PINNALLA – HIFK:n fysiikkavalmentaja Hero Mali: ”HIFK:ssa näin potentiaalin menestyä ja voittaa”

HIFK palkkasi kesällä Leijonissa menestyksekästä työtä tehneen fysiikkavalmentajan Hero Malin sekä fysioterapeutti Tero Tolvasen. Kesähelteillä tehty rekrytointi saattoi mennä monelta ohi, mutta nyt Hero Mali kertoo Pinnalla-sarjassa ajatuksiaan alkukaudesta ja siitä, miten HIFK:ssa pelaajien fysiikasta huolehditaan pitkän kauden aikana. Nyt HIFK:lla on käynnissä pitkä vierasrundi ja harjoitukset ovat siirtyneet kotihallista Salmisaareen.

– Hyvin on lähtenyt työt käyntiin. Aika lyhyellä valmistautumisella lähdettiin liikenteeseen, mutta on tässä muutama vuosi tullut hommia tehtyä, niin ei siinä mitään uutta ja ihmeellistä ole. En pitkää valmistautumista olisi tarvinnutkaan, Leijonien lisäksi edelliset viisi kautta Jokereiden fysiikkavalmentajana työskennellyt Mali kertoo.

Kuinka nopeasti asiat etenivät, kun HIFK:sta oltiin kesällä yhteydessä?

– Maanantaina klo 7.00 aloitettiin palaverilla valmennuksen kanssa ja edeltävänä perjantaina klo 14 asioista sovittiin. Ei siinä montaa työtuntia ollut välissä, Mali nauraa.

Hän kertoo myös, että nopeasti hän löysi yhteiset sävelet HIFK:n valmennuksen kanssa.

Ville Peltosen tunsin entuudestaan pelaajana, mutta en vielä valmentajana. Ensimmäisestä puhelusta alkaen jäi todella hyvät fiilikset. Oli sellainen olo, että tulen oikeaan paikkaan ja kiva oli lähteä yhdessä tekemään töitä.

Kiireisen alkukauden keskellä Peltonen ja Mali ovat ehtineet keskustella siitäkin, miten Malilla on työ uudessa seurassa lähtenyt liikkeelle.

– Samalla Ville antoi palautetta, että olen omassa työssäni vastannut huutoon. Kuulemma pelaajat ovat antaneet hyvää palautetta ja sehän tässä on tärkeintä. Tykkään myös siitä, että puhumme ennen otteluita miten valmistaudumme niihin, ja keskustelu on avointa. Sitä arvostan paljon, Mali sanoo.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Hero Mali (@herotheman) jakama julkaisu

”Nyt on tossu ruvennut liikkumaan”

Alkukausi on pelaajien fysiikan puolesta aina mielenkiintoinen aihe, kun kesän rankka harjoittelujakso vaihtuu nopeasti otteluruuhkaan ja sarjapisteistä taistelemiseen. HIFK:lla oli vaikeuksia kauden ensimmäisissä peleissä, missä näkyi Malin mukaan myös kova harjoittelu.

– Alussa joukkue oli hieman jumissa, mikä johtui ihan siitä, kun treenattiin kovaa ja oltiin samaan aikaan jäällä paljon. Nyt on hieman pystytty keventämään, mutta tässä kohti pidetään huoli myös siitä, ettei päästetä treenaamista myöskään liian löysälle.

– Nyt on tossu ruvennut liikkumaan, eli luistelussa se kuorman laskeminen näkyy.

HIFK:ssa vahva luistelu on Malin mukaan yksi isoista teemoista, joita valmennus aikoo kauden aikana viedä pelaajien osalta eteenpäin.

– Minulla on muutamia mukanani tuomia juttuja, joilla saadaan luisteluun enemmän potkua ja räjähtävyyttä. Luistelu on hyvinkin vahvasti meidän peli-identiteettiämme tukeva juttu. Sen pitää olla timanttia, että voidaan pelata sillä tavalla kuin haluamme. Tämä asia on Peltosen kanssa tarkkaan avattu auki. Se on meidän tärkeimpiä aseita. Sillä pitää pystyä lyömään vastustaja joka ikinen ilta.

HIFK pelaa myös fyysistä peliä, joka kuormittaa pelaajia illasta toiseen. Miten fysiikkatreenillä ennaltaehkäistään sitä, ettei vammoja syntyisi taklaustilanteissa?

– Rautoja kolistellaan salilla ja vahvistetaan sekä ylä- että alavartaloa. Siitä on tilastoja olemassa, miten pelaaja pysyy taklaustilanteissa ehjänä. Oikeastaan ainoa korreloiva asia on se, että mitä vahvempi olet, sitä varmemmin pysyt ehjänä. Sillä perusteella me teemme joukkueen kanssa salitreeniä koko kauden, kuten tekevät muutkin joukkueet, Mali kertoo.

HIFK:ssa epäonnisia loukkaantumisia on nähty paljon edellisten kausien aikana. Tästä aiheesta on puhetta riittänyt. Mali kertoo, että hänen työssään vammojen ennaltaehkäisy on yksi iso asia.

