HENKILÖKUVA: Johan Motin on IFK:n puolustuksen uusi isäntä

IFK:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen tehnyt Johan Motin on kokenut pelaaja, joka on kolkutellut uransa aikana myös NHL:n portteja. 28-vuotias ruotsalaispuolustaja haluaa nousta johtavaksi pelaajaksi IFK:ssa sekä Liigassa.

Tätä miestä kannattaa seurata ensi kaudella kaukalossa suurennuslasin kanssa. Viime kaudella Rauman Lukossa pelanneesta 188-senttisestä ja 96-kiloisesta Motinista voidaan hyvällä syyllä odottaa IFK-puolustuksen uutta johtajaa.

Taistelevasta ja periksiantamattomasta pelityylistään tunnettu Motin on erinomainen vahvistus IFK:n ensi kauden joukkueeseen. Motin on erittäin vahva maalinedustapelaaja, mutta ennen kaikkea hän on kokenut huippuammattilainen, joka tietää mitä voittaminen vaatii.

Fyysisen pelin lisäksi oikea käsi alhaalla laukovan Motinin vahvuuksia ovat sijoittuminen ja pelin avaaminen helpoilla syötöillä. Lisäksi hän tuo joukkueeseen erikoistilanneosaamista.

Bofors IF:n kasvatti oli nuorempana yksi ruotsalaisen jääkiekkoilun hehkutetuimpia lupauksia. Ruotsin juniorimaajoukkueiden vakiokasvo debytoi Ruotsin pääsarjassa kaudella 2007-2008 Färjestadin paidassa ollessaan vasta 17-vuotias ja teki heti vaikutuksen ennakkoluulottomalla pelityylillään.

Motin oli mukana voittamassa Färjestadille Ruotsin mestaruutta keväällä 2009, jonka lisäksi hänen palkintokaapistaan löytyy junorimaajoukkuevuosilta alle 18-vuotiaiden MM-pronssi vuodelta 2007 sekä alle 20-vuotiaiden MM-hopea vuodelta 2008.

Yli kymmenen vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana hän on pukenut aikuisten tasolla Tre Kronorin maajoukkuepaidan ylleen kahdeksan kertaa, pelannut kaikkiaan 361 runkosarja- ja pudotuspeliottelua Ruotsin pääsarjassa sekä debytoinut maailman parhaassa kiekkoliigassa NHL:ssä.

Nyt hän valmistautuu toiseen kauteensa Suomessa ja haluaa nousta entistä suurempaan rooliin IFK:ssa.

”IFK on isoin seura Liigassa”

Motin oli viime kaudella pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella pudonneen Lukon avainpelaajia. Hän teki 59 runkosarjaottelussa tehot 2+12 ja sai raumalaisseuran pelaajista Janne Niskalan jälkeen toiseksi eniten peliaikaa. Vastuuta kertyi yli 22 minuuttia per ottelu.

Lukko olisi halunnut tehdä luottopuolustajalleen jatkosopimuksen, mutta IFK:n tarjoama sopimus oli liian houkutteleva. IFK:ssa Motinia odottaa uusi haaste, jonka lisäksi hän pääsee entistä näkyvämpään rooliin.

Motinin jokaisesta sanasta huokuu se, että hän tuntuu olevan aidosti innoissaan mahdollisuudesta pelata juuri IFK:ssa.

– IFK on isoin seura Liigassa ja täällä on loistavat fanit. Tämä oli minulle tässä vaiheessa oikea askel urani kannalta. On mahtavaa päästä edustamaan IFK:ta, joka on yksi Suomen perinteikkäimpiä joukkueita, Motin sanoo.

Motin oli IFK:n joukkueharjoituksissa ensimmäistä kertaa mukana kesäkuussa, jolloin hän myös tapasi ensimmäistä kertaa valmennusjohdon ja uudet joukkuetoverinsa.

– Ensivaikutelman perusteella meillä on kasassa todella yhtenäinen joukkue. Meillä on paljon hyviä pelaajia, joista suurin osa oli joukkueessa jo viime kaudella. Odotan meidän olevan sarjan kärkijoukkueita ja taistelevan Suomen mestaruudesta.

Varsinkin IFK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin saa Motinilta kehuja.

– ”Atu” vaikuttaa fiksulta, rauhalliselta ja tarkalta valmentajalta, joka osaa vaatia pelaajilta oikeita asioita. En malta odottaa, että joukkueharjoitukset starttaavat.

IFK:n pelityyli jäi vahvasti Motinin mieleen viime kauden keskinäisistä kohtaamisista.

– IFK oli viime kaudella yksi Liigan fyysisimmistä ja työteliäimmistä joukkueista. IFK:ta vastaan pelatut ottelut olivat aina tiukkoja kamppailuita. Varsinkin Lennart Petrell teki vaikutuksen minuun, sillä hän antaa aina kaikkensa joukkueelle ja on todella hankala vastustaja. Erik Thorellin tunnen entuudestaan. Hän on taitava pelaaja, joka tekee paljon pisteitä.

AHL:n sunnuntaipelit jäivät mieleen

Motin on Edmonton Oilersin neljännen kierroksen NHL-varaus vuodelta 2008. Hän teki Edmontonin kanssa kolmivuotisen tulokassopimuksen toukokuussa 2009 mestaruuteen päättyneen Färjestad-kauden jälkeen ja vietti Pohjois-Amerikassa kaikkiaan kolme vuotta.

Motin pääsi pelaamaan NHL:ssä vain yhden ottelun, kun hän debytoi Edmonton-paidassa 3. maaliskuuta 2010 Chicago Blackhawksia vastaan. Jääaikaa Motinille kertyi hieman yli 14 minuuttia.

– Opin kolmen vuoden aikana valtavasti ja menin eteenpäin sekä jääkiekkoilijana että ihmisenä. Ensimmäinen NHL-ottelu oli totta kai unelmien täyttymys. Olin tehnyt sen haaveen toteutumisen eteen koko elämäni ajan töitä.

– Harmi vain, että NHL jäi osaltani yhden ottelun mittaiseksi kokemukseksi, Motin nauraa.

NHL-läpimurto jäi tekemättä, mutta Motinille kertyi kausilla 2009-2012 yhteensä 99 ottelua AHL:ssä Springfield Falconsin ja Oklahoma City Baronsin riveissä.

– AHL oli hyvä sarja pelata. Pitkät vieraspelimatkat eivät oikeastaan harmittaneet minua juuri ollenkaan, sillä joukkueellamme oli aina käytössä laadukas ja nykyaikainen bussi. Nautin siitä, kun sain nähdä eri kaupunkeja.

– Pelasimme usein viikonloppuisin kolme ottelua peräkkäisinä päivinä. Sen takia sunnuntaina pelatut ottelut eivät nousseet tasoltaan klassikoiksi, mutta niissä nähtiin usein vähintään kolme tappelua. Ainakin yleisö tykkäsi, Motin nauraa.

”Pyrin olemaan ensi kaudella yksi joukkueen kärkipuolustajista”

Vaikka Motin on vahva ja raamikas puolustaja, ei se juurikaan näy rangaistusminuuteissa. Hän on jopa yllättävän jäähytön pelaaja, sillä viime kaudella hänelle kertyi 59 runkosarjaottelussa vain 22 rangaistusminuuttia.

– Pelaan nykyään ehkä hieman järkevämmin kuin aikaisemmin. En jahtaa enää samalla tavalla avojään pommeja vaan pyrin tekemään kiekon kanssa fiksuja asioita, Motin pohtii.

Ennen Suomeen saapumistaan Motin edusti viiden kauden ajan Örebrota. Hän kuului yhtenä kautena joukkueen kapteenistoon ja oli nostamassa Örebrota SHL:ään kaudeksi 2013-2014.

Motinin mukaan sekä SHL että Liiga ovat hyvätasoisia sarjoja, mutta suomalainen jääkiekko sopii hänelle paremmin.

– Liigassa pelataan fyysisempää ja eteenpäin pyrkivämpää jääkiekkoa kuin SHL:ssä. Pidän suomalaista jääkiekkoa hieman viihdyttävämpänä kuin ruotsalaista, sillä täällä mennään vauhdikkaammin päästä päähän.

Motin korostaa elävänsä päivä ja kausi kerrallaan, kun puhe kääntyy henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Se on kuitenkin selvää, että hän on tullut IFK:hon menestymään. Ruotsalaispuolustaja haluaa ansaita ison roolin ensi kauden joukkueessa.

– Haluan pelata niin korkealla tasolla kuin mahdollista ja nousta johtavaksi pelaajaksi IFK:ssa sekä Liigassa. Haluan auttaa joukkuetta menestymään ja pyrin olemaan ensi kaudella yksi joukkueen kärkipuolustajista.

Helsingin jäähallissa on nähty IFK:n seurahistorian aikana lukuisia puolustuspään liidereitä, jotka ovat olleet IFK:n pelityylin ruumiillistumia. Esimerkkeinä voidaan mainita seuraikoni Heikki Riihiranta, Jere Karalahti parhaina vuosinaan ja viime kaudella paluun IFK:hon tehnyt Markus Kankaanperä.

Ensi kaudella puolustuksen johtajan rooli on tarjolla Motinille, joka haluaa sytyttää omalla taistelullaan sekä joukkuetoverit että katsojat.

– Fanit ovat aina valtavassa roolissa joukkueen menestyksen kannalta. Toivon, että he tukevat meitä myös vaikeina hetkinä. En malta odottaa pelaamista IFK-kannattajien edessä. Haluan näyttää heille, että miksi IFK hankki minut ja nousta kannattajien suosikiksi.

IFK:n kausikortit ovat myynnissä. Varaa oma paikkasi Nordiksella!

Teksti: Toni Saukkola

Näytä kaikki uutiset