PINNALLA – Joni Ikonen: ”Meidän kopissa kaikki haluavat onnistua”

Pinnalla-juttusarjassa vieraana on täksi kaudeksi HIFK:hon siirtynyt hyökkääjä Joni Ikonen.

24-vuotias keskushyökkääjä Joni Ikonen pelasi itsensä viime kaudella parrasvaloihin Lahden Pelicansin finaalijoukkueessa oltuaan joukkueensa tehokkain maalintekijä runkosarjassa 19 osumallaan. Lopullisen läpimurtonsa viime kaudella tehnyt Ikonen on oman ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia, mutta koki ammattilaisuransa alussa loukkaantumisten takia pitkän ja vaikean ajanjakson, joka on nyt onneksi taakse jäänyttä elämää. Isojen haasteiden jälkeen Ikonen on onnistuneesti noussut huipulle, nauttii ja arvostaa jokaista päiväänsä jääkiekon parissa sekä hakee nyt menestystä HIFK:ssa.

 

HIFK lähtee tähän viikkoon kolmen ottelun voittoputkessa. Viime viikon kahdesta ottelusta HPK:ta ja KooKoota vastaan joukkue keräsi täydet kuusi sarjapistettä. Tällä viikolla tahti kiihtyy, kun HIFK pelaa kolme ottelua: keskiviikkona ohjelmassa on kauden toinen kotiottelu Jukureita vastaan, perjantaina HIFK matkustaa Nokia Areenalle Ilveksen vieraaksi ja lauantaina pelataan viikon toinen kotiottelu Pelicansia vastaan.

– Hyvin levättynä lähdemme uuteen viikkoon. Viime viikon tärkein asia oli tietysti se, että saimme kuusi jaossa ollutta sarjapistettä itsellemme, mikä oli tosi tärkeä juttu. Pystymme vielä paljon parantamaan omaa peliämme ja sitä lähdetään peli peliltä tekemään, kertoo täksi kaudeksi HIFK:hon siirtynyt keskushyökkääjä Joni Ikonen, joka on kerännyt neljässä runkosarjaottelussa kaksi syöttöpistettä.

Sentterin viime kausi Pelicansissa oli sekä henkilökohtaisesti että joukkueen menestyksen kannalta loistava, kun lahtelaiset ylsivät keväällä hopealle ja Ikonen teki runkosarjassa ja pudotuspeleissä yhteenlaskettuna 21 maalia sekä 42 tehopistettä kauden 74 ottelussa. Nyt Ikonen nauttii arjestaan HIFK:ssa.

– Olen kyllä viihtynyt erittäin hyvin ja kiva lähteä hallille joka päivä. Hyvä joukkue on kasassa ja meillä on hauskaa yhdessä. Viime kaudella keskityin Pelicansissa joukkueen menestymiseen, enkä liikaa miettinyt tulevaisuutta. En ole muutenkaan sellainen, että stressaisin liikaa tulevaa, mutta kyllä ennen pudotuspelien alkua oli keväällä sovittuna, että HIFK:hon tulen täksi kaudeksi. Täältäpäin olen kotoisin, niin siinäkin mielessä päätös oli helppo, Espoossa varttunut Ikonen kertoo ja jatkaa.

– Minulla on kova halu menestyä, joten HIFK tuntui oikealta paikalta itselleni. Iso asia viime kaudella Pelicansissa oli minulle pelkästään se, että sain pelata ehjän kauden. Minulla oli aikaisemmin pidempi jakso loukkaantumisten kanssa, niin ihan puhtaasti itselleni iso asia oli se, että sain pelata paljon.

Urheilu näytti varjopuolensa

Kun Ikonen kertoo pelaamisen ilosta ja terveen urheilijan arjesta, hän jos joku tietää mistä puhutaan ja mikä voi olla kolikon kääntöpuoli. Huippulahjakas toisen polven kiekkoilija siirtyi nuorena Bluesin B-junioreista Frölundaan pelaamaan juniorikiekkoa, mikä oli hänelle nappivalinta kehityksen kannalta.

Hauska yhteensattuma on se, että Ikosen isä, yli 300 liigaottelua Espoossa pelannut ja Bluesin kapteeninakin toiminut Juha Ikonen, päätti oman kiekkouransa juurikin Frölundassa.

– Se on ihan sattumaa, että päädyin itse samaan seuraan, mutta hauska yhteensattuma. Se oli hyvä paikka kehittyä ja sain koulutkin hoidettua siinä samalla, Ikonen sanoo.

Toiselle Frölundan kaudelle mukaan mahtui myös kymmenen ottelua SHL:ssä. Samalla kaudella Ikonen pelasi myös alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa, minkä lisäksi keväällä 2017 Montreal Canadiens varasi hänet toisella kierroksella NHL:n varaustilaisuudessa.

Seuraava steppi uralla oli siirtyminen KalPaan, jossa Ikonen pelasikin ensimmäisen täyden kautensa Liigassa kaudella 2017–18. Sen jälkeen alkoi ajanjakso, mikä olisi kenelle tahansa urheilijalle, varsinkin nuorelle lahjakkuudelle, erittäin raskas. Kesällä 2018 Ikonen loukkaantui ja joutui olemaan sivussa puoli vuotta, otteluita kertyi kaudella 13. Vielä isompi takaisku oli vasta edessä, kun Ikonen loukkaantui seuraavan kauden kynnyksellä syykuussa 2019. Koko kausi jäi pelaamatta ja seuraavan kerran Ikonen pääsi irti liigakaukalossa Ilveksen paidassa vasta tammikuussa 2021.

