logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Jäähyväiset legendaariselle Hakametsälle

HIFK pelaa keskiviikkona ja torstaina viimeiset ottelunsa Suomen ensimmäisessä jäähallissa Tampereella. Joulukuussa Ilves ja Tappara muuttavat Uros Live -areenalle ja perinteinen Hakametsä jää liigaotteluiden osalta historiaan.

Keskiviikkona vastassa on Ilves ja torstaina Tappara.

Hakametsän jäähallissa on saatu kokea ikimuistoisia hetkiä. Siellä on toki koettu myös hetkiä, jotka mieluummin unohdettaisiin, mutta ottelut Ilvestä ja Tapparaa vastaan ovat aina olleet matseja parhaasta päästä. Kaikilla kolmella seuralla on komea historia ja perinteet ja myös paljon yhteistä historiaa.

Torstain jälkeen matsit Ilvestä ja Tapparaa vastaan jatkuvat, mutta miljöö vaihtuu yli 50 vuotta uudempaan, kun tamperelaisjoukkueet muuttavat uudelle areenalleen.

Tehdään pieni aikamatka historiaan ja kerrataan muutamia ikimuistoisia hetkiä, mitä Tampereen kiekkopyhätössä on päästy kokemaan.

ENSIMMÄINEN MESTARUUS

HIFK:n seurahistorian ensimmäinen jääkiekon Suomen mestaruus 1969 ratkesi SM-sarjan toiseksi viimeisellä kierroksella Lahdessa, mutta Kanada-malja ojennettiin joukkueen kapteenin Heikki Järnin käsiin viimeisellä ottelukierroksella Tampereella. Joukkueen pelaajavalmentaja Carl Brewer ei pelannut kyseisessä matsissa haluttuaan antaa mahdollisimman monelle suomalaispelaajalle tilaisuuden pelata kauden viimeisen matsin, jossa vastustajana oli Ilves.

Katso tarina Carl Brewerista tästä linkistä!

LAURI MONOSEN DEBYYTTI

Kesällä 1977 HIFK sai huippuvahvistuksen, kun WHA-seura Phoenix Roadrunnersissa kaksi edelliskautta pelannut Lauri Mononen siirtyi joukkueeseen. Hänen debyyttiottelunsa HIFK:ssa oli Hakametsässä KooVeeta vastaan ja se meni ihan kivasti: Mononen teki kuusi maalia. Se on edelleen SM-liigan yhden ottelun ennätys, jonka hän jakaa Arto Javanaisen ja Tero Arkiomaan kanssa. Hänen koko kauden saldonsa oli 34 ottelussa 27+12=39.

”JUMALAN TEATTERI”

Neljäs välieräottelu Tappara–HIFK keväältä 1988 lienee piirtynyt monen aikalaisen muistiin. Se tunnetaan myös nimellä Jumalan teatteri. Koska hifk.fi on perhejulkaisu, emme esitä valokuvia tästä ottelusta. Tallenne kylläkin löytyy HIFK:n arkistoista ja jonain päivänä kaivamme sen esiin ja näytämme jälkipolville, millaista playoff-lätkä saattoi joskus muinoin olla.

Katso video, jolla Simo Saarinen ja Raimo Hirvonen muistelevat kyseistä ottelua.

RAIPEN PUIKOT

HIFK:n kauden 1997–1998 jengiä pidetään yleisesti SM-liigahistorian parhaana joukkueena. Se jyräsi pudotuspeleissä ilman tappioita mestaruuteen ja finaalisarjassa vastassa oli Ilves. Tuosta finaalisarjasta verkkokalvoille piirtyi kaksi tilannetta yli muiden. Ykkösenä on tietysti Olli Jokisen jatkoaikamaali Nordiksella kolmannessa loppuottelussa, mutta Hakametsässä pelatussa toisessa finaalimatsissa nähtiin jotain, mitä kukaan ei olisi voinut ennustaa. HIFK:n nuori hyökkääjä Kari Kalto sai kiekon keskialueella, harhautti näyttävästi itsensä Raipe Helmisen ja nosti kiekon ylänurkkaan. Tuo maali vei HIFK:n 3–0-johtoon ja matsi päättyi lopulta peräti 7–1.

Katso tallenne ottelusta tästä linkistä!

”KOM IGEN ILVES”

Lokakuussa 2012 Ilveksellä ei mennyt hyvin kaukalossa eikä sen ulkopuolella. HIFK:n vieraspeliin Hakametsään matkasi paljon stadilaisjoukkueen kannattajia ja tuona iltana nähtiin jotain, joka on edelleen yksi liigahistorian hienoimmista urheiluhengen osoituksista. HIFK:n kannattajat olivat valmistaneet itse 16 kylttiä – yhtä monta kuin Ilveksellä on mestaruuksia – ja kirjoittaneet niihin tsemppiviestin ”Kom igen Ilves”. Ennen ottelun alkua kyltit nostettiin ylös ja siitä lähtien HIFK:n ja Ilveksen kannattajat ovat tunteneet tiettyä veljeyttä keskenään.

LIIGAHISTORIAN PISIN OTTELU

Keväällä 2015 Hakametsässä pelattiin pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelu, joka jäi historiankirjoihin kaikkien aikojen pisimpänä liigaotteluna. Matsi eteni peräti neljännelle jatkoajalle, kunnes HIFK:n Mika Partasen laukaus pysäytti pelikellon aikaan 134.14. Tuolla maalilla HIFK eteni puolivälieriin Tapparaa vastaan.

Katso matsin huippuhetket tästä linkistä.

Näytä kaikki uutiset