logologo
HIFKKooKoo
pe 21.02.2020 klo 18:30

Ari Halttunen: Video kertoo enemmän kuin sanat

Ari Halttunen on IFK:n videovalmentaja ja joukkueenjohtaja.

IFK:n jokaisessa matsissa, niin himassa kuin vieraissa, katsomossa työskentelevällä Ari Halttusella on suuri vaikutus joukkueen pelaamiseen. Illan taktiikkaa ja vastustajan tarkkailua on käyty läpi videovalmentajan tekemien klippien pohjalta. “Arska” tekee huomioita myös pelin aikana ja välittää viestin radiolla penkille.

– Raumalla huomasin pienen nyanssin meidän karvauspelissä ja sanoin sen alas penkille. Kaksi vaihtoa myöhemmin teimme hyvän riiston keskialueella ja pääsimme siitä maalipaikkaan, Halttunen kertoo esimerkin.

Yli 20 vuoden kokemuksella

Halttunen on toiminut IFK:n liigajoukkueen hyväksi vuodesta 1997 lähtien. Ensimmäisinä homminaan nykyään 42-vuotias valmentaja teki tilastointia ja myöhemmin mukaan tuli otteluiden videoiminen.

– Niihin aikoihin moni editoi otteluita VHS-nauhalta toiselle.

Videovalmentamisen lisäksi Halttunen toimii IFK:n joukkueenjohtajana ja vastaa siten joukkueen arjen pyörittämisestä. 40 henkisen ryhmän arjen hallinta pitää kädet ja muistivihkot täynnä.

– Kaikki alkaa päivittäisten aikataulujen luomisesta: missä toimitaan ja miten toimitaan. Sitten on tilojen varaamiset, aikojen määrittämiset, jäävuorot kotona ja vieraissa, ruokailut, bussit, lennot, majoittumiset ja lisäksi miljoona pientä asiaa niiden ympärillä.

On sanomattakin selvää, että joukkueenjohtajalla täytyy olla taipumusta järjestelmällisyyteen ja Halttunen myöntää olevansa pedantti ihminen.

– Jos ei ole selkeää systeemiä niin siihen sekamelskaan hukkuu.

Halttunen kertoo elävänsä aikaa edellä. Liigan sarjaohjelma valmistuu kesällä ja silloin alkaa majoituksien ja logistiikan varaaminen.

– Kesällä teen kaiken valmiiksi ja päivitän niitä sitten matkan varrella. Asiat pitää hoitaa ajoissa kuntoon tai muuten herään keskellä yötä miettimään niitä.

– Saattaa kuulostaa tylsältä ja raa’alta hommalta, mutta tässä pelataan sarjapisteistä ja kaiken täytyy toimia.

Kuva kertoo enemmän

Videovalmentajan roolissa Halttusen järjestelmällisyys on aivan yhtä arvokas työkalu kuin aikataulujen suunnittelemisessa. Niin omat kuin vastustajankin ottelut täytyy katsoa huolella läpi, jotta niistä voi tuottaa parasta mahdollista materiaalia joukkueen käyttöön.

– Saatan tehdä viisi tuntia työtä kolmen minuutin videopalaverin eteen. Vaikka nykyään teknologia kehittyy kovalla vauhdilla niin tässä ei ole oikoteitä. Pelejä ei voi pikakelata läpi.

Nykyteknologia tuo paljon mahdollisuuksia nopeallakin aikataululla. Pelaajilla on heti ottelun jälkeen mahdollisuus katsoa omista älylaitteistaan mennyt peli, tiettyjä osa-alueita pelistä tai vaikka kaikki omat vaihtonsa.

– Kuinka paljon hyödyllisempää on nähdä asioita videolta kuin kuulla sama sanoilla, Halttunen kysyy.

Jotkut pelaajat tulevat itse pyytämään palautetta omista suorituksistaan. Tällöin Halttunen tuottaa klipit valmiiksi ja valmennus käy niiden pohjalta asiat pelaajan kanssa läpi.

Viime kaudella Liigaan tulleen sääntöuudistuksen myötä vaihtopenkillä saa käyttää elektronisia apuvälineitä. Se toi myös uuden aseen joukkueiden käyttöön.

– Pelin aikana minulla on yhteys penkille radion ja videon välityksellä. Pystyn puhumaan asioita mitä näen ja sen lisäksi pystyn lähettämään klippejä katsottavaksi. Esimerkiksi ylivoimalla valmennus voi nyt näyttää videolta pelaajalle mistä tila löytyy.

“Pohjimmiltaan kyse on voittamisesta”

Joukkue saapuu yleensä aamu yhdeksän aikoihin hallille. Halttunen on siihen mennessä käynyt jo treenaamassa ja ehtinyt tehdä muutaman tunnin töitä.

– Siinä on pari tuntia aikaa tehdä asioita rauhassa. Joukkueen saavuttua alkaa aikamoinen hälinä.

Lätkäkausi kestää karkeasti yhdeksän kuukautta. Joukkueen arki pyörii kuitenkin myös kesällä ja Halttusen vastuu yltää myös niille ajoille.

– Välillä täytyy saada ajatukset muualle ja päästä irti hommista vaikka treenaamalla tai lähtemällä kesämökille Nizzaan.

– Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin voittamisesta. Haluan tehdä työni niin hyvin, että se auttaa joukkuetta menestymään oli kyse sitten joukkueenjohtajan tai videovalmentajan hommista, Halttunen päättää.

Ari Halttunen

Näytä kaikki uutiset