– Se ei ollut kivaa aikaa ja varsinkin, kun olin sen verran nuori, etten ollut ehtinyt vakiinnuttamaan paikkaani ammattilaisena, niin olihan se vaikeaa. Toisaalta, kuten sanoinkin, en ole kovin stressaaja. Onnistuin menemään päivän kerrallaan miettimättä asioita liikaa. Tietysti siihen ajanjaksoon mahtui parempia ja huonompia päiviä. Nykyään osaan arvostaa sitä, että pääsen pelaamaan, Ikonen sanoo.

Ne ajat ovat onneksi takana päin ja onnellinen puoli tarinassa on se, että noiden vaikeuksien jälkeen Ikonen on päässyt toteuttamaan unelmaansa jääkiekon parissa. Ilves piti hienosti kiinni Ikosesta, joka pelasi tamperelaisseuran riveissä täyden kauden 2021–22, mitä seurasi edellä mainittu läpimurto Pelicansissa viime kaudella.

Ilman oikopolkuja takaisin huipulle

Entä mitä vaatii nuorelta pelaajalta tehdä paluu pitkien poissaolojen jälkeen? Ikonen kertoo viettäneensä poissaolojen aikoihin paljon yksinäisiä tunteja kuntosalin puolella.

– Kokonaisen vuoden olin pois, niin kyllähän kuntoutumisen ympärille elämä rakentui, kun nyt se rakentuu jääkiekon ympärille. Siinä oppi myös arvostamaan elämän muita osa-alueita ja sitä, ettei kaikki ole kiinni jääkiekossa, vaikka se iso osa elämää onkin, Ikonen sanoo.

Hän myös toteaa, että oikotietä ei ollut edessä.

– Paluu vaati paljon treenaamista. Eivätkä taidot vain tule takaisin paluun jälkeen, vaan siinä joutui töitä tekemään paljon ja joutuu tekemään edelleen, jotta saa omaa kehittymistä jatkettua. Tuntuukin, että menen koko ajan eteenpäin. Koko loppu-ura tässä tietysti treenataan kovaa, mutta se vähän kuuluukin tähän hommaan, Ikonen sanoo.

Isoa ruutua tarjolla HIFK:ssa

Nyt Ikonen nauttii pelaamisesta HIFK:n paidassa ja sen tuomista haasteista. IFK:n kolmosketjun sentterinä pelannut Ikonen on saanut runsaasti vastuuta myös ylivoimalla. Avausmaali oli kotiavauksessa lähellä, mutta ylärima pelasti tällä kertaa KooKoon maalivahdin takaiskulta.

– Meillä on tosi paljon erittäin hyviä pelaajia ja kenen kanssa vain pystyy pelaamaan. Tuntuu siltä, ettei homma jää vierustoverista kiinni, vaikka ketjut olisivat missä muodossa tahansa. Kaikkiin ketjuihin riittää laatua, mikä on varmasti meidän yksi tämän kauden vahvuuksistamme. Hyvä tilanne on joukkueessa ja terve kilpailutilanne. Tästä on hyvä rakentaa, Ikonen sanoo.

Ikosen omat vahvuudet ovat hyökkäyspelaamisessa ja hän pyrkiikin omien sanojensa mukaan auttamaan joukkuetta mahdollisimman paljon vastustajan päädyssä.

– Toisaalta pyrin kehittymään mahdollisimman kokonaisvaltaiseksi keskushyökkääjäksi ja edistämään peliä joka puolella kenttää, vaikka vahvuudet ovatkin enemmän hyökkäyssuuntaan. Omassa pelaamisessani koitan oppia jatkuvasti lisää uutta.

Hän myös kertoo, että HIFK:n joukkueen taso näkyy myös harjoituksissa.

– Jäällä mennään kovaa myös harjoituksissa, mikä on todella hyvä asia. Se helpottaa peleihin valmistautumistakin, kun treeneissäkin on totuttu kovatasoiseen tekemiseen.

”Keskiviikkona on varmasti kova peli edessä”

HIFK valmistautuukin harjoituksissa parhaillaan keskiviikon kauden toiseen kotiotteluunsa Jukureita vastaan. Viime kaudella finaalitappioon Tapparaa vastaan kautensa päättänyt Ikonen on tullut HIFK:hon hakemaan menestystä.

–  Kyllä se huokuu meidän kopissa, että kaikilla on kova draivi arjessa, jotta pystymme menestymään tällä kaudella. Tuntuu, että HIFK:ssa meidän kopissa kaikki haluavat onnistua. Meillä on paljon kokeneempiakin pelaajia kopissa ja heistä kyllä näkee, että miksi he ovat saavuttaneet urallaan paljon. Jokapäiväisestä tekemisestä se lähtee. Kiva nähdä tällä tavalla läheltä sitä esimerkkiä, että mitä se menestyminen kaukalossa vaatii, Ikonen kuvailee.

Olli Jokisen luotsaama Jukurit tarjoaa HIFK:lle kovan haasteen keskiviikkona. Mikkeliläiset löivät lauantaina Lahdessa taululle tylyt 4–0-lukemat Pelicansia vastaan eivätkä ole viiteen otteluun jääneet kertaakaan ilman sarjapisteitä.

– Kolmen ottelun viikkoon lähdetään hyvillä mielin. Oli kyllä loistava fiilis viime viikolla pelata Nordiksella ensimmäistä kertaa punainen paita päällä varsinkin, kun halli oli täynnä ja voitto tuli. Keskiviikkona on varmasti kova peli edessä. Jokisen aikana Jukurit on ollut hyvin liikkuva ja taitava joukkue, joten helppoja pisteitä ei ole jaossa. Voittamaan lähdetään ja kaikilla osa-alueilla pyrimme parantamaan peliämme. Myös erikoistilanteisiin pyritään saamaan napsun verran lisää, Ikonen linjaa.

 

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset