logologo
HIFKIlves
la 03.10.2020 klo 17:00

1980 mestarijoukkue tänään Nordiksella – Lue ja katso tarinoita ikimuistoisesta keväästä!

play

HIFK:n vuoden 1980 SM-kultaa voittaneen joukkueen pelaajat ja toimihenkilöt ovat kunniavieraina tänään Helsingin jäähallissa.

40 vuoden takainen kevät oli maaginen ja sitä edelsi joukko tarinoita, joissa riittää muisteltavaa. HIFK:lla oli koossa yksi kaikkien aikojen parhaista joukkueistaan ja se marssi mestaruuteen voittamalla finaalisarjassa Ässät suoraan 3–0.

HIFK tuotti kaksi vuotta sitten videosarjan 120 tarinaa HIFK:sta. Tekstin lomassa olevat linkit johtavat niihin tuon sarjan tarinoihin, jotka liittyvät 1980-mestarijoukkueeseen ja sen henkilöihin.

Virtaa ja yhteishenkeä oli haettu talvella etelän lämmöstä, tarkemmin Dubaista, jossa joukkueen sisäisissä peleissä kohtasivat Matti Hagmanin Coca-Cola-joukkue ja Matti Murron kivennäisvesiryhmä. Siellä syntyi myös loppukauden ajan käytössä ollut joukkueen oma taisteluhuuto, jonka syntyhistoriasta kaikki osalliset ovat salamyhkäisen vaitonaisia.

Finaalisarja oli ikimuistoinen. Ässien supertähti Veli-Pekka Ketola sai suihkukomennuksen kesken ratkaisevan kolmannen loppuottelun kahnauksestaan erotuomarin kanssa.

Mestaruuden ratkaissut voittomaali syntyi vain kuusi sekuntia ennen päätössummeria. Seppo Pakolan karvaus ajoi Ässien pelaajan kiekonmenetykseen oman maalin takana, myöhemmin merkittävän NHL-uran pelannut Ilkka Sinisalo syötti b-pisteiden väliin Allu Lähteenmäelle, jonka epäonnistunut laukaus upposi verkkoon.

Pelikello pysähtyi aikaan 59.54.

Sitten alkoivat juhlat, joista kuhisi koko kaupunki. Jopa sellainen huhu lähti leviämään, että koko joukkue on kadonnut ja mysteeriin liittyi vieläpä eräs vuorineuvos.

Jorma Rikalan ja Timo Haapaniemen valmentamassa mestarijoukkueessa oli tähtipelaajia ja legendoja. Sentteriosastoa isännöivät Matti Hagman ja Matti Murto, puolustuksessa pitivät jöötä Hexi Riihiranta, Pertti Lehtonen, Raimo Hirvonen, piskuinen Frank Neal jonka mailasta ja sen tupesta kerrotaan tarinoita vieläkin sekä monet muut. Hyökkäyksessä HIFK:laista kovuutta edustivat mm. Lähteenmäki, Tommi Salmelainen ja Arto Jokinen ja taitoa Esa Peltonen, Hannu Kapanen ja Matti Forss, jota aikalaiset pitävät yhtenä parhaista senttereistä HIFK-historiassa.

Näytä kaikki uutiset