logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Joona Luoto nauttii ajastaan HIFK:ssa – ”Pitää olla kiitollinen joka päivä, että saa tehdä töitä ja pelata!”

Joona Luoto sai laitettua itsensä kuntoon kahdeksan kuukauden pelitauon aikana. Lainapesti HIFK:ssa voi koitua suureksi hyödyksi, kun NHL:n harjoitusleirit käynnistyvät.

HIFK:n Joona Luoto on nauttinut Liiga-syksystä. Miehen pelit Pohjois-Amerikan sarjoissa jäivät kesken viime kaudella jo ennen kuin korona laittoi koko kiekkomaailmankin pysähdyksiin. Luoto on urakoinut IFK:n riveissä täyden alkukauden.

– Minullahan oli pieni olkapääoperaatio tammikuussa ja sitä piti kuntouttaa. Breikki tuli tavallaan hyvään aikaan, ja sain laittaa sen kunnolla kondikseen. Sen jälkeen sai kehittää niitä kohteita, joita piti. Itselle kaikkein parasta oli se, että sain vetää vähän happea. Ei tarvinnut koko ajan mennä ja miettiä pelejä. Sain laittaa ajatuksia välillä johonkin muuhunkin. Silmä oli kirkkaana, kun pääsin pelaamaan, Luoto kertoo.

Luodon pelipaikka on ollut suurimmaksi osaksi IFK:n kolmoskentässä. Sieltä on syntyneet tehot 5+4.

– Täytyy koputtaa puuta, että olen pysynyt terveenä ja päässyt pelaamaan. Olen ihan tyytyväinen, vaikka ei se aina helppoa ole ollutkaan. Nautitaan näistä peleistä, koitetaan kehittää itseä ja autetaan joukkuetta voittamaan pelejä. Se on se, mistä nautin, hän sanoo.

Mikä on tehnyt pelaamisesta sellaista, että se ei ole ollut helppoa?

– Kun on kahdeksan kuukautta pelaamatta, siinä voi unohtua asioita. Jos olisi kahdeksan kuukautta poissa normipäivätöistäkin, niin voisi mennä muutama päivä miettiessä, että miten hommat menivätkään! Sen taakse ei voi kyllä enää mennä. Viiden ensimmäisen pelin ajan ehkä pystyi sanomaan, että ei ole pelannut, mutta enää ei mene sen piikkiin.

Luodon ja IFK:n otteet ovat kulkeneet kauden alla 23 vuotta täyttäneen Luodon mielestä varsin tasaisesti käsi kädessä.

– Ihan hyvää se (oma pelaaminen) on ollut, toki ailahtelevaa niin kuin joukkueellakin. Olemme voittaneet ja hävinneet tasaisesti. Viime viikonloppuna näkyi, että kun pelaamme joukkueena, niin tuli hyvät voitot kovista joukkueista. Tuntuu, että joukkue tiivistyy ja yhteishenki alkaa kasvaa, ja se tulee sitä kautta jäällekin.

Luoto teki NHL-debyyttinsä viime kaudella. Hän kantoi Winnipeg Jetsin paitaa 18 ottelussa marras-joulukuussa. Lainapesti Liigassa on ollut hänelle todella tarpeen tulevaan NHL-kauteen valmistautumisessa. Tavoitteena on ottaa paikka Jetsin miehistössä.

– Ei voi tarpeeksi kiittää agenttia ja IFK:ta seurana, että he suostuivat ottamaan. Ei varmasti ole helppo paikka kellekään ottaa lainapelaajia, kun he tietävät, että saattaa olla niin, että jossain vaiheessa lähdemme pois. En välttämättä itsekään ottaisi lainapelaajia, jos olisin seurajohtaja, ellei olisi ihan pakko! Tämä on sellainen tilaisuus, että pitää hattua nostaa seuralle ja olla kiitollinen joka päivä, että saa tehdä töitä ja pelata, Luoto sanoo.

Kuten todettua, olisi Luodon pelitauko venynyt ilman IFK-pestiä vielä pidemmäksi kuin viime kauden loppuun asti pelanneilla ja tulevina kuukausina samoista pelipaikoista taistelevilla pelimiehillä. Lähtökohta on aivan erilainen nyt verrattuna siihen, että hän lähtisi rapakon taakse pelkän oman treenaamisen pohjalta.

– Se on paljon helpompaa. Itselleni oli selkeää, kun olkapää meni tammikuun lopulla ja missasin pari kuukautta pelejä, niin jossain oli pakko saada pelejä alle, että jos joskus training campit alkaa, niin pääsee siellä näyttämään kyntensä. Näen, että tämä on etulyöntiasema itselle, että pelejä on alla. Tulen kaksi kuukautta pelanneena, koska siellä alkaakaan. Olen tavallaan muita edellä, vaikka omat taidot sen ratkaiseekin, hän näkee.

Luoto sanoo olevansa monella tapaa parempi ja eteenpäin mennyt pelaaja verrattuna vuoden takaiseen itseensä.

– Varsinkin pitkä treenaamisjakso tuli hyvään paikkaan. Sain laittaa paikat kuntoon ja tehdä lihasta. Tuntuu, että kaikissa pienissä asioissa on menty eteenpäin. Kokonaisvaltainen pelaaminen on parantunut ja henkistä kasvua on tullut, kun vanhenee. Ne ovat isoimmat jutut omassa pelissä.

IFK:n seuraava vastustaja on perjantai-iltana kotona vastaan tuleva Luodon entinen ja monivuotinen seura Tappara.

– Enköhän itse ainakin tiedä, millainen Tappara on joukkueena. Pelasin siellä jonkun verran, ja treenasinkin kesällä siellä. Tunnen sen joukkueen kuin omat taskuni. Kyllä siitä aina nauttii. En osannut kuvitella, että tällainen asetelma olisi tulossa, että pelaan ikinä Tapparaa vastaan. Ei haittaa ollenkaan! Nautin siitä ensimmäisestä pelistä ”Hakamettässä”, vaikka olikin outoa lähteä Zambonista oikealle! Se tuo itselle lisäbuustia. Haluan voittaa ja näyttää. Hieno peli on tulossa perjantaina!

Artikkeli on julkaistu Liiga.fi-sivustolla 19.11.2020.

Joona Luoto

Näytä kaikki uutiset