logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Helsingin IFK perustaa naisten jääkiekkojoukkueen – ”Kaikilla on oikeus skulata”

play

Jääkiekkoseura Helsingin IFK aloittaa naiskiekkotoiminnan. Tavoitteena on rakentaa vahva pelaajapolku aina ”Gimmat skulaa”-kiekkokoulusta naisten edustusjoukkueeseen asti.

Edustusjoukkueen päävalmentajaksi ja manageriksi on nimitetty Saara Niemi (os. Tuominen). Niemi on entinen Naisleijonien huippupelaaja, joka edusti Suomea kaksissa olympialaisissa (2006 ja 2010) ja viisi kertaa MM-kisoissa. Aktiiviuransa jälkeen Niemi toimi lähes neljän vuoden ajan taitovalmentajana Suomen Jääkiekkoliitossa ja päättyneellä kaudella hän valmensi kiinalaisen Kunlun Red Staria CWHL:ssä joukkueen ollessa sarjan kakkonen.

Niemi on koonnut IFK:n edustusjoukkueen taakse vahvat taustajoukot ja ensi kauden joukkueen kokoaminen on aloitettu. IFK:n edustusjoukkue pelaa ensi kaudella naisten Mestiksessä.

– Helsingin IFK:n tahtotila lähteä mukaan kehittämään nais- ja tyttökiekkoa on todella merkittävä askel kohti ammattimaisempaa toimintaympäristöä, mikä kehittää niin naisten huippukiekkoa, tyttökiekkoilua kuin lajin näkyvyyttä koko suomalaisessa urheilukentässä, Niemi kertoo.

– Olen valtavan innoissani siitä, että saan olla mukana tässä ainutlaatuisessa projektissa, etenkin kun meillä on selkeä yhteinen näkemys missä haluamme olla viiden vuoden päästä.

Joukkueen runko on nyt koossa ja suurin osa pelaajista on HIFK:n yhteistyöseura Red Wingsin kasvatteja. Joukkue on nuorekas, motivoitunut ja erittäin innoissaan tulevasta. Muutamia pelipaikkoja on vielä auki kokeneille ja eteenpäin pyrkiville pelaajille. Tällä hetkellä joukkueen kokeneempaa kaartia edustaa Nina Koskela ja nuorisoa alle 18-vuotiaiden maajoukkueen maalivahti Sanni Ahola.

– Helsinkiläisenä olen pikkutytöstä lähtien seurannut IFK:ta, ja nyt yksi unelmistani toteutuu, kun voin itse pelata punaisissa. Mahdollisuuteni jatkaa kehittymistä urheilijana ja pelaajana ovat nyt paljon paremmat, kun on tällainen organisaatio tukena. Kun pelaamista ei tarvitse itse kustantaa, jää huomattavasti enemmän aikaa urheiluun ja tavoitteitteni toteuttamiseen kohti naisten maajoukkuetta, sanoo Sanni Ahola.

Helsingin IFK käynnisti tyttöjen ja naisten kiekkokoulutoiminnan vuonna 2015 ja on tiivistänyt yhteistyötä helsinkiläisen Red Wingsin kanssa siitä lähtien. Jatkossa kaikki tyttö- ja naiskiekkoilijat kuuluvat IFK:n organisaatioon ja pelaavat IFK:n vaakunan alla.

– Helsinki on ollut nais- ja tyttökiekkoilun musta aukko Suomessa. Myös IFK on laiminlyönyt omaa velvollisuuttaan naisten kiekkoilun kehittämisessä, mutta nyt siihen tulee muutos, kommentoi Oy HIFK-Hockey Ab:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen.

– Tavoitteenamme on kehittää harrastusmahdollisuuksia ja lisätä harrastajamäärää, sekä siten kasvattaa nais- ja tyttökiekkoilun kiinnostavuutta. Luomme laadukkaan pelaajapolun kiekkokoulusta edustusjoukkueeseen asti. Tavoitteena on myös madaltaa lajin aloituskynnystä ja pitää kustannukset maltillisina läpi pelaajapolun.

Toiminnan kehittämisen tueksi IFK on solminut merkittäviä yhteistyösopimuksia. Ensi kaudella IFK:n nais- ja tyttökiekkoilun yhteistyökumppaneita ovat Sinebrychoff, Wärtsilä, Stockmann, Tallink, CCM ja Lehtimäki.

– Olemme löytäneet joukkueelle jo tässä vaiheessa useita kumppaneita, jotka meidän laillamme näkevät tärkeänä naisten urheilun kehittymisen ja resurssien kasvattamisen. Olemme erittäin kiitollisia, että yritykset ovat lähteneet mukaan. Olemme hienon tarinan alussa, Valtanen sanoo.

Edustusjoukkueen tavoite on nousta ensi kauden päätteeksi Naisten Liigaan. IFK:n ja yhteistyökumppanien suurimmat tavoitteet liittyvät kuitenkin laajemmin pääkaupunkiseudun harrastusmahdollisuuksien ja naisten kiekkoilun kehittymiseen.

– Monimuotoisuus ja yhdessä onnistuminen ovat yrityskulttuurimme ytimessä. Meille on kunnia-asia olla mukana kehittämässä yhtä Suomen suosituinta joukkueurheilulajia, edistämällä Suomen naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia harrastaa jääkiekkoa entistäkin laajemmin, kertoo Wärtsilän brändijohtaja Ritva Seppänen.

Näytä kaikki uutiset