logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Westpro viikkoraportti: Kollit voittoputkessa joulutauolle

Syyskauden viimeisellä otteluviikolla saatiin päätökseen Nuorten SM-Liigan alkusarja, sekä B-nuorten SM-alkusarja. Kollit urakoi kolme ottelua neljässä päivässä ja voitti ne kaikki.

Kolme voittoa, maalit 16-5

Kollit päätti syyskautensa komealla tavalla, kun Kimmo Kuhdan miehistö voitti viime viikolla Nuorten SM-Liigan alkusarjassa kolme viimeistä otteluaan. Keskiviikkona Elisa Areenalla isännät karkasivat KooKoota vastaan jo avauserän ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana 3-0-johtoon, vieden ottelun lopulta nimiinsä murskalukemin 6-0. Julius Janhonen nakutti neljä tehopistettä (1+3), Wiljami Myllylä (2+1), sekä Tobias Winberg (1+2) kolme ja lisäksi Kolleista maalinteossa onnistuivat Viljam Sandvik, sekä Matias Lentämäki. Henri Risikon nollapeliin vaadittiin 15 torjuntaa.

– Oltiin heti alusta lähtien vahvoja kiekollisessa pelissä, varsinkin hyökkäyspäässä. Sitten ehkä hieman tempo laski, mutta vietiin ottelua koko ajan. Päästiin loppujen lopuksi suht’ helpolla hyvän avauserän ansiosta. Hyökkäyspeli oli kokonaisuutena hyvää, Kuhta kommentoi viikon ensimmäisen ottelun jälkeen.

Syyskauden viimeisessä kotiottelussaan Kollit kaatoi Pelicansin maalein 5-2. Ottelun ratkaisun siemen kylvettiin toisessa erässä, kun Jasper Ranniston ja Janhosen (1+1) ylivoimamaaleilla kotijoukkue karkasi 3-1-johtoon ennen toista erätaukoa. Kollien tehokkain pelaaja Pelicansin kaadossa oli Eetu Kukka (1+2), kun taas Sandvik (1+1) ja Jaani Holopainen (1+1) kurittivat lahtelaisia kahdella tehopisteellä. Henrik Tikkanen kirjautti pöytäkirjaan 24 torjuntaa.

– Hyvä kokonaisuus, 60 minuuttia. Nousujohteinen ottelu meiltä. Taas hyökkäyspään kiekollinen peli hyvää, joka toi meille paljon tekopaikkoja. Luistelu ja työnteko myös hyvällä mallilla, Kuhta arvosti.

Kollit pelasi syyskauden viimeisellä otteluviikolla kolme ottelua neljän päivän sisään ja urakka saatiin päätökseen lauantaina vierasottelulla SaiPaa vastaan. Jälleen kerran Kollit oli tehokas heti ottelun avauserässä, onnistumalla maalinteossa kolme kertaa. Kotijoukkueen puolustuksen kiusana vierasjoukkueesta häärivät Miika Herrala, Rasmus Heljanko, sekä Myllylä. Toisessa erässä Brad Lambertin ylivoimamaali vei Kollit jo 4-0-johtoon.

Lambert osui tolppien väliin myös kolmannessa erässä, joten sama pelaaja joka elokuussa avasi Kollien maalihanat alkusarjassa, sai myös ”kunnian” viimeistellä viimeisen maalin alkusarjassa. Lopputulos Lappeenrannassa Kollit 5, SaiPa 3. Winbergin saldo oli 0+3, Niklas Nordgren ja Janhonen syöttivät kaksi maalia ja Kollien maalissa Tikkanen torjui 26 kertaa.

– Hyvä ensimmäinen erä, luotiin paljon ”tontteja” ja tehtiin kolme maalia. Sitten kaksi viimeistä erää meni vähän näpräämiseksi kiekon kanssa ja pelaaminen oli muutenkin huolimatonta. Hyvää oli ensimmäinen erä ja tietysti vierasvoitto, Kuhta paketoi syyskauden viimeisen ottelun tapahtumat.

Kollit sijoittui alkusarjassa kolmanneksi. Joukkue voitti 34 pelaamastaan ottelusta 24 (voittoprosentti 70,6 %), viimeisteli toiseksi eniten maaleja (145) ja kun omiin meni 86 vastustajan laukausta, oli Kollien maaliero (+ 59) sarjan toiseksi kovin. Tehokkaimmat pelaajat olivat 29 tehopistettä keränneet Lambert (14+15) ja Janhonen (9+20). Kollien sisäisen maalipörssin ykkössijan 15 osumallaan jakoivat Herrala ja Myllylä, kun taas eniten syöttöjä keräsi Janhonen. Maalivahdeista Tikkanen pelasi syyskaudella 25 ottelua torjuntaprosentin ollessa 90,2 %.

Kollien ottelut jatkuvat Nuorten SM-Liigassa vuodenvaihteen jälkeen ja heti vuoden ensimmäinen viikonloppu tarjoaa kaksi kotiottelua.

”Joulupöytään ei tarvitse mennä maha täynnä”

B-nuorten SM-alkusarjassa IFK:n ohjelmassa syyskauden viimeisellä otteluviikolla oli vain yksi ottelu. Edellisellä otteluviikolla kolmesta ottelustaan kaksi hävinnyt IFK lähti hakemaan voittoisaa alkusarjan päätöstä Kuopiosta, KalPan vieraana. Samalla ilmassa oli myös revanssihenkeä, olihan KalPa ollut parempi syyskuun alkupuolella maalein 2-1 joukkueiden kohdatessa edellisen kerran ja silloin näyttämönä toimi Elisa Areena.

– Teemoina olivat kasvojen pesu JYP-ottelun jälkeen (3-9-tappio viime viikolla). Jokaisella, joka oli Jyväskylässä mukana, oli aika paljon parannettavaa. KalPa oli meitä pisteen takana ja meidän omissa käsissä oli se, että säilyisikö tilanne sellaisena alkusarjan loppuun asti. Puhuimme myös siitä, millaisen jäljen ja maun haluat alkusarjasta itsellesi jättää. Nyt oli viimeinen tilaisuus vaikuttaa siihen, B-nuorten valmennuksesta Ville Parkkulainen ennakoi ottelua.

Avauserä Kuopion Niiralassa oli maaliton.

– Ensimmäinen erä oli hyvää ja raikasta jääkiekkoa. Työmäärä oli sillä tasolla, joka mahdollistaa otteluiden voittamisen. Kiekottomien pelaajien työmäärä määrittää kiekollisen pelimme laadun. Ensimmäisessä erässä se oli hyvää, Parkkulainen kehui.

Toiseen erään IFK sai loistavan startin, kun jo 25 sekunnin pelaamisen jälkeen Aatu Laakso laukoi vierasjoukkueen 1-0-johtoon. Ajassa 25.19 syntynyt KalPan 1-1-tasoitusmaali käynnisti IFK:n kannalta synkän seitsenminuuttisen, jonka aikana kotijoukkue onnistui maalinteossa peräti viisi kertaa. IFK:lle tärkeän 2-5-kavennusmaalin pari minuuttia ennen toista erätaukoa viimeisteli Samu Bergman.

– Toiseen erään lähdettiin tilanteessa 0-0 ja minkään ei pitänyt muuttua, mutta muuttui. Jotenkin näytti siltä, että kaikki unohtui. Ei huomattu syy-seuraus-suhdetta. Kun puolustamme hyvin, hyökkäämme paremmin. Siihen vielä useampi jäähy päälle, niin toisen erän jälkeen taululla olivat numerot 5-2 KalPalle, Parkkulainen harmitteli.

Kolmannessa erässä IFK järjesti vielä hienon loppukirin nousten Oliver Holttisen (1+2) ja Henrik Tasavuoren (1+1) onnistumisten myötä jo maalin päähän. KalPan johto kuitenkin kesti loppuun asti ja näin ollen IFK:n osalta syyskausi päättyi niukkaan tappioon.

– Kolmanteen erään lähdettiin jälleen teemalla ”millaisen jäljen haluat itsestäsi ja itsellesi jättää”. Pojat olivat päättäneet jättää jäljen. Kiekottomien pelaajien työmäärä nousi, puolustuspelaamisemme aktivoitui, jolloin väljyys hävisi. Riistojen jälkeen meillä oli hyökkäysvalmius. Kolmannen erän jälki oli hyvä, siitä kiitos pelaajille. Toisen erän kyykkäys kuitenkin jätti pisteet Kuopioon, joten joulupöytään ei tarvitse mennä maha täynnä, Parkkulainen totesi.

16 joukkueen alkusarjasta varsinaiseen SM-sarjaan eteni 10 parasta joukkuetta ja IFK:n sijoitus oli lopulta kahdeksas. Joukkue voitti 30 pelaamastaan ottelusta 16. IFK:n sisäisen pistepörssin kärjestä löytyy kaksi 24 tehopisteen pelaajaa, Lari-Henrik Posti (15+9), sekä Samu Pohja (11+13). Posti vei nimiinsä myös IFK:n sisäisen maalipörssin ykkössijan, kun taas eniten syöttöjä jakoi Robert Von Gerdten (14). Henri Risikon 19 pelatun ottelun torjuntaprosentti 91,8 % oikeuttaa maalivahtien torjuntatilastossa viidenteen sijaan.

Myös B- ja C-nuorten ottelut jatkuvat vuodenvaihteen jälkeen käynnistyvissä SM-sarjoissa.

Tulevat ottelut

Kollit: pe 3.1. Kollit-Pelicans, la 4.1. Kollit-HPK

B-nuoret: la 4.1. Ässät-IFK, su 5.1. IFK-Ilves

C-nuoret: la 4.1. IFK-KalPa, su 5.1. IFK-Blues

Otteluiden alkamisajat varmistuvat myöhemmin

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Näytä kaikki uutiset