PINNALLA – Joonas Rask: ”Nälkää on kuin nuorella skloddilla”

Pinnalla-juttusarja jatkuu Joonas Raskin haastattelulla.

HIFK aloitti liigakauden viime viikolla kahdella vierasmatsilla, joten on hyvä aika käynnistää tämän kauden osalta myös Pinnalla-sarja. Ensimmäisenä ääneen pääsee HIFK:hon paluun tehnyt Joonas Rask, 33, joka palasi kannattajien suureksi iloksi takaisin Stadiin neljän Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen. Laitahyökkääjä odottaa paljon keskiviikon kotiottelua KooKoota vastaan, sillä Rask luistelee pitkän tauon jälkeen Nordiksen kotiyleisön eteen.

Ennen Ruotsiin lähtemistä ”Rasse” pelasi itsensä HIFK-kannattajien sydämiin periksiantamattomalla asenteellaan sekä antamalla joukkueelle illasta toiseen kaikkensa. Työmäärästä Raskin tekeminen ei jää kaukalossa vajaaksi, minkä lisäksi laitahyökkääjä muistetaan ennen kaikkea myös tehokkaana kevään pelaajana, joka on 47 pudotuspelisteellään HIFK:n kaikkien aikojen pudotuspelien pistepörssissä jaetulla toisella sijalla Pertti Lehtosen kanssa, edellään vain Matti Hagman.

Rask pelasi viikonloppuna pitkän tauon jälkeen kaksi ensimmäistä liigaotteluaan, kun HIFK kohtasi Tampereella Tapparan ja Raumalla Lukon.

– Vähän kaksijakoiset fiilikset jäivät. Perjantaina annettiin Tapparalle kova vastus ja pelattiin mielestäni 50 minuuttia tosi hyvää kiekkoa, mutta lopussa tuli paha kyykkäys ja Tappara nousi voittoon. Siitä meille heti hyvä opetus, että ottelut täytyy pelata loppuun asti, eikä saa passivoitua. Lauantaina sitten nihkeä alku meiltä, mutta hyvä nousu koko joukkueelta ja siitä ensimmäinen voitto, Rask kuvailee tunnelmiaan viikonlopun jälkeen.

Lukkoa vastaan avauserässä nähtiinkin Raskia parhaimmillaan. HIFK:n oltua 3–0-tappioasemassa Rask toi joukkueen mukaan peliin näyttävällä läpiajomaalilla, oli tehdä heti perään toisen osuman, minkä jälkeen hän vielä paini päätä pidempää kanadalaispuolustajaa Matthew Abtia vastaan. Lopulta HIFK nousi ottelussa 5–4-jatkoaikavoittoon.

– Hienoa oli onnistua maalinteossa ja toinenkin oli lähellä. En vain saanut tarpeeksi kovaa osumaa kiekkoon ja maalivahti pelasti sen yrityksen maaliviivalta. Sen jälkeen iski siitä kiukku päälle ja pienet painit siihen. Vastustaja tökki siinä Ikosen Jonia ja ajattelin, ettei tällainen peli vetele. Se tuli ihan spontaanisti siinä tilanteessa ja oli hyvä ottaa adrenaliinit päälle. Mitään sen suurempaa suunnitelmaa siinä ei ollut. Toisen maalin olisin tietysti meille mielellään ottanut, mutta kun se ei onnistunut, piti keksiä jotain muuta, Rask virnistää.

Kun Rask lähti kevään 2019 jälkeen Ruotsiin, puhui hän tunteikkaasti siitä, kuinka viisi HIFK:ssa vietettyä vuotta olivat olleet siihen asti hänen uransa parhaita. Varmasti myös HIFK-kannattajien toiveissa oli, että hän vielä jonain päivänä palaisi. Toukokuussa julkaistiin kaksivuotinen sopimus.

– Kyllä se oli todella vahvasti mielessä tulla tänne takaisin pelaamaan. Joka kausi olen seurannut paljon IFK:ta ja olen ollut seuraan yhteydessä kaikkien Ruotsin vuosien aikana. Ajatuksena oli koko ajan, että kun sopiva hetki tulee molemmille osapuolille, tulen takaisin. Todella innoissani olen tästä mahdollisuudesta. IFK on upea paikka pelata ja saan varmasti täällä parhaat puolet itsestäni esille, Rask kertoo.

Työteliäs hyökkääjä kertoo paluun olevan mielekästä myös siksi, että IFK:lla on tälle kaudelle vahva joukkue kasassa.

– Meillä on myös upeat kannattajat tukena ja seura toimii loistavasti. Uskon, että tämä on paikka, josta saan myös itsestäni kaiken irti ja pystyn tuomaan vahvuuteni esille. Pelaan kovalla tunteella ja toivon saavani vielä hyvän flown mukaan tekemiseeni kauden aikana. Minulle sopii hyvin se, että kaukalossa sattuu ja tapahtuu kaiken näköistä.

Mikä on sitten luonut niin vahvan siteen HIFK:hon pelaajalle, joka on Savonlinnasta lähtöisin ja aloittanut liigauransa Tampereen Ilveksessä?

– Varmaan se, miten minua ja perhettäni on täällä kohdeltu, kun olemme Helsingissä asuneet. Yhteisöllisyys ja välittäminen täällä ovat tehneet vaikutuksen ja se luo tunteen, että haluan myös antaa paljon takaisin. Seuran arvot ovat samoja kuin itselläni, niin silloin on helppo antaa kaikkensa ja se toivottavasti näkyy myös kaukalossa, Rask sanoo.

Tasokasta kiekkoa Örebrossa ja Luulajassa

Ruotsissa Rask edusti ensin kaksi kautta Örebrota sekä kaksi edellistä kautta Luulajaa.

– Ruotsi on tosi kova paikka pelata ja joka ilta siellä annettaan kaikkensa sarjapisteiden eteen varsinkin, kun siellä sarjat ovat auki. Fanikulttuuri on hyvällä mallilla ja sielläkin on helppo heittäytyä pelille, eikä tarvitse itseään ladata erikseen, kun halleissa on kova meteli. Hyvät vuodet ne olivat minulle, mutta henkilökohtaisten tehojen osalta jäi hieman vajaaksi. Minulla on kuitenkin muitakin vahvuuksia, joilla pystyin sitten joukkuetta auttamaan, Rask kertoo.

Luulaja eteni keväällä 2022 SHL:n finaaleihin saakka, jossa se hävisi ratkaisevassa seiskapelissä mestaruuden Färjestadia vastaan. Vaatimustaso kevään peleissä oli Euroopan kärkitasoa, ja Rask antoi tuttuun tapaan kaikkensa kaukalossa kevään isoissa peleissä.

– Pelaajana sitä haluaa pelata mahdollisimman kovia pelejä ja ne olivat kyllä kovia vääntöjä. Luulajan kanssa mentiin finaaleihin asti ja meillä oli todella hyvä joukkue kasassa. Pelasimme ihan flow-tilassa lähes koko kauden. Pienestä jäi kiinni, mutta hyvät muistot jäivät. Kruunu jäi siltä kaudelta puuttumaan kuitenkin, Rask huokaa ja jatkaa.

– Luulajalla on pitkä tauko edellisestä mestaruudesta. Viimeksi Jarmo Myllys oli heillä maalissa, kun mestaruus tuli vuonna 1996.  Meillä on nyt IFK:ssa vähän sama asetelma, eli laadukas joukkue ja pitkä tauko mestaruudesta. Nyt vain arki kuntoon ja luodaan perustekeminen niin vahvaksi, että pystymme taistelemaan mestaruudesta. Mennään päivä kerrallaan ja ollaan uteliaita sekä innokkaita arjessa, niin sillä tavalla varmasti kasvamme joukkueena kauden aikana, hän linjaa.

Rask pelasi HIFK:n paidassa keväällä 2016 finaaleissa Tapparaa vastaan, jolloin HIFK jäi hopealle, joten nälkä on edelleen kova, vaikka pelivuosia on takana.

– Siitä ei tosiaan ole kiinni, että olisi maha täynnä, vaan nälkää on kuin nuorella skloddilla. Kroppa ja mieli on myös hyvässä kunnossa, niin nyt vain puita uuniin, hän sanoo.

”Kunnia-asia pukea IFK:n pelipaita päälle”

Rask puhuu myös asioista, jotka Ruotsissa kehittivät häntä pelaajana ja urheilijana. Yksi niistä on arjen tekemisen taso.

– Molemmissa joukkueissa Ruotsissa harjoittelimme todella kovalla tasolla. Mitään välipäiviä ei otettu ja se vähän yllätikin itseni, vaikka ei minulla ollut mitään ongelmia sen asian kanssa. Siitä jäi paljon sellaisia asioita pankkiin, että mitä se vaatii harjoittelussa, jos haluaa mennä joukkueena pitkälle. Ne ovat varmasti myös asioita, joita pyrin tuomaan joka päivä meidän nuoremmille pelaajille, joita joukkueessamme on paljon. Laadukas treenaaminen antaa avaimia loistosuorituksiin. Sen kun ymmärtää, pelaaja voi pompata urallaan ihan uudelle tasolle, Rask pohtii.

