logologo
HIFKHPK
ke 06.03.2024 klo 18:30

Kolumni: Samaa maata

Ässillä on varmasti oma paikkansa jokaisen keski-ikäisen IFK:n kannattajan sydämessä.

Kirjoittaja on IFK:n viestintäpäällikkö.

1980-luku nousee aina mieleeni, kun joskus kelailen kiekkomuistojani. Suurimmat taistelut IFK kävi Tapparaa vastaan, mutta kun Ässät saapui Nordikselle, ilmassa oli aina vähän ylimääräistä säpinää.

Ajat olivat toiset ja pienehköjä torikokouksia – jos sellaisia joskus harvoin sattui IFK:n pelissä syntymään – käsiteltiin mediassa hieman erilaisella otteella kuin nykyään. Tulosraportoinnin kulta-aikana Hesarissa saattoi olla jutun loppupuolella maininta pienestä kolmannen erän välikohtauksesta, jonka seurauksena seitsemän tai kahdeksan IFK:n pelaajaa istui samaan aikaan jäähypoterossa. Mitäs pienistä.

Erityisesti Ässien pelaajat tapasivat olla IFK:n jätkien lailla ”alan miehiä”. Porilainen hulluus ja stadilainen arroganssi saattavat sopivissa olosuhteissa olla törmäyskurssilla, joten rakkaan vastustajamme kanssa intensiivisiä pelejä tahkotessa sattui kausien kuluessa kaikenlaista. Joskus oli suorastaan petetty olo Nordikselta himaan hampparoidessa, jos IFK:n ja Ässien pelissä ei ollut minkäänlaista hässäkkää.

Ei siis ole mikään ihme, että jokunen IFK:ssakin legendaksi noussut pelaaja on saapunut Isolle Kirkolle nimenomaan Porista. Juha Rantasila ja Pekka Rautakallio ovat toki suurimmat nimet, mutta esimerkiksi Christian Ruuttu miellettiin IFK:n omaksi pojaksi noin kuudessa sekunnissa, kun hän syyskuussa 1985 debytoi IFK:ssa. Arto Javanainenkin tuntui melkein omalta pelaajalta, kun hän teki Nordiksella Jokereita vastaan tyypilliset tehopisteensä 3+1.

IFK:n ja Ässien yhteisen historian huippuhetki oli luonnollisesti Allu Lähteenmäen voittomaali kolmannessa loppuottelussa keväällä 1980, kuusi sekuntia ennen päätössummeria. Tuossa pelissä Veli-Pekka Ketola oli lentänyt pienen erotuomariin liittyneen välikohtauksen takia suihkuun.

Vähän harvempi muistaa niiltä ajoilta joukkueiden välisen runkosarjamatsin Nordiksella, joka ei ollut ihan yhtä tiukka kuin tuo kolmas finaali. IFK:n voitettua matsin 10-0 erään lehden toimittaja kävi kysymässä Ketolalta, mihin peli ratkesi. Ketola vastasi:

– Se seitsemäs maali haiskahti paitsiolta.

Petteri Linnavalli

IFK-Ässät tänään Nordiksella kello 18.30. Skidit messiin ja ääntä kohti!

Näytä kaikki uutiset