live
0-0

Iiro Järvi muistelee uraansa HIFK:ssa – ”Hyväksynnän sai nuoren pojan riittävällä nöyryydellä”

play

HIFK TV:n vieraaksi saapui yhteensä yli 400 ottelua seurassa pelannut legenda Iiro Järvi.

HIFK myönsi kymmenen kautta seurassa pelanneelle Iiro Järvelle IFK:n Kultasormuksen numero 38. Järvi istahti HIFK TV:n haastatteluun muistelemaan pelaajauraansa. Pelaajayhdistyksen, eli Suomen jääkiekkoilijat ry:n yhteyspäällikkönä työskentelevä Järvi kertoi myös kuulumiset nykyisestä työstään.

Järvi nousi HIFK:n liigajoukkueeseen kaudella 1983–1984. Paikka kärkiketjuissa irtosi kesken kauden 1985–1986 ja siitä lähtien Järvi oli yksi HIFK:n parhaista pelaajista. Nuo olivat aikoja, kun Matti Hagman oli HIFK:n joukkueen kingi. Siellä nuorten pelaajien piti ansaita veteraanien hyväksyntä, eikä oikoteitä ollut. Järvi istutettiin Hagmanin laidalle syksyllä 1986 ja tekojen kautta keskinäinen kemia alkoi nopeasti rakentua.

– Kunnioitukseni ”Hakkia” kohtaa oli suurta ja hän otti minut vastaan hyvin. Hakki kertoi pelillisistä asioista ja antoi vinkkiä. Sitä kautta sain syvyyttä omaan pelaamiseeni, Järvi muistelee.

Kaikki eivät Hagmanin tai muiden veteraanien hyväksyntää heti saaneet ja paikan raivaaminen kokoonpanoon oli pitkä ja kova tie. Järven pääsyä porukkaan sisään auttoi se, että hän ei oikonut pelaajana missään, painoi hommia joukkueen eteen joka päivä ja laittoi siinä sivussa kiekkoa maaliin.

– Ehkä nuoren pojan riittävä nöyryys oli se ensimmäinen asia, jolla hyväksynnän sai. Mä muistelen sitä aikaa niin, että mulla natsasi Hakin kanssa todella hyvin. Ei ollut vaikeaa kopissa eikä jäällä, tultiin vaan toimeen tosi hyvin.

Nykyisin Järvi työskentelee pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkönä. Koronapandemia on aiheuttanut valtavia haasteita tapahtuma-alalle ja sen työntekijöille. Ammattiliittona pelaajayhdistys pyrkii parhaansa mukaan tukemaan pelaajia ja huolia on riittänyt, ihan kuten monella muullakin yhteiskunnan alueella.

– Toki olen huolissani tästä tilanteesta. Ongelmia on, ja meillä on ollut valtavasti töitä. Tilanne maailmassa vaikuttaa talouteen ja siten seurojen tekemiseen ja sieltä se valuu pelaajiin, Järvi kertoo.

– Synkkiä pilviä on, mutta pitää yrittää nähdä aurinkoakin sieltä. Yritetään miettiä sitä, että tämä tilanne ei kestä ikuisesti. Mutta tällä hetkellä ajat ovat kovat.

IFK:n Kultasormuksessa on seuran kilpi emaloituna sekä pieni briljantti. Sormuksen valmistuksesta vastaa Laatukoru. Sormus voidaan myöntää pelaajaurasta, joka on IFK:n liigajoukkueessa kestänyt vähintään kymmenen kautta, tai muusta ansiokkaasta toiminnasta seuran hyväksi.

Näytä kaikki uutiset