logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Westpro viikkoraportti: Härkäviikko toi Kolleille kaksi voittoa

Kollien taival Nuorten SM-Liigassa jatkui kolmen ottelun voimin. Kahden voiton viikko nosti Kimmo Kuhdan miehistön sarjassa kolmanneksi.

”Tekojen aika ja 60 minuuttia jengille”

Kollit urakoi Nuorten SM-Liigassa viime viikolla kolme ottelua neljän päivän sisään. Keskiviikkona Elisa Areenalla Tappara karkasi avauserässä 3-1-johtoon, mutta Kollien 3-0-erävoitto toisesta kaksikymppisestä käänsi johdon isännille. Tappara nousi vielä tasoihin kolmannen erän alussa, mutta Kollit rankaisi vieraitaan viimeisten reilun kuuden minuutin aikana kolmella maalilla ja näin ollen pisteet jäivät Stadiin 7-4-voiton myötä. Hyökkäyspäässä voiton arkkitehteinä häärivät Janne Hämäläinen (2+1), Rasmus Heljanko (1+2), Okko Kangasniemi (1+1), Julius Janhonen (1+1), sekä Wiljami Myllylä (1+1). Henri Risikko Kollien maalissa torjui 19 kertaa, joista 13 päätöserässä.

– Ensimmäisten neljän minuutin aikana neljä maalia, joista Tappara teki kolme, eli aika heikko startti otteluun. Päästiin aika nopeasti yli huonosta alusta ja saatiin ote pelistä. Hallittiin kiekollista peliä ja oltiin teräviä maalipaikoissa. Seitsemän tehtyä maalia on tietysti hyvä määrä, Kollien päävalmentaja Kimmo Kuhta arvosti.

Alkaneen vuoden ensimmäinen vierasottelu vei Kollit naapurihalliin ja Ilmalaan. Tappara-ottelun tavoin Kuhdan miehistö oli vaikeuksissa avauserässä, jonka Jokerit vei nimiinsä 3-0. Kotijoukkueen kova tahti jatkui toisessakin erässä ja kun tilanne oli 27 minuutin pelin jälkeen 5-0, päätti Kollit vaihtaa maalivahtia. Viljam Sandvik avasi Kollien maalitilin toisen erän lopulla ja kun Noel Pietilä, sekä Jaani Holopainen (1+1) osuivat kolmannessa erässä, oli vierasjoukkue noussut kahden maalin päähän. Nelisen minuuttia Holopaisen maalin jälkeen Jokerit iski kuitenkin kuudennen kerran ja tämä katkaisi lopullisesti Kollien kirin. Eetu Kukka keräsi tehot 0+2.

– Surkea alku ja koko ensimmäinen 30 minuuttia oli heikkoa. Henkisellä puolella valmistautuminen meni pieleen, ei oltu valmiita menemään ensimmäisenä irtokiekoille ja oltiin kamppailupelissä heikompia. Syöttäminen ja kiekollinen peli oli huonoa, Kuhta harmitteli ottelun jälkeen.

Lauantaina Kollit matkusti Poriin, Ässien vieraaksi. Jos viikon kahden aiemman ottelun avauserät olivat päättyneet Kollien kannalta murheellisesti yhteismaalein 1-6, niin nyt joukkue vei avauskaksikymppisen nimiinsä maalein 2-1. Toisessa erässä johto kasvoi kahden maalin myötä jo 4-1:een, eikä kolmaskaan erä tuonut ottelun kulkuun poikkeusta, vaan Kollit voitti sen maalein 2-1 ja koko ottelun 6-2. Eero Teräväinen (1+2), Hämäläinen (1+2), kahden maalin Myllylä, Heljanko (1+1), Viljam Sandvik (0+2), sekä Teemu Engberg (0+2) olivat Kollien tehopelaajia ja maalissa voitto-ottelun torjunut Henrik Tikkanen venyi kiekon eteen 19 kertaa.

– Tekojen aika ja 60 minuuttia jengille, sitä lähdettiin tavoittelemaan! Suht’ hyvin onnistuttiin, reagoinnit omiin parantui, joista saatiin vastustajan hyökkäykset jo keskialueella poikki. Pari maalia per erä oli hyvä suoritus, Kuhta kehui miehistöään.

Viidestä ottelustaan tänä vuonna kolme voittanut Kollit on Nuorten SM-Liigassa kolmantena.

”Kaksi erää todella hyvää lätkää”

B-nuoret nappasi perjantaina kuluvan vuoden ensimmäisen voittonsa, kun SM-sarjan kolmannella ottelukierroksella TPS kaatui vieraissa maalein 5-4.

– Tuskaista ilmapiiriä lähdettiin vapauttamaan jo alkuviikosta. Kaikenlaiset pistetavoitteet, runkosarjasijoitukset ja muut otettiin pois kopin seinältä. Tuska kangistaa, hidastaa ja saa puskemaan, eli ottelussa haluttiin ainoastaan nähdä raikas IFK! Ei tuskainen ja tunkkainen. Jalka oli päivän sana. Käsijarru pois, olit sitten kiekollinen, kiekoton, puolustava tai hyökkäävä pelaaja, niin anna mennä vaan, B-nuorten valmentaja Ville Parkkulainen ennakoi.

Avauserässä IFK suorastaan vyöryi TPS:n yli. Vierasjoukkue vei maalia kohti suuntautuneet laukaukset nimiinsä lukemin 20-8 ja ensimmäisen erätauon viettoon poistuttiin IFK:n johtaessa maalein 3-0. Toisen erän IFK vei nimiinsä maalein 2-1 ja vaikka TPS päätöserässä maalin päähän nousikin, nappasi IFK lopulta tärkeän ja ansaitun vierasvoiton mukaansa. Oskari Utriainen ja Veeti Kuhta onnistuivat molemmat maalinteossa kahdesti ja Aatu Laakso syötti maaleista kaksi. Jani Lampisen voitto-otteluun vierasjoukkueen maalissa vaadittiin 26 torjuntaa.

– Kaksi ensimmäistä erää oli valehtelematta todella hyvää jääkiekkoa meiltä. TPS:llä ei ollut oikein mitään. Kun jalka oli joka tilanteessa läsnä, niin meillä oli keskusta tukossa, väljyys poistui pelistämme ja pystyimme kääntämään peliä nopeasti. Kun puolustimme hyvin, niin hyökkäsimme paremmin. Kaksi erää todella hyvää lätkää, mutta kolmannessa erässä viikon takaiset Porin traumat nostivat päätään ja joukkueiden roolit muuttuivat täysin. Loppusummeri pelasti meidät ja kolme pistettämme, Parkkulainen kommentoi ottelun jälkeen.

Lauantaina IFK kohtasi Tampereen Hakametsässä Ilveksen. Ottelun ratkaisu nähtiin toisessa erässä, jonka kotijoukkue vei nimiinsä maalein 4-1 ja lähti toiselle erätauolle 5-1-johtoasemassa. Kolmannessa erässä nähtiin vielä yhteensä kuusi maalia ja 12 maalin ilotulituksen jälkeen voitto kirjattiin Ilvekselle lopulta maalein 8-4.

– Vastakkain melko samankaltaiset joukkueet, molemmat enemmän tai vähemmän duunariosaston jengejä. Ottelussa näkyi se, että Ilveksen edellinen ottelu oli ollut viikko sitten meitä vastaan ja me olimme pelanneet 15 tuntia aiemmin vielä Turussa.

Sen taakse emme mene, mutta Ilves teki kaikki voittavat asiat juuri sen verran paremmin. Heidän ilme oli tuore ja raikas. Jo viikko sitten näimme heiltä tylyn esityksen. He puolustavat erinomaisesti keskustaa, jonka johdosta myös pääsevät hyökkäämään laadukkaasti, Parkkulainen arvioi.

IFK:n tehopelaajia olivat kahden maalin Petrus Surenkin sekä kahden syöttöpisteen Jonni Kärkkäinen.

– Kaksi erää olimme aika aseettomia, mutta mukana ottelussa pysyimme toisen erän puoleenväliin asti. Sitten aika musta seitsemän minuuttia ja kolmanteen erään lähdettiin ainoastaan harjoittelemaan keskustan tukkimista. Se oli ainoa asia, joka erätauolla yhteisesti sovittiin. Keskusta tukkoon. Aika-ajoin se oli mallillaan ja syy/seuraus-suhde oli muutama laadukas hyökkäyspään vaihto. Opintomatka ja toivottavasti kunditkin näkivät, että kaksi erää hyvää puolustuspeliä Turussa ja ripaus sitä kolmannessa erässä Tampereella mahdollistivat laadukkaan ja helpon oloisen hyökkäämisen. Jääkiekko on suunnanmuutos-peli, Parkkulainen muistutti.

IFK jatkaa B-nuorten SM-sarjassa sijalla kahdeksan ja suoraan puolivälieräpaikkaan, kuudenteen sijaan, joukkueella on matkaa nyt viisi pistettä.

”Jatkoajalla avotontteja napata kaksi pistettä”

IFK:n C-nuoret viettivät viime viikonlopun tien päällä ja bussissa, kun kaksi vierasottelua vei joukkueen ensin Oulun Raksilaan ja kotimatkalla vielä Jyväskylän Hippokselle. Lauantaina Oulussa nähtiin yksi kauden maalirikkaimmista junioriotteluista, kun Kärpät ja IFK viimeistelivät 60 minuutin aikana yhteensä 17 maalia! Jo avauserä kertoi mitä oli luvassa, kun ensimmäisen kaksikymppisen jälkeen IFK:n johtonumerot olivat 5-3.

