Kari Kalto: Ylivoimassa kyse on henkilökemioista

Kalto on pelannut yli 500 liigaottelua peliurallaan.

Kari Kalto siirtyi helmikuussa 2019 IFK:n liigamiehistön valmennustiimiin Kollien päävalmentajan paikalta. Menestyksekkään pelaajauran hyökkääjänä tehnyt Kalto avaa vastuualueitaan joukkueen sisällä.

– Nuoret pelaajat ja heidän eteenpäin vieminen arjessa on iso vastuualue minulla. Myös ylivoimapeli ja hyökkäyspelin läpikäyminen jätkien kanssa on vastuullani, Kalto kertoo.

Valmentamista jo peliuran aikana

Kalto tuli IFK:n organisaatioon ensimmäisen kerran B-juniori-ikäisenä kaudella 1994-95  ja teki Liiga-debyyttinsä heti seuraavalla kaudella. Maajoukkuekokemusta Espoossa syntyneellä miehellä on kaikista junnuikäluokista ja palkintokaapista löytyy alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus vuodelta 1998. Kyseinen vuosi oli merkittävä myös seurajoukkueessa.

– Silloin -98-jengissä tuli Suomen mestaruus. Sitten -99 tuli katkera hopea – se oli inhottavaa, Kalto muistelee.

”Gary” pelasi hopeakauden jälkeen vielä vuoden Stadissa ennen siirtymistä Espooseen ja Bluesiin, missä peliura päättyi loukkaantumiseen ja siitä kuntoutumiseen.

– Olin viimeisen pelikauteni loukkaantuneena ja jeesasin katsomossa valmennusta. Tein Lauri Marjamäelle tilastoja peleissä. Siitä se ajatus valmentamiseen kirkastui. Tajusin, että tämähän on ihan hemmetin siistiä ja täältä näkee pelin aivan uudella tavalla.

– Aina olen pelaajanakin ollut kiinnostunut pelistä, mutta siinä itseäni kuntouttaessa se into valmentamiseen kasvoi.

Yksilön kehittämistä

Kalton työpäivät kulkevat linjassa muun joukkueen mukana. 41-vuotiaalla valmentajalla on myös vastuullinen rooli iltapäivisin Nordiksella pyörivällä taitojäällä.

– Nuorten kanssa meillä on yksilövalmennusta iltapäiväjäillä. Siellä käydään läpi luistelua ja paljon taitoharjoitteita.

Päivän toisissa jäätreeneissä ei kuitenkaan nähdä vain nuoria. Kalto tarjoaa osaamistaan iästä riippumatta pelaajille, joiden tekniikkaa pystytään kehittämään.

– Minulle yksilövalmennus on todella lähellä sydäntä.

– Treenikaudella vietimme Teemu Turusen kanssa puolitoista tuntia Hockey Basella laittamassa miehen laukausta kondikseen. Siellä annettiin ”Temelle” lisää työkaluja sillä ajatuksella, että saataisiin vielä vähän lisää jotain siihen laukaukseen.

Vuodesta 2011 lähtien IFK:n organisaatiossa valmentanut Kalto on mielissään yhteistyöstä Hockey Basen kanssa.

– Tekniikka menee kovaa vauhtia eteenpäin ja pyrimme sitä parhaamme mukaan hyödyntämään. Basella on hyvät vehkeet siihen ja olemme aiemminkin heitä hyödyntäneet.

Keikka Hockey Baselle oli vain yksittäinen osa isompaa harjoittelukokonaisuutta.

– Ei se hinkkaaminen yhteen tai kahteen kertaan jää vaan joka päivä treenataan tekniikkaa kuntoon. Edellisten treenien jälkeen otimme Turusen kanssa rannelaukauksia etujalalta noin viiden minuutin ajan. Eihän se viisi minuuttia yhteisen treenin jälkeen tunnu paljolta, mutta kun sitä tehdään päivittäin niin siinä tulee aika paljon ekstraa yhdelle pelaajalle.

Pieniä askelia

Kalto ehti urallaan pelata yli 500 liigaottelua. Entinen hyökkääjä on valmentanut junioreissa myös puolustajia, mutta kertoo olevansa omimmillaan auttaessaan hyökkääjiä.

– Junnuissa piti tietysti valmentaa kokonaisvaltaisemmin, mutta kyllä koen, että pystyn hyökkääjiä auttamaan paljon enemmän kuin pakkeja.

Ennen nykyistä pestiään liigajoukkueessa, Kalto ehti valmentaa junioreita 10 vuoden ajan.

– Antoisinta on joka päivä, kun näkee, että joku hiffaa jonkun pienen jutun ja menee sen myötä pelaajana eteenpäin. Se on ollut se mikä minua tässä työssä motivoi.

– Esimerkiksi Anton Lundellin kanssa harjoittelimme viime vuonna kuinka ottaa taklaus vastaan ja mihin siitä kannattaa pyörähtää. Sitten, kun huomasin, että niitä treenattuja asioita alkoi näkymään pelissä ja Anton sai sitä kautta itselleen lisää tilaa – ne on niitä makeimpia juttuja itselleni.

Kalto valmensi Kolleja kolme edellistä kautta. Moni pelaaja niistä joukkueista on nykyään liigamiehistön mukana ja muutama on lähtenyt NHL:ään.

– A-juniorit on sellainen opinmaasto. Sitä se oli myös itselleni. Miro Heiskasen, Henrik Borgströmin ja kumppaneiden oltua Kolleissa opin itse asioita myös heidän tekemisensä kautta.

”Action-lätkää”

IFK:n ylivoima on pitkälti Kalton vastuulla. Tällä kaudella stadilainen ylivoima on pyörinyt näyttävästi ja täysosumia viidessä matsissa on syntynyt kuusi. IFK on tehnyt sarjassa 13 maalia, eli lähes puolet on syntynyt ylivoimalla.

Kalto kertoo, että erikoistilannepelaaminen rakentuu pitkälti sen mukaan, millaisia pelaajia joukkueessa on.

– Paljon se on henkilökemiajuttuja. Esimerkiksi nyt on ollut vanha akseli Otto PaajanenTeemu Turunen sekä Jesse Saarisella ja Mikko Kousalla löytyy yhteinen tausta. Siinä on jo kaksi paria ja sen täydentää yksi ruotsalainen. Sebastian Dyk menee äärimmäisen hyvin Saarisen kanssa yhteen ajatusmaailmaltaan ja hän on hemmetin hyvä hyökkäämään.

Vaikka edellä mainitut pelaajat ovatkin taiteilijoita omilla tonteillaan täytyy heille antaa raamit, minkä sisällä pensseliä heiluttaa.

– Raamit on oltava ja sitten katsotaan siihen vaihtoehtoja. Videoiden kautta käymme läpi mistä tilat löytyvät ja nämä pelaajat kyllä niitä välejä sieltä löytävät. Ja heiltä voin jälleen oppia paljon itsekin. Meiltä tulee kuitenkin ne asiat, mitkä ylivoimassa täytyy aina näkyä.

Kalto, kuten koko IFK:n valmennustiimi, katsoo suorittamista tulosta syvemmälle. Mitä valmentaja itse haluaa nostaa tapetille koko kautta silmällä pitäen?

– Moraali ja työnteko. Se, että olemme joka päivä fyysisesti ja henkisesti läsnä tekemässä hommia. Haluan nähdä hyvää action-lätkää, Kalto nauraa.

Kari Kalto

Näytä kaikki uutiset