PINNALLA – Teemu Tallberg: ” Olemme uskoneet omaan tekemiseen”

Pinnalla-sarjassa saa odotetun vieraan, kun HIFK-kapteeni Teemu ”Tale” Tallberg kertoo omasta urastaan sekä joukkueen nousujohteisesta kaudesta.

31-vuotias hyökkääjä Teemu Tallberg tunnetaan esimerkillisenä ja tunnollisena joukkuepelaajana, jonka jokapäiväisessä tekemisessä näkyvät vahvasti HIFK:n arvot. Toista kauttaan joukkueen kapteenina toimiva Tallberg sai lauantaina tilastoihinsa 500. liigaottelunsa, kun HIFK pelasi vahvan ottelun ja voitti Tapparan loppuunmyydyssä kotiottelussa. Tässä haastattelussa Tallberg kertoo, millainen hänen tiensä on ollut HIFK:n junioreista joukkueen kapteeniksi ja millaiset mutkat ovat kasvattaneet hänestä urheilijan, joka ei usko itsestäänselvyyksiin vaan työnteon tuomiin tuloksiin.

HIFK:n pisteputki venyi viime viikolla 15 ottelun mittaiseksi. Joukkue pelasi edellisen kolmen viikon aikana yhdeksän ottelua ja erityinen ilonaihe oli se, että kovasta ottelutahdista huolimatta HIFK onnistui voittamaan torstaina sarjakärki Lukon Raumalla 3–0 ja lauantaina sarjassa toisena olevan Tapparan Nordiksella vakuuttavasti 4–1. HIFK-kapteeni Teemu Tallberg oli mielissään joukkueen suoriutumisesta kahta kärkijoukkuetta vastaan.

– Kyllä se lämmittää mieltä ja erityisesti se, että saimme tiistaina Pelicansia vastaan pelatun jatkoaikatappion jälkeen tehtyä noinkin hyvän tasonnoston. Torstaina saimme Lukkoa vastaan ladattua kaiken peliin ja lauantaina oli spesiaalipäivä himassa, kun ottelu alkoi aikaisin ja oli loppuunmyyty. Saimme mielestäni pelattua joukkueena kaksi huippumatsia putkeen. Muutenkin nuo pelit Lukkoa ja Tapparaa vastaan olivat hyvät mittarit tässä kohtaa runkosarjaa ja pelasimme hyvin, Tallberg sanoo.

Työteliäs HIFK-kapteeni pelasi lauantaina uransa 500. liigaottelun ja esiintyi vahvasti syöttäen HIFK:n kaksi osumaa. Tallberg edustaa HIFK:n liigajoukkuetta yhdeksättä kauttaan. Lisäksi hän on pelannut HIFK:n junioreissa alle kymmenen vuoden ikäisestä aina Kolleihin saakka.

– Nopeasti aika on tässäkin asiassa mennyt, vaikka ensimmäinen liigaotteluni oli Bluesia vastaan kaudella 2009–10 ja onhan siitä jokunen vuosi vierähtänyt. Kovan työn takana on kuitenkin ollut se, että olen pystynyt 500 peliä ammattilaisena pelaamaan, eikä mikään asia ole tullut itsestäänselvyytenä. Odotukset olivat juniorina varmaan erilaiset ja sitä ehkä kuvitteli kaikenlaista, kun nousi lupaavana pelaajana Kolleista liigajoukkueen mukaan. Kantapään kautta olen saanut oppia sen, että mikään ei tule ilmaiseksi. Kova työ ja ymmärrys siitä, mitä ammattilaisuus vaatii ovat ne kaksi asiaa, jotka ovat mahdollistaneet nämä 500 otteluani Liigassa, Tallberg kertoo.

Ja hän tosiaan tietää mistä puhuu. Monipuolinen hyökkääjä kuului ikäluokkansa kovimpaan kärkeen ja pelasi nuorena sekä alle 18- että alle 20-vuotiaiden MM-joukkueissa. HIFK:n junioreissa jälki oli kovaa. Tallberg on voittanut C- ja B-junioreiden Suomen mestaruudet isossa roolissa sekä saavuttanut Kolleissa SM-hopeaa. Juniorivuosien jälkeen edessä oli pelipaikan lunastaminen HIFK:n liigajoukkueesta, mutta se ei tapahtunutkaan automaattisesti.

– Olin vielä juniori-ikäinen, kun tein ensimmäisen kolmen vuoden mittaisen sopimuksen HIFK:n kanssa ja sitä kuvitteli, että pikkuhiljaa se liigaurakin tästä lähtee ja tuosta otetaan joukkueesta paikka, mutta se ei todellakaan mennyt niin. Sen kolmen vuoden jälkeen iski päin näköä myös kiekkobisneksen raakuus. Mistään ei kuulunut sopimustarjouksia eikä liigaseuroissa ollut kiinnostusta. En tiennyt, mitä seuraavalla kaudella tapahtuu, hän kertoo.

Tallberg oli ehtinyt kolmen vuoden aikana pelata HIFK:ssa 15 ottelua, mutta ei vielä lunastanut paikkaansa pysyvästi. Hän teki fiksun ratkaisun ja lähti Mestikseen SaPKoon pelaamaan ja kehittymään sekä hoiti varusmiespalveluksen samalla. Jos kuvittelee, että nuoren kiekkolupauksen elämä on yhtä kimallusta, Tallberg osaa kertoa kolikon toisesta puolesta.

– Savonlinnan kauden jälkeen olin muuttofirma Niemellä duunissa, kun kausi loppui meillä silloin jo helmikuussa. En tiennyt siinäkään tilanteessa, mitä seuraavalla kaudella tapahtuu. Nuo ajat varmasti opettivat työnteon merkitystä. Oli se parikymppisenä kova paikka, kun koko elämä oli pyörinyt jääkiekon ympärillä. Yhtäkkiä et tiedäkään, missä kaupungissa asut ja missä pelaat. Silloin mentiin kuukausi kerrallaan ja välillä pohdittiin sitäkin, että tuleeko tästä kiekosta ammattia vai ei. Se kyllä herätteli, Tallberg kertoo.

Pitkän mutkan kautta takaisin himaan

Nuori hyökkääjä oli kuitenkin pelannut Savonlinnassa hyvän kauden ja pääsi seuraavaksi kaudeksi pelaamaan toisen kauden Mestistä KooKoon riveihin. Joukkue voitti Mestiksen mestaruuden ja tuolla kaudella mestaruus tarkoitti myös sitä, että KooKoo pääsi hakemaan sarjapaikkaa Liigasta, mutta nousu ei tapahtunut heti seuraavalle kaudelle.

Tallberg ei kuitenkaan jäänyt enää pelaamaan yhtä kautta Mestiksessä vaan sai vahvojen otteidensa ansiosta kahden vuoden sopimuksen Vaasan Sportista, joka puolestaan nousi seuraavaksi kaudeksi Liigaan. Tuosta sopimuksesta eteenpäin Tallberg on kiekkoillut vain liigajäillä.

– Onneksi itselleni haasteet tulivat nuorena. Opin ymmärtämään vaatimustason ja ylipäätään sen, mitä ammattiurheilijaksi vaaditaan. Olin minäkin saanut paljon apua juniorina, mutta loppujen lopuksi kaikki työ pitää tehdä itse. Opin urani alkuvaiheesta itsestäni paljon ja pääsin kovalla työllä eteenpäin. Kyllä tiesin noiden Mestis-vuosien aikana, että pystyn ottamaan seuraavan stepin ja nousemaan Liigaan pelaamaan.

Kahden Vaasan kauden aikana Tallberg vakiinnutti paikkansa liigajäillä ja siirtyi seuraavaksi kahdeksi kaudeksi Mikkelin Jukureihin, jossa hän puolestaan kasvoi kiekollisempaan rooliin.

– Siellä pääsin ottamaan seuraavia steppejä pelaajana. Hyvällä muistelen Mikkelin vuosia ja sain paljon oppia siitä, millaista on olla isommassa vastuussa.

Elettiin kautta 2017–18, kun tapahtui iso käännekohta Tallbergin uralla kesken kauden. Tammikuun lopussa HIFK ja Jukurit tekivät pelaajavaihdon, jossa Tallberg siirtyi HIFK:hon ja vaihdossa Mikkeliin matkasi hyökkääjä Mika Partanen.

– Olin pelannut useamman vuoden maakunnissa ja koko ajan oma tavoitteeni oli, että jossain vaiheessa olisi hienoa palata kotiin pelaamaan. Siirto tuli lopulta yllättäen. Muistan, kun aamujäillä valmentaja Risto Dufva kertoi tällaisen kuvion olevan mahdollinen ja sen jälkeen asiat tapahtuivat nopeasti.  Tosi makea hetki itselleni, kun pääsin takaisin himaan. Muistan, kuinka ensimmäisessä pelissä kylmät väreet menivät pitkin kroppaa, koska vuosia oli ehtinyt vieriä, enkä silloin aikaisemmin ollut vakiinnuttanut paikkaa HIFK:ssa, Tallberg kertoo

Hän tuli vahvasti HIFK:hon sisään keväällä 2018, teki runkosarjan 15 viimeisessä ottelussa seitsemän tehopistettä ja tahkosi pudotuspeleissä yhdeksän tehopistettä 14 ottelussa. Siitä eteenpäin Tallberg on ollut osa HIFK:n joukkuetta.

– Etuoikeutettu olen, että olen saanut edustaa kotiseuraa ja pelata punaisissa. 8-9-vuotiaana olen tullut seuran junioreihin ja pelannut parikymppiseksi siellä. En ammattilaisuran alkuvaiheessa vakiinnuttanut paikkaa HIFK:ssa ja vastoinkäymisiäkin on ollut, mutta aina olen uskonut omaan tekemiseen ja siihen, että paremmat päivät ovat edessä.

Peltosen hanskojen lämmittäjästä kapteeniksi

Kaudella 2020–21 HIFK:n kapteenina toimi Jere Sallinen, joka siirtyi viime kaudeksi Sveitsiin. Kauden alussa HIFK:lle ei nimetty heti kapteenia, vaan vastuuta kierrätettiin harjoituskaudella usean pelaajan kesken, mutta elokuun lopussa HIFK tiedotti Tallbergin olevan seuran 29. kippari.

– Tale edustaa joukkueessa ammattimaisuutta, kokemusta ja IFK:laisuutta. Hän on arvostettu pelaaja joukkueen sisällä ja on ansainnut asemansa kapteenina, päävalmentaja Ville Peltonen kertoi tuolloin seuran tiedotteessa.

Tallberg muistelee, kuinka Peltonen pyysi hänet käymään valmentajien kopissa. Paikalla oli koko muu valmennusryhmä sekä urheilujohtaja Tobias Salmelainen.

– Jossain vaiheessa kysyttiin, haluanko olla kapteeni ja vastasin myöntävästi. Kerroin siinä samalla Peltoselle, millainen matka tässä on tultu. Kun HIFK voitti mestaruuden 2011, en silloin mahtunut kokoonpanoon, mutta olin valmiudessa, jos jotain tapahtuu ja muutoksia tulee. Peltonen halusi silloin pudotuspelien aikaan uudet pelihanskat käyttöön ja antoi ne minulle, jotta voin ajaa ne viikon aikana sisään. Muistutin Peltosta tästä ja sanoin, että aikamoinen matka on tultu hanskojen lämmittäjästä hänen valmentaman joukkueensa kapteeniksi. Ville ei muistanut tätä. Hän totesi vain, että toivottavasti hän oli silloin aikanaan osannut pyytä tuota palvelusta nätisti, Tallberg virnistää.

Tallbergille kapteenin rooli on suuri kunnia.

– On se sellainen asia, jota en varmasti osannut nuorena kuvitella. Oma tekeminen on varmasti ollut valinnassa isossa roolissa, koska koen olevani tunnollinen ja esimerkillinen pelaaja sekä kentällä että sen ulkopuolella. Samalla tämä rooli on ollut itselleni kasvunpaikka tämän puolentoista vuoden aikana. Pidän itseäni hyvänä äijänä, mutta nyt on pitänyt myös osata vaatia muilta ja sitä kautta nostaa arjen ja tekemisen tasoa koko joukkueen osalta.

Tallberg tunnetaan kovana harjoittelijana ja tunnollisena urheilijana, joka johtaa vahvasti esimerkillään.

– Kova työnteko on myös asia, joka on mahdollistanut oman urani. Lahjakkuudella voi päästä johonkin pisteeseen asti, mutta siitä seuraavat stepit eivät onnistu ilman kovaa työntekoa. Urheilijan elämään eivät kuulu pelkästään ne asiat, joita tehdään hallilla, vaan myös hallin ulkopuolinen elämä on oleellinen osa kokonaisuutta. Valmennus pystyy luottamaan minuun ja siihen, että pystyn tekemiselläni inspiroimaan muita. Laadun pitää olla harjoittelussa ja joukkueen arjessa korkealla koko ajan.

Kynsin ja hampain kiinni tekemisen tasosta

Kova työ on näkynyt myös HIFK:n tässä kaudessa nousujohteisena tekemisenä. Tallbergilla itselläänkään ei ollut helppo ruutu olla kapteenina, kun HIFK:lla oli alkukaudesta isoja haasteita.

– Kyllä se meillä nyt näkyy, että olemme tehneet hyvin töitä kesästä lähtien ja mielestäni se on konkretisoitunut aika hyvin kauden aikana. Olemme uskoneet omaan tekemiseen ja joukkueen omaan juttuun. Lähimuistissa on, miten alkukausi meni ja tällä hetkellä meidän joukkueessa jokainen haluaa pitää kynsin hampain kiinni siitä tekemisen tasosta, mikä meillä on nyt peleissä ollut. Meillä on tosi urheilullinen joukkue, joka ei luista mistään ja se alkaa nyt kantamaan hedelmää, Tallberg linjaa.

Tärkeät pelit jatkuvat ja keskiviikkona vuorossa on tärkeä kuuden sarjapisteen peli HPK:ta vastaa. HIFK:n viikon toinen ottelu on vuorossa perjantaina, jolloin joukkue matkaa KalPan vieraaksi.

– Heti huomenna on iso peli HPK:ta vastaan ja kun tuota meidän sarjasijoitusta nytkin katsoo, niin mihinkään ei voida vieläkään tyytyä ja paljon on vielä tärkeitä runkosarjapisteitä jaossa. Huomenna täytyy pitää vastustajan kärkipelaajat pimennossa ja pitää meidän puolustus tiiviinä. Meidän pitää ymmärtää taas se, että ottelu kestää 60 minuuttia, Tallberg sanoo.

HIFK-kapteeni haluaa kiittää myös kannattajia siitä tuesta, jonka joukkue on saanut kaksijakoisen runkosarjan aikana.

– Tosi haastavat ajat ovat takana ja kannattajien tuki on luonut meille uskoa koko ajan. Katsomosta olemme saaneet voimaa ja nyt kun peli on mennyt parempaan suuntaan, on ollut erittäin hyvä fiilis pelata kannattajien edessä, Tallberg kiittää.

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset