Henkilökuvassa: Juhani Tyrväinen
Tyrväinen on nauttinut ajastaan IFK:ssa.
Juhani Tyrväinen astelee pilke silmäkulmassa ja rennoin askelin haastatteluun Nordiksen hallikäytävälle. Takana on juuri peliä edeltävät harjoitukset ja edessä viikonlopun tuplavierasmatsit KalPaa sekä Pelicansia vastaan. Edellisenä iltana IFK on ottanut kauden avausvoittonsa HPK:sta ja Tyrväinen on pelannut erinomaisen ottelun. Kolmessa ottelussa yhteensä kaksi syöttöpistettä saalistanut Tyrväinen on kolmen pelatun liigamatsin jälkeen IFK:n eniten pelannut hyökkääjä.
27-vuotias Tyrväinen siirtyi IFK:hon täksi kaudeksi kaksivuotisella sopimuksella kasvattajaseurastaan Lahden Pelicansista. Tyrväinen kertoo kokeneensa heti ensimmäisistä pelaajaneuvotteluista lähtien, että IFK:lla on tarjota hänelle juuri sellainen kokonaispaketti ja rooli, jossa hän saa itsestään mahdollisimman paljon irti. Alkukausi ja tähän mennessä vietetty aika IFK:ssa on vastannut ”Jullen” odotuksia.
– Minulla oli IFK:sta sellainen fiilis, että kaikki hoidetaan täällä hyvin. IFK on Liigan ja Suomen suurimpia seuroja. Kaiken tähän asti nähdyn perusteella se kyllä vaikuttaakin siltä, Tyrväinen sanoo.
Tyrväisen sopeutuminen IFK:hon on sujunut nopeasti ja ilman ongelmia. Kokeneemmat IFK-pelaajat ovat ottaneet hänet mukaan erinomaisesti ja sopeutumista on tietysti helpottanut se, että Tyrväinen pelaa jo kahdeksatta kauttaan Liigassa. Joukkueeseen on ollut helppo tulla.
– Olemme paljon naureskelleet vanhoille jutuille, kun ollaan vuosien varrella pelattu vastakkain. Siellä on aina joitain yksittäisiä tilanteita ja huuteluita, jotka ovat jääneet mieleen. Kun tämä ei ole minulle ensimmäinen kausi Liigassa niin aika hyvin tässä on jo oppinut kaikki pelaajat tuntemaan, Tyrväinen kertoo.
– Joukkueemme on täynnä hyviä pelaajia ja kilpailu pelaajapuolella on kovaa. Meillä ei ole olemassa selkeää jakoa, että ketkä pelaa. Kilpailu luo sellaista hyvää fiilistä joukkueen sisällä ja päivittäisen tekemisen taso pysyy korkeana.
Jääkiekko ykköslajiksi ja veljesrakkautta
Kuten varmasti monella muullakin jääkiekkoilijalla, on myös Tyrväisellä monipuolinen lajitausta. Jääkiekon ja jalkapallon lisäksi hän harrasti nuorempana painia, joka kuitenkin jäi sekä futiksen että lätkän varjoon. Paini jäi Tyrväisen mukaan pois jo nuorena, kun hän muutti perheensä kanssa Seinäjoelta Lahteen.
– Pesäpallo ja paini olivat silloin todella suosittuja Seinäjoella, joten vanhemmat veivät minut sekä isoveljeni nuorena painimaan. Äiti on värittänyt tarinaa, että painimme siellä lähinnä toistemme kanssa. Hän ei tykännyt siitä ja se vähän jäi sitten sen takia, Tyrväinen nauraa.
– Jalkapalloa pelasin Lahden Reippaassa 13-14-vuotiaaksi asti. Lajivalinta piti tehdä, kun kesä ei enää kestänyt jalkapalloa ja jääkiekkoa samanaikaisesti. Pidin jääkiekkoa jo silloin kiehtovampana lajina. Aika nuorena tuli tehtyä oma lajivalinta, mutta mielestäni olen tehnyt oikean päätöksen, Tyrväinen toteaa.
Tyrväisen vuotta vanhempi isoveli Antti Tyrväinen pelaa Juhanin tavoin Liigassa ja hän edustaa tällä hetkellä Lahden Pelicansia. Veljesten välillä on aina ollut kova kilpailu, mikä näkyi nuorempana erilaisina kommelluksina. Yhteenotoiltakaan ei vältytty.
– Kun olimme vähän pienempiä, 10-14-vuotiaita, niin silloin tuli aika paljon painittua. Aina kun tuli riitaa niin se meni aika herkästi painiksi tai tappeluksi. Nyt se on vähän vanhempana jo osannut hieman rauhoittua, Tyrväinen hymyilee.
– Muistan myös, kun faija osti meille nuorempana jääkiekkomaalin joltain hitsarilta. Kun naapurustossa oli paljon muitakin lätkäpelaajia niin pelasimme tietysti paljon pihapelejä. Niissä peleissä sattui ja tapahtui. Antti oli meistä se tunteikkaampi ja aggressiivisempi. Vähän tuli jäätyä hänen jalkoihinsa silloin nuorempana niissä peleissä, Tyrväinen nauraa.
Esikuvat, liigadebyytti ja jääkiekosta ammatti
Jokaisella jääkiekkoilijalla ja ammattiurheilijalla on ollut nuoruudessa esikuvia. Tyrväinen kertoo seuranneensa nuorempana suomalaisista pelaajista Jari Kurrin sekä Teemu Selänteen edesottamuksia. Pelejä hän ei juurikaan käynyt paikan päällä katsomassa, joten jääkiekkokortit olivat yksi nuoren kiekkoilijan tavoista fanittaa omaa suosikkipelaajaansa.
– Nyt hieman vanhempana olen tykännyt seurata Pavel Datsjukia. Datsjuk on rauhallinen ja todella kokonaisvaltainen pelaaja. On ihailtavaa, miten hyvin se puolustaa ja kuinka hyvä se on kiekon kanssa. Eniten kiehtoo se, että miten vähillä liikkeillä hän pystyy tekemään jäällä niin isoja eroja muihin. Datsjuk ei juurikaan sähise, mutta silti hän pääsee kaikista ohi, Tyrväinen kertoo.
Tyrväinen debytoi Liigassa kaudella 2008-2009, jolloin hän pelasi Pelicans-paidassa viisi liigaottelua ilman tehomerkintöjä. Saman kauden aikana Tyrväinen pelasi myös Pelicansin A-junioreissa SM-sarjaa ja Heinolan Kiekon riveissä Mestistä. Suomen juniorimaajoukkueissa pelannut Tyrväinen tajusi tuolloin, että jääkiekosta voisi tulla hänelle ammatti.
– Minulla oli vielä loukkaantumisia A-junnuissa. Tiesin olevani keskitasoa parempi pelaaja, mutta silloin oli vielä kysymysmerkkinä, että kestääkö kroppa. Sain selän kuntoon ja aika nopeasti huomasin ottavani steppejä ylöspäin. Kun pääsin Mestikseen ja sain alle ensimmäiset pelit Liigassa niin sain myös liigasopimuksen. 18-19-vuotiaana alkoi oikeasti tuntua, että kun tähän hommaan keskittyy tarpeeksi ja harjoittelee kunnolla niin tästä voi tulla ammatti, Tyrväinen muistelee.
Tyrväinen kokee tällä hetkellä olevansa uransa parhaimmassa kunnossa ja sen todella aistii miehen olemuksesta. Hän on päässyt harjoittelemaan neljä edellistä vuotta todella laadukkaasti kesän aikana ja päässyt asettamiinsa tavoitteisiin. Näin ei ollut vielä silloin, kun nuori hyökkääjä piirteli ensimmäisiä luistinpiirtoja liigakentillä.
– Olin ensimmäisten liigakausien aikana fyysisesti heikommassa kunnossa. Nyt olen saanut laadukkaan harjoittelun kautta nopeutta ja voimaa, jonka myötä myös kiekollinen pelaamiseni on parantunut. Olin nuorempana sellainen energiapelaaja, enkä juurikaan taiteillut mitään ylimääräistä kiekon kanssa, Tyrväinen kertoo.
– Nyt tuntuu, että voi jo pystyä tekemään enemmän kiekon kanssa. Olen aina pitänyt itseäni kiekollisena pelaajana. Olen nyt parhaassa kunnossa liigaurani aikana, mutta paljon on silti vielä parannettavaa sekä kehitettävää.
Tyrväisen ura on nousukiidossa
Tyrväinen teki viime kaudella 60 runkosarjaottelussa tehot 14+29=43 ja hän oli Liigan pistepörssissä sijalla yhdeksän. Tyrväinen kertoo aistineensa Pelicansin joukkueen muuttuvan rajusti ja hän halusi muutosta uralleen. Kun kiinnostus IFK:n suunnasta ilmeni, oli päätös helppo.
– IFK oli kiinnostunut ja olin alusta asti sellaisella fiiliksellä liikkeellä, että tänne olisi mahtavaa päästä pelaamaan. Juttelin Tom Nybondasin kanssa vähän ajatuksista, että mitä IFK etsii ja hakee. Tuntui, että IFK:lla on tarjota juuri se kokonaisuus, mitä itsekin haen. IFK:ssa pääsee pelaamaan hieman näkyvämmälle paikalle. Täällä kun onnistuu, niin voi itsekin kaiken osuessa kohdalleen päästä joskus vielä isompiin ympyröihin, Tyrväinen kertoo.
Viime kausi oli tehopisteiden valossa Tyrväiselle se kaikista parhain, joten ne isommat ympyrät ovat täysin realistisia. Voisi kuvitella, että jos Tyrväisen peliesitykset Liigassa jatkuvat samanlaisina niin se tietäisi mahdollisesti kutsua tulevan kauden Euro Hockey Tour -otteluihin.
Tyrväinen kuitenkin lataa haastattelijalle melko nopeasti jauhot suuhun.
– Ajattelen asian niin, että se mahdollinen EHT-kutsu on vain ja ainoastaan plussaa. Haluan ensisijaisesti, että joukkue menestyy ja sen kautta voi sitten ehkä tulla kutsu maajoukkueeseen. Tärkein homma on päästä IFK:n kanssa pitkälle ja menestyä. Silloin myös ne yksilöt huomataan, kun joukkue menestyy. Tavallaan seuramenestys antaa mahdollisuuden maajoukkueeseen, Tyrväinen korostaa.
Loppuun on esitettävä Tyrväiselle klassikkokysymys. Mitkä ovat ensimmäistä kauttaan IFK:ssa pelaavan hyökkääjän tavoitteet käynnissä olevalla liigakaudella?
– Viime kausi oli omalta osaltani nappikausi ja koen, että olen tällä hetkellä vähintään samassa kunnossa. Nyt kun pelaan vielä paremmassa joukkueeessa kuin viime kaudella niin menestymishalut ovat todella kovat. Henkilökohtaisesti haluan päästä samoihin pistemääriin kuin viime kaudella. Haluan johtaa joukkuetta ja nousta samalle tasolle kuin viime kaudella.