logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

“Ehkä me ansaittiin se pomppu”

IFK:n Eero Somervuori muistelee 16 vuoden takaista nuorten maailmanmestaruutta.

Suomalainen kiekkoväki kerääntyy tänä iltana televisioiden ääreen, kun Suomi pelaa nuorten MM-kisojen finaalissa Ruotsia vastaan. Kun Suomi viimeksi voitti kultaa samassa turnauksessa, elettiin tammikuuta 1998 ja IFK:ssa nykyään pelaava Eero Somervuori oli Pikkuleijonien kärkipelaajia. Hän pelasi maailmanmestaruuden ratkaisseessa ketjussa IFK-hyökkääjien Olli Jokisen ja Niklas Hagmanin kanssa.

Helsingissä pelatuissa kisoissa Suomi eteni vakuuttavilla otteilla ikimuistoiseen finaaliin Venäjää vastaan. Voitto ratkesi vasta jatkoajalla, kun kiekko pomppi Venäjän maaliin Hagmanin housunpuntista.

– Se oli aika ympäripyöreä peli. Meille tuli jatkoajalla se pomppu ja ehkä me ansaittiin se, kisojen tähtikentälliseen valittu Somervuori muistelee.

Venäjä meni toisessa erässä 1-0-johtoon, mutta Pasi Puistola tulitti ylivoimalla pelin tasoihin kolmannessa erässä. Voittomaali syntyi ajassa 73.41 ja toiseksi syöttäjäksi osumaan merkittiin Somervuori.

– Se mestaruus tuli vähän puskista. Me emme voittaneet kovin monta peliä syksyn harjoitusturnauksissa, mutta kisoissa sitten voitettiin heti ekassa pelissä Kanada, Somervuori kertoo.

– Aina näihin aikoihin vuodesta ne muistot hiipivät mieleen, kun turnausta pelataan. Se oli upea kokemus. Juhlat jäivät aika lyhyiksi, sillä kaikki palasivat nopeasti omiin joukkueisiinsa pelaamaan.

MM-kultaa voittaneessa joukkueessa pelasivat IFK-kasvatit Niklas Bäckström, Niklas Hagman, Olli Ahonen ja Kari Kalto sekä 17-vuotiaana IFK:hon siirtynyt Olli Jokinen. Muista joukkueen pelaajista IFK:ta ovat urallaan edustaneet Ari Vallin, Mika Noronen, Timo Ahmaoja, Toni Dahlman ja nyt kolmatta kauttaan Stadissa pelaava Somervuori. IFK:sta tämän vuoden MM-joukkueessa pelaa maalivahti Ville Husso.

Suomen ensimmäisen maalin 1998 finaalissa tehnyt Pasi Puistola kiekkoilee nykyään Tapparassa, joka saapuu IFK:n vieraaksi ensi keskiviikkona.

Ensi lauantaina Somervuori kohtaa 1998 kisojen ketjukaverinsa Hagmanin, kun Ässät saapuu Nordikselle.

Näytä kaikki uutiset