HENKILÖKUVA: Markus Ruusu hakee läpimurtoa IFK:ssa

NHL-seura Dallas Starsin varaama Markus Ruusu on moderni ja lupaava maalivahti, joka on ollut ikäluokkansa kärkeä nuorten maajoukkueissa. 20-vuotias veräjänvartija odottaa ennen kaikkea yhteistyötä IFK:n maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa.

IFK:n kanssa toukokuussa yksivuotisen sopimuksen allekirjoittanut Markus Ruusu on pelannut Liigassa yhteensä 20 ottelua JYPissä, KooKoossa ja Ilveksessä. Viime kaudella hän pelasi Ilveksen lisäksi Mestiksessä TuTossa ja LeKissä.

Ruusu ehti harjoitella IFK:n joukkueen mukana neljä viikkoa ennen omatoimisen jakson alkamista. Helsingin jäähallista noin viiden minuutin kävelymatkan päähän muuttaneen Ruusun mukaan joukkue otti nuoren keskisuomalaisen erittäin hyvin vastaan.

– Oli todella helppoa tulla porukkaan mukaan. Tuli aidosti sellainen fiilis, että täällä välitetään ja autetaan jokaisessa asiassa. Olen nauttinut jokaisesta hetkestä ja seura on hoitanut kaiken viimeisen päälle, Ruusu kertoo.

Osa IFK-kannattajista saattaa muistaa Ruusun kaudelta 2016, kun hän torjui liigauransa ensimmäisen nollapelin pelatessaan lainasopimuksella KooKoossa. KooKoo voitti silloin 25. marraskuuta Helsingin jäähallissa pelatussa ottelussa IFK:n jatkoajan jälkeen lukemin 1-0. Nollapelin torjunut Ruusu pysäytti yhteensä 34 laukausta.

Ruusun ja IFK:n sopimusneuvottelut käynnistyivät viime kauden aikana, kun IFK otti Ruusuun yhteyttä. Kevin Lankinen siirtyi toukokuussa NHL:ään, jonka myötä viime kaudella 11 liigaottelua Ilveksessä pelanneelle Ruusulle aukeni paikka IFK:ssa.

– Kun IFK:n tasoinen huippuseura otti yhteyttä niin totta kai kiinnostus heräsi heti. Lämmitti kovasti, että IFK oli aidosti kiinnostunut minusta ja halusi minut tänne. Ei tarvinnut kahdesti miettiä. Sain siitä valtavasti ekstramotivaatiota loppukauteen ja sitä teki tavallaan koko ajan hommia vain tätä kautta ajatellen.

Keski-Suomessa noin 20 000 asukkaan Jämsän kaupungissa syntynyt Ruusu meni luistelukouluun 4-vuotiaana ja jääkiekon pelaamisen hän aloitti Jämsän Kiekko-Susien joukkueessa. Ylä-asteen seitsemännellä luokalla ollessaan Ruusun haave toteutui, kun hän siirtyi pelaamaan JYPiin.

Vuonna 1923 perustettu jyväskyläläinen JYP on Keski-Suomen suurimpia ja tunnetuimpia jääkiekkoseuroja. Se on imagoltaan jokaiselle Jyväskylän seudulla asuvalle jääkiekkojuniorille samanlainen seura kuin IFK on pääkaupunkiseudun kiekkojunioreille.

Seuran vaihtaminen tarkoitti harjoitusmatkan pidentymistä noin 60 kilometriin per suunta.

– Silloin kuljettiin kolmen muun pelaajan kanssa kimppakyydeillä päivittäin Jämsästä Jyväskylään. Pelasin C-junioreissa yhden vuoden Tapparassa ja Tampereelle kuljin serkkupojan kanssa, Ruusu muistelee.

Ruusu muutti lopulta pysyvästi Jyväskylään lukion takia. Hän pääsi nauttimaan JYPissä pelatessaan myös JYP-Akatemian tarjoamasta pelaajapolusta, joka tarjosi hyvän mahdollisuuden ja tuen oppimiseen sekä kiekkokaukalossa että koulun penkilläkin.

– JYP on ollut huippuseura ja huippujuttu minulle. JYPin ja JYP-Akatemian välistä pelaajapolkua rakennettiin juuri silloin, kun itse olin seurassa. Se oli mahtava juttu varsinkin maalivahdille. Jokaiselle pyrittiin löytämään pelipaikka, että pääsisi säännöllisesti pelaamaan.

JYP-Akatemian viimeiseksi kaudeksi jäi kausi 2016-2017. Ruusu kokee, että hän on saanut suurimmat kiekko-oppinsa ja urheilulliset perusteensa juuri Jyväskylästä.

