logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Westpro viikkoraportti: Vauhdikas paluu joulutauolta

Kolmessa vanhimmassa juniori-ikäluokassa IFK:n joukkueet palasivat joulutauolta kaukaloihin yhteensä kuuden ottelun voimin.

”Oltiin maalipaikoissa terävämpiä”

Nuorten SM-Liigan kevätkausi pelataan 10 joukkueen voimin ja jokaiselle joukkueelle tulee pelattavaksi kahden kuukauden aikana 18 ottelua. Kuusi parasta joukkuetta etenee suoraan puolivälieriin ja kun syyskauden pisteet jäivät voimaan, on Kolleilla kevätkauden ensimmäisen otteluviikon jälkeen nyt peräti 17 pisteen marginaali seitsemänteen sijaan ja kolmas sija on hallussa puolestaan kahdeksan pisteen turvin.

Käynnistyneen vuoden ensimmäisellä otteluviikolla Kollit pelasi kaksi kotiottelua. Perjantaina Elisa Areenalle vieraaksi saapui Pelicans, joka vei avauserän nimiinsä maalein 1-0. Niklas Nordgren tasoitti ottelun 1-1:een toisen erän loppupuolella ja voittomaalin Kolleille viimeisteli Julius Janhonen yhdeksän minuuttia ennen täyttä aikaa. Loppunumerot 3-1:een tyhjään vierasjoukkueen maaliin laukoi Viljam Sandvik (1+1) ajassa 57.37, joten Kollit avasi uuden vuoden ja vuosikymmenen voitokkaasti. Henrik Tikkanen torjui isäntien maalissa 22 kertaa.

– Hyvä ja kova kamppailupeli. Varsinkin ensimmäinen erä oli temmoltaan molemmilta vahva ja laitojen lähellä kamppailtiin paljon. Toinen erä oli meidän ja saatiin kiekkojakin enemmän maalille asti ja onnistuttiin myös tasoittamaan. Kolmas erä oli suht’ tasaista, mutta oltiin maalipaikoissa terävämpiä ja napattiin voitto, Kollien päävalmentaja Kimmo Kuhta paketoi avausottelun tapahtumat.

Lauantaina HPK avasi maalinteon avauserässä jo ajassa 1.45, mutta Kollit käänsi tilanteen edukseen onnistumalla maalinteossa ennen ensimmäistä erätaukoa peräti kolme kertaa. Rasmus Heljangon (1+1) 1-1-tasoitusmaali syntyi alivoimalla, kun taas Robert Von Gerdten ja Teemu Engberg heiluttivat maaliverkkoa joukkueiden pelatessa tasakentällisin. Kollien kahden maalin johto ei kuitenkaan riittänyt voittoon asti, eikä edes yhteen pisteeseen, vaan HPK nousi lopulta 4-3-voittoon tehtyään maalin toisessa erässä ja kaksi maalia ottelun päätöserässä. Voittomaali syntyi ajassa 54.32.

– Avauserä oli meiltä vahva. Hyökättiin hyvin, viisikko pysyi tiiviinä, haastettiin kiekon kanssa, käännettiin nopeasti ja tehtiin vielä kolme maalia. Sitten hieman lipsuttiin viisikkopelistä ja vastustaja sai turhaan vastahyökkäyksiä ja niistä maalipaikkoja. Kolmas erä oli meiltä huonoin. Kun antaa otteen vastustajalle, sitä on vaikeaa ottaa enää takaisin ja näin kävi myös nyt, Kuhta muistutti.

”Me-ajattelu muuttui minä-ajatteluksi”

Myös B-nuorten SM-sarjassa pelaa kevätkaudella 10 joukkuetta, syyskauden pisteitä ei ole nollattu ja suoraan puolivälieriin etenee 18 ottelukierroksen jälkeen kuusi parasta joukkuetta.

IFK:lle ensimmäinen otteluviikko toi kahdesta ottelusta kaksi tappiota ja yhden sarjapisteen. Yksi sarjapiste tuli lauantaina vierasottelusta Ässiä vastaan, eikä täysi pistepottikaan ollut kaukana, sillä IFK johti ottelua kaksi ja puoli minuuttia ennen päätössummeria maalein 5-2.

