Westpro viikkoraportti: Kollit kipusi sarjakakkoseksi

Juniorisarjoissa runkosarjan loppuratkaisut ovat käsillä ja pudotuspelit lähestyvät.

Kollit nousi Jokereiden ohi toiseksi

Nuorten SM-Liigassa Kollit urakoi viime viikolla kolme ottelua neljässä päivässä ja kaikki vieraissa. Keskiviikkona Mikkelissä ottelussa Jukureita vastaan Kollien hieno nousu kolmannessa erässä kahden maalin takaa tasoihin ei lopulta tuonut yhtään pistettä, kun kotijoukkue viimeisteli 4-3-voittomaalin ajassa 59.39. Kollit oli sitä ennen noussut tasoihin puolitoista minuuttia ennen täyttä aikaa, pelaten kuudella viittä vastaan ilman maalivahtia. Matias Lentämäki laukoi kaksi maalia ja Julius Janhonen yhden. Janne Hämäläisen saldo oli 0+2.

Perjantaina Jyväskylässä JYP roikkui Kollien kyydissä 56 minuutin ajan, kunnes Noel Pietilän 5-4-maali ylivoimalla ratkaisi ottelun lopullisesti. Loppunumerot 6-4:een Kollit viimeisteli tyhjään JYP-maaliin Janhosen onnistuessa maalinteossa. Rasmus Ruusunen syötti vierasjoukkueen maaleista kolme. Maalinteossa Janhosen ja Pietilän lisäksi onnistuivat Atte Huhtela (1+1), Viljam Sandvik (1+1), Jaani Holopainen, sekä Leevi Tanskanen. Okko Kangasniemi keräsi kaksi syöttöpistettä ja Kollien maalissa voitto-ottelun pelannut Henri Risikko torjui 21 kertaa.

– Ensimmäisessä erässä meiltä liian hidasta pelin kääntämistä ja kiekkojen menetyksiä, joista vastustaja sai vastahyökkäyksiä. Toiseen erään parannettiin kääntämistä ja sitä kautta hyökättiin paremmin. Kolmannen erän alku oli heikko, eikä oikein päästy omista liikkeelle. JYPin kolmannen erän alun tasoituksen jälkeen saatiin taas vähän työntekoa näkyviin ja pystyttiin parantamaan, Kollien päävalmentaja Kimmo Kuhta kommentoi JYP-voiton jälkeen.

Oulun Raksilassa kohtasivat lauantaina sarjakärki Kärpät, sekä aiemmin viikolla toiseksi noussut Kollit. Holopainen laukoi vieraat 1-0-johtoon jo ajassa 2.56. Kärpät nousi tasoihin avauserän puolivälissä ja siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon toisen erän kuudennella minuutilla. Pietilän 2-2-tasoitusmaali syntyi ajassa 28.03 ja tuon maalin myötä päätöserään lähdettiin tasatilanteessa.

Eero Teräväisen 3-2-maalilla Kollit tarttui ajassa 51.15 tiukasti kiinni täyteen pistepottiin, mutta Kärpät onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun 3-3:een kaksi ja puoli minuuttia ennen päätössummeria. Kuhdan miehistö joutui lopulta tyytymään yhteen sarjapisteeseen, kun Kärpät ratkaisi ottelun edukseen jatkoajalla ajassa 63.31.

– Hyvä startti ja oltiin hieman vastustajaa edellä avauserässä. Toinen erä oli meiltä heikompi ja Kärpät loi enemmän maalipaikkoja. Työmäärä tippui hieman, joka näkyi heti siinä, ettei pystytty hyökkäämään laadukkaasti. Kolmas erä oli taas meiltä hyvä, mutta ei pystytty viemään ”maaliin” asti, vaan Kärpät pääsi tasoittamaan lopussa, Kuhta harmitteli.

Kun runkosarjasta on pelaamatta vielä kolme ottelukierrosta, varmisti Kärpät lauantaisella voitollaan runkosarjan voiton. Kollit on kiinni kakkossijassa. Ero kolmantena olevaan Jokereihin on nyt kaksi pistettä. Tällä viikolla Kollit kohtaa perjantaina kotonaan JYPin (sarjassa sijalla 10.) ja lauantaina vieraissa TPS:n (8.). Kollit ja Jokerit kohtaavat runkosarjan viimeisellä kierroksella Elisa Areenalla keskiviikkona 4. maaliskuuta kello 18.00 alkaen.

”Onnistuimme suunnitelmassa”

B-nuorten SM-sarjassa IFK otti kaksi erittäin tärkeää voittoa suoran puolivälieräpaikan kannalta, kun se kaatoi viime viikonloppuna kahdessa kotiottelussaan TPS:n ja JYPin yhteismaalein 15-5. Lauantaina vastaan luisteli sarjakakkonen TPS, joka joutui heti avauserässä sellaiseen kyytiin, ettei ollut kertaakaan aiemmin tällä kaudella joutunut. IFK iski avauskaksikymppisen aikana tulostaululle vieraiden kannalta tylyt lukemat 4-0. Isäntien tahti ei hyytynyt missään vaiheessa maalirikasta ottelua, vaan toisen (2-1) ja kolmannen (4-1) erän voitot toivat IFK:lle lopulta 10-2-murskavoiton.

– Meillä oli pitkä tauko edellistä ottelusta, kun taas vastustaja oli edellisenä iltana voittanut oman ottelunsa 10-1. Suunnitelmamme oli, että tulemme vahvasti otteluun ulos ja annamme vastustajalle signaalin, että tänään ei tule helppoa ottelua. Onnistuimme suunnitelmassa. Ottelu jatkui myös meidän komennossa ja siitä seurauksena loppulukemat, B-nuorten päävalmentaja Joni Töykkälä arvioi tyytyväisin mielin.

IFK:sta kuusi eri pelaajaa onnistui maalinteossa ja heistä Oskari Utriainen (2+1), sekä Onni Rekola molemmat kahdesti. Lari-Henrik Postin ja Jonni Kärkkäisen tehot olivat 1+2, Aatu Laakso ja Petrus Surenkin kirjauttivat pöytäkirjaan merkinnän 1+1, kun taas Veeti Kuhta, Jimi Gustafsson, Samu Bergman ja Samu Pohja olivat mukana syöttämässä kahta maalia. Lisäksi kotijoukkueesta maalinteossa onnistuivat Samu Bau ja Miro Heikkilä. Jani Lampisen voitto-otteluun vaadittiin 20 torjuntaa.

– Erittäin positiivinen asia oli, että onnistumiset maalien muodossa jakautui tasaisesti kaikille kentille, Töykkälä iloitsi.

Sunnuntaina ottelussa JYPiä vastaan joukkueet onnistuivat maalinteossa yhteensä kahdeksan kertaa, vaikka kahden pelatun erän jälkeen tilanne oli 1-1. Kolmannessa erässä maaleja nähtiin peräti kuusi, joista IFK teki neljä ja voitti näin ollen ottelun maalein 5-3. Ottelun avausmaalin laukoneen Saku Maarasen saldo oli 1+1. Samat tehomerkinnät kirjattiin myös Kuhdalle, sekä Kärkkäiselle. Postin ja Rekolan maalit kolmannessa erässä syntyivät ylivoimalla. IFK:n maalissa viikonlopun toisen ottelunsa pelannut Lampinen torjui 34 kertaa.

– Erittäin tasainen ja hyvätasoinen ottelu, jossa oli myös paljon tunnetta mukana. Vastustaja hyökkäsi vaarallisesti ja kamppaili hanakasti. Onnistuimme vastaamaan vahvalla suorittamisella ja erittäin kovalla asenteella hyvin, joka ilmeni muun muassa hyvänä hyökkäyspelaamisena ja useina loistavina laukausten blokkauksina. Olen erittäin tyytyväinen poikien pelisuoritukseen, joukkueena elämiseen ja yhteisten sovittujen asioiden tekemiseen.

Ennen runkosarjan kuutta viimeistä ottelukierrosta IFK on seitsemäntenä, kun suora puolivälieräpaikka on tarjolla runkosarjan kuudelle parhaalle joukkueelle. IFK:lla on eroa kuudentena olevaan Ilvekseen viisi pistettä.

”Kaksi halpaa maalia”

C-nuorten SM-sarjassa IFK ei onnistunut kartuttamaan pistesaldoaan viime viikon kahdessa ottelussaan. Perjantaina vierailu Tampereen Hakametsässä Tapparan vieraana toi synkän 5-11-murskatappion. Tappara karkasi jo avauserässä 4-1-johtoon ja sama tahti sai jatkoa myös toisessa erässä, jonka kotijoukkue vei nimiinsä maalein 4-2. IFK:sta Max Kyynäräinen ja Ville Rosenström onnistuivat maalinteossa kahdesti, kun taas Henri Hattusen saldo oli 1+1.

– Tappara oli niin ylivoimaisen paljon parempi kaikessa tekemisessä, ettei meillä ollut mitään mahdollisuuksia tässä ottelussa, C-nuorten päävalmentaja Samuli Marjeta myönsi pettynein mielin.

Sunnuntaina IFK kohtasi kotonaan Kärpät. Vierasjoukkue siirtyi kolmannessa erässä ajassa 45.23 jo kolmen maalin karkumatkalle (5-2), mutta IFK nousi seuraavien reilujen neljän minuutin aikana maalin päähän. Kotijoukkue taisteli ja haki raivoisasti tasoitusmaalia, mutta oululaisten 6-4-maali reilut kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa ratkaisi ottelun vierasjoukkueen eduksi, joka kaunisteli loppunumeroita viimeisillä minuuteilla vielä 9-4:ään. IFK:sta maalinteossa onnistuivat Eelis Manelius (1+1), Kyynäräinen (1+1), Aaro Lampi, sekä Leevi Kangas.

– Tasainen ottelu, päästä päähän mentiin 56 minuuttia. Vastustaja sai sitten kaksi todella halpaa maalia, ottelu ratkesi ja repesi siihen. Saimme hyvän takaa-ajon viritettyä ja pelaaminen oli muutenkin parasta pitkään aikaan, Marjeta löysi positiivista tappion hetkellä.

IFK jatkaa sarjassa yhdeksäntenä, kuuden pisteen päässä kuudennesta sijasta. Kuusi parasta joukkuetta saavat runkosarjan jälkeen suoran paikan puolivälieriin, kun taas sijoille 7.-9. päätyvät joukkueet pelaavat yhdessä alemman loppusarjan ykkösen kanssa pudotuspelien avauskierroksella kahdesta jäljellä olevasta puolivälieräpaikasta. IFK:n C-nuorten seuraava ottelu pelataan perjantaina 6. maaliskuuta, kun Ilmalassa vastaan luistelee Jokerit.