Työteliäs hyökkääjä tunnetaan HIFK:ssa ennen kaikkea luotettavana pelaajana, joka jättää jäälle illasta toiseen kaikkensa. Miten pitkän kauden aikana Rask pystyykin illasta toiseen antamaan niin paljon joukkueelleen?

– Kyllä se lähtee siitä, että on kunnia-asia pukea IFK:n pelipaita päälle. En pidä itsestään selvänä asiana, että pelaan tässä seurassa tai sitä, että saan ylipäätään pelata jääkiekkoa ammatikseni. Niin kauan kuin intoa itselläni löytyy, ei minulla varmasti ole ongelmia latautua peleihin tai löytää oikeaa fiilistä, hän summaa.

Hän myös kertoo nauttivansa täysillä siitä, että saa tauon jälkeen pelata Suomessa ja jakaa arjen muiden IFK-pelaajien kanssa pukukopissa.

– Pelaaminen on Suomessa erilaista, mihin olen edelliset neljä vuotta tottunut, mutta heti huomattiin kahdesta ensimmäisestä pelistä, että kovia otteluita on tiedossa. Pyrin kehittämään jatkuvasti omaa tekemistäni ja auttamaan joukkuetta myös kiekollisessa pelissä, ettei mene ihan niska kyyryssä painimiseksi, Rask naurahtaa.

Sitä Raskin pelaaminen HIFK:ssa ei ole ollutkaan, mistä kertovat tehokkaat pudotuspelikeväät.

– Vaikea sanoa, mistä se on tullut. Ei minulla ole siihen mitään reseptiä, kunpa olisikin. Hyvin olen onnistunut IFK:n paidassa keväisin pelaamaan ja onnistumisia on osunut omalle kohdalleni. Ajattelen sen asian niin, että nyt pitää myös runkosarjan aikana löytää se yhtä hyvä tekemisen taso ja saada myös tehoja taululle, edellisellä kaudellaan HIFK:ssa runkosarjassa 20 maalia tehnyt hyökkääjä sanoo.

”Kyllä siinä tuli ihan kylmät väreet kroppaan”

HIFK pelaa runkosarjan ensimmäisen kotiottelunsa keskiviikkona Kouvolan KooKoota vastaan. Mitä yhteisesti sovittuja asioita joukkue haluaa tarjota kotiyleisölle?

– Olemme painottaneet, että olisimme henkisesti ja fyysisesti valmiita heti kauden alusta asti. Mielestäni pystyimme heti ensimmäisissä peleissä osoittamaan pystyvämme paineistamaan hyvin, luomaan pidempiä hyökkäyksiä ja myös kääntämään peliä paikan tullen. Olemme monipuolinen joukkue ja pystymme pelaamaan monella tavalla pelistä riippuen. Se on mielestäni meidän tämän kauden vahvuus, että työkalupakista löytyy kaikenlaista, Rask linjaa.

Myös henkilökohtainen odotus päättyy, kun Rask pelaa pitkästä aikaa HIFK-kannattajien tukemana kotiottelussa.

– Sunnuntaina ei ollut treenejä, mutta kävin tekemässä ensimmäiset piirrot Nordiksen jäälle, kun olemme aikaisemmin harjoitelleet alakerrassa. Kyllä siinä tuli ihan kylmät väreet kroppaan, kun katsoi hallia siinä luistellessa. Keskiviikkoa odotellessa. Hienoa päästä takaisin ja varmasti tulee jäälle nälkäinen IFK.

Antaa Raskin kertoa vielä, mistä on lähtöisin koukkumainen käyristys hänen lavassaan, mitä ei voi olla huomaamatta. Kuuleman mukaan hyökkääjä tykkää myös hioa mailat tarkasti oikeanlaiseen kuntoon otteluihin.

– Käyristys on varmaan lähtenyt ihan junnuajoista SaPKon huoltajalta, joka tykkäsi käyristellä puumailoja ja me lähdimme siihen hommaan mukaan. Kyllä niitä mailoja tulee jonkun verran hinkattua ja nyt ne ovat taas hyvässä kunnossa valmiina. Mailojen virittely on myös sellaista mukavaa puuhaa mielelle. Pitää varmaan joskus vielä mennä jonnekin mailatehtaalle töihin, hän naurahtaa.

 

Teksti: Henri Havusela

 

Näytä kaikki uutiset