logologo
HIFKHPK
ke 06.03.2024 klo 18:30

Kirja IFK:n suuruuden luojasta

Carl Brewerin elämästä kertovan kirjan voit skaffata KSB Sportista.

Carl Brewerin elämästä kertova kirja julkaistiin tiistaina ennen Tappara-matsin alkua Nordiksella. Elämäkerran on kirjoittanut kirjailija ja historioitsija Matti Sovijärvi, joka oli vielä nuori poika ”Callen” pelatessa IFK:n paidassa.

– Hän oli aina kaiken yläpuolella ja sellainen suunnaton legenda jo täällä ollessaan. Häntä kunnioitettiin yli kaiken, Sovijärvi kertoo.

Myös muut joukkueet olivat tiedostaneet Brewerin läsnäolon IFK:ssa ja jopa yksi Suomen menestyneimmistä jääkiekkoseuroista, Tampereen Ilves oli ollut huolissaan.

– Kun Ilves oli tulossa Helsinkiin matsiin, Lasse Oksanen oli sanonut Hämeenlinnan kohdalla, että pojat, meidän ei ehkä kannata mennä perille asti, käännytään takaisin Tampereelle. Sovijärvi kertoo.

1960-luvun alussa IFK:n johtoon valittu ja Carl Brewerin joukkueeseen hankkinut Göran Stubb muistaa ”Callen” ennen kaikkea loistavana henkilönä ja jääkiekkoilijana.

– Hänhän oli vähän sellainen Dr. Jekyll ja Mr. Hyde -tyyppinen henkilö. Täällä Suomessa hän oli uskomaton PR-henkilö Kanadalle, kun taas kotimaassaan hänellä oli huono maine, sillä hänen pelinsä ei siellä ollut aina kovin puhdasta. Kun minä sitten itse aloitin NHL:n palveluksessa ja kerroin siellä kavereille, että olen hyvä ystävä Carl Brewerin kanssa, niin kaverit katsoivat ihmeissään, että mikäs mies sinä oikein olet, Stubb kertoo.

Brewer toimi IFK-vuotenaan myös joukkueen pelaajavalmentajana ja oli mukana kehittämässä IFK:n omaleimaista fyysistä pelitapaa.

– Ennen kaikkea Carl oli henkinen valmentaja. Hän oli voittanut Stanley Cupin kolme kertaa, oli NHL:n all-star-puolustaja ja ylipäätään siihen aikaan maailman paras pakki. Kun hän tuli IFK:hon, meillä oli silloin nuori joukkue. Kaikki pelaajat kunnioittivat häntä ja hän teki sitten niistä pojista maajoukkuemiehiä.

Stubb kertoo myös, että pieni kielimuuri pelaajien ja Brewerin välillä ei aiheuttanut ongelmia.

– Koska kaikki pelaajista eivät osanneet englantia, niin minä käänsin aina hänen kuvionsa. 99 prosenttia hänen taktiikastaan oli, että pelatkaa kiekko etumiehelle. Mitään sen kummempia taktisia kuvioita ei ollut.

Carl Brewer – Jääkiekkoelämä on myynnissä KSB Sportissa.

Näytä kaikki uutiset