– Lähdettiin teemoilla ”aloitteellinen, auttava, me”. Meidän tuli olla aloitteellinen kentän joka osa-alueella ja pelin jokaisessa vaiheessa, sekä roolissa, kiekollisena ja kiekottomana. Olla auttava ja tehdä vieruskaverista parempi pelaaja. Ajatella me sen sijaan, että ajattelee minä. Tässä pysyttiinkin kiinni ihan ok 57 ja puolen minuutin ajan, mutta tilanteen ollessa meille 5-2, osa saattoi ajatella ottelun jo ratkenneen ja pisteiden lähtevän kohti ”Nordista”, IFK:n B-nuorten valmentaja Ville Parkkulainen analysoi.

IFK vei avauserän nimiinsä maalein 2-1, kun maalinteossa vierasjoukkueesta onnistuivat Veeti Kuhta, sekä Jonni Kärkkäinen. Myös toisessa erässä IFK teki kaksi maalia ja Ässät yhden. Kärkkäisen toinen onnistuminen vei IFK:n 3-1-johtoon ajassa 28.40, Ässät kavensi ja nousi maalin päähän, mutta Oliver Holttisen (1+1) 4-2-maalin myötä päätöserään lähdettiin IFK:n johtaessa kahdella maalilla. Onni Rekolan 5-2-maali ajassa 50.56 näytti jo vahvasti vievän IFK:n kohti hienoa vierasvoittoa, mutta toisin kävi.

– Me-ajattelu muuttui minä-ajatteluksi ja ehkä ne jengille tehtävät asiat olleetkaan enää niin tärkeitä. 5-2-tilanteessa muutama tyhjään maaliin yritys, kun Ässät pelasi ilman maalivahtia, mutta ei osumaa. 6-2 oli lähellä, mutta faktahan on, että kärjistetysti me emme voi tietää milloin ottelu on ratkennut. Sitä perus ”grindausta” tulisi jatkaa vaihto vaihdon perään niin kauan kunnes summeri soi viimeisen kerran. Siitä saatiin karvas oppi kahdessa ja puolessa minuutissa, Parkkulainen korosti.

Ässät iski ottelun loppuhetkillä kolme maalia parissa minuutissa ja ne kaikki ilman maalivahtia, kuudella viittä vastaan pelaten. Pöytäkirjaan maalit kirjattiin tehdyiksi ajassa 57.36, 58.12 ja 59.50. Kotijoukkueen hurmosmainen nousu tasoihin varsinaisella peliajalla kolmen maalin takaa-ajoasemasta sai kirsikan kakun päälle jatkoajalla, kun Ässät viimeisteli ottelun voittomaalin ajassa 64.39. Lari-Henrik Posti ja Samu Bergman syöttivät IFK:n maaleista kaksi.

– Pari ensimmäistä maalia menivät ehkä sen piikkiin, että ”ei ne kolmea pysty tekemään” ja tasoitus ehkä sitten sen piikkiin, että ”hitto ne tulee sieltä”. Jatkoajalla sitten tappio ja pitkä bussimatka kotiin kolme, ei vaan yksi piste mukana, Parkkulainen harmitteli.

Sunnuntaina IFK kohtasi kotikaukalossaan Ilveksen. Petrus Surenkin vei kotijoukkueen toisen erän avausminuutilla 1-0-johtoon, mutta Ilves nousi tasoihin vain 21 sekuntia ennen toista erätaukoa. Jani Lampisen 32 torjuntaa ensimmäisessä ja toisessa erässä pitivät IFK:n tiukasti mukana voittotaistelussa aina päätöserään asti, mutta viimeinen 20-minuuttinen kirjattiin lopulta Ilvekselle maalein 2-0 ja koko ottelu 3-1. IFK on sarjassa nyt kahdeksantena, viiden pisteen päässä kuudennesta sijasta.

– Teemat Ilves-otteluun olivat samat, mutta nyt 57 ja puolen minuutin sijaan lähdettiin hakemaan 60 minuuttia ja sitten jos tarve vaatii, niin samat teemat seuraisivat kunnes ottelu on ratkennut. Ilves vei pisteet mukanaan Tampereelle, ansaitusti. Heiltä kliininen esitys. Keskusta tukkoon jalalla ja omissa hyvää kiekon ”syöntiä”. Jääkiekko on maalinteko- ja estopeli. Meillä ei yksinkertaisesti riittänyt enempään, Parkkulainen myönsi.

”Kauden paras ottelu”

Aivan kuten Nuorten ja B-nuorten SM-sarjoissa, niin myös C-nuorten SM-sarjassa pelaa kevätkaudella 10 joukkuetta, otteluita kertyy jokaiselle joukkueelle 18 ja B-nuorten tavoin syyskauden pisteet on nollattu. Kuusi parasta joukkuetta etenee suoraan puolivälieriin.

IFK avasi kevätkauden kahdella kotiottelulla, jotka toivat yhden voiton ja yhden tappion. Lauantaina KalPa iski maaleja kovalla onnistumisprosentilla IFK:n tekemästä avausmaalista huolimatta, vieden sarjapisteet Kuopioon 3-7-voiton myötä. Rasmus Toivainen onnistui kotijoukkueen pelaajista maalinteossa kahdesti, kun taas Henri Hattunen ja Alvar Summanen syöttivät maaleista kaksi.

– Tultiin otteluun hyvin sisään ja ensimmäinen kymppi oli hanskassa, sekä pelattiin hyvin. Ottelu oli vauhdikasta ja meni päästä päähän. Ottelun edetessä pitkä tauko alkoi hieman näkymään huolimattomuutena syötöissä ja syötön vastaanotoissa. Erittäin vauhdikas ottelu ja laadukas vastustaja, pisteet ansaitusta kaverille. Ei missään vaiheessa saatu peliä siihen uomaan, että oltaisiin oikeasti taisteltu voitosta. Enemmänkin oltiin haistelemassa mikä on meininki jatkosarjassa ja uusissa vastustajissa, IFK:n C-nuorten päävalmentaja Samuli Marjeta totesi.

Sunnuntaina IFK ja Blues tarjosivat yleisölle huikean jännitysnäytelmän, joka päättyi lopulta kotijoukkueen 5-4-voittoon voittomaalikilpailun jälkeen.

– Kauden paras ottelu! Paikallisvastustaja, jota 04-ikäluokka ei ole tainnut aiemmin voittaa. Blues sytyttää meidän pojat aina ja saatiin vielä ekstraa, kun joukkueen kapteeni Kasper Lundell pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan tällä kaudella vaikean loukkaantumisen jälkeen, Marjeta hehkutti.

Blues karkasi avauserässä jo 2-0-johtoon ja toisessakin erässä se johti kertaalleen kahdella maalilla (3-1), mutta IFK taisteli ja nousi ensin tasoihin, sekä lopulta myös ohi. Rasmus Vuorisen kolmannessa erässä ylivoimalla tekemä 4-3-maali näytti jo riittävän täyteen pistepottiin, mutta Blues onnistui tasoitusmaalissaan viimeisellä mahdollisella hetkellä, pelikellon näyttäessä 4-4-maalin syntyessä aikaa 59.59.

Jatkoajan ollessa maaliton, tarvittiin voittomaalikilpailussa lopulta yhteensä peräti 12 laukojaa ennen kuin IFK pääsi juhlimaan vuoden ensimmäistä voittoaan. Vuoriselle kirjattiin varsinaiselta peliajalta kaksi maalia, sekä yksi syöttöpiste ja myös voittomaalikilpailun ratkaiseva osuma. Lundellin ja Leevi Kankaan saldo puolestaan oli 1+1, Ville Rosenström syötti maaleista kaksi ja IFK:n maalissa pelannut Daniel Salmivuori torjui 23 kertaa, sekä ”rankkareissa” Bluesin kuudesta yrityksestä viisi.

– Pelattiin alusta loppuun todella hyvin, tiiviisti puolustaen ja tiiviisti, sekä järkevästi hyökäten. Syöteltiin paljon, tehtiin hyviä ja oikea-aikaisia valintoja. Toinen ja kolmas erä olivat meidän hallintaa. Viimeiset minuutit hieman hermoiltiin, eikä ollut ehkä uskallusta tappaa peliä. ”Rankkareilla” kuitenkin hyvä ja tärkeä voitto joukkueelle. Tässä ottelussa nähtiin hienosti mikä merkitsee ja se on se joukkue. Tästä on hyvä lähteä kohti Oulua ja Jyväskylää, Marjeta käänsi katseet luottavaisin mielin tuleviin otteluihin.

 

Tulevat ottelut

Kollit: ke 8.1. klo 18.00 Kollit-Tappara, pe 10.1. klo 18.00 Jokerit-Kollit, la 11.1. klo 12.00 Ässät-Kollit

B-nuoret: pe 10.1. klo 19.20 TPS-IFK, la 11.1. klo 12.00 Ilves-IFK

C-nuoret: la 11.1. klo 11.45 Kärpät-IFK, su 12.1. klo 14.30 JYP-IFK

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

Näytä kaikki uutiset