FALCK TIETURVA: B-nuoret päätti syyskauden kolmella voitolla

IFK:n junioreiden osalta syyskausi saatiin päätökseen viime viikolla, kun B- ja B2-nuoret pelasivat SM-karsintojen viimeiset ottelunsa. Viikon saldo oli neljästä ottelusta komeat neljä voittoa. B-nuoret nousi alkusarjassa kolmen voiton ja yhdeksän pisteen potin myötä seitsemänneksi, kun taas B2-nuorten alkusarjan voiton jo aiemmin varmistanut IFK lähti joulutauolle kuuden ottelun voittoputkessa.

Otto Salmi laukoi Vaasassa hattutempun

B-nuorten kolmen ottelun viikko käynnistyi keskiviikkona kotiottelulla Bluesia vastaan. Niklas Nordgren avasi maalinteon jo 32 sekunnin pelin jälkeen ja Otto Etelätalo (1+1) lisäsi kotijoukkueen johdon 2-0:aan reilun kolmen minuutin kohdalla. Hurmosmaisesta startista huolimatta IFK ei enää ottelussa maaleja tehnyt, mutta kaksi maalia riittivät lopulta voittoon asti, kun Bluesin kavennusosuma toisessa erässä jäi vieraiden kannalta laihaksi lohduksi. 2-1-kotivoiton yksi takuumiehistä oli maalivahti Henrik Tikkanen, joka torjui ottelussa 36 kertaa.

– Pelillisesti viikon paras matsi. Onnistuimme hyvin puolustuspelissä ja saatiin luotua hyviä tilanteita nopeilla keskialueen käännöillä, mutta viimeistelyyn tarvitaan lisää terävyyttä ja malttia. Vauhdikas ja hyvä ottelu kaiken kaikkiaan molemmin puolin, B-nuorten päävalmentaja Mika Niskanen kehui.

Kauden 16. voitto varmisti lopullisesti myös IFK:n paikan keväällä pelattavaan SM-sarjaan. Viikonloppuna joukkue pelasi kaksi vierasottelua länsirannikolla Sportia ja Ässiä vastaan siis ilman panosta ja Niskasen mukaan tämä myös näkyi otteissa kaukalossa.

– Ei oltu ihan asian ytimessä kummassakaan matsissa. Fyysisesti oltiin paikalla, mutta henkisesti ei. Saatiin kuitenkin tasapaksulla suorittamisella kairattua molemmista pisteet matkaan ja mukaan kevään sarjaan, Niskanen muistutti sarjajärjestelmästä, missä tuleva SM-sarja käynnistyy niistä pisteistä mitkä joukkueet syyskaudelta keräsivät.

Sportia vastaan lauantaina IFK viimeisteli ottelun voittomaalin ajassa 58.02, kun Otto Salmen päivän kolmas maali vei vieraat 3-2-johtoon. Salmi laukoi ennen voittomaalia IFK:n 1-1-tasoituksen toisessa erässä, sekä 2-1-johtomaalin kolmannessa erässä. Loppunumerot 4-2:een sinetöi Joel Kerkkänen tyhjään maaliin 36 sekuntia ennen täyttä aikaa. IFK:n maalissa pelannut Tikkanen torjui 28 kertaa ja Onni Nokkosmäki oli syöttäjänä jokaisessa Salmen kolmessa maalissa.

Sunnuntaina alkusarjan jumbojoukkue Ässät onnistui avauserän ensimmäisten kahdeksan minuutin aikana karkaamaan jo kahden maalin johtoon, mutta IFK nousi toisessa erässä tasoihin ja 3-2-voittomaali nähtiin kolmannessa erässä ajassa 47.09. Nordgren oli mukana jokaisessa IFK:n maalissa tekemällä ensimmäisen ja toisen, sekä syöttämällä Kerkkäsen (1+1) voittomaalin. Lauri Kulmalan saldo oli 0+3 ja maalissa pelannut Jere Huhtamaa kirjautti tilastoihin 26 torjuntaa.

B-nuorten syyskauden tehokkain pistemies ja paras maalintekijä oli 12 maalia ja yhteensä 23 tehopistettä viimeistellyt Otto Salmi. Joukkueen syöttökuninkuuden puolestaan jakoivat 13 syöttöpistettä keränneet Konsta Hirvonen ja Onni Nokkosmäki, jotka löytyvät IFK:n sisäisen pistepörssin sijoilta kolme ja neljä. Maalivahdeista Henrik Tikkanen torjui 16 ottelua (89,7 %) ja Jere Huhtamaa 13 ottelua (91,1 %).

IFK:n ottelut jatkuvat B-nuorten SM-sarjassa vuodenvaihteen jälkeen loppiaisena.

– Jouluviikolla harjoitellaan muutama päivä ja sitten otetaan vähän etäisyyttä lätkään, Niskanen avasi joukkueen tulevaa ohjelmaa.

"Uudella joukkueella uudessa sarjassa oikein mukavasti"

B2-nuorten SM-alkusarjassa IFK oli jo ennen viimeistä otteluaan varmistanut sarjan ykkössijan. Viimeisessä ottelussaan joukkue kohtasi perjantaina vieraissa Kiekko-Vantaan. IFK vei vähämaaliseksi jääneen kamppailun lopulta nimiinsä maalein 3-1 päättäen syyskautensa komeaan kuuden voiton putkeen. Kiekko-Vantaata vastaan IFK:sta maalinteossa onnistuivat Waltteri Virtanen, Jaakko Innanen, sekä Jesse Pietikäinen. Luca Saarelainen syötti maaleista kaksi ja maalissa ensimmäisen ottelunsa IFK-paidassa pelannut Eric Banzuzi torjui 32 kertaa.

– Matsin alku oli vähän uninen johtomaalista huolimatta. Toisesta erästä lähtien sitten parempaa pelaamista kautta joukkueen. Ottelun isot teemat, rohkea hyökkääminen ja viisikon tiiveys, olivat silti hiukan kateissa, IFK:n B2-nuorten päävalmentaja Nemo Nokkosmäki kommentoi ottelun jälkeen.

IFK voitti B2-nuorten SM-alkusarjassa 28 pelaamastaan ottelusta 23, eli voittoprosentiksi muodostui hurja 82,1 %. Varsinaisella peliajalla IFK voitti 21 ottelua. Toiseksi sijoittunut Ässät jäi IFK:sta 11 pistettä, joten ilman värilasejakin voidaan sanoa IFK:n olleen alkusarjassa täysin omaa luokkaansa.

– Sehän meni uudella joukkueella uudessa sarjassa oikein mukavasti. Pieni tauko on nyt paikallaan. Loppiaisena sitten SM-sarjan kimppuun, Nokkosmäki käänsi katseet tulevaan.

23 pelaamassaan ottelussa tehot 24+36=60 viimeistellyt IFK-hyökkääjä Jaakko Innanen oli SM-alkusarjan tehokkain pistemies, sekä syöttöpörssin ykkönen. IFK:n syyskauden paras maalintekijä Anton Korhonen (19, 25+24=49) sijoittui sarjan maalipörssissä kolmanneksi ja pistepörssissä neljänneksi. Maalivahdeista Tubbe Hellström valloitti torjuntatilaston kärkipaikan. Hellströmin 16 pelatun ottelun torjuntaprosentti 92,9 % oli koko sarjan syyskauden paras niistä maalivahdeista, jotka pelasivat vähintään kolmanneksen joukkueensa otteluista. Seitsemän ottelua IFK:n maalissa syyskaudella pelanneen Henri Räsäsen torjuntaprosentti oli 93,6 %.

Viikon tehokkaimmat (koko kauden tehopisteet)

B-nuoret: Niklas Nordgren 3+2 (9 ottelua, 7+8=15), Lauri Kulmala 0+4 (5, 0+4=4), Otto Salmi 3+0 (29, 12+11=23), Joel Kerkkänen 2+1 (5, 3+3=6), Onni Nokkosmäki 0+3 (16, 3+13=16), Otto Etelätalo 1+1 (21, 6+6=12)

B2-nuoret: Luca Saarelainen 0+2 (28 ottelua, 1+15=16), Jaakko Innanen 1+0 (23, 24+36=60), Jesse Pietikäinen 1+0 (28, 14+17=31), Waltteri Virtanen 1+0 (23, 5+11=16)