HIFKPelicans
la 30.03.2024 klo 17:00

Westpro viikkoraportti: Kollien vahva syysvire jatkuu

Junioreiden SM-karsinnoissa pelattiin viime viikolla viimeiset ottelut ennen viikon mittaista maajoukkuetaukoa. Kollien vahva syysvire sai jatkoa kahden vierasvoiton myötä.

11 viimeisintä ottelua, 10 voittoa

Kollien hyvä syysvire sai jatkoa viime viikolla Nuorten SM-Liigan alkusarjassa, kun Kimmo Kuhdan luotsaama joukkue voitti viikon molemmat ottelunsa, yhteismaalien ollessa 13-4. Yhdestätoista viimeisimmästä ottelustaan Kollit on voittanut kymmenen. Perjantaina joukkue vieraili Tapiolassa Kiekko-Espoon vieraana. Maalittoman avauserän jälkeen Kollit karkasi toisessa erässä 3-1-johtoon. Kolmannen erän vierasjoukkue vei nimiinsä murskalukemin 4-0 ja koko ottelun maalein 7-1. Miika Herrala (2+1) ja Julius Janhonen (1+2) kirjauttivat molemmat kolme tehopistettä ja maalissa voitto-ottelun pelannut Roope Taponen torjui 20 kertaa.

– Hyvä ottelu meiltä, pystyttiin parantamaan koko ajan ja toisessa erässä vastustaja putosi kyydistä. Kolmannessa erässä pystyttiin vielä nostamaan tempoa hieman lisää ja oltiin teräviä maalipaikoissa. Hyvä vierasvoitto, Kuhta arvosti.

Lauantaina Tampereen Hakametsässä Ilves ja Kollit nakuttivat tasaiseen tahtiin maaleja kaksi ensimmäistä erää ja toiselle erätauolle joukkueet poistuivat tasatilanteessa 3-3. Kollit on tänä syksynä kääntänyt useita tasaisia otteluita edukseen kolmannessa erässä ja niin kävi myös nyt, kun Otto Etelätalon, Herralan, sekä Eetu Kukan maaleilla vierasjoukkue voitti päätöserän 3-0 ja koko ottelun maalein 6-3. Henrik Tikkanen pääsi Kollien maalissa varsin helpolla, torjuntoja kertyi 11. Jasper Rannisto (1+1), Janhonen (0+2), sekä Noel Pietilä (0+2) olivat vierasjoukkueen kahden tehopisteen pelaajat.

– Ihan ok lähtö ja ensimmäinen erä, mutta kiekollinen huolellisuus puuttui ja ei oltu ihan viimeisen päälle ”duunilla liikkeellä”. Toinen erä oli meiltä heikkoa pelaamista. Jäähyjä, kamppailuhäviöitä, kiekonmenetyksiä ja kaikki oli siitä kiinni, ettei tehty töitä. Viimeinen erä oli sitten taas parempaa, viisikko tiiviinä ja pelattiin enemmän kiekkoja kohti maalia, Kuhta paketoi Tampereen voitto-ottelun tapahtumat.

Kollit lähti maajoukkuetauolle sarjan kolmantena. Taistelu alkusarjan voitosta on äärimmäisen tiukkaa, sillä kärkikolmikko Jokerit (54), Kärpät (54) ja Kollit (51) mahtuvat kolmen pisteen sisään. Kaikki nämä kolme joukkuetta ovat pelanneet 22 ottelua. Tehotilaston (+/-) kärkikymmeniköstä löytyy kolme Kollia: Eero Teräväinen neljäntenä (+ 20), Einari Luhanka (+ 17) on kuudentena ja Jaani Holopainen (+ 15) sijalla kymmenen.

”Eteenpäin”

B-nuorten SM-alkusarjassa IFK pelasi viime viikolla kaksi ottelua, ne molemmat Ilvestä vastaan, ja molemmista otteluista tuloksena oli tappio. Lauantaina Tampereella joukkueet nakuttivat maaleja vuorotahtiin. Ilves johti avauserän jälkeen maalein 0-2, mutta IFK nousi toisessa erässä tasoihin ja toiselle erätauolle lähdettiin tilanteen ollessa tasan 3-3. Kolmannessa erässä ajassa 48.09 IFK:n Ville Rosenström vei vierasjoukkueen ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, mutta Ilves kuittasi ylivoimalla tasoihin reilut viisi minuuttia myöhemmin ja voitti lopulta jatkoajalla. 4-5-tappiosta IFK:lle siis yksi sarjapiste ja neljän ottelun voittoputki poikki.

– Ensimmäinen erä oli heikkoa pelaamista meiltä. Pelin edetessä pystyttiin parantamaan ja molemmilla oli omat vahvat hetkensä. Tekeminen meillä jäi hieman vajaaksi, IFK:n B-nuorten päävalmentaja Joni Töykkälä harmitteli.

Sunnuntaina joukkueet kohtasivat Elisa Areenalla. Ilves viimeisteli jälleen kerran avauserässä kaksi maalia, mutta tällä kertaa ei nousua tasoihin IFK:n toimesta nähty. Vierasjoukkue karkasi toisessa erässä jo 0-3-johtoon ja Samu Pohjan kolmannessa erässä laukoma 1-3-kavennusmaali jäi laihaksi lohduksi isäntien kannalta, kun Ilves viimeisteli kuusi sekuntia ennen täyttä aikaa loppunumerot 4-1 tyhjään IFK-maaliin.

– Parempaa peliä meiltä kuin edellispäivänä. Vastustaja puolusti ja kamppaili erittäin hyvin ja oli tehokas maalipaikoissa, joita saivat meidän kiekonmenetyksistä. Eteenpäin, Töykkälä päätti.

IFK on B-nuorten SM-alkusarjassa nyt seitsemäntenä, kun ylempään loppusarjaan etenee kymmenen parasta joukkuetta. Töykkälän miehistöllä on kymmenen pisteen ”puskuri” viivan alle ja 11. sijaan, kun taas ylöspäin neljänteen sijaan eroa on kuusi pistettä. IFK:n maalissa syyskaudella 16 ottelua pelanneen Henri Risikon torjuntaprosentti (92,13 %) on sarjan maalivahtitilastossa neljänneksi kovin noteeraus.

”Avauserässä kauden parasta kiekollista peliä”

C-nuorten SM-karsintasarjan kakkoslohkossa IFK:lla oli jälleen kolmen ottelun viikko. Keskiviikkona Ilmalassa Jokerit karkasi reilussa 50 minuutissa 3-0-johtoon, mutta Rasmus Toivaisen ja Eelis Maneliuksen maaleilla IFK nousi maalin päähän. Maneliuksen 2-3-kavennusmaali syntyi ajassa 58.00, IFK:n pelatessa ilman maalivahtia. Tasoitusmaalia eivät vieraat kuitenkaan aikaiseksi saaneet ja näin viikko käynnistyi niukalla tappiolla. Daniel Salmivuori IFK:n maalissa urakoi ottelussa peräti 56 kertaa.

– Pelattiin ylivoimaisesti kauden huonoin ottelu, IFK:n C-nuorten päävalmentaja Samuli Marjeta kommentoi lyhytsanaisesti kauden toisen pääkaupunkiseudun derbyn jälkeen.

Tappiosta sisuuntunut IFK tuli lauantaina kotiotteluun Tapparaa vastaan kaukaloon kuin uudestisyntynyt joukkue ja isäntien maalihanat aukesivat jo ajassa 0.38, kun Toivainen iski tulostaululle lukemiksi 1-0. Reilut viisi minuuttia myöhemmin maalinteossa onnistui Oula Einonen (1+1) ja kun Leevi Kangas (1+1) laukoi ajassa 8.57 tilanteeksi jo 3-0, vaihtoi Tappara tässä kohtaa maalivahtia.

Toisen erän alkupuolella Tappara nousi maalin päähän, mutta Valtteri Siikalan 4-2-maalin myötä toiselle erätauolle lähdettiin IFK:n kahden maalin johtoasemassa. Kolmannessa erässä Tappara nousi vielä kerran maalin päähän, ylivoimamaalilla ajassa 53.54. Max Kyynäräisen 5-3-maali tasan kaksi minuuttia myöhemmin ja nelisen minuuttia ennen täyttä aikaa jäi kuitenkin ottelun viimeiseksi ja näin IFK:lle täysi pistepotti 5-3-voiton myötä. Anton Paakkala syötti IFK:n maaleista kaksi ja maalissa voitto-ottelun torjunut Tommy Vilen kirjautti pöytäkirjaan komeat 43 torjuntaa.

– Avauserässä pelattiin kauden parasta kiekollista peliä ja päästiin nopeasti 3-0-johtoon, mikä lamaannutti hieman vastustajaa. Toinen erä oli meille hankala. Toki Tappara paransi peliään ja alkoi paineistamaan kovaa. Kaikkinensa selkeä tason nosto keskiviikkoon meiltä, Marjeta totesi tyytyväisenä.

Sunnuntaina Elisa Areenalla nähtiin peräti 13 maalin show, joista IFK:n harmiksi vierasjoukkue TPS teki yhden enemmän. Avauserän jälkeen tilanne oli tasan 3-3. Toisessa erässä IFK teki ensimmäisen maalin, mutta TPS:n onnistuessa sen jälkeen kahdesti, lähdettiin päätöserään vieraiden johtaessa maalein 5-4. Kolmannessa erässä TPS karkasi jo 6-4-johtoon, mutta IFK ei suinkaan heittänyt pyyhettä kehään, vaan nousi komeasti tasoihin. Jatkoajalle ottelun vienyt 6-6-tasoitusmaali syntyi vain 11 sekuntia ennen täyttä aikaa. Jatkoajalla IFK:n hurmos ei saanut jatkoa, vaan TPS iski 7-6-voittomaalin jo 32 sekunnin pelaamisen jälkeen.

– Hieno ensimmäinen vaihto ja 1-0-maali! Vastustaja oli todella hyvä kiekollinen joukkue, joka puolustaa tiiviisti. Pystyttiin jälleen vastaamaan pelin tuomaan kiekollisen pelin haasteeseen. Selkeää kehittymistä edelliseen TPS-otteluun verrattuna. Nyt pelasimme hyökkäyspelin hyvin koko ottelun ajan. Meidän puolustuspelaaminen ei vielä ole kärkipelien tasolla, mutta siitä ei kannata panikoida, Marjeta korosti.

TPS:ää vastaan IFK:n tehopelaajat olivat neljän tehopisteen Toivainen (1+3), sekä hattutempun, kolme maalia, laukonut Julius Kokko. Viime viikon kahdesta tappiostaan huolimatta IFK jatkaa kakkoslohkossa toisella sijalla. 14 maalia 21 pelaamassaan ottelussa tehnyt Toivainen on lohkon maalitilastossa kuudentena, kun taas maalivahtien tilastossa Daniel Salmivuoren torjuntaprosentti (90,81 %) oikeuttaa kuudenteen sijaan.

Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkue pelaa tällä viikolla turnausta Kanadassa ja joukkueessa IFK-pelaajia mukana on kolme: hyökkääjät Brad Lambert, Rasmus Ruusunen, sekä Viljam Sandvik. U18-pikkuleijonat puolestaan ovat turnausmatkalla Ruotsissa ja tuossa joukkueessa IFK:ta edustaa hyökkääjä Patrick Isiguzo. Nuoret Leijonat, alle 20-vuotiaiden maajoukkue, pelaa kotiturnausta Helsingissä ja IFK:sta Raimo Helmisen luotsaamassa joukkueessa mukana on Anton Lundell.