live
0-0

KYLLÄ elinluovutukselle: Yhden loppusummeri on toisen jatkoaika

play

Elinluovutusviikkoa vietetään 5.–12. lokakuuta 2024. KYLLÄ elinluovutukselle toimii otteluisäntänä, kun HIFK kohtaa Jukurit Helsingin jäähallissa keskiviikkona 9.10. Illan aikana jaetaan punaisia elinluovutuskortteja, ja ottelun avauskiekon pudottaa maksansiirron saanut 13-vuotias Sampo.

Elinluovutusten teemaviikko näkyy jääkiekon ystäville keskiviikkona 9. lokakuuta Helsingissä, kun HIFK saa vastaansa Jukurit Mikkelistä. Ottelun isännöi KYLLÄ elinluovutukselle. Avauskiekon Nordiksen jäähän pudottaa maksansiirron saanut 13-vuotias Sampo.

HIFK lähti innolla mukaan yhteistyöhön elinluovutusten edistämiseksi Munuais- ja maksaliiton kanssa.

– Osallistuminen elinluovutusviikon kampanjaan on HIFK:lle etuoikeus. On päivänselvää, että tuemme näin tärkeää asiaa kaikin mahdollisin keinoin. Kampanjan iskulause “Yhden loppusummeri on toisen jatkoaika” kiteyttää Munuais- ja maksaliiton ja HIFK:n yhteistyön täydellisesti, sanoo HIFK:n viestintäpäällikkö Axa Fahler.

Kampanjaan on lähtenyt mukaan monta tuttua nimeä. Elinluovutustahdon ilmaisuun kannustavat elokuvaohjaaja Dome Karukoski, televisiosta tutut juontaja Heikki Paasonen ja toimittaja Riku Rantala, lumilautailija Heikki Sorsa sekä viestintäjohtaja Lotta Backlund. Mukana ovat myös HIFK:n luottopuolustaja, joukkueen kapteeni Ilari Melart sekä kiekkolegenda ja HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen.

Tuttu keltainen elinluovutuskortti on saanut muodonmuutoksen. Osana yhteistyötä HIFK ja KYLLÄ elinluovutukselle ovat teettäneet helsinkiläisseuran tunnusvärin mukaisesti harvinaisen erän punaisia elinluovutuskortteja.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

– Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä Omakannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Tuula Makkonen Munuais- ja maksaliitosta.

Avauskiekon pudottaa 13-vuotias Sampo

Keskiviikon ottelussa pelivälineen jäähän pudottaa 13-vuotias Sampo, joka on saanut maksansiirron yksivuotiaana. Sampolla todettiin maksakirroosi vain parin kuukauden ikäisenä, sen jälkeen, kun pian syntymän jälkeen otetuissa verikokeissa selvisi, että maksa-arvot ovat poikkeuksellisen korkeat.

Uutta maksaa Sampo joutui odottamaan lähes puoli vuotta, mutta lopulta sellainen löytyi. Leikkaus meni hyvin ja elinsiirto onnistui.

Sampon äidin Sonja Hopeakummun mukaan perheen arki muuttui elinsiirron jälkeen.

–  Elinsiirron jälkeen infektioriski oli iso. Ei ollut sellaista asiaa kuin tavallinen flunssa tai tavallinen vatsatauti, vaan sellaista jatkuvaa tarkkailua, että milloin nousee kuume ja milloin Sampo on väsyneempi.

Vaikka Sampon elinsiirron jälkeinen elämä on sujunut hyvin, esimerkiksi matkailua ja erityisesti ulkomaanmatkoja on ollut vähemmän. Infektioriskistä ja terveydenhuollon vaihtelevasta tasosta johtuen jokainen matka on vaatinut tarkkaa suunnittelua.

Nykyään Sampo elää tavallista yläasteikäisen arkea: hän käy koulua ja viettää aikaa kavereidensa kanssa. Elämää elinsiirron kanssa on kulunut jo 12 vuotta, eikä siinä ole Sampon mielestä mitään erikoista.

–  Ei se elinsiirto kauheasti ole rajoittanut mitään. Välillä joudun olemaan pois koulusta, kun pitää käydä lääkärissä, mutta muuten elämä on ihan samanlaista kuin kaikilla muillakin, Sampo toteaa.

Äiti Sonja on samaa mieltä. Hänen mukaansa elinsiirto on aina ollut osa Sampon elämää ja perheen arkea.

–  Sampo on tiennyt elinsiirrosta aina, eikä sitä ole tarvinnut erikseen käsitellä tai tuoda esille jossain vaiheessa tai tietyssä iässä.

Vapaa-ajalla Sampon lempiharrastuksia on urheilu. Äiti ja poika hymyilevät muistellessaan, kuinka montaa lajia Sampo on kokeillut – mukaan mahtuu kaikenlaista pallopeleistä tanssiharrastukseen. Tällä hetkellä erityisesti jalkapallo on Sampon ykköslaji, ja hän suunnittelee aloittavansa futisharrastuksen lähitulevaisuudessa.

Vaikka jalkapallo kiilaa Sampon puheiden perusteella jopa jääkiekon edelle, on Sampo innoissaan kiekonpudotuksesta keskiviikon ottelussa.

– On tosi kivaa päästä aloittamaan peli, vaikka se vähän jännittääkin mennä ison yleisön eteen. Mutta onhan se nyt ihan loistavaa, Sampo iloitsee.

Näytä kaikki uutiset