logologo
HIFKHPK
to 26.12.2024 klo 17:00

Aikaisin keväällä laadittu treeniohjelma on tuonut yllättävän edun – ”Paljon kahdenkeskistä aikaa”

HIFK:n liigajoukkue on siirtynyt yksilötreenaamisesta pariharjoitteluun.

Kevään taittuessa hiljalleen kohti kesää ja poikkeusaikaan liittyviin suosituksiin tulleet muutokset näkyvät myös HIFK:n liigajengin arjessa. Uuteen kauteen itsenäisesti harjoittelemalla valmistautuneet pelaajat ovat päässeet nyt treenaamaan pareittain.

Siinä, missä kevät on ollut kummallinen pelaajille, on se ollut sitä myös joukkueen uudelle fysiikkavalmentajalle Jussi-Pekka Kurtille.

– Vähintään erikoinen startti ollut, Kurtti toteaa.

– Alkuun tuntui erikoiselta, kun en päässyt tapaamaan koko porukkaa kerralla. Toisaalta nyt on ollut paljon kahdenkeskistä aikaa pelaajien kanssa, mikä on ollut todella hyvä. Se on harvinaista luksusta joukkueurheilussa. Normaalisti saattaa mennä syksyyn ennen kuin pääsee tutustumaan urheilijaan. Nyt olen saanut valmentaa yksilöitä, olen päässyt testaamaan heitä henkilökohtaisesti ja päässyt näkemään mistä kukakin syttyy treenaamisessa. Olen tutustunut jätkiin kunnolla ja se on ollut ehdottomasti vahvuus tässä tilanteessa.

Torniosta kotoisin oleva 36-vuotias Kurtti on ehtinyt valmentaa jo pitkälle toistakymmentä vuotta. Poikkeusaika maailmalla ei ole muuttanut joukkueen alkukaudelle suunniteltua harjoitusohjelmaa. Aikaisin keväällä laadittu ohjelma on itseasiassa tuonut jopa edun, kun joukolla kokoontumisia on vältetty jo pitkään.

– Minulla on hyvin vahva tausta yksilövalmennuksesta ja tällainen startti on ollut itselleni jopa vahvuus. Olen koulutukseni ja työurani aikana erikoistunut nimenomaan yksilövalmennukseen ja kesän treeniohjelma oli alunperinkin tarkoitus suorittaa henkilökohtaisten harjoitusohjelmien kautta.

Myös yleinen mieliala pelaajien keskuudessa on ollut erittäin positiivinen harjoitusohjelmien suhteen.

– Porukka on yleisesti tykännyt siitä, että treenit on saanut rytmittää oman arjen aikataulun mukaan. Etenkin perheellisillä pelaajilla se on helpottanut huomattavasti, kun on voinut treenata silloin, kun itse on vireimmillään ja samalla muiden perheenjäsenten tarpeet huomioiden.

– Osalla pelaajista ei puolestaan ole vielä niin paljoa kokemusta itsenäisesti harjoittelemisesta. He ovat tarvinneet hieman enemmän tukea. Olen pystynyt auttamaan heitä olemalla yhteydessä puhelimitse sekä seuraamalla levon tarvetta ja vireystilaa käyttämiemme nettisoftien kautta. Yleisesti voi todeta, että pelaajat ovat nauttineet itsenäisesti harjoittelemisesta. Mutta kyllä nyt alkaa huomaamaan, että moni kaipaa kirittäjää vierelleen ja kaveria kenen kanssa heittää jerryä siinä harjoituksen ohessa – yhdessä tekemistä.

”Jokaisen täytyy osata vaatia itseltään”

Alkukevään pelaajat ovat harjoitelleet itsenäisesti eikä joukkueen normaalit treenitilat ole olleet käytössä. Valmennuksella on ollut käytössään tarpeen vaatimat työkalut, joilla yksilöitä on voitu auttaa ja ohjata, eikä fysiikkavalmentaja ole huolissaan tuloksista.

– Kyllä meillä on luottavainen fiilis. Meillä on ollut toimiva etäsofta käytössä, millä olemme pystyneet seuraamaan yksilön kokonaiskuormaa ja palautumisen tasoa. Niiden mittarien valossa juna on puksuttanut juuri oikeaa vauhtia oikeaan suuntaan. Nykyajan urheilijat ovat hyvin itseohjautuvia ja kiinnostuneita omasta tekemisestään. Nyt käynnistyneissä paritreeneissä kokeneemmat pelaajat ovat tarpeen tullen muistuttaneet nuoremmilleen, että jokainen tekee tätä itselleen eikä kenellekään muulle. Jokaisen täytyy osata myös itse vaatia itseltään.

Kevään aikana joukkue ja pelaajat ovat olleet yhteydessä toisiinsa etänä. Nyt paritreeneissä ilmassa on vilpitöntä yhdessä tekemisen iloa, tervettä kilpailuhenkeä ja näyttöhaluja. Tilanteen salliessa pian harjoitellaan isommissa porukoissa.

– Alussa jokainen treenasi itsekseen sillä varustuksella mitä oli käytössä. Laadin treeniapplikaatioon harjoitusohjelmat ja kuvasin liiketekniikkavideot. Nyt ollaan siirrytty siihen, että tapaan pelaajia pareittain noin kaksi kertaa viikossa, minkä lisäksi jokainen treenaa itsenäisesti. Seuraavassa vaiheessa siirrymme harjoittelemaan neljän hengen porukoissa kolmesti viikossa ja viikon loput treenit suoritetaan itsenäisesti.

Kauden 2020-2021 alkamisajankohdasta on tällä hetkellä olemassa vain toiveita ja hyviä arvauksia. Joukkueen fysiikkavalmentajalla on kuitenkin oltava tarkka päämäärä, mitä kohti valmennettaviaan johdattaa.

– Tämä on ensimmäinen kolmen viikon sykli 12 viikon kokonaisuudesta. Elokuun puolella testituloksien täytyy näyttää siltä, että pelaajat alkavat olemaan ”tikissä”. Ohjelma on suunniteltu sillä ajatuksella, että kausi alkaisi ajallaan. Kauden alun myöhästyminen kolmella tai neljällä viikolla ei ole ongelma pelaajan kunnon puolesta. Sitä jo saavutettua kuntotasoa pystytään kyllä ylläpitämään ja jos näyttää siltä, että kauden alku tulee venymään niin ohjelmaa pystytään säätämään sen mukaan.

Näytä kaikki uutiset