– Joka ikinen loukkaantuminen katsotaan hyvin tarkalla kammalla läpi ja selvitetään, mitkä asiat siihen johtivat ja olisiko meillä valmennuksessa ollut jotain tehtävissä. Syitä voivat olla esimerkiksi liian iso kuormitus tai sitten liian pieni kuormitus. Usein joudutaan toteamaan, että oli vain huonoa tuuria, jos pelaaja tapaturmaisesti loukkaantuu esimerkiksi taklaustilanteessa. Niille ei vain ole hirveästi tehtävissä. Ne on vain kestettävä.

”Kuuntelemme pelaajia”

Malin mukaan avainasemassa on myös valmennuksen keskinäinen keskusteluyhteys, jotta vammoilta vältyttäisiin. Malin mukaan kyseessä on hyvin yksilöllisistä asioista.

– Toisen normaali kuormitus voi olla toiselle paljon tai jopa liikaa. Näissä tilanteissa puhuminen auttaa ja sen takia me käymme paljon keskustelua kaikkien valmentajien kanssa, jotta tulee esille se, mitä huomioita kukakin tekee pelaajista. Mittarit voivat näyttää vaikka mitä lukemia, mutta tärkeää on myös nähdä, millainen pelaajan habitus on minkäkin rasituksen jälkeen. Näistä asioista vaihdamme pelaajien osalta tietoa valmennuksen kanssa jokaisena aamuna.

Malin mukaan päävalmentaja Ville Peltonen suhtautuu näihin asioihin vakavuudella.

– Ville on tosi fiksu ja kuuntelee niissä asioissa. Jos näyttää siltä, että joku pelaaja menee liian kovaa, niin sitten vähennetään jääharjoittelua ja lisätään oheisharjoittelua. Näin olemme jo muutaman pelaajan kanssa toimineet. Lisäksi me kuuntelemme kokeneita pelaajia. Se ei tarkoita sitä, että annettaisiin vapaat kädet, mutta kyllä nuo vanhemmat pelaajat tietävät, mitä tarvitsevat. Me käymme avointa keskustelua siitä, mitä pelaaja tarvitsee ja sitten mennään sen mukaan, mikä on yhteinen päätös.

Kokeneiden pelaajien lisäksi tämän kauden HIFK:ssa on paljon nuoria pelaajia, joiden kehittäminen ja auttaminen ovat myös isossa roolissa Malin työssä. Myös heidän kuormitustaan tarkkaillaan koko ajan.

– Jos nuoremmalle pelaajalle tulee otteluissa vähemmän kuormaa, sitä tasataan sitten tekemällä enemmän oheisharjoitteluissa, minkä lisäksi sitten treenataan luistelua myös välipäivinä. Näissäkin asioissa huomioidaan myös se, ettei vedetä liian kovaa, jotta pelaajalla on aikaa palautua seuraavaan peliin. Nythän meillä on ollut erittäin suotuisa otteluohjelma viime viikot ja olemme saaneet harjoitellakin laadukkaasti.

Mali kehuu HIFK-pelaajien urheilullisuutta ja halua kehittyä.

– Jokaiselle pelaajalle omien toimintatapojen ja omien liikkuvuusharjoitteiden löytäminen on asia, mikä vaatii paneutumista ja aikaa minulta sekä pelaajilta. Tässä joukkueessa kaikki ovat itseohjautuvia, kunnianhimoisia ja urallaan eteenpäin pyrkiviä. Se on kiva tehdä töitä, kun ei tarvitse potkia eteenpäin vaan kaikilla on halu kehittyä. Silloin valmentaja antaa niitä työkaluja, joilla pelaaja pääsee eteenpäin.

Tähtäin keväässä

HIFK tähtää pitkän kauden päätteeksi menestykseen keväällä ja taitoa vaativa asia on saada pelaajat parhaaseen iskuun kauden tärkeimpiin peleihin.

– Siitä on Villen kanssa puhuttu paljon ja siihen tähdätään. Me otamme sinne loppukauteen pienen boostin treenaamiseen, eikä lopeteta laadukasta harjoittelua missään vaiheessa kautta. Minulla on ihan ok kokemus maajoukkueen kanssa työskentelyn myötä siitä, miten esimerkiksi turnauksiin valmistaudutaan ja miten saadaan terävin kärki esille silloin, kun sitä tarvitaan, Mali sanoo ja jatkaa.

– Nyt on alkukaudesta löydetty kehittämiskohteet jokaisen pelaajan kohdalla sekä konstit, millä he saavat voimaa, massaa, nopeutta ja räjähtävyyttä, eli niitä asioita, joita pitääkin olla.

Malin mukaan kova halu voittaa ja menestyä toi hänet HIFK:hon.

– Kysyntää oli useampaan seuraan. HIFK:ssa näin sen potentiaalin, että meillä on mahdollisuus voittaa ja menestyä. Minua ei kiinnosta olla ok, vaan minua kiinnostaa voittaminen ja meillä on se mahdollisuus, kun kaikki tekevät töitä. Mä uskon, että meillä on hyvä mahdollisuus menestyä ja itselläni olisi tarkoitus saada lisää tatuointeja. Aina kun tulee kultamitali, tulee minulle uusi tatuointi, hän virnistää.

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset