Liigan sääntökirjaan uudistuksia – ”Sujuvoittaa peliä”
Harjoituskaudella nähdyt sääntöuudistukset otetaan käyttöön Liiga-otteluihin.
Liigan johtoryhmä on tehnyt seurojen urheilutoimenjohtajien ja valmentajien kanssa elokuussa pidetyn sääntöpalaverin pohjalta sääntö- ja tulkintamuutoksia Liigaan kaudelle 2019-20. Muutokset ovat olleet käytössä Liigan harjoitusotteluissa ja tulevat käyttöön myös sarjaotteluihin.
IFK:n pelaajatarkkailija Harri Rindellillä on takanaan myös pitkä ura valmentajana Suomessa ja Ruotsissa. Paljon pelejä nähneenä ja henkilökohtaisesti pelin läheltä kokeneena, Rindell on erittäin mielissään sääntömuutoksiin johtaneesta prosessista.
– Äärimmäisen hieno juttu – näin tämä toimii, Rindell kommentoi Liigan johtoryhmän ja seurojen vastuuhenkilöiden välistä yhteistyötä.
– Siellä on kuultu ihmisiä, jotka ovat osallisena itse peliin.
Sääntö- ja tulkintamuutokset Liigassa kaudelle 2019-20
Uudet muutokset ovat saaneet positiivista vastakaikua harjoituskauden aikana. Pelistä on pyritty tekemään jouhevampaa turhien katkojen ja pelin intensiteettiä laskevien taukojen kitkemisellä.
Rindell avasi merkittävimpien muutosten merkitystä itse peliin.
- Maalialueen kolmiulotteisuus poistuu määräävänä tekijänä visuaalisen häirinnän osalta. Luistinten asema on jatkossa määräävänä tekijänä: jos molemmat luistimet leikkaavat maalialueen rajan pelaajan otettua aseman maalialueelta ja pelaaja on suoraan laukaisusektorissa maalivahdin edessä, tilanne on maalivahdin visuaalinen häirintä ja maali hylätään. Liikkuvaa maskia, jossa pelaajan luistimet leikkaavat maalialueen rajan, ei tulkita maalivahdin visuaaliseksi häirinnäksi.
– Tämä antaa lisää mahdollisuuksia hyökkäyspelaamiseen. Pahimmillaan edellinen tulkinta oli sellaista piiparointia. Usein valmennus haluaa, että mennään kohti maalia ja uusi tulkinta selkeyttää pelaamista.
- Fyysisen häirinnän osalta maalialuetta käsitellään edelleen kolmiulotteisena alueena. Kontaktikohta on ratkaiseva tekijä tulkittaessa tapahtuuko kontakti maalivahtiin maalialueen sisä- vai ulkopuolella. Jos pelaaja on normaalissa vahinko- tai pelitilannekontaktissa maalivahtiin maalialueen ulkopuolella, tilannetta ei tulkita maalivahdin häirintänä.
- Jos pelaaja on maalialueella, muttei millään tavalla häiritse maalivahtia visuaalisesti tai fyysisesti ja kiekko kimpoaa pelaajan mailasta tai vartalosta maaliin tai pelaaja ohjaa kiekon maaliin mailallaan tai luistimellaan, maali hyväksytään.
- Liigassa jäällä olevan mailan voi syöttää tai liu’uttaa takaisin mailansa menettäneelle pelaajalle, kunhan teko ei haittaa vastustajan pelaajia, eikä maila suuntaudu kiekkoa tai kiekkoa kuljettavaa vastustajaa kohti.
– Parhaillaan sujuvoittaa pelin kulkua. Nyt joukkue ei joudu hetkellisesti alivoimaiseksi yhden pelaajan lähtiessä hakemaan mailaansa.
- Ensimmäisen aloitusrikkeen jälkeen linjatuomari varoittaa aloittavaa pelaajaa. Aloittajaa ei vaihdeta vaan sama aloittaja suorittaa myös toisen aloituksen. Mistä tahansa toisesta aloitusrikkeestä tuomitaan joukkuerangaistus.
– Ehkä paras uudistus Liigaan – ainakin yksi parhaista. Nopeuttaa pelin kulkua. Rikkonut joukkue ei pysty enää hakemaan taktista hyötyä pelaamalla aikaa aloituksissa vaan pelaaja joutuu ottamaan toisen aloituksen äärimmäisellä varovaisuudella.
- Seuraava tilanne ollut jo käytössä viime kaudella ja on käytössä myös tulevalla kaudella: Jos tuomari ei ole tarkastanut maalia säännön 99 vii. kohtien 1-6 osalta ja valmentaja haastaa maalitilanteen maalivahdin häirinnän osalta, samalla tarkastetaan myös säännön 99 vii. kohdat 1-6. Maalin oikein tuomitseminen määräävä tekijä.
– Välttämätön uudistus, aivan ehdottomasti! Viime kaudella peli saatiin rikki totaalisesti peräkkäisten videotarkastuksien aiheuttamilla pelikatkoilla ja pelin intensiteetti kärsi. Myös yleisö tuli malttamattomaksi.
