live
0-0

Kibelle 700 runkosarjamatsia täyteen

IFK-ikoni Kimmo Kuhta saa tänään täyteen kunnioitettavat 700 SM-liigan runkosarjamatsia. Kuhta palkitaan lauantain kotiottelun yhteydessä, merkkipaalu tulee kuitenkin virallisesti täyteen illalla Tapparaa vastaan.

Kibe myöntää illan matsilla olevan erityistä merkitystä, vaikka varsinaiset juhlallisuudet pidetäänkin myöhemmin.

– Onhan se tietysti jonkunnäköinen virstanpylväs ja totta kai se on jollain tavalla mielessä, ei siitä pääse mihinkään. Tekee vaan hyvän, normaalin valmistautumisen tai ehkä vähän paremman ja keskittyy vaan peliin. Sit kun kiekko tippuu jäähän, niin eihän sitä siinä muistakaan koko hommaa. Se on tavallaan vain yks numero täs urassa mutta pidän sitä kyllä ihan hienona saavutuksena, Kuhta sanoi ennen lähtöään Tampereelle.

Pitkällä uralla maaleja on syntynyt runkosarjassa 242 ja Kuhta onkin tehnyt eniten byyrejä aktiivipelaajista. Unohtumattomimmat hetket SM-liigasta löytyvät kuitenkin toissakeväältä ja hieman yllättäen –uran alkutaipaleelta.

-Onhan niitä paljon, sekä hyviä että huonoja hetkiä. Ekan liigapelin muistaa aina ja mestaruus toissakeväältä oli huikea, siihen väliin on mahtunut aika paljonkin kaikkea. Ehkä niitä pitää muistella sit uran jälkeen, eikä niitä nyt pysty alkaa kelaa, kokenut liigajyrä muotoili vastauksensa.

Kuhta pelasi ensimmäiset kaksi liigaottelua kaudella 1995-96 ja ensimmäisen täyden kauden seuraavana vuonna. Ajat ovat paljon muuttuneet niistä päivistä: pelailu on vaihtunut täyspäiväiseksi urheiluksi.

– Sanotaan, että ekana tulee mieleen se harjoitteleminen jään ulkopuolella. Se on kasvanut ihan järjettömästi siitä mitä se oli silloin. Tultiin jäälle puolituntia ennen jäätä, vedettiin kamat päälle ja treenin jälkeen käytiin vähän pelaamassa futista ja lähdettiin himaan. Se jääharjoitus oli se treeni, nyt on tän jään ympärillä niin paljon muutakin, enää et tunnissa selviä – kuten joskus parhaimmillaan ennen, Kuhta naurahti.

Uusia sääntöjä matkan varrella

Peli on kehittynyt vuosien saatossa paljon ja osaltaan evoluutiota on vienyt eteenpäin sääntömuutokset. Nuoremmat pelaajat kun tuskin muistavat edes kahden viivan syöttöä.

– Pelillistä hommaa ei huomaa niin selvästi koska se tulee pikkuhiljaa ja tavallaan kehittyy koko ajan. Sitä on pelaajana koko ajan kehityksen mukana. Mutta onhan sinä aikana poistunut punaviiva ja kahden viivan syöttö, ne oli isoja muutoksia silloin, Kuhta muisteli.

Myös kahvaaminen ja kiekottoman miehen estäminen ovat käytännössä katsoen poistuneet.

– Kun peliä muistelee, niin sait koukkia ihan huolella 30-40 metriä ja jos ei se kaatunut, ei tullut jäähyä. Mailalla pitää nykypäivänä pelaa kiekkoa ei muuta. Pelinopeus, jätkät on nopeampia tänä päivänä ja vähän ehkä vahvempiakin. Eteenpäin on menty paljon, Kuhta sanoi muutama tunti ennen merkkipaalun saavuttamista.

IFK onnittelee Kuhtaa!!

Näytä kaikki uutiset