FALCK TIETURVA: Kollit kahden voiton päässä välieräpaikasta

IFK-junnujen viikkoraportti.

Kollien huikea kevätkausi ei osoita hiipumisen merkkejä. Joukkue eteni Nuorten SM-Liigassa kahdeksan parhaan joukkoon kaatamalla pudotuspelien Villi kortti -kierroksella Ässät suoraan otteluvoitoin 2-0. Tällä viikolla käynnistyneissä puolivälierissä Kollit puolestaan avasi ottelusarjan HPK:ta vastaan komealla vierasvoitolla. Viimeisistä 16 ottelustaan Kollit ovat voittaneet 15.

”Hyvin onnistuttiin suunnitelmassa”

Kollien osalta alempi jatkosarja Nuorten SM-Liigassa päättyi 8-2-kotivoittoon TPS:ää vastaan viime viikon tiistaina. Jo avauserässä kotijoukkue näytti vastustajalleen kaapin paikan iskemällä tulostaululle lukemat 4-1 ennen ensimmäistä erätaukoa. Tasanumeroihin 1-1 päättyneen toisen erän jälkeen Kollit kaunisteli loppunumeroita kolmannessa erässä viemällä viimeisen kaksikymppisen nimiinsä maalein 3-0. Kauden viimeisen runkosarjan ottelun tehokkaimmat Kollit olivat Juha Jääskä (2+2), hattutempun laukonut Niklas Nordgren, Julius Janhonen (1+2), sekä Janne Hämäläinen (0+3). Niilo Halonen maalissa torjui 16 kertaa.

– Runkosarjan viimeinen koitos ja vapautuneena päästiin pelaamaan, joka näkyi myös otteissa. Koko joukkue teki hyvin hommia, mikä näkyi myös tuloksessa. Hyvä valmistava peli meiltä ennen ”pleijareita”, Kollien päävalmentaja Kari Kalto kommentoi ottelun jälkeen.

Kollit voitti vuodenvaihteen jälkeen pelatussa alemmassa jatkosarjassa 18 pelaamastaan ottelusta 15 ja hävisi varsinaisella peliajalla vain kaksi kertaa. Tämä toi lopulta sarjan selkeän voiton 10 pisteen erolla ennen toiseksi sijoittunutta Ilvestä ja paikan kevään pudotuspeleihin.

Taival pudotuspeleissä käynnistyi Villi kortti -kierroksen kohtaamisella Ässiä vastaan vieraissa vain pari päivää runkosarjan päättymisen jälkeen. Maalittoman avauserän jälkeen Joel Kerkkänen laukoi Kollit 1-0-johtoon ajassa 25.44. Ässät tasoitti ylivoimalla kolme minuuttia myöhemmin, mutta vierasjoukkue ei tästä lannistunut, vaan reilut pari minuuttia kotijoukkueen onnistumisen jälkeen Otto Etelätalo viimeisteli 2-1-maalin, joka lopulta jäi myös ottelun voittomaaliksi. Päätöserässä Kollit onnistui maalinteossa vielä kahdesti, ensin Nordgren viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa ja Janhonen ylivoimalla tyhjään maaliin kaksi ja puoli minuuttia ennen päätössummeria. Ässillä oli vielä ajassa 56.54 erinomainen tilaisuus nousta maalin päähän, kun sille tuomittiin rangaistuslaukaus, mutta Kollien maalissa 20 torjuntaa esittänyt Halonen pysäytti onnistuneesti myös tämän kotijoukkueen yrityksen.

– Hyvällä fiiliksellä mentiin haastamaan Ässiä Poriin ja saatiin aikaan hyvä matsi! Tiedettiin, että joudutaan kovaan testiin ja kamppailuvaatimus oli pelissä kova. Ensimmäinen erä oli hiukan tunnustelua, mutta sen jälkeen ote kääntyi meille ja vahvalla suorituksella ensimmäinen kiinnitys mukaan. Hyvä jätkät, Kalto hehkutti.

Lauantaina Kolleilla oli mahdollisuus kotivoiton myötä katkaista ottelusarja ja edetä kahdeksan parhaan joukkoon puolivälieriin ja tuon mahdollisuuden Kollit myös käytti. Kaksi ensimmäistä erää edettiin maaleitta. Kolmatta erää ehdittiin pelata vain 23 sekuntia, kun Nordgren huudatti Elisa Areenan 270-päistä yleisöä 1-0-maalin myötä. Viitisen minuuttia tämän jälkeen Elias Ulander vei Kollit jo 2-0-johtoon ja loppunumerot 3-0:aan sinetöi Nordgren (ottelussa tehot 2+1) ajassa 55.33 tyhjään maaliin Ässien hakiessa kavennusta ilman maalivahtia jo varsin hyvissä ajoin. Hämäläinen (0+3) oli mukana Kollien kaikissa maaleissa ja Halonen kirjautti tilastoihin 17 torjuntaa.

– Sarja katkolla kotona ja pelin kuva selkeä: meidän pitää olla kärsivällisiä, sekä jaksaa kamppailla täydet 60 minuuttia. Hyvin onnistuttiin suunnitelmassa ja pelattiin vahvat ensimmäinen ja kolmas erä, mikä riitti voittoon. Matka jatkuu. Ässille ”posit” kovasta kamppailuhaasteesta, Kalto jakoi kehuja vastustajan suuntaan.

Puolivälierät käynnistyivät kuluvan viikon tiistaina Hämeenlinnassa, missä vastaan luisteli runkosarjassa uuden piste-ennätyksen tehnyt HPK. Kollit ei vastustajansa piste-ennätyksiä suuremmin pohtinut, vaan siirtyi avauserän yhdeksännellä minuutilla 1-0-johtoon Nordgrenin osuman myötä. HPK nousi toisessa erässä tasoihin ylivoimalla, mutta Miika Laaksosen 2-1-maali kolmisen minuuttia ennen toista erätaukoa vei Kollit jälleen johtoon. Ratkaisun makua oli Rinkelinmäellä ilmassa lähes 900 katsojan todistaessa tapahtumia paikan päällä, kun Juho Koivusaari (1+1) laukoi kolmannessa erässä vierasjoukkueelle jo illan kolmannen maalin. HPK:n ylivoima tuotti tulosta 3-2-kavennusmaalin myötä reilut kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta tätä lähemmäksi ei kotijoukkue enää noussut, vaan Kollit nappasi arvokkaan vierasvoiton ja ”ryöstön” heti ensinäytöksestä. Niko Seppälä syötti kaksi maalia ja Halonen jatkoi vahvoja otteitaan Kollien maalissa torjumalla 24 kertaa. Halosen kolmen ottelun tilastot pudotuspeleistä näyttävät nyt lukemia 95,31 % (61/64).

”Kolmas erä hyvää lätkää jätkiltä”

B-nuorten SM-sarjassa pelataan vielä runkosarjaa ja IFK:lle viime viikko toi kahdesta pelatusta ottelusta yhtä monta voittoa. Perjantaina Pirkkolassa vastaan luisteli Jokerit. Ottelusta tuli lopulta vähämaalinen maalivahtien näytös, jonka ainoa maali nähtiin toisessa erässä ajassa 27.25. Marcus Kallionkielen 1-0-vierasmaali toi IFK:lle lopulta täydet kolme pistettä. Henrik Tikkanen IFK:n maalissa torjui nollapelin ja siihen vaadittiin 37 torjunnan urakointi.

– Tiukka ottelu, missä joka jätkä joutui koville. Kaikki pystyivät pelaamaan omalla tasolla ja kaikki veti jengille! Puolustettiin hyvin ja veskari hoiti hommansa, B-nuorten päävalmentaja Kimmo Kuhta hehkutti.

Lauantaina Pelicans vastasi ottelun avausmaalista toisessa erässä, mutta kotijoukkue heräsi otteluun mukaan kolmannessa erässä onnistumalla maalinteossa kolme kertaa ja näin voitto kirjattiin IFK:lle maalein 3-1. Kauden toiseksi viimeisessä runkosarjan ottelussa IFK:sta maalinteossa onnistuivat Kalle Vehkaluoto (1+1), Eero Kiiski, sekä Lassi Vitali. Kari Piiroinen maalissa torjui 21 kertaa.

– Ihan hyvä ensimmäinen erä meiltä, mutta maali jäi tekemättä. Toinen erä oli meiltä heikko työmäärältään ja oltiin aika purjeessa. Kolmas erä oli taas hyvää lätkää jätkiltä ja maalejakin tuli kolme, Kuhta paketoi viikon toisen ottelun tapahtumat kotijoukkueen vinkkelistä katsottuna.

Kahdeksantena oleva IFK kohtaa runkosarjan viimeisessä ottelussaan perjantaina kotonaan HPK:n. Voitto varsinaisella peliajalla nostaisi Kuhdan miehistön lähes varmuudella kiinni Villi kortti -pudotuspelivaiheen kotietuun. Yhdeksäntenä oleva KalPa on kolme pistettä IFK:ta perässä, mutta pelannut kaksi ottelua vähemmän. Tasapistevertailuun jouduttaessa IFK:n tämän hetkinen maaliero (- 1) on KalPaa (- 15) selkeästi edellä.

B2-nuorten SM-sarjassa IFK pelasi viime viikonloppuna kaksi kotiottelua voittaen ne molemmat. Lauantaina JYPiä vastaan vierasjoukkue onnistui nousemaan neljän maalin takaa tasoihin, mutta IFK venyi 6-5-voittoon lopulta voittomaalikilpailun kautta. Leonardo Eräpuro (1+1) ja Teemu Suviyö (0+2) olivat kotijoukkueen tehopelaajat ja Samuel von Koskull torjui ottelussa 39 kertaa, sekä nollasi JYPin kaikki kolme yritystä voittomaalikilpailussa. Sunnuntaina IFK kaatoi Ässät maalein 5-2. Ottelun ratkaisu nähtiin toisessa erässä, jonka IFK vei nimiinsä maalein 3-1. Tony Tuupanen ylsi kahteen tehopisteeseen (1+1) ja von Koskull torjui viikonlopun toisessa voitto-ottelussaan 31 kertaa. IFK:lla on runkosarjasta pelaamatta vielä kaksi ottelua ja sen jälkeen edessä ovat puolivälierät.

”Tärkeät pisteet joukkueelle”

Myös C-nuorten SM-sarjassa runkosarja lähenee loppuaan. IFK:n kahden kotiottelun viikko käynnistyi lauantaina Malmilla 2-6-tappiolla Bluesia vastaan. Vierasjoukkue karkasi reilussa puolessa tunnissa jo 0-4-johtoon, mutta Saku Maarasen ja Samu Bergmanin maaleilla isännät nousivat reilut 10 minuuttia ennen loppua kahden maalin päähän. Tämä jäi kuitenkin IFK:n kannalta laihaksi lohduksi, sillä Blues nakutti vielä viimeisen kympin aikana kaksi maalia napaten mukaansa selkeän vierasvoiton. Tappiosta huolimatta Henri Risikko IFK:n maalissa pelasi vahvan ottelun urakoiden 44 torjuntaa.

– Vaisu startti, joka jatkui pelin puoliväliin asti. Saatin pieni ryhtiliike siitä eteenpäin ja noustiin kahden maalin päähän, mutta viimeistä kirivaihdetta ei saatu silmään, C-nuorten päävalmentaja Joni Töykkälä harmitteli.

Sunnuntaina IFK:n C-nuorten joukkue pelasi poikkeuksellisesti Elisa Areenalla ja ainakaan avauserässä joukkue ei ”uutta” kotinäyttämöään suuremmin ujostellut, kun ensimmäiselle erätauolle lähdettiin IFK:n johtaessa maalein 4-1. Toisessa erässä molemmat joukkueet onnistuivat maalinteossa kerran ja päätöserän IFK vei nimiinsä maalein 2-0 voittaen ottelun lopulta selkein numeroin 7-2. Joonas Parviainen ja Daniel Wilkman osuivat molemmat kahdesti ja Tommy Tyyskä, Tommy Cavonius, sekä Joni Kivinen syöttivät maaleista kaksi. Lisäksi maalinteossa kotijoukkueesta onnistuivat Ville Rekola, Bergman, sekä Maaranen. Risikko maalissa venyi 40 torjuntaan.

– Ensimmäinen ja kolmas erä olivat hyvää tekemistä, mutta toinen erä todella heikko. Oltiin maalipaikoissa tehokkaita ja maalivahtipeli hyvää. Tärkeät pisteet joukkueelle, Töykkälä korosti.

Pisteet olivat IFK:lle todellakin tärkeät, sillä joukkue käy tiukkaa taistelua viimeisistä suorista puolivälieräpaikoista. Kun pelaamatta on vielä kaksi ottelukierrosta, on IFK viidentenä, kaksi pistettä viivan yläpuolella. Viimeisissä otteluissaan IFK kohtaa lauantaina kuudentena olevan Tapparan vieraissa ja seitsemäntenä olevan Ässät kotonaan.

B-nuorten Suomi-sarjan kakkoslohkossa IFK Reds pelasi lauantaina Malmilla 3-3-tasapelin HJK:ta vastaan. Juuso Hyttinen (1+1), sekä Joni Lehtosaari (1+1) olivat IFK Redsin kahden tehopisteen pelaajat ja Jesper Rahunen torjui 37 kertaa. Ennen kahta viimeistä ottelukierrosta IFK Reds ja HJK ovat lohkon kärjessä tasapistein (19), mutta viivan alapuolella kolmantena oleva SaPKo on vain kahden pisteen päässä tästä kaksikosta.

C-nuorten Mestiksen kakkoslohkossa IFK Reds voitti viikonlopun molemmat ottelunsa, kun lauantaina FoPS kaatui Malmilla maalein 4-1 ja sunnuntaina Titaanit Kotkassa jatkoajan jälkeen 2-1. Joonas Rahunen IFK Redsin maalissa urakoi molemmat ottelut ja torjui niissä yhteensä 68 vastustajan laukausta.

Tulevat ottelut

Kollit: to 15.3. klo 18.30 Kollit-HPK, la 17.3. klo 16.00 HPK-Kollit, su 18.3. klo 19.00 Kollit-HPK (tarvittaessa)