Poikkeussäännöt
Liigassa noudatetaan pääsääntöisesti IIHF:n sääntökirjaa 2018-22. Liigan kirjassa on kuitenkin muutama poikkeus, joista merkittävimpiä alla.
- Kaikkia Liigan otteluita valvoo päävideotuomari, joka käsittelee kaikki kurinpitoon liittyvät tilanteet ja hän ohjaa ne tarvittaessa kurinpitokäsittelyyn.
- Maalikehikon tukirakenteeseen maalin taakse kiinnitetään teline juomapullolle ja pelin käydessä maalivahdin juomapullon täytyy olla telineessä. Irrallaan olevia pulloja ei sallita, koska ne haittaavat kattokameran kuvaa mahdollisissa videotarkistuksissa.
- Pelipaita täytyy pitää kokonaan housujen ulkopuolella. Sääntöä sovelletaan ainoastaan pelikatkoilla peliin tulleisiin pelaajiin. Maalivahtiin sääntöä ei sovelleta. Sääntö ei ole voimassa ottelun varsinaisen peliajan viiden viimeisen minuutin ja jatkoerien aikana. Säännön noudattamatta jättäminen varoituksen jälkeen aiheuttaa pienen rangaistuksen pelin viivyttämisestä.
- Maalinteko luistimella:
- i. Maalia ei hyväksytä, jos kiekko menee maaliin hyökkäävän pelaajan toimesta havaittavissa olevalla potkuliikkeellä.
- ii. Havaittavissa oleva potkuliike on toimintaa, jossa tavoitteena on saattaa kiekko maaliin joko liikuttamalla luistinta jäätä pitkin tai sisäänpäin suuntautuvalla heiluriliikkeellä.
- iii. Jos kenttäpelaaja potkaisee kiekkoa ja sen jälkeen maalivahdin ensin torjuttua kiekon hän tai kanssapelaaja laukaisee kiekon maaliin, maali hyväksytään.
- iv. Jos hyökkäävä kenttäpelaaja potkaisee kiekkoa ja kiekko kimpoaa suoraan maalivahdista tai hänen varusteistaan tai jommankumman joukkueen pelaajasta maaliin, maalia ei hyväksytä.
- v. Jos hyökkäävä kenttäpelaaja kääntää luistintaan millään tavoin tarkoituksenaan ohjata kiekkoa luistimella ja kiekko menee ohjauksen seurauksena maaliin, maali hyväksytään, ellei kyseessä ole havaittavissa oleva potkuliike.
– Tämähän on eräänlainen taitoelementti. On kiva nähdä aletaanko sitä jopa harjoittelemaan.
-
- vi. Jos hyökkäävä kenttäpelaaja yrittää potkaista kiekon jaloistaan mailaansa, mutta epäonnistuu saamaan mailallaan kiekkoa hallintaansa ennen kuin kiekko menee maaliin, maalia ei hyväksytä, koska kiekko potkaistiin maaliin havaittavissa olevalla potkuliikkeellä.
- vii. Jos hyökkäävä kenttäpelaaja kamppailee vastustajan kanssa ja sen aikana yrittäessään säilyttää tasapainonsa hän liikuttaa kiekon maaliin havaittavissa olevalla potkuliikkeellä, maalia ei hyväksytä. Havaittavissa oleva potkuliike on ainoa arviointiperuste, ei kamppailu vastustajan kanssa.
- viii. Jos pelaajalla on kiekko lavassaan ja hän potkaisee mailaansa laukaisten kiekon maaliin, maalia ei hyväksytä.
- Mahdollinen maalitilanteessa tapahtuva maalivahdin häirintä on tuomarin arvioitava pelin käydessä tai valmentajan haastomahdollisuuden avulla. Videolle ei mennä ilman valmentajan haastoa.
- Valmentajan haasto: Valmentaja voi haastaa tuomarin päätöksen maalitilanteen yhteydessä maalivahdin häirintään maalialueella ja maalialueen läheisyydessä liittyen.
- Haasto-oikeus on käytettävissä, jos joukkue ei ole käyttänyt aikalisäänsä.
- Mikäli haasto on aiheellinen, aikalisä ja haasto-oikeus säilyvät normaalisti kyseisellä joukkueella.
- Mikäli haasto on aiheeton, aikalisä menetetään eikä haasto-oikeutta enää ole.
- Haasto pitää pyytää maalia seuranneen pelikatkon aikana. Kun peliä on jatkettu maalitilanteen jälkeen, haastoa ei voi enää suorittaa.
- Haastotilanteissa ei tuomita jäähyjä, jotka mahdollisesti voidaan todeta videotarkastuksen yhteydessä.
- Ottelun jatkoajalla/ jatkoerässä maali tarkastetaan videolta automaattisesti maalivahdin häirinnän osalta. Valmentaja ei siis voi haastaa maalia erikseen jatkoajalla/jatkoerässä.