logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Kankaanperä: Tästä tulee hieno kevät

Markus Kankaanperä on IFK:n kokenein pudotuspelipelaaja.

37-vuotias Markus Kankaanperä palasi IFK:hon tammikuun alussa loppukauden kattavalla sopimuksella Vaasan Sportista. Nykyinen pesti IFK:ssa on kokeneelle puolustajalle uran toinen. Kankaanperä pelasi seurassa kaudet 2008–2012 ja oli SM-kultaa keväällä 2011 voittaneen joukkueen luottopuolustajia.

Stadin jäähalli on siis erittäin tuttu paikka IFK:n ylivoimaisesti kokeneimmalle playoffs-pelaajalle. Liigaurallaan 144 pudotuspeliottelua pelannut ”Kanki” kertoo nauttineensa jokaisesta viettämästään hetkestä IFK:ssa.

– Ei kyllä tarvinnut kovinkaan kauan miettiä, kun tuli tämä mahdollisuus eteen. Olen päässyt reilussa kahdessa kuukaudessa hyvin joukkueeseen sisään. Joukkueessa on paljon tuttuja pelaajia ja hyvin samanlainen sama ilmapiiri kuin edellisellä kerralla IFK:ssa pelatessani. On ollut helppoa tulla mukaan, Kankaanperä kertoo.

Kankaanperä on edustanut liigauransa aikana Sportin ja IFK:n lisäksi myös JYPiä, HPK:ta, Jokereita ja Tapparaa. 973 runkosarjaottelua pelanneelta Kankaanperältä löytyy kokemusta myös Ruotsin pääsarjasta, jossa hän pelasi kaudella 2007-2008 Brynäsin riveissä.

Kuusi A-maaottelua pelannut Kankaanperä on kuulunut jokaisessa edustamassaan joukkueessa valmennusjohdon luottopelaajiin. Erittäin vahva maalinedustapelaaja tunnetaan ennen kaikkea erinomaisena koppipelaajana, joka osaa sytyttää oman joukkueensa oikeilla hetkillä.

– Pidän itseni mukana kaikenlaisella älämölöllä, sekä aitiossa että kopissa. Olen seurannut urani aikana paljon sellaisia pelaajia, joita olen katsonut ylöspäin. Yritän heitellä vinkkejä sinne tänne ja herätellä omaa joukkuetta. Aika paljon olen äänessä. Joku voisi sanoa, että välillä ehkä vähän liikaakin, Kankaanperä virnuilee.

IFK kohtaa keskiviikkona 21.3. käynnistyvissä neljännesfinaaleissa runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen JYPin. IFK on käyttänyt ”väliviikon” harjoitteluun ja jäällä sekä jään ulkopuolella on ollut tekemisen meininki. Viikonlopun aikana pelaajat huilaavat ja kääntävät lopullisesti katseensa keskiviikkona starttaavaan pudotuspelisarjaan.

– Olemme harjoittelun lisäksi käyneet hieman vastustajan pelaamista läpi. Aluksi oli sellainen fiilis, että olisi ollut kiva päästä heti pelaamaan. Tämä on ollut kuitenkin hyvä pätkä, sillä olemme saaneet mukavasti virkistettyä ajatukset ja heräteltyä kroppaa. Hieman kovempaa on pystynyt treenaamaan tällä viikolla. Viikonlopun jälkeen alkaa sitten viimeinen latautuminen.

Kankaanperä palasi IFK-paitaan tammikuussa Vaasan Sportista, jossa hän toimi kahtena edellisenä kautena joukkueen kapteenina. Jo kuudettatoista kertaa Liigan pudotuspelejä pelaavalla Kankaanperällä oli viime kauden päätteeksi edessä harvinainen tilanne, kun Sportin pelit päättyivät jo runkosarjaan.

– Olihan se hirveä tunne lopettaa kausi, kun muut aloittivat pelaamisen. Se on mielestäni jääkiekkoilijalle tai yleisesti urheilijalle pahin mahdollinen tilanne. Ensin harjoittelet koko vuoden, vedät kesän pururatoja ja painat kovaa jäällä sekä puntilla. Sitten kun pitäisi olla parhaimmassa iskussa niin katselet kotisohvalla, kun muut pelaavat mestaruudesta. Se on tosi hankala tilanne, enkä halua joutua siihen tilanteeseen enää ikinä uudestaan.

Kankaanperä on voittanut urallaan yhteensä kahdeksan SM-mitalia. Hänellä on palkintokaapissa kahden Suomen mestaruuden lisäksi viisi SM-hopeaa ja yksi SM-pronssi. IFK:ssa voitetun Suomen mestaruuden lisäksi Kankaanperä pääsi juhlimaan mestaruutta keväällä 2016, kun Tappara kaatoi finaalisarjassa IFK:n.

Yhteensä seitsemän kertaa liigafinaaleissa mukana ollut puolustaja tietää hyvin, mitä mestaruuden voittaminen vaatii.

– Se ei ole klisee, että pudotuspeleissä pelaaminen on erilaista kuin runkosarjassa. Pienet asiat ratkaisevat otteluita. Koen itse, että menestyvä joukkue tarvitsee kevään ratkaisupeleissä ennen kaikkea työmyyriä ja pelaajia, jotka tekevät ison määrän duunia jokaisessa ottelussa. Hyvät yksilöt tekevät yleensä sen lopullisen eron ja ratkaisevat, miten ottelusarjat päättyvät, Kankaanperä sanoo.

Neljännesfinaalisarjasta Suomen mestaruuteen asti eteneminen tarkoittaa pisimmillään yhdelle joukkueelle 21 pudotuspeliottelua. Kun pelitahti on tiivis, on palautuminen otteluiden välissä isossa roolissa. Suomen mestari on selvillä viimeistään 28. huhtikuuta.

– Koen, että tärkeintä on yhdessä päivässä eläminen. Ei kannata lähteä miettimään seuraavia koitoksia tai jäädä kiinni mahdolliseen tappiopeliin. Se on ollut aina menestymisen kannalta tärkein juttu, kun on tullut mietittyä finaalisarjoja jälkikäteen. Meillä on erittäin motivoitunut joukkue ja kaikki mahdollisuudet painaa päätyyn asti. Tästä tulee hieno kevät.

Tiesitkö?
Kankaanperä on Vancouver Canucksin kahdeksannen kierroksen NHL-varaus vuodelta 1999.

Liput neljännesfinaalien kotiotteluihin ovat nyt myynnissä

Runkosarjassa viidenneksi sijoittunut IFK saa Liigan neljännesfinaaleissa vastaansa runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen JYPin.

Ensimmäinen playoffs-ottelu pelataan Jyväskylässä keskiviikkona 21.3. IFK ja JYP kohtaavat ensimmäisen kerran Nordiksella perjantaina 23.3. kello 18:30.

Neljännesfinaalit: JYP-IFK
Ke 21.3. klo 18:30 JYP-IFK
Pe 23.3. klo 18:30 IFK-JYP – Osta liput toiseen neljännesfinaaliin tästä.
La 24.3. klo 17:00 JYP-IFK
Ma 26.3. klo 18:30 IFK-JYP – Osta liput neljänteen neljännesfinaaliin tästä.
Ke 28.3. klo 18:30 JYP-IFK (tarvittaessa)
To 29.3. klo 18:30 IFK-JYP (tarvittaessa)
La 31.3. klo 17:00 JYP-IFK (tarvittaessa)

Lisätiedot lipunmyynnistä löydät Liput-sivustolta.

Liigan neljännesfinaalit, välierät ja finaalit pelataan paras seitsemästä -menetelmällä. Playoffs-otteluiden otteluohjelman löydät kokonaisuudessaan Liigan verkkosivuilta.

Markus Kankaanperä

Näytä kaikki uutiset