logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Robidas löytämässä pelirytmin

Neljä ottelua HIFK:n paidassa pelannut Stepane Robidas on ollut tyytyväinen valintaansa, kun NHL:n työsulku pakotti etsimään pelipaikkaa muualta. Lähes 800 ottelua NHL:ssä pelannut konkari tuli Suomeen hieman sattumankin kautta. Vastuuta Robidas ei pelkää, sillä peliaika ottelua kohden on ollut yli 27 minuuttia.

– SM-liiga on todella hyvä liiga, sillä joka ilta on tiedossa kovia otteluita. Tiesin, että täällä pelataan fyysisesti, mutten odottanut aivan näin fyysistä. En kuitenkaan koe tilannetta epämiellyttäväksi, Robidas sanoo.

– Paikoitellen peli muistuttaa paljon pohjoisamerikkalaista kiekkoa. Täälläkin on kapeampia kaukaloita, joka tekee pelistä intensiivisempää.

Eurooppaan tulevien pohjoisamerikkalaisten pelaajien kohdalla puhutaan paljon isompaan kaukaloon tottumisesta. Robidas myöntää, että alku on ollut hankalaa.

-Oman pelin hakemista se on ollut. Suurimmat haasteet ovat olleet pelinopeuden ja ajoittamisen kanssa, mutta kyllä se sieltä hiljalleen alkaa löytyä. Mitä enemmän pelaan, sitä paremmalta peli alkaa tuntua.

Dallas Starsissa pelaava Robidas on uransa aikana pelannut useiden suomalaisten kanssa. Kanadalaisen hyvä ystävä Jere Lehtinen suositteli siirtymistä Suomeen pelaamaan, kun työsulku koitti.

-Halusin pelata jossain, missä voisin harjoitella kunnolla ja pysyisin kunnossa. Jere ehdotti, että Suomi voisi olla minulle sopiva paikka, sillä tännekin haettiin pelaajia. Sanoin olevani kiinnostunut ja Jere soitti muutaman puhelun. Agenttini neuvotteli joidenkin muiden eurooppalaisten joukkueiden kanssa, mutta ne vaihtoehdot eivät olleet varteenotettavia. Halusin kuitenkin tulla Eurooppaan joten täällä sitä ollaan, Robidas kertoo.

Robidas on seurannut NHL:n työsulkuneuvotteluja ja toivoisi, että sopu jossain kohtaa saataisiin aikaiseksi. Osapuolet ovat kuitenkin kaukana toisistaan.

– Edellisen työsulkukauden jälkeen teimme huomattavan myönnytyksen omistajille, kun annoimme heille lähes kaiken mitä he vaativat. Sen järjestelyn piti olla sellainen, että se kestäisi. Nyt omistajat ovat huomanneet, ettei niin ehkä olekaan. Mielestäni ei ole kohtuullista, että joutuisimme maksamaan heidän virheistään, Robidas sanoo päättäväisesti.

– Olemme valmiita heidän 50/50 ehdotukseensa, jossa annamme heille paljon rahaa takaisin. Pelaajina kirjoitamme sopimuksia ja meidän on noudatettava niitä. Emme ole ryöstämässä omistajia, sillä haluamme vain pelata. Kun liiga teki meille tarjouksen, meiltä meni melkein neljä päivää, kun tutkimme sitä. Tehtyämme vastatarjouksen liiga hylkäsi sen vartissa. Tällaisessa tilanteessa on mahdotonta saada sopua aikaan.

Vastausta siihen, kestääkö työsulku koko kauden, ei puolustaja osaa kertoa.

– Se on hyvä kysymys, mutta toivottavasti ei kestäisi. Lajin kannalta se olisi huonoin mahdollinen ratkaisu, jos emme pääse pelaamaan. Täytyy muistaa, että pelaajat eivät puhuneet kertaakaan työsulusta, vain Gary Bettman puhui siitä. Me pelaajat halusimme vain pelata, Robidas muistuttaa.

Vuosituhannen vaihteessa debyyttinsä NHL:ssä tehnyt Robidas tietää olevansa esimerkkinä nuorille pelaajille ja antaa heille mielellään neuvoja.

– Suomi on vuosien saatossa osoittanut, että se pystyy tuottamaan paljon huippupelaajia, vaikka tämä on pieni maa. Nuorten on uskottava unelmaansa ja tehtävä asioita sen eteen. Jos on valmis uhraamaan vaivaa sille, on kaiken saavuttaminen mahdollista. On vain uskottava itseensä, sillä jossei usko ei kukaan muukaan usko. Oman urani alussa pelasin pienemmissä liigoissa, mutta tavoitteeni oli aina päästä NHL:ään enkä koskaan luopunut siitä uskosta.

SM-liiga jatkuu perjantaina kotiottelulla Ässiä vastaan. Maanantaina petopaidat voittivat European Trophyn viimeisessä ottelussa Frölundan vieraissa tylyin 0-8 -lukemin. Robidas uskoo, että hyvät otteet jatkuvat.

– Maanantain peli oli lähinnä harjoittelua, sillä vastustaja ei ollut parhaalla kokoonpanollaan liikkeellä. Viime lauantain Pelicans-voitto oli meille tärkeä, mutta voimme kuitenkin parantaa asioita pelissämme, kuten kiekollisen ja kiekottoman pelaajan liikettä, joista valmentaja on meille puhunut. Tarkoitus on saada peli toimimaan ja sitä kautta saada myös voittoja, Robidas sanoo.

Teksti: Joni Vainio

Näytä kaikki uutiset