logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Julius Nättinen: ”Erittäin kova palo on tällä hetkellä”

Pinnalla-sarjan vieraana on tulikuuman maalivireen löytänyt Julius Nättinen.

HIFK-hyökkääjä Julius Nättinen on viime aikoina noussut esille, kun joukkue on tarvinnut maaleja. Neljään edelliseen otteluun viisi maalia viimeistellyt Nättinen kertoo itseluottamuksen löytyneen ja samalla hän nauttii terveenä pelaamisesta. Viime kausina vammoista kärsinyt hyökkääjä on pelannut kaikki HIFK:n 40 tämän kauden runkosarjaottelua ja nyt hän pystyy täysin rinnoin keskittyä pelaamiseen. Tässä haastattelussa Nättinen kertoo omien kuulumisen lisäksi siitä, mitä maalintekijältä vaaditaan tämän päivän Liigassa.

HIFK:n harjoitukset ovat tiistain osalta ohi ja joukkue valmistautuu parhaillaan palaamaan tauon jälkeen kotiyleisön eteen keskiviikon kotiottelussa SaiPaa vastaan. Viime viikko oli normaalista poikkeava, kun HIFK oli tien päällä kolmessa vierasottelussa. Tour de Böndeltä tuliaisina oli seitsemän sarjapistettä. Julius Nättinen kertoo joukkueen palautelleen alkuviikon pidemmän reissun jälkeen.

– Oli aika reissu ja tässä on nyt muutama päivä otettu kevyemmin, minkä jälkeen taas ihan normaalilta tuntuu. Hyvä reissu oli kaikin puolin viimeistä ottelua Kärppiä vastaan lukuun ottamatta. Siinä päästettiin voitto omista käsistä, miltä olisi vältytty paremmalla pelaamisella johtoasemassa. Kiva reissu oli, eikä tuollaisia montaa tule kauden aikana Liigassa. Teki varmasti kaikille hyvää, kun tuli joukkueen kesken vietettyä yhdessä enemmän aikaa. Hitsasi meitä varmasti entistä paremmin kasaan, mikä on kevättä kohden hyvä juttu, Nättinen kertoo.

Laitahyökkääjän paikalla pelaava Nättinen on viime aikoina ollut iskussa. Neljään edelliseen otteluun hän on viimeistellyt 5 maalia ja ennen kaikkea ollut paikalla silloin, kun HIFK kipeimmin osumia tarvitsee. Kolmessa HIFK:n edellisessä voitossa Nättinen on vastannut kaikissa voittomaaleista.

Nättiselle on epäonnisesti osunut viime kausilla loukkaantumisia, joista viimeisin sattui viime kaudella ennen pudotuspelien alkua. Nyt hän on saanut pelata terveenä ja pelannut kaikki HIFK:n 40 runkosarja ottelua.

– Kyllä se nyt tuntuu erilaiselta ja tietysti todella kiva, kun saa pelata, eikä tarvitse kuntouttaa jatkuvasti itseään. On ollut mukava olla terveenä ja olen mielestäni pystynyt koko ajan parantamaan kauden edetessä. Nyt tähdätään siihen, että itsellänikin paras vire on keväällä, Nättinen kertoo.

Tehokkaimmalla kaudellaan Liigassa JYPin paidassa 33 maalia runkosarjassa tehnyt Nättinen on viimeistellyt tällä kaudella 14 osumaa ja on reilun 20 maalin tahdissa. Nykyistä maalivirettä edelsi kuivempi kausi, kun kahdeksaan otteluun osumia ei tullut.

– Muutamat onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. Sitä kautta parempi vire löytyy. Tuon kuivemman jakson aikana sitä vain yritti päästä paikoille. Nyt se on sitten auennut ja siitä yritetään pitää kiinni, Nättinen sanoo.

Laukauksen pitää lähteä nopeasti

Maaliahne hyökkääjä myös laukoo paljon. Nättinen on HIFK-hyökkääjistä tällä kaudella eniten laukonut hyökkääjä 142 vedollaan. Kuinka paljon hän keskittyy siihen, että laukauksia myös tulee ottelusta toiseen?

– Kyllä se on tärkeä asia, että laukaisumäärät olisivat korkeat ja keskityn pääsemään maalipaikoille ja laukomaan. Sekin asia on mennyt ylös ja alas tässä kauden aikana, eli välillä niitä tulee enemmän ja välillä vähemmän. Tasaisuuteen siinäkin asiassa pyritään ja se on samalla itseluottamukseen liittyvä juttu. Silloin, kun peli tuntuu kulkevan, niin laukauksiakin tulee enemmän, edelliseen viiteen otteluun 25 kertaa laukonut Nättinen pohtii.

Mitkä asiat sitten tämän päivän kiekossa tekevät maalintekijästä hyvän? Nättinen kertoo huomanneensa maalien syntyvän entistä enemmän maalin läheltä.

– Maalivahdit tuntuvat olevan vuosi vuodelta parempia. Jos kaukolaukauksilla haluaa maaleja tehdä, niin siinä vaiheessa yleensä tarvitaan apuja maalille maskimiesten muodossa. Maalille siis pitää mennä, mutta siinäkin ajoitukset ovat tärkeitä ja pitää olla tarkka siinä, missä kohden sinne maalille ajaa. Ei sillä tule hyvää tulosta, jos maalille menee vaan seisoskelemaan. Pitää pystyä lukemaan ja ennakoimaan sitä, missä kohtaa kiekko sinne maalille tulee. Samaan aikaan pitää päästä sinne oikealla vauhdilla. Irtokiekoista maalit usein tulevat, hän kertoo.

Nättisen pelaaminen ei rajoitu missään nimessä maalin edessä paikkojen hakemiseen. Maalintekijälle oleellista on kehittää laukaus sellaiseksi, jolla maalivahdin pystyy ohittamaan. Tähän myös Nättinen keskittyy harjoittelussa.

– Kyllä erilaisia laukauksia on tullut mietittyä. Tänä päivänä laukaus lähteä nopeasti, koska kaikki joukkueet ovat hyviä puolustamaan. Siihen olen panostanut aika paljon, että se veto lähtisi mahdollisimman nopeasti, jotta se olisi maalivahdillekin vaikeampi torjuttava. Esimerkiksi lämäreille on edelleen varmasti paikkansa, mutta ne vaativat aikaa ja tilaa tai sitä, että saa lauottua suoraan syötöstä.

Viime viikolla Nättinen viimeisteli JYPin verkkoon komean ohjausmaalin, jolle NHL:n ohjurikuningas Joe Pavelskikin olisi varmasti antanut taputukset.

– Se on itseasiassa asia, johon varmasti pitäisi harjoittelussakin keskittyä enemmän. Niistä saa tärkeitä maaleja joukkueelle, jos sen homman osaa hyvin varsinkin, kun peli on nopeaa ja kiekko tulee usein nopeasti maalin eteen. Varmasti yksi sellainen asia, joka tulee jatkossa kehittymään entisestään pelaajilla ja myös itselläni, Nättinen sanoo.

Yksi hänen pelaamisessaan silmäänpistävä kyky on myös haistaa läpiajot, joissa hänet usein nähdään.

– Siinäkin vaaditaan ennakointikykyä ja pelin lukemista. Niissä pitää kuitenkin olla tarkkana, koska helposti se menee myös pelistä varastamiseksi ja silloin puhutaan ohipelaamisesta. Niissä pitää siis olla tarkkana, mutta kyllä itse pyrin niitä lukemaan ja hakemaan, kun paikka tulee. Nopeuttakin siinä tarvitaan. Nyt on itselleni tullut viime aikoina useita hyviä syöttöjä, joiden ansiosta olen päässyt irti, Nättinen sanoo.

”Erittäin kova palo on tällä hetkellä”

Niin, on hyvä muistaa, ettei maalinteossakaan kiekkoilija ole yksin kaukalossa, vaan toimiva yhteistyö ketjukavereiden kanssa on isossa roolissa. Nättinen on pelannut tällä kaudella paljon samassa ketjussa Jori Lehterän kanssa.

– Nojoo, siihen en kyllä vastaan pistä, Nättinen virnistää.

– Vähän ehkä kauden alkuun etsittiin ketjuja. Tuntuu, että olemme alkaneet löytää asiat kohdilleen ja tulosta on alkanut syntymään. Jori on kyllä sellainen syöttelijä, että itse pitää koko ajan olla hereillä. Kiekko voi tulla lapaan koska vain. Mukava on ollut pelata hänen kanssaan. Kovasti olemme hänen ja Juha Jääskän kanssa koitettu viime peleissä miettiä sitä, miten saamme enemmän maalipaikkoja. Suorissa hyökkäyksissä olemme aika hyvin kartalla, joten enemmän se on sitä, miten kulmista ja päätypelaamisesta pääsemme maalipaikkaan, Nättinen avaa.

Nättisellä on toinen kausi HIFK:ssa menossa ja hän kertoo viihtyneensä Stadissa.

– Kyllä nyt kun miettii, niin on ollut kyllä todella mukavat puolitoista vuotta ja olen viihtynyt seurassa erittäin hyvin. Ei ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa ja nyt meillä on myös erittäin hyvä joukkue kasassa varsinkin, kun saadaan kaikki pelaajat peleihin mukaan. Uskon, että kevättä kohti, kun mennään, niin meillä voi olla jotain erittäin hienoa edessämme, Nättinen sanoo.

Polte menestyä on Nättisellä kova samalla, kun päivät hiljalleen pitenevät kevättä kohti.

– Erittäin kova palo on tällä hetkellä. Kun tammikuuta tässä eletään, välillä mielessä käy jo kauden tärkeimpien pelien lähestyminen. Tällainen joukkue kun on kasassa, sitä odottaa kevättä kovasti ja haluaa mennä päätyyn saakka.

Eikä poltetta vähennä ainakaan se, kun hän on nyt saanut terveenä pelata.

– Kyllä tässä nyt alkaa tulla samanlainen olo kuin silloin, kun peli on itselläni parhaiten kulkenut ja mennyt hyvin. Varsinkin tuohon maalintekoon olen löytänyt sen saman fiiliksen, että oikein odottaa pääsevänsä tekemään lisää. Tosi positiivin mielin tässä ollaan, Nättinen kertoo.

”Omalla hyvällä pelaamisella pitää paikat luoda”

Kuten Nättisellä itsellään, myös HIFK:n koko joukkueen osalta tehokkuus maalipaikoissa on vaihdellut kauden edetessä.

– Se on ollut vähän vuoristorataa ja tasaisuuteen on keinoja etsitty. Uskon kyllä, että nyt viime aikoina olemme paremmin hitsaantuneet yhteen ja varmasti tehokkaampaa pelaamista on edessäpäin ja se kantaa meitä keväällä.

Liiga on myös erittäin tasainen tällä kaudella, mikä luo jännittävän asetelman koko sarjan osalta loppukaudelle, kun ilmaiseksi voittoja ei oteta vastustajasta riippumatta.

– Täytyy kyllä sanoa, että Liiga on mennyt vuosien aikana tosi paljon eteenpäin, eikä tuolla helposti tehdä maaleja ja oteta pisteitä. Joukkueilla pelaaminen on kurinalaista, eivätkä maalipaikat tule ilmaiseksi. Itse omalla hyvällä pelaamisella pitää paikat luoda. Mielestäni se on vain erittäin hyvä asia, että kevättä kohti mennessä ei ole selkeitä suosikkeja ja taso on kova, Nättinen linjaa.

HIFK pääsee tällä viikolla pelaamaan viime viikon tauon jälkeen kannattajiensa eteen. Keskiviikkona Nordiksella pelataan SaiPaa vastaan, perjantaina Ässiä vastaan ja lauantaina joukkue matkaa Tampereelle Ilvestä vastaan pelattavaan otteluun, johon HIFK-kannattajat lähtevät tukemaan omiaan megafanimatkan muodossa.

– Kiva päästä takaisin kotihalliin pelaamaan. Aloitetaan viikko niissä hyvin ja lauantaina mennään nappaamaan ensimmäinen voitto Nokia Areenalle omien fanien edessä. Mikäs olisikaan sen hienompaa, Nättinen kysyy.

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset