la 30.03.2024 klo 17:00

WESTPRO viikkoraportti: Pääsarjat käynnistyivät uusilla nimillä

Seuraamme tälläkin kaudella viikkoraporteissa tuttuun tapaan HIFK:n juniorijoukkueista Kolleja sekä U18- ja U16-joukkueita (B- ja C-nuoria).

Kollit avasi sarjakautensa kahdella kotiottelulla

Aiemmin Nuorten SM-Liigana tunnettu A-nuorten pääsarja kantaa jatkossa nimeä U20 SM-sarja. Kollien päävalmentajana toisen kautensa aloittaneen Kimmo ”Kibe” Kuhdan miehistö avasi runkosarjan kahdella kotiottelulla. Perjantaina vastaan luisteli TPS, joka aloitti ottelussa maalinteon ajassa 5.48. Kollien sarjakauden avausmaali nähtiin ajassa 11.08, kun Jesse Seppälä laukoi 1-1-tasoituksen Tomas Mazuran esityöstä.

Toinen erä oli maaliton. TPS siirtyi kolmannessa erässä jälleen johtoon, mutta vain reilut viisi minuuttia myöhemmin, ajassa 52.57, Ville Puhakan tasoitusmaali Christoffer Sedoffin syötöstä muutti tilanteeksi 2-2 ja sen myötä ottelussa edettiin jatkoajalle. Kollit avasi pistetilinsä heti ensimmäisessä runkosarjan ottelussaan, mutta toinen piste jäi saamatta, kun TPS iski 2-3-voittomaalin siirretyn rangaistuksen aikana, kun jatkoaikaa oli pelattu vasta 34 sekuntia. Aku Koskenvuo kotijoukkueen maalissa venyi kiekon eteen 31 kertaa.

– Ihan hyvä matsi meiltä! Pelissä näkyi asioita, joiden parissa oltiin pari viikkoa tehty duunia. Varsinkin ensimmäinen ja kolmas erä olivat hyviä. Toinen erä meni TPS:lle, kun kiekollinen pelaaminen oli meiltä hukassa, Kuhta kommentoi ottelun jälkeen.

Lauantaina Nordiksen alakerrassa vieraili Lukko. Ottelun kaikki neljä maalia nähtiin jo avauserässä ja Kollien harmiksi niistä maaleista kolme meni vierasjoukkueen nimiin. Kollien 1-1-tasoitusmaalin laukoi ottelun yhdeksännellä minuutilla Jaani Holopainen. Esityön maaliin tekivät avausviikolla kahteen tehopisteeseen yltäneet Mazura ja Seppälä. Kollit laukoi ottelussa kohti maalia 27 kertaa, vastustaja vain 17 kertaa.

– Ei niin hyvä kuin edellisen päivän TPS-ottelu. Vähän liikaa juostiin kiekon perässä ja oma lähtöpelaaminen ontui. Hyökkäyspäässä ei pelattu tarpeeksi kohti maalia, vaan enemmän meni kulmissa pyörimiseksi, Kuhta harmitteli.

U20 SM-sarjan alkusarjassa pelaa 18 joukkuetta, joista kymmenen parasta joukkuetta etenee U20 SM-sarjaan, kun taas sijoille 11.-18. päätyneet joukkueet pelaavat keväällä alemmassa jatkosarjassa.

”Pojat oikealla tavalla täpinöissään”

B-nuorten eli U18:n SM-alkusarjassa HIFK pelasi viikonloppuna yhden ottelun, kun se kohtasi kotonaan lauantaina TPS:n. HIFK laukoi ottelussa kohti TPS:n maalia peräti 50 kertaa, joista neljä tuotti maalin. Ottelun ja samalla HIFK:n U18-joukkueen sarjakauden avausmaali nähtiin ensimmäisessä erässä ajassa 14.47, kun Paavo Lind vei kotijoukkueen 1-0-johtoon.

Toisessa erässä HIFK viimeisteli kaksi maalia reilussa kolmessa ja puolessa minuutissa. Ensin Petrus Surenkin laukoi tilanteeksi 2-0 ja hetkeä myöhemmin oli Kasper Lundellin vuoro onnistua maalinteossa. Lundell osui kauden avausottelussa lopulta kahdesti ja jälkimmäinen maaleista oli alivoimamaali, joka vei HIFK:n kolmannessa erässä jo 4-1 johtoon.

35 kertaa ottelussa torjunut HIFK:n maalivahti Emil Vinni oli lähellä nollapeliä, kunnes TPS onnistui kaventamaan 4-1:een kolmisen minuuttia ennen päätössummeria ylivoimalla. Miro Tauslahden illan saldo oli 0+2.

– Ottelun alku oli erittäin hyvä, pojat olivat oikealla tavalla täpinöissään, joka näkyi rohkeana pelaamisena. Kokonaisuutena hieno suoritus koko ryhmältä, hyvä startti kauteen ja kohti haastavaa seuraavaa viikkoa, U18-joukkueen päävalmentaja Joni Töykkälä viittasi edessä olevaan viikonloppuun, jolloin IFK:n U18-joukkue pelaa kolme ottelua kolmessa päivässä.

18 joukkueen alkusarjasta kevään U18 SM-sarjaan etenee kymmenen parasta joukkuetta, kun taas alkusarjan kahdeksan viimeistä joukkuetta pelaavat U18 Mestiksen alkusarjan kahden parhaan joukkueen kanssa U18 SM alemman jatkosarjan.

”Pelaajat sitoutuneita joukkueen eteen pelaamiseen”

C-nuorten eli U16:n SM-karsintasarjan kakkoslohkossa HIFK pelasi viikonloppuna kaksi ottelua. Kakkoslohkossa on mukana kymmenen joukkuetta, joista viisi parasta etenee SM-sarjaan. Sijoille 6.-9. päätyneet joukkueet puolestaan pelaavat alemmassa SM-jatkosarjassa ja lohkossa viimeiseksi jäänyt joukkue pelaa alemman SM-jatkosarjan paikoista yhdessä Mestiksen lohkovoittajien kanssa.

HIFK:n kausi käynnistyi perjantaina vierasottelulla Ilmalassa Jokereita vastaan. Julius Miettisen 1-1-tasoitusmaali toisessa erässä ajassa 23.32 jäi vieraiden kannalta laihaksi lohduksi, sillä kotijoukkue iski ottelun jälkimmäisellä puoliskolla peräti viisi maalia, vieden ottelun nimiinsä maalein 6-1.

– Heti alkuun ehkäpä kovin mittari alkusarjaan mitä voi saada. Ensimmäinen erä meiltä ehjä ja tasainen, pysyttiin kiekossa ja onnistuttiin saamaan kontrollia ja hyviä hyökkäyksiä. Lisäksi saatiin puolustettua vastustaja pois pahimmilta paikoilta. Toisessa erässä meidän 1-1-tasoituksen jälkeen vastustaja vei ja me vikistiin. Vastustaja oli parempi monella osa-alueella ja jouduttiin puolustamaan pitkiä pätkiä. Sen jälkeen hyvin pitkälti meni selviytymiseksi. Vinni piti lukemat siedettävinä, päävalmentaja Ville Ahola kehui ottelussa 35 kertaa torjunutta maalivahti Emil Vinniä.

Sunnuntaina HIFK sai kotonaan vastaansa KJT Haukat. Roni Alangon ja Joakim Järvisen maaleilla isännät johtivat avauserän jälkeen maalein 2-0. Toisen erän ensimmäisellä minuutilla vierasjoukkue kavensi ylivoimaosuman myötä, mutta HIFK iski viimeisen kymmenminuuttisen aikana neljä maalia, karaten 6-1-johtoon ennen toista erätaukoa. Maalinteossa onnistuivat Hannes Tiainen, Alanko, Aaro Ojala sekä Veeti Vuorela.

Kolmannen erän HIFK hävisi 1-2, mutta koko ottelun se vei nimiinsä maalein 7-3. HIFK:n seitsemännen maalin laukoi Onni Kalto. Alangon saldo oli 2+1, Vuorelan 1+1 ja Sebastian Rosengrenin 0+2. Maalissa voitto-ottelun torjunut Anton Laiho pysäytti 39 vierasjoukkueen laukausta.

– Alusta alkaen hyvällä jalalla ja pystyttiin pysymään sovitussa, eli puolustamaan vastustaja ulkopuolelle. Tehokkuus tapissaan, eikä ollut hirveästi hätää muutamaa vastustajan ykköskentän pyöritystä lukuunottamatta. Viikolla käydyt asiat (ylivoima) toimi ja pelaajat oli sitoutuneita joukkueen eteen pelaamiseen, Ahola kehui.