FALCK TIETURVA: Kollien hyökkääjästä tuplasankari

IFK-junnujen viikkoraportin tarjoaa Falck Tieturva.

IFK:n junioreilla oli onnistunut viikonvaihde, kun Kollit, B-, sekä B2-nuoret voittivat kuudesta pelaamastaan ottelusta viisi. Kollien voittoputki venyi kahden voiton myötä nyt viiteen, B-nuoret nousi täyden pistepottinsa ansiosta SM-alkusarjassa viidenneksi ja B2-nuoret säilytti paikkansa sarjataulukon kärjessä, vaikka hävisikin viikonlopun toisen ottelunsa. Viikonlopun nimi oli kaksi jatkoaikamaalia laukonut Kollien Joakim Kukkonen.

"Täydellistä puolustuspeliä 63 minuuttia"

Lokakuun alussa Oulussa Kärpille kärsityn 1-9-murskatappion jälkeen Kollit on voittanut nyt viisi ottelua peräkkäin ja kaikki vieraissa. Näissä viidessä voitto-ottelussa vastustaja on tehnyt keskimäärin vain 1,6 maalia per ottelu ja hyvä jakso on nostanut Kollit Nuorten SM-Liigassa viidenneksi. Lauantaina Turussa vastaan asettui sarjakolmonen TPS, joka jäi kotonaan maaleitta vieraiden käsittelyssä. Uransa ensimmäisen nollapelin Kolleissa pelannut maalivahti Niilo Halonen torjui 27 kertaa ja jatkoajalla sankariksi nousi ajassa 63.01 voittomaalin viimeistellyt Joakim Kukkonen.

– Kokonaisvaltaisesti hyvin suoritettu peli. Täydellistä puolustuspeliä 63 minuuttia, mutta ei kuitenkaan missään nimessä passiivista peruuttelua. Pelaajat ottivat vastuun aloitteen tekemisestä kaukalossa ja joka jätkä hoiti ruutunsa kunnialla. Turussa lauantaina maltti oli valttia, Kollien päävalmentaja Tommi Hämäläinen kehui miehistöään.

Sunnuntaina Tampereella Ilves johti ottelua kolmeen eri otteeseen, mutta sitkeä ja hyvin taistellut Kollit nousi joka kerta tasoihin ja toisessa ottelussa peräkkäin lopullinen ratkaisu nähtiin jatkoajalla. Tällä kertaa pelikello pysähtyi aikaan 64.48, kun joukkueen jatkoaikaspesialistin roolin itselleen napannut Kukkonen onnistui toisessa ottelussa peräkkäin viimeistelemään voittomaalin.

– Otteemme jämäköityi pelin kuluessa ja päätöserässä, sekä jatkoajalla kärsivällinen ja hyvä kiekollinen pelimme oli ratkaisevaa. Voittavat ratkaisut kiekon kanssa ja yksilön uhrautuminen joukkueensa puolesta käänsi pinnat Mansesta Stadiin, Hämäläinen kommentoi.

Kukkosen lisäksi maalinteossa Kolleista Ilvestä vastaan onnistuivat Niklas Nordgren, sekä kaksi maalia laukonut Janne Hämäläinen, joka edellisenä iltana oli pelannut IFK:n edustusjoukkueessa HPK:ta vastaan Hämeenlinnassa uransa ensimmäisen liigaottelun. Elias Ulanderin ja Lauri Kulmalan molempien saldo oli kaksi maalisyöttöä ja Halonen maalissa kirjautti viikonlopun toisesta voitto-ottelusta tilastoihin 19 torjuntaa.

"Yksi kauden parhaista esityksistä kokonaisuutena"

Kollien tavoin myös B-nuorten joukkue nappasi viikonloppuna kaksi vierasvoittoa Turusta ja Tampereelta. Lauantaina IFK kaatoi TPS:n maalein 6-3 ja sunnuntaina täysi kolmen pisteen potti irtosi 4-3-voitolla Ilveksestä. TPS:ää vastaan IFK karkasi jo avauserässä kolmen maalin johtoon ja hieman ennen ottelun puoliväliä johto oli 4-0. Kotijoukkue nousi vielä kahdesti kahden maalin päähän, mutta IFK hallitsi tilanteen ja säilytti selkeän johtoasemansa aina päätössummeriin asti. Valtteri Hapuli viimeisteli kaksi maalia. Otto Etelätalo (1+1), Eetu Kukka (1+1), Axel Rindell ja Eppu Karuvaara olivat muut IFK:n maalintekijät. Jere Huhtamaa IFK:n maalissa torjui 21 kertaa.

– Ottelu oli yksi kauden parhaista esityksistä kokonaisuutena ja ansaittu voitto. Hyvä kiekollinen peli ja liike olivat avaimet voittoon. Saatiin hyviä riistoja hyökkäys- ja keskialueella, joista pystyttiin luomaan nopeasti laadukkaita maalipaikkoja ja muutama hieno maalikin, päävalmentaja Mika Niskanen hehkutti voitto-ottelun tapahtumia.

Sunnuntaina IFK johti ottelua Ilvestä vastaan ainoastaan 36 sekunnin ajan, mutta sehän riittää, jos voittomaaliksi jääneen 4-3-osuman viimeistelee ajassa 59.24. Ilves siirtyi jokaisessa erässä maalin johtoon, mutta jokaisella kerralla IFK myös tasoitti. Voiton mahdollistanut 3-3-tasoitus syntyi Otto Salmen (1+2) toimesta päätöserässä vain pari minuuttia ennen täyttä aikaa. Voittomaalin puolestaan viimeisteli 1+1-tehot ottelusta kerännyt Atte Huhtela. Lisäksi IFK:lta maalinteossa onnistui kolmen tehopisteen Mikael Päivärinta (2+1). Einari Luhanka syötti maaleista kaksi ja maalissa Julius Aven urakoi 34 torjuntaa. IFK teki kaikki neljä maaliaan ylivoimalla.

– Ottelu ei lähtenyt pelillisesti käyntiin oikein missään vaiheessa ja pojilta ei oikein mikään tuntunut onnistuvan. Hyvällä puolustus- ja ylivoimapelaamisella pysyttiin mukana matsissa loppuun asti. Matsin ja viikonlopun kruunasi kolmannen erän loppu, kun tehtiin tasoitus- ja voittomaali aivan loppuhetkillä. Bra jobbat, Niskanen kehui.

"Hyvä, tasapainoinen ja reipas esitys"

B2-nuorten viikonloppu käynnistyi perjantaina Malmilla kotiottelulla Blues EKS:ää vastaan. Edellisellä viikolla ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella kaksi ottelua peräkkäin hävinnyt sarjajohtaja IFK otti nyt heti ottelun haltuunsa sen ensihetkistä lähtien ja avausmaali nähtiin jo ajassa 1.28, kun Alex Jaakkola viimeisteli kotijoukkueelle 1-0-johdon onnistuneella rangaistuslaukauksella. Jesse Pietikäinen kasvatti johdon avauserässä 2-0:aan ja toisessa erässä Anton Korhosen (1+2), sekä Pietikäisen toisella maalilla IFK karkasi jo 4-0-johtoon ennen toista erätaukoa. Päätöserässä nähtiin kaksi maalia. Ensin Blues EKS onnistui rikkomaan kuparisen ja kaventamaan 4-1:een. Pietikäinen kruunasi hattutemppunsa viimeistelemällä reilu minuutti ennen päätössummeria loppunumerot 5-1:een. Jaakko Innasen saldo oli 0+3 ja IFK:n maalissa pelannut Tubbe Hellström torjui 23 kertaa.

Sunnuntaina IFK koki kauden suurinumeroisimman tappionsa, kun Ilves oli kotonaan parempi maalein 1-5. B2-nuorten SM-alkusarjassa kolmanneksi noussut ja eniten maaleja syyskaudella tehnyt Ilves ratkaisi ottelun IFK:ta vastaan edukseen toisessa erässä, kun avauserän 1-2-johto vaihtui kahden maalin myötä tilanteeksi 1-4. Päätöserässä Ilves onnistui maalinteossa vielä kerran. IFK:n ainoan maalin laukoi Anton Korhonen. Hellström aloitti maalissa, mutta neljän päästetyn maalin jälkeen (12 torjuntaa) tilalle luisteli Henri Räsänen, joka torjui reilun puolen tunnin aikana 21 kertaa.

– Bluesia vastaan onnistuimme valmistautumisessa erinomaisesti ja se näkyi hyvänä huolellisuutena koko pelin ajan. Hyvä, tasapainoinen ja reipas esitys. Tampereella olikin sitten täysin päinvastainen ilme: uninen ensimmäinen erä, joka johti muutamaan hyökkäyspään turhaan jäähyyn, joista laadukas vastustaja rankaisi. Taisteluilme kyllä löytyi, mutta liian myöhään tuloksen kannalta, B2-nuorten päävalmentaja Nemo Nokkosmäki paketoi kahden ottelun tapahtumat.

IFK:n C-nuorten joukkue, sekä C-Challenger eivät pelanneet viime viikolla.

Viikon tehokkaimmat (koko kauden tehopisteet)

Kollit: Lauri Kulmala 0+3 (15 ottelua, 1+9=10), Janne Hämäläinen 2+0 (16, 5+3=8), Joakim Kukkonen 2+0 (12, 9+3=12), Elias Ulander 0+2 (17, 0+9=9), Niklas Nordgren 1+0 (12, 4+7=11)

B-nuoret: Mikael Päivärinta 2+1 (13 ottelua, 3+3=6), Otto Salmi 1+2 (16, 4+7=11), Valtteri Hapuli 2+0 (2, 2+0=2), Atte Huhtela 1+1 (8, 1+2=3), Eetu Kukka 1+1 (16, 5+3=8), Otto Etelätalo 1+1 (16, 5+5=10), Einari Luhanka 0+2 (6, 1+5=6), Jere Henriksson 0+2 (2, 0+2=2)

B2-nuoret: Anton Korhonen 2+2 (16 ottelua, 21+21=42), Jaakko Innanen 0+4 (13, 14+21=35), Jesse Pietikäinen 3+0 (16, 7+7=14)