logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

HIFK:n nuoret Leijonat aloittavat hotellihuonekaranteeninsa – ”Mielikuvitusta saa olla”

play

19-vuotiaat Anton Lundell ja Roope Taponen valmistautuvat U20-maajoukkueen mukana Kanadassa Edmontonin nuorten MM-kisoihin.

HIFK:n hyökkääjä Anton Lundell ja maalivahti Roope Taponen ovat olleet itsenäisyyspäivästä lähtien Suomen alle 20-vuotiaiden kisakaranteenissa. Joulukuun kuudes päivä startannut nuorten maajoukkueen viimeinen kokoontuminen ennen vuodenvaihteen ikäluokan maailmanmestaruuskisoja vietettiin ajankohtaan räätälöidyn ohjelman mukaisesti.

– Aika simppeli viikko on ollut. Aamut ollaan treenattu Keravalla ja siinä menee se aamupäivä kivasti. Sitten vaan kotiin chillaamaan, Lundell kertoo.

Viimeiseen ehdokasvaiheeseen valituista nuorista kiekkotähdistä karsittiin pois viime lauantaina vielä kourallinen pelaajia. Lopulliseen kisajoukkueeseen kuuluu kolme maalivahtia, kahdeksan puolustajaa ja 14 hyökkääjää.

Haastattelun tekohetkellä perjantaina koko kauden maajoukkueen mukana olleet Lundell ja Taponen eivät vielä tienneet tullaanko heitä valitsemaan kisaryhmään.

– Tietysti se vähän jännittää. Tulevat kisat on tärkeä tapahtuma itselleni ja päätös juniorimaajoukkuepolulle, mitä olen suurimmaksi osaksi kolunnut läpi. Tämän vuoden kisat on iso välitavoite omalla urallani, ja kun siitä välittää niinkin paljon niin tottakai se jännittää, Taponen pohtii.

Valintaan vaikuttaa moni asia, mutta molemmat Lundell ja Taponen ovat olleet tilastojen valossa iskussa tänä syksynä, ja kumpikin on pelaamassa vielä nuoren ammattilaisuransa parasta kauttaan.

– Näinkin voi sanoa. Olen paremmassa kunnossa nyt kuin koskaan. Tuntuu, että olen mennyt paljon eteen päin viime kaudesta, ja olen entistä vahvempi ja nopeampi, Lundell analysoi.

Näytöt on annettu

Roope Taponen on HIFK:n sopimuspelaaja, mutta nuoren veskarin työpaikka on ollut muualla kuin Nordiksella.

– Kiekko-Espoota edustan tällä hetkellä ja Mestistä pelataan. Hyvin on lähtenyt meilläkin kausi käyntiin ja olemme tällä hetkellä sarjataulukon kärjessä. Siinä valossa on oikein hyvin lähtenyt kausi käyntiin joukkueella ja itsellänikin.

Taponen on onnistunut voittamaan otteluita joukkueelleen ja 184-senttisellä vahdilla on sarjan paras torjuntaprosentti.

– Pelaaminen on tuntunut hyvältä. Pitää toki osata katsoa myös niiden tilastojen taakse, mutta hyvin on lähtenyt käyntiin. Sellaista kokonaispakettia ollaan saatu tekemisessäni hyvälle mallille. Kultainen keskitie on jossain määrin nähtävissä, mutta aina löytyy parannettavaa ja kehitettävää eikä sitä koskaan olla valmiita. Hyvällä tiellä ollaan.

Myös Lundell on kolunnut kaikki juniorimaajoukkueiden ikäluokat läpi ja palkintokaapista löytyy sekä alle 18-vuotiaiden (2018) että alle 20-vuotiaiden (2019) MM-kultamitalit.

Kokenut kisakävijä suhtautuu tyynesti ajan tuomiin haasteisiin ja nauttii pelaamisesta ystäviensä kanssa.

– Kaikki ymmärtää tämän tilanteen ja luotamme siihen, että jääkiekkoliitto on tehnyt kaiken voitavansa. Kaikki on mennyt toistaiseksi hyvin – kaikki ovat olleet terveinä ja toivotaan, että ovat jatkossakin. Tilanteesta huolimatta ollaan päästy treenaamaan hyvin, vaikkakin pienryhmissä.

– On ollut mukava nähdä taas jätkiä. Tässä on paljon tuttuja mukana, kenen kanssa ollaan pelattu neljästä viiteen vuotta yhdessä näitä turnauksia. Hienoa päästä taas taistelemaan tuttujen kavereiden kanssa, Lundell iloitsee.

Alueellisista kokoontumisrajoituksista johtuen näyttöjä ei juurikaan enää joulukuussa päästy antamaan. Sen sijaan pelaajien vastuulla on ollut pysyä kunnossa ja terveenä.

– Pienryhmässä ollaan treenattu, mutta onneksi on muutama paikallinen valmentaja ollut vetämässä harjoituksia. On ollut kivaa painaa hommia ja tehdä maaleja Roopelle, Lundell piikittelee joukkuekaveriaan.

Valmiina taistelemaan menestyksestä

Lauantaina nuorten Leijonien MM-joukkue sai sinettinsä. Lundell ja Taponen matkustavat kumpikin maajoukkueen mukana Edmontoniin kesältä tuttuun NHL-kuplaan. Lundell saa kunnian toimia joukkueensa kapteenina.

Valmistautuminen tämän vuoden maailmanmestaruuskisoihin on maajoukkueella ollut äärimmäisen rikkonainen.

Ikäluokan maajoukkue pelasi edelliset harjoitusottelut elokuussa Imatralla Mestisjoukkue Ketterää ja TPS:n U20-joukkuetta vastaan. Marraskuun Malmön treenileiri peruuntui juuri maajoukkueen laskeuduttua Ruotsiin.

– Olen niin valmis kisoihin kuin niihin voi olla. Kaikki asiat on tehty niin hyvin kuin vaan pystytään. Olen saanut hyvin pelejä alle Mestiksessä ja kyllä mä olen valmis, kun kiekko ensimmäistä kertaa tippuu jäähän, Taponen lupaa.

Nuoret viettävät seuraavat neljä päivää karanteenissa kukin omissa hotellihuoneissaan. Ruoat tuodaan oven ulkopuolelle ja jokaisena päivänä ohjelmassa on koronatesti. Huoneista poistuminen on sakon uhalla ehdottomasti kielletty.

Karanteenivaihe päättyy perjantaina 18. joulukuuta, jolloin joukkueet vapautuvat harjoittelemaan yhdessä ensimmäistä kertaa marraskuun alun jälkeen.

Mitä 19-vuotias kundi tekee neljä päivää samojen seinien sisällä?

– Tossa jätkien kanssa sitä kimpassa mietittiin. Koskaan en ole niin kova pleikkaripelaaja ollut, mutta kyllä konsoli pakataan Kanadaan mukaan. Sillä saa ainakin muutaman tunnin päivästä pois. Muuten meillä on treeniohjelma mitä toteutetaan huoneessa. Ei neljää päivää voi vaan makaa. Muuten on aika löysä fiilis, kun tositreenit ja -pelit alkavat, Lundell paljastaa suunnitelmiaan.

– Kyllä siinä saa mielikuvitusta olla, ettei tule hulluksi neljän seinän sisällä. Pleikkaria, jumppaa ja joku tylsä kirja niin unikin tulee jossain vaiheessa, Taponen puolestaan pohtii.

Nuoret saivat vielä veikata finaalivastuksen Suomelle.

– Laitetaan Venäjä, Taponen täräyttää.

– Mä sanon Kanada, veikkaa Lundell.

Katso koko haastattelu videolta!

 

U20 MM-KISOJEN LOHKOJAKO

Alkulohko A:
Kanada
Saksa
Slovakia
Suomi
Sveitsi

Alkulohko B:
Itävalta
Ruotsi
Tshekki
USA
Venäjä

SUOMEN OTTELUT:
Alkulohko:

La 26.12. 01.00
Saksa – Suomi
Su 27.12. 21.00
Suomi – Sveitsi
Ke 30.12. 21.00
Suomi – Slovakia
Pe 01.01. 01.00
Kanada – Suomi
Puolivälierät:
La 02.01. 19.00
Puolivälierä 1
La 02.01. 22.30
Puolivälierä 2
Su 03.01. 02.00
Puolivälierä 3
Su 03.01. 05.30
Puolivälierä 4
Välierät:
Ti 05.01. 01.00
Välierä 1
Ti 05.01. 04.30
Välierä 2
Mitaliottelut:
Ke 06.01. 00.30
Pronssiottelu
Ke 06.01. 04.30
Loppuottelu

 

Anton Lundell

Näytä kaikki uutiset