntyneen 1-2-kavennusmaalin myötä 46 sekuntia ennen toista erätaukoa nousi IFK vielä mukaan taistelemaan ottelun voitosta. Päätöserän alku oli kuitenkin kotijoukkueelle synkkä, kun Jokereiden Mikael Pakkanen ja Veikko Loimaranta kasvattivat vieraiden johdon jo 1-4:ään ja tästä ei IFK enää toipunut. Atte Huhtela kaunisteli loppunumeroita 2-4:ään kolmisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Anton Lundell oli syöttäjänä IFK:n molemmissa maaleissa ja maalissa pelannut Jere Huhtamaa urakoi 29 torjuntaa.

IFK:n viiden peräkkäisen tappion putki katkesi vihdoin ja viimein lauantaina, kun viikonlopun toisessa kotiottelussaan joukkue kohtasi Tapparan. Ottelu eteni maalittomana aina voittomaalikilpailuun asti ja siinä IFK:sta maalinteossa onnistuivat Jesper Henriksson, sekä voittomaalin viimeistellyt Otto Etelätalo. Nollapelin IFK:n maalissa pelannut Huhtamaa kirjautti tilastoihin varsinaiselta peliajalta ja jatkoajalta yhteensä peräti 52 torjuntaa ja voittomaalikilpailussa Huhtamaa pysäytti Tapparan neljästä yrityksestä kolme.

B2-nuorten SM-sarjan runkosarjan voiton jo varmistanut IFK murjoi viikon ainoassa ottelussaan sunnuntaina Malmilla JYPiä maalein 7-0. Anton Korhonen (1+3) ja Jesse Pietikäinen (1+3) keräsivät neljä tehopistettä ja Jaakko Innanen syötti IFK:n maaleista kolme. Aleksi Blomberg ja Joona Aalto onnistuivat maalinteossa molemmat kahdesti, Oka Riissanen kerran. IFK:n maalissa nollapelin pelannut Tubbe Hellström torjui 22 kertaa.

Sekä B-, että B2-nuorten SM-sarjan runkosarjaa on pelaamatta enää kaksi ottelua ja nuo viimeiset ottelukierrokset pelataan tulevana viikonloppuna. IFK:n B-nuorten joukkue on varmistanut paikkansa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vastaan tulee TPS ja päätöskierroksilla IFK:lla on vielä mahdollisuus napata kotietu tuohon ottelusarjaan. TPS on ennen kahta viimeistä ottelukierrosta vain yhden pisteen IFK:ta edellä. B2-nuorissa IFK:lla ei ole sijoituksen puolesta enää päätöskierroksilla pelattavaa. Lauantaina IFK kohtaa Malmilla runkosarjassa toisena olevan Ilveksen.

IFK-Challengerin taistelu C-nuorten Mestiksen kakkoslohkon voitosta jatkuu viikonloppuna pelattavilla kahdella viimeisellä ottelukierroksella, kun joukkue nappasi viime viikon lauantaina viikon ainoasta ottelustaan 5-1-kotivoiton Jukurit/PiPs-yhdistelmäjoukkueesta. IFK-Challengerin tehokkain oli kaksi maalia tehnyt Carl-Philippe Råtts. Kahteen tehopisteeseen ylsivät myös Risto Yli-Hankala (1+1), Teemu Suviyö (1+1), sekä Valtteri Nurminen (1+1). Miika Siipon voitto-ottelu maalissa vaati 21 torjuntaa. Kakkoslohkon kärjessä on Pelicans Akatemia kaksi pistettä ennen IFK-Challengeria. Joukkueet kohtaavat runkosarjan päätöskierroksella sunnuntaina Heinolassa.

Viikon tehokkaimmat (koko kauden tehopisteet)

Kollit (pudotuspelit): Janne Hämäläinen 2+5, Juha Jääskä 3+3, Niklas Nordgren 4+0, Elias Ulander 0+4, Lauri Kulmala 1+1, Alex Levänen 1+1

B-nuoret: Anton Lundell 0+2 (11 ottelua, 3+8=11), Atte Huhtela 1+0 (16, 7+3=10), Axel Rindell 1+0 (16, 4+4=8)

B2-nuoret: Anton Korhonen 1+3 (15 ottelua, 10+16=26), Jesse Pietikäinen 1+3 (15, 10+15=25), Jaakko Innanen 0+3 (15, 10+24=34), Aleksi Blomberg 2+0 (14, 3+3=6), Joona Aalto 2+0 (15, 9+3=12), Oka Riissanen 1+0 (16, 5+1=6)

C-Challenger: Carl-Philippe Råtts 2+0 (10 ottelua, 8+0=8), Risto Yli-Hankala 1+1 (10, 2+1=3), Teemu Suviyö 1+1 (12, 4+9=13), Valtteri Nurminen 1+1 (12, 8+7=15)

Tulevat ottelut

Kollit: to 16.3. klo 15.00 Kärpät-Kollit, la 18.3. klo 16.00 Kollit-Kärpät (tarvittaessa), su 19.3. klo 19.00 Kärpät-Kollit (tarvittaessa)

B-nuoret: la 18.3. klo 16.20 IFK-Kärpät, su 19.3. klo 15.20 IFK-KalPa

C-nuoret: la 18.3. klo 13.20 IFK-Blues, su 19.3. klo 12.30 Ilves-IFK

B2-nuoret: la 18.3. klo 16.50 IFK-Ilves (Malmi), su 19.3. klo 12.50 IFK-K-Kissat (Malmi)

C-Challenger: la 18.3. klo 13.50 IFK-Challenger-TPS Akatemia (Malmi), su 19.3. klo 18.20 Pelicans Akatemia-IFK-Challenger

Teksti: Jari Hotti @JariHotti