logologo
HIFKKalPa
la 14.12.2024 klo 17:00

Pelipaita on HIFK:n symboli

HIFK:n pelipaidat tehdään käsityönä Suomessa.

Keni Bäckström on työskennellyt HIFK:n fanituotemyynnissä vuodesta 1988. Ulkomailta syntyi ajatus fanituotemyynnin tuomiseksi myös Suomeen.

– Olin pelaamassa kiekkoa Kanadassa kaudella 1982-1983. Silloin opin mitä fanituote ylipäätään on. En itse silloin pystynyt vielä rakentamaan yritystä, joten ehdotin vanhemmille, jotka oli töissä seurassa, että laittaisivat pystyyn firman joka tekisi fanituotteita. Epäileviä hekin olivat aluksi, mutta kun kerroin millainen kokonaisuus Kanadassa oli rakennettu, he uskoivat samaan visioon. Tiesin, että prosessista tulee pitkä, mutta jonain päivänä tästä tulee jotain suurta. Ja tulihan siitä monelle ammatti, kuvaa Bäckström yrityksen taustoja.

Oikeudet HIFK:n fanituotemyyntiin yritys sai HIFK:n keskushallitukselta pientä korvausta vastaan. Armeijan ja koulujen jälkeen Bäckström myös itse siirtyi yritykseen kokopäiväiseksi. Tärkeän työstä teki HIFK.

– Halusin lapsena pelata jääkiekkoa ja isän luonnollinen ratkaisu oli viedä Väiskille sunnuntaisin Calle Branderin kiekkokouluun. Musta piti tulla kiekkoilija, mutta tulikin ammattifanimyyjä, naurahtaa Bäckström.

HIFK:n fanituotemyynnistä vastaa Bäckströmin yritys KSB-Sport Oy. Suosituimmat tuotteet pitävät paikkansa vuodesta toiseen.

– Suosituimpia tuotteita ovat nykyään kaulaliina, pipo ja pelipaita. Toisaalta vuoden 2020 myydyin tuote tulee olemaan kasvomaski. Tässä työssä pitää osata pysyä ajan hermolla, tilata oikeat tuotteet ja seurata muotia sekä maailman tapahtumia. Onneksi pystytään myös toimimaan nopeasti. Kun kausi päättyi 13.3. niin meillä oli jo kahdeskymmenes päivä maskit myynnissä, kertoo Bäckström.

Työssä tärkeintä ovat Bäckströmille ihmiset ja se, että pääsee tekemään ihmisille tärkeän asian kanssa töitä:

Tähän korona-aikaan olen miettinyt, mikä elämässä on tärkeää ja päädyn ihmisiin. Seuran ihmiset, meidän yrityksen työntekijät ja fanit. Jokainen ihminen, joiden kanssa saa tätä rakentaa.

Pelipaita on elämää suurempaa

HIFK ja sen symboli pelipaita on tärkeä monille ihmisille. HIFK onkin mukana monen ihmisen arjessa ja juhlassa.

– Meidän toimisto oli 80-luvun lopulla vielä Olympiastadionilla. Asiakas tuli ostamaan verryttelypukua ja samaan aikaan otettiin vastaan Postilta toimitus pelipaidoista. Hetken hiljaisuuden jälkeen asiakas kertoi, että vaimo on kova HIFK-fani ja kysyi, olisiko mahdollista saada vaimon suosikkipelaajan paita käytettynä – ilmeisesti vaimo oli todella innoissaan tuosta pelaajasta. Paita saatiin vaimolle ja muutaman kuukauden päästä asiakas soitti ja kiitti, että hänen avioliittonsa on pelastettu tuon paidan ja HIFK:n ansiosta, muistelee Bäckström.

Iloisten tapahtumien lisäksi paita on myös mukana viimeisillä matkoilla.

– Pelipaita on koristellut useita arkkuja hautajaisissa. Moniin arkkuihin on myös laitettu mukaan HIFK:n pelipaita. Lisäksi tiedän ainakin kaksi tapausta, jossa vainajan viimeinen toive on tulla haudatuksi HIFK:n pelipaita päällä. Niinhän se on, että tässä perheessä usein ollaan syntymästä kuolemaan oikeasti ja me saadaan nähdä tässä koko se matka, hiljentyy Bäckström.

Käsityönä Suomessa

HIFK:n pelipaidat tehdään Suomessa perheyritys Vuolasvirta Ky:n käsityönä.

– Käsin kun tehdään, niin ei ole halvin, mutta on paras. Me saadaan loistavaa palvelua joka kerta nopeallakin aikataululla. Meille on kunnia-asia, ettei kukaan pelaa ilman nimeä selässä ja saadaan näin sekin mahdollistettua. Pelipaitojen erikoiskangas tilataan Espanjasta ja sitä käytetään maailmassa ainoastaan HIFK:n paidoissa, ei missään muualla. Me tilataan kangasta joka kolmas tai viides vuosi ja sitä tulee noin 5 kilometriä punaista ja 2 kilometriä valkoista kangasta, kuvaa Bäckström prosessia.

Pelipaitojen myyntiin vaikuttaa joukkueen menestys sekä nimet kokoonpanossa.

Noin 300 paitaa myydään ainakin vuodessa. Kaikkien aikojