HIFKPelicans
la 30.03.2024 klo 17:00

FALCK TIETURVA: Borgströmillä kolmen maalin avauserä

IFK-junnujen viikkoraportti.

IFK:n juniorit pelasivat viime viikolla Nuorten SM-Liigassa, sekä B- ja C-nuorten SM-sarjoissa yhteensä kuusi ottelua saalistaen näistä kaksi voittoa ja vähintään yhden sarjapisteen viidestä ottelusta. Kollien kahden jäähallin puolella pelatun kotiottelun viikonlopun kruunasi 4-1-voitto Kiekko-Vantaasta ja ottelun ykköstähti oli hattutempun avauserässä reilussa 12 minuutissa laukonut Henrik Borgström.

Toinen hattutemppu viikon sisään

Kollien viikonloppu käynnistyi lauantaina ottelulla TPS:ää vastaan. Taistelu voitosta venyi 2-2-tilanteessa aina voittomaalikilpailuun asti ja siinä vasta 12. laukoja toi lopullisen ratkaisun, kun TPS:n Juho Virtanen onnistui ohittamaan Kollien maalissa kuudesta turkulaisten yrityksestä neljä torjuneen Santeri Lipiäisen. Varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla Lipiäinen torjui 26 kertaa. Kollien 1-1-tasoitusmaalin toisessa erässä laukoi Henrik Borgström ja vain reilu minuutti tämän jälkeen Antti Koskimies vei kotijoukkueen 2-1-johtoon. Kun TPS:n tasoitus 2-2:een syntyi kaksi ja puoli minuuttia Koskimiehen onnistumisen jälkeen, ottelun toisessa erässä tehtiin kolme maalia vajaassa neljässä minuutissa ja sen jälkeen edettiinkin ilman maaleja aina voittomaalikilpailuun asti.

Sunnuntaina Kollit kohtasi neljännen kerran tällä kaudella Kiekko-Vantaan, joka saikin unelma-alun Simo Konttisen onnistuttua maalinteossa ylivoimalla ajassa 0.31 kotijoukkueen Elias Ulanderin saatua jäähy korkeasta mailasta ajassa 0.10. Kollit ei vierasjoukkueen pikamaalista kuitenkaan hätkähtänyt, eikä varsinkaan Henrik Borgström, joka iski puhtaan hattutempun eli kolme maalia peräkkäin ja aikaa tähän nuorukainen tarvitsi vain 12 minuuttia ja 12 sekuntia. Hattutemppu oli Borgströmille jo toinen viikon sisään, kun hän teki kolme maalia myös edellisenä viikonloppuna vierasottelussa Kärppiä vastaan. Viidessä edellisessä ottelussa Borgström on tehnyt yhteensä 12 tehopistettä (7+5) nousten pistepörssissä kokonaistehoillaan 25+24=49 jo viidenneksi, vain neljän pisteen päähän kärjestä. Maalipörssissä Borgström on kolmantena.

Toisessa erässä ei tilastomerkintöjä nähty ja kolmannessa erässä Kollit kaunisteli voittonumeroita 4-1:een Janne Hämäläisen onnistuessa maalinteossa ajassa 48.21 neljännen tehopisteensä saalistaneen Borgströmin, sekä kaksi maalia ottelussa syöttäneen Alex Leväsen esityöstä. Fredrik Groenstrand kirjautti tilastoihin 22 torjuntaa. Neljän pisteen viikonlopun myötä Kollit on nyt Nuorten SM-Liigassa viidentenä ja eroa kärkeen on 12, toiseen sijaan kahdeksan, kolmanteen sijaan viisi ja neljänteen sijaan kolme pistettä. Kärkiviisikossa tosin ottelumäärät ovat varsin erilaisia, esimerkiksi Kollit on pelannut yhden ottelun vähemmän kuin kärkikaksikko.
Tulevana viikonloppuna Kollit pelaa kolme ottelua Espoossa järjestettävässä sarjaturnauksessa. Kovin haaste on heti edessä perjantaina, kun vastaan luistelee sarjakolmonen Ilves. Lauantaina Kollit kohtaa KooKoon ja sunnuntaina SaiPan.

Pelicans katkaisi hurjan nollaputken

B-nuorten alemmassa jatkosarjassa IFK aloitti viikko sitten kolmella voitolla ja kolmella nollapelillä, mutta perjantaina Elisa Areenalla pelatussa neljännessä ottelussa katkesi nollaputken lisäksi myös jo syyskauden karsinnoista käynnistynyt viiden ottelun mittainen voittoputki. Kolmella tappiolla sarjan aloittanut Pelicans oli vahvistanut vierasotteluun kokoonpanoaan A-nuorten pelaajilla ja IFK:n päävalmentajan Kari Kalton mukaan edessä oli helsinkiläisten kauden kovin haaste.

Avauserän ollessa maaliton, ottelun avausmaali nähtiin toisessa erässä, kun Niklas Nordgren laukoi kotijoukkueen 1-0-johtoon ajassa 24.11. Pelicans nousi tasoihin reilu minuutti ennen toista erätaukoa ja tämä lahtelaisten onnistuminen katkaisi samalla myös pitkän nollaputken, olihan IFK pitänyt vastustajansa maaleitta peräkkäin peräti 331 minuutin ajan ja tästä nollaputkesta maalivahti Anton Ignatiuksen osuus oli 271 minuuttia. Kolmannessa erässä ei maaleja nähty ja jatkoajalla Pelicansin sankariksi nousi 1-2-voittomaalin ajassa 63.52 laukonut Jarkko Pynnönen. Ignatius torjui ottelussa yhteensä 25 kertaa.

– Ottelu oli hyvävauhtinen, mentiin kaksi erää meidän komennossa ja pelattiin hyvää jääkiekkoa. Kolmannen erän lopussa jouduttiin pelaamaan kahden miehen alivoimalla. Se hoidettiin taidolla ja tuurilla, mutta Pelicans sai kuitenkin ylivoiman myötä otteen ja he olivat aktiivisempia jatkoajalla. Pelasimme ihan ok ottelun ja puolustimme muutamaa tilannetta lukuunottamatta hyvin, Kalto kommentoi ottelun jälkeen.

Lauantaina IFK kohtasi jäähallin puolella SaiPan. Avauserässä Lauri Kulmala ja Olli Oksanen laukoivat kotijoukkueen kahden maalin karkumatkalle, mutta SaiPa nousi mukaan voittotaisteluun toisessa erässä tehdyn kavennusmaalin myötä. IFK:n johto kesti kuitenkin loppuun asti ja loppunumerot 3-1:een viimeisteli toisen maalinsa tehnyt Oksanen, joka laukoi kiekon tyhjään SaiPa-maaliin yhdeksän sekuntia ennen täyttä aikaa vierasjoukkueen hakiessa tasoitusta ilman maalivahtia. IFK:n maalissa pelannut Julius Aven torjui 22 SaiPa-laukausta.

– Vastustaja pääsi tuoreena haastamaan meitä ja se hiukan näkyi alussa. Pelasimme tuloksellisesti hyvän avauserän ja puolustettiin hyvin. Hyökkäyspelissä tuli tosin liikaa kiekonmenetyksiä ja se vaikeutti pelaamista. Toinen erä mentiin samoissa merkeissä, tosin emme hyödyntäneet omia paikkojamme. Kolmannessa puolustettiin hyvin ja saatiin pidettyä pääsääntöisesti SaiPa poissa maalipaikoilta. Hiukan tehotonta, mutta tarvittavat voittoon vaadittavat osumat saatiin iskettyä ja sitä kautta ansaitut kolme pistettä, Kalto tiivisti voitto-ottelun tapahtumat.

"Mollivoittoinen viikonvaihde"

Myös C-nuorten SM-sarjassa IFK aloitti kolmella kotivoitolla, mutta nyt toinen otteluviikko toi tilastoihin kaksi vierastappiota. Perjantaina Blues oli parempi Espoossa maalein 1-4. Henrik Tikkanen urakoi IFK:n maalissa 36 torjuntaa ja joukkueen ainoan maalin viimeisteli toisessa erässä Jasper Rannisto. Lauantaina Tampereella IFK oli kiinni vierasvoitossa lähes loppusummeriin asti, mutta Tapparan kaksi maalia viimeisten kahden minuutin aikana (58.17 ja 59.15) ilman maalivahtia pelaten veivät ottelun tilanteessa 3-3 jatkoajalle. Jatkoajalla Tapparan sankariksi nousi kolmannen erän loppukirissä vahvasti (1+1) esillä ollut Jere Kivimäki, joka laukoi voittomaalin ylivoimalla ajassa 62.31. Varsinaisella peliajalla IFK:lta maalinteossa onnistuivat Eetu Kukka (1+1), Anton Korhonen, sekä Jules Gallet. Jere Huhtamaa maalissa torjui 20 kertaa.

– Mollivoittoinen viikonvaihde. Bluesia vastaan emme olleet jostain syystä ihan valmiita ensimmäisen erän alussa ja he saivatkin nopean johtomaalin vieden avauserää. Toinen erä oli tasaisempi ja siinä pääsimme hetkittäin jo niskan päälle. Kolmas erä oli taas kaverin ja pinnat jäivät Espooseen. Tapparaa vastaan veimme pari erää selvästi, mutta koko viikonlopun vaivannut viimeistelyn tehottomuus näkyi ja päätöserässä kaveri pääsi mukaan myös pelillisesti. Harmittavat kaksi viimeistä minuuttia, Tappara tasoihin ja jatkoajalla yksi pieni pomppu ja tappio, C-nuorten päävalmentaja Nemo Nokkosmäki harmitteli.

Kollien pistemiehet: Henrik Borgström 4+1 (28 ottelua, 25+24=49), Antti Koskimies 1+1 (16, 2+6=8), Alex Levänen 0+2 (32, 6+16=22), Elias Ulander 0+2 (34, 4+20=24), Janne Hämäläinen 1+0 (22, 12+14=26)

B-nuorten pistemiehet: Olli Oksanen 2+0 (5 ottelua, 3+1=4), Niklas Nordgren 1+1 (5, 2+5=7), Oliver Schnitt 0+2 (5, 0+3=3), Lauri Kulmala 1+0 (5, 4+3=7)

C-nuorten pistemiehet: Eetu Kukka 1+1 (2 ottelua, 1+1=2), Elias Vanninen 0+2 (5, 0+6=6), Konsta Hirvonen 0+2 (5, 3+8=11), Anton Korhonen 1+0 (5, 3+0=3), Jasper Rannisto 1+0 (5, 1+1=2), Jules Gallet 1+0 (4, 3+0=3)

Tulevat ottelut

Kollit: pe 22.1. klo 17.00 Ilves-Kollit (Espoo), la 23.1. klo 21.00 Kollit-KooKoo (Espoo), su 24.1. klo 15.00 SaiPa-Kollit (Espoo)

B-nuoret: la 23.1. klo 15.30 Sport-IFK, su 24.1. klo 12.30 Kiekko-Laser-IFK

C-nuoret: pe 22.1. klo 19.20 TPS-IFK, la 23.1. klo 16.20 IFK-KalPa

Teksti: Jari Hotti @JariHotti