Kärpät puolestaan ei johtanut ottelua missään vaiheessa. Tasoihin 6-6:een se nousi toisen erän lopulla, mutta myös päätöserään lähdettiin IFK:n johtaessa, joukkueen tehtyä 7-6-maali ajassa 38.37. Päätöserässä IFK karkasi kolmen maalin johtoon heti erän alkupuolella. Kärpät onnistui maalinteossa kahdesti 28 sekunnin sisään, kuutisen minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta tasoitukseen asti ei kotijoukkueen kiri enää riittänyt. Kärppien kaadossa, 9-8-voittoon päättyneessä ottelussa, IFK:n tehopelaajia olivat Ville Rosenström (1+3), Anton Kyynäräinen (2+1), sekä Eddie Kolster (2+1). Tommy Vilen vierasjoukkueen maalissa urakoi 38 torjuntaa.

– Ottelun alusta asti oli selvää, että tänään sattuu ja tapahtuu paljon. Maaleja tuli molempiin päihin ja paljon. Olimme koko ottelun ajan hienokseltaan vahvempia ja näin ollen ansaitusti saimme pisteet raavittua, C-nuorten päävalmentaja Samuli Marjeta kommentoi ottelun jälkeen.

Sunnuntaina JYP vei ottelun avauserän nimiinsä maalein 2-1 ja toisessa erässä se johti ottelua 3-2, mutta IFK kuittasi molemmilla kerroilla tasoihin ja päätöserässä ajassa 45.01 syntynyt 4-3-ylivoimamaali vei Marjetan miehistön ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon. Johtoasema kesti kuitenkin vain reilut neljä minuuttia, kun JYP tasoitti ja nelisen minuuttia tuon jälkeen kotijoukkue meni jo johtoon. IFK haki lopussa tasoitusta kuudella viittä vastaan, ilman maalivahtia pelaten, ja tällä kertaa riski myös tuotti tulosta, kun Rasmus Toivainen (1+1) laukoi 5-5-tasoituksen viimeisellä minuutilla ja ottelun jatkoajalle.

– Kotijoukkue tuli otteluun todella vahvasti ja ensimmäisen erän puoleenväliin asti näytti siltä, että jäämme täysin jalkoihin. Erän loppupuolella saimme kuitenkin hieman otetta pelaamisesta. Aloimme tekemään perustyön riittävän hyvin. Toinen erä oli jo tasaisempaa ja viimeistä erää jo hallitsimme, mistä saimme kiitoksena lopun tasoituksen, Marjeta kuvaili tapahtumia.

Viime hetken tasoitusmaali toi IFK:lle lopulta yhden sarjapisteen, kun JYP ratkaisi ottelun jatkoajalla edukseen, voittomaalin syntyessä ajassa 64.01. Toivaisen lisäksi IFK:sta maalinteossa onnistuivat Roni Alanko, Kolster, Kyynäräinen, sekä Jacob Lund. Julius Kokko oli syöttäjänä kahdessa IFK:n maalissa.

– Jatkoajalla meillä oli avotontteja napata kaksi pistettä, mutta tällä kertaa JYP vei lisäpisteen. JYP oli paras joukkue mitä vastaan olemme tällä kaudella pelanneet, pelasivat todella hyvää jääkiekkoa, Marjeta kehui.

Vuoden neljä ensimmäistä ottelua ovat tuoneet IFK:lle yhden voiton niin varsinaisella peliajalla kuin jatkoillakin, yhden varsinaisen peliajan tappion, sekä yhden jatkoaikatappion. Tulosrivi 1-1-1-1 ja kuusi pistettä oikeuttavat B-nuorten SM-sarjassa tällä hetkellä kuudenteen sijaan. Tulevana viikonloppuna IFK:n C-nuoret pelaavat sarjaturnauksen Vierumäellä, missä vastaan luistelevat toistamiseen viikon sisään JYP, TPS, sekä KalPa. Kaikki kolme joukkuetta ovat tällä hetkellä sarjataulukossa IFK:n takana.

Tulevat ottelut

Kollit: pe 17.1. klo 19.00 Tappara-Kollit, la 18.1. klo 18.30 Kollit-Jukurit

B-nuoret: la 18.1. klo 17.15 Kärpät-IFK, su 19.1. klo 15.15 KalPa-IFK

C-nuoret: pe 17.1. klo 17.20 IFK-JYP (Vierumäki 2), la 18.1. klo 13.30 IFK-TPS (Vierumäki), su 19.1. klo 13.00 KalPa-IFK (Vierumäki)

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Näytä kaikki uutiset