– JYPin tarjoama pelaajapolku oli minulle ihanteellinen. Menin B-junioreista A-junioreihin, A-junioreista JYP-Akatemiaan ja sieltä Liigaan. Pääsin pelaamaan JYP-Akatemiassa ensimmäiset miesten pelini Mestiksessä ennen ensimmäisiä liigapelejä. Se oli iso kehitysaskel siinä vaiheessa uraa, Ruusu sanoo.

Ruusu kertoo olleensa erittäin tunnollinen harjoittelija jo nuoresta lähtien. Hän kokee sen myös yhdeksi suurimmaksi vahvuudekseen.

– Olen aina tehnyt kaiken mitä on käsketty ja vähän ekstraakin. Jos jotain teen niin sitoudun siihen ja teen sen ihan täysillä. Se ei koske pelkästään harjoittelemista ja jääkiekkoa vaan oikeastaan kaikkia muitakin elämään liittyviä asioita.

Jääkiekko on ollut aina Ruusun ykköslaji, mutta hän ehti harrastaa nuorempana myös uintia Jämsänkosken Ilveksessä.

– Koen, että uinnista on ollut minulle paljon hyötyä. Se toi harjoitteluuni monipuolisuutta ja uinnin kautta oppi urheilullisia tapoja. Se on edelleen yksi käyttämistä harjoitusmuodoista.

NHL-varaus oli yllätys: ”Kyllä siinä piti pari kertaa nettisivu päivittää”

Ruusu on NHL-seura Dallas Starsin 6. kierroksen varaus kesältä 2015.

NHL-varaus oli monelle muulle sekä miehelle itselleen pienimuotoinen yllätys, sillä Ruusun nimeä ei juurikaan näkynyt NHL:n kykyjenetsijätoimistojen ranking-listoilla.

– Katselin varaustilaisuutta silloin kaverin kanssa kämpillä netin välityksellä. Pari seuraa oli haastatellut minua, joten tiesin ketkä olivat kiinnostuneita. Laskeskelin siinä hieman, että noilla kohdilla se varaus tulee, jos tulee. En kumminkaan odottanut sitä millään tavalla. Kun oma nimi lopulta huudettiin niin olihan se aika hieno fiilis.

– Hyvä ystäväni Veini Vehviläinen oli silloin paikan päällä varaustilaisuudessa. Kaverin kanssa katseltiin ja jännitettiin oikeastaan vain sitä, että koska hänet varataan, mutta Veiniä ei lopulta varattu ollenkaan. Kyllä siinä piti pari kertaa nettisivu päivittää uudestaan, ennen kuin uskoi, että se on totta.

(Toim. huom. JYPissä samaan aikaan pelanneet Ruusu ja Vehviläinen ovat molemmat syntyneet vuonna 1997. Vehviläinen torjui Oulun Kärpät viime kaudella Suomen mestaruuteen. Columbus Blue Jackets varasi hänet NHL:ään kuudennella kierroksella tämän kesän varaustilaisuudessa.)

Varaustilaisuuden jälkeen Ruusu sai vahvistuksen pelaaja-agentiltaan, joka kertoi Dallasin varanneen hänet. Sen jälkeen puhelin soi koko loppuillan, kun Ruusun ystävät onnittelivat maalivahtilupausta NHL-varauksesta.

– Tuli tunne, että olen jotain tehnyt oikein, kun Dallas näki minussa potentiaalia. Se oli ihan mahtava tunne ja antoi valtavasti lisävirtaa kaikkeen tekemiseen.

Ruusu teki huhtikuussa 2016 AHL-seura Texas Starsin kanssa try-out sopimuksen ja pääsi antamaan näyttöjä myös Dallas Stars-lupausten kehitysleirillä. Ruusu sai ylistäviä kommentteja Dallasin pelaajatarkkailijoilta ennen kaikkea rauhallisuudestaan ja seuran valmentajat kokivat Ruusun kehittyneen valtavasti vuoden aikana.

– NHL on ollut unelmani aina pihapeleistä lähtien. Tuntuu, että olen nyt askeleen lähempänä sitä unelmaa, kun olen päässyt käymään siellä leireillä ja nähnyt millaista se meininki on. Töitä on vielä todella paljon edessä, mutta sitä unelmaa kohti tässä tehdään hommia päivittäin.

Ruusun suurin idoli oli varsinkin juniorivuosina upean NHL-uran pelannut suomalaismaalivahti Miikka Kiprusoff, joka pelasi uransa aikana yli 600 NHL:n runkosarjaottelua.

– Kun Kiprusoff lopetti niin aloin seuraamaan varsinkin Pekka Rinteen ja Tuukka Raskin edesottamuksia. Mutta ”Kipperiä” tuli kuitenkin seurattua kaikista eniten.

Vanha klisee kertoo kiekkopiireissä, että maalivahdit ovat joukkueen taikauskoisimpia hahmoja. Osa maalivahdeista saattaa olla erittäin taikauskoisia, jonka takia tietyt asiat tulee tehdä aina samalla tavalla ennen otteluita.

– Tykkään pelin aikana jankata itselleni tietynlaisia voimalauseita. Vesipulloa pidän yleensä aina samassa paikassa maalin päällä. Ne ovat ehkä ainoat rutiinit, mutta ei mitään sen kummempaa. Aika perinteisillä jutuilla menen.

Suomen parhaaseen maalivahtivalmennukseen

IFK:lla on ensi kaudeksi sopimus kolmen maalivahdin kanssa. 30-vuotiaan Atte Engrenin ja kymmenen vuotta nuoremman Ruusun lisäksi seuralla on sopimus 1998-syntyneen Niilo Halosen kanssa, joka pelaa ensi kaudella Mestiksessä IFK:n yhteistyöseura Jokipojissa.

Ruusulla on vielä vuosi NHL-varausta jäljellä. Sopimus IFK:n kanssa on hänelle uusi askel uralla. IFK:ssa hän pääsee ensi kaudella Jan Lundellin johtamaan maalivahtivalmennukseen.

– Ruusu on tunnollinen ja urheilullinen kaveri, näemme että hän on hyvä pari Atte Engrenille, Lundell sanoo.

Ruusu ei vielä viime kaudella onnistunut tekemään läpimurtoaan Liigassa. Lundell näkee 20-vuotiaan Ruusun olevan teknisesti hyvä ja moderni maalivahti, jolla on perusasiat erittäin hyvin hallussa.

– Markus on nuori, joten kehitettäviä osa-alueita on vielä. Nuori maalivahti tarvitsee työrauhan ja hänen pitää tuntea, että häneen luotetaan. Kehittyminen ja täysiveriseksi ammattilaiseksi kasvaminen ei ole yhdestä tai kahdesta pelistä kiinni. Siihen tarvitaan pitkäjänteistä työtä ja sen työn aloitamme hänen kanssaan nyt, Lundell kertoo.

Ruusu kokee isoimmaksi kehitettäväksi osa-alueekseen pelaamisen tasaisuuden. Hän on jo näyttänyt, että pelilliset taidot riittävät Liigaan helposti.

– Hyvän ja huonon pelin eron tulisi olla mahdollisimman pieni. Tasaisuus on henkisen puolen juttujen lisäksi sellainen asia, jota minun täytyy kehittää ja parantaa. Jos haluaa olla ykkösmaalivahti niin silloin pitää olla tasainen suorittaja. On annettava joukkueelle jokaisena iltana mahdollisuus voittaa, Ruusu sanoo.

IFK:lla on tällä hetkellä jokaisessa ikäluokassa maajoukkuemaalivahti ja IFK:ssa on paljon kokemusta nuorten maalivahtien kanssa työskentelystä. Niilo Halonen oli viime kaudella 20-vuotiaiden maajoukkueessa, Henrik Tikkanen Pikkuleijonissa, Kari Piiroinen alle 17-vuotiaissa ja Henrik Risikko alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa. Lisäksi Jani Lampinen nimettiin Pohjola-leiriltä 2003-syntyneiden maajoukkuerinkiin.

Chicago Blackhawksiin siirtyneen Lankisen lisäksi Ville Husso on ponnistanut IFK:sta viime kausien aikana Pohjois-Amerikkaan.

Ruusu myöntää, että maalivalmennuksen taso oli isoin juttu, minkä takia IFK kiinnosti.

– Olemme nyt kuukauden verran paiskineet hommia Lundellin kanssa ja olen tykännyt todella paljon. ”Lunkka” on helposti lähestyttävä persoona, joka selittää hyvin kaikki asiat mitä tehdään. On tärkeätä, että pääsimme tekemään yhdessä jo kesän aikana hommia. Kun jääharjoitukset alkavat niin ollaan jo vähän tutumpia kavereita keskenämme, Ruusu kertoo.

Ruusun tavoitteena on pelata IFK:ssa niin hyvin, että NHL:stä voisi tulla kiinnostusta kauden jälkeen.

– Täytyy mennä vain päivä ja peli kerrallaan, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin. Tämä on minulle henkilökohtaisesti iso kausi. Pitkän ajan tavoite on pelata NHL:ssä, mutta eipä sitä pidä liikaa miettiä. Nyt keskityn vain IFK:hon ja tähän kauteen. Menestyvästä joukkueesta ne yksilötkin nousevat usein esille. Sillä teemalla lähden tähän kauteen.

IFK:n kausikortit ovat myynnissä. Varaa oma paikkasi Nordiksella!

Teksti: Toni Saukkola
Kuvat: Liiga / Tomi Vastamäki & Mikko Pylkkö

Markus Ruusu

Näytä kaikki uutiset