logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Jarno Pikkarainen: Ihmisten motivoiminen ja sytyttäminen on palkitsevinta

IFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen on valmentanut yli 20 vuotta.

Nordiksen alakerrassa seuran logolla komistetun oven suojassa sijaitsee IFK:n joukkueen tukikohta. Pelaajien pukukopin ja yhteisten tilojen takaa löytyy valmentajien työtilat. Viimeisessä huoneessa joukkueen päävalmentaja valmistautuu alkavaan Liiga-kauteen yhdessä tiiminsä kanssa.

– Joukkueen rakentamisen merkeissä tämän kauden suunnitteleminen on aloitettu jo viime syksynä, Jarno Pikkarainen kertoo.

– Tietynlaiset skenaariot, liittyen esimerkiksi harjoitteluun, on olemassa jo viime kaudelta.

Uusi joukkue

Pikkarainen ja IFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen ovat koonneet alkavan kauden joukkueen yhdessä. Prosessi joukkueen rakentamiseksi on pitkä ja IFK:ssa se alkaa jo varhain edellisen kauden ollessa vielä käynnissä. Urheilujohtajalle tärkeää on antaa joukkueelle ja valmennukselle työrauha kauden aikana. Pikkarainen antaa kuitenkin oman panoksensa myös sarjan ollessa käynnissä.

– Pientä lisätyötä se vaatii, mutta ei mitään suurempaa. Ne asiat menevät käsi kädessä käynnissä olevan kauden kanssa ja auttavat tekemistä myös siinä hetkessä. Esimerkiksi jos tarkkailussa on jokin pelaaja Liigasta niin se auttaa myös vastustajan joukkueen tarkkailemista – nämä asiat tukevat toisiaan.

IFK julkisti jo alkukesästä kahdeksan uutta pelaajasopimusta. Joukkue on treenannut kesän yhdessä ja arki rullaa myös päävalmentajalla.

– Aivan ensimmäisenä työpäivä käynnistyy siitä, että käydään valmentajien kanssa päivän ohjelma läpi. Usein katsotaan edellisenä iltana suunniteltuja videoita ja puretaan sen päivän harjoitukset. Katsomme päivittäin myös kokoonpanon ja sen hetken loukkaantumistilanteen. Sitten päivät etenevät koutsien kanssa palavereissa. Toki vedän myös treenejä ja vastaan siitä kokonaisuudesta.

Kokemus auttaa kohtaamaan vastoinkäymiset

Pikkaraisen ei tarvitse johtaa orkesteria Nordiksella yksin. Hänellä on apunaan valmennustiimi, jonka jokaisella jäsenellä on erityisosaamista omaan vastuualueeseensa liittyen.

– Päävalmentajana tärkein tehtäväni on kuitenkin johtaa tätä taustatiimiä. Kaikilla täytyy olla selkeät tehtävät ja tehtävänkuvat. Jokaiselle löytyy omat vastuualueet viikon ja tietysti koko kauden aikana.

– Paljon tämä on sitä, että saa ihmisistä parhaat puolet esiin. Minun täytyy myös pitää huoli siitä, että kaikki tekevät niitä asioita, missä ovat hyviä ja pysyvät innostuneina ja motivoituneina työssään.

Liigajoukkue pelaa sarjakauden aikana 60 runkosarjaottelua ja odotusarvo on, että matsit jatkuvat myös pitkälle kevään pudotuspeleissä. Lopulta sarjan paras joukkue palkitaan Kanada-maljalla. IFK:n päävalmentajalle suurin palkinto on kuitenkin pelillisiä asioita syvemmällä.

– Kyllä ihmisten johtaminen on itselleni palkitsevinta tässä työssä. On kyse sitten ihmisistä tai joukkueesta niin tietyllä tapaa se motivoiminen, sytyttäminen ja suuntien antaminen ja siinä onnistuminen on antoisinta.

Ajoittain eteen tulee myös vastoinkäymisiä. 46-vuotias Pikkarainen aloitti valmennusuransa jo 1990-luvun lopussa ja tietää kokemuksesta varautua työnsä tuomiin haasteisiin.

– Tässä työssä on myös asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa. Loukkaantumiset ovat sellainen murheenkryyni, mikä on oman vaikutusalueen ulkopuolella. Se, että pystyisi sulkemaan pois mielestä sellaiset asiat, mihin ei itse pysty vaikuttamaan on varmasti haastavinta kenelle tahansa.

– Ei sitä pakottamalla pysty murehtimista lopettamaan. Kokemus tuo tietynlaista viisautta siihen, että pystyy hyväksymään myös asiat, mihin ei itse voi vaikuttaa. Toisaalta yritän taas keskittyä niihin seikkoihin, mihin pystyn vaikuttamaan.

Kuuden koutsin syndikaatti

Pikkaraisen valmennustiimiin kuuluu päävalmentajan lisäksi viisi muuta oman alansa huippuosaajaa. Jokainen koutsi on tärkeä palanen joukkueen arkea ja jokaisella on vastuualueensa pelin aikana.

– Omat vastuualueet muovautuvat kaikille kokemuksen kautta ja myös persoona on iso tekijä. Salmelaisen kanssa olemme tämän joukkueen rakentaneet ja valinneet jokaiselle paikalle tekijät. Tietyllä tapaa persoonissa täytyy olla eroavaisuuksia ja eroja täytyy olla myös vahvuuksissa. Jokaisen vahvuudet täytyy olla myös sellaisia, että siitä saamme sen palkinnon, Pikkarainen päättää.

IFK:n valmennustiimi 2019-20

Jarno Pikkarainen, päävalmentaja

Joonas Tanska, valmentaja

– Tärkeä tukihenkilö minulle. Hänen vastuullaan on pakkien peluutus sekä alivoima.

Kari Kalto, valmentaja

– Vastuu ylivoimasta ja hän tekee paljon yksilövalmennusta etenkin nuorten pelaajien kanssa. Hänellä on paljon osaamista hyökkäyspelistä.

Jan Lundell, maalivahtivalmentaja

– Vastaa maalivahtivalmennuksesta. Se on ikäänkuin erillinen saareke, mutta siinäkin yhteistyön merkitys on iso.

Ari Halttunen, joukkueenjohtaja/videovalmentaja

– Tärkeä etenkin videovalmentamisen osalta. Hänelle on kehittynyt 20 vuoden aikana hyvä näkemys pelistä ja hän löytää oleellisia asioita siitä. Saamme häneltä myös pelin aikana tärkeää tietoa.

Harri Yrttiaho, fysiikkavalmentaja

– Vastaa pelaajien henkilökohtaisesta fysiikkavalmennuksesta.

Jarno Pikkarainen

Näytä kaikki uutiset