Keskiviikkona vastassa Tappara – Muistatko nämä klassikkopelit?

IFK-Tappara keskiviikkona Nordiksella 18.30.

IFK ja Tappara ovat vahvat kiistakumppanit vuosikymmenten ajalta. Aikaa on kulunut ja voimasuhteet ovat vaihdelleet, mutta joukkueiden keskinäisissä peleissä on edelleen aina erityistä fiilistä. 80-luvulla IFK:n ja Tapparan väliset matsit olivat kauden päätapahtumia, jopa isompia pelejä kuin Helsingin paikallismatsit, tietysti kautta 1982-1983 lukuun ottamatta.

IFK:lla oli Hakki, Rocky, Tony, Pepe, Sakke ja kumppanit, Tapparalla oli Ekku, Ressi, Kimi, Juti ja muut. Usein tuli dunkkuun, mutta matkan varrelle mahtui tuolloinkin monia upeita voittoja. Pudotuspeleissä joukkueet ovat kohdanneet monesti, mutta niissä Tappara on ollut niskan päällä. Viimeksi joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä keväällä 2013.

Kaivellaanpa hieman muistin syövereitä. Muistatko nämä ikimuistoiset matsit?

Alkukaudella 2002–2003 Tappara tuli visiitille Nordikselle. Matsin alku ei mennyt kotijoukkueelta ihan tuubiin, sillä Tappara meni toisen erän alussa 6-0-johtoon. IFK sai kuitenkin hurmoksen päälle ja kiri maali kerrallaan Tapparan etumatkaa kiinni ja kolmannen erän loppupuolellaCarlo Grünn vei IFK:n 7-6-johtoon. Tappara tasoitti kuitenkin viimeisellä minuutilla ja matsi päättyi tasanumeroihin 7-7.

Tappara lähti keväällä 2000 puolivälieräsarjaan IFK:ta vastaan selkeänä ennakkosuosikkina, sillä tamperelaisjoukkue oli voittanut kaikki neljä keskinäistä runkosarjan kohtaamista. Pistenikkari Jan Calounin johdolla IFK laittoi kuitenkin niin lujasti kampoihin, että neljännessä matsissa Nordiksella sarja oli katkolla IFK:lle. Caloun takoi tehot 1+3 ja ketjukaveri Markku Hurme tehot 3+1 ja IFK eteni välieriin. Tarina kertoo, että matsin jälkeen Tapparan koutsi Jukka Rautakorpi potkaisi pukukoppikäytävällä olleen roskiksen kattoon.

Keväällä 1997 IFK ja Tappara kohtasivat Tampereella runkosarjan viimeisellä ottelukierroksella. IFK oli viimeisellä pudotuspelipaikalla ollutta Tapparaa kaksi pistettä perässä, mutta stadilaisilla oli huomattavasti parempi maaliero. IFK tarvitsi voiton päästäkseen pudotuspeleihin ja Tapparalle riitti tasapeli. IFK siirtyi 1-0-johtoon, mutta Tappara tasoitti ja meni sen jälkeen 2-1-johtoon Ville Niemisen maalilla. IFK tasoitti vielä ja jahtasi voittomaalia hurjalla paineella, mutta 2-2-lukemat säilyivät loppuun asti ja Mike Eavesin valmentama IFK jäi rannalle pudotuspeleistä.

Keväällä 1988 SM-liigan välieräparit olivat Ilves-Lukko ja IFK-Tappara. Valtakunnassa odoteltiin runkosarjan voittaneen Ilveksen ja Tapparan välistä Tampereen jäsentenvälistä finaalisarjaa, sillä IFK oli voittanut runkosarjassa vain yhden Tapparaa vastaan pelatun ottelun. Välieräsarja oli odotettua tasaisempi ja ratkaisu venyi viidenteen matsiin, joka pelattiin Nordiksella. Siitä tulikin huikea trilleri, sillä joukkueet takoivat maaleja vuoronperään ja lopulta mentiin jatkoerään tilanteessa 5-5. Tappara teki avausmaalin (Susi), mutta Simo Saarinen, Tony Arima ja Darren Boyko veivät IFK:n johtoon. Sitten Tappara teki kolme kaappia putkeen (Laksola, Susi, Heikkinen). Kolmannessa erässä Arima tasoitti 4-4:ään, kunnes erän puolivälissä Tappara meni taas johtoon (Jutila). Jussi Lepistö tasoitti lopussa 5-5:een. Jatkoajalla Nordis hiljeni, kun Pauli Järvinen teki loppunumeroiksi 5-6.
Toisessa välieräsarjassa Lukko yllätti Ilveksen, joten Tampereen paikallista ei nähty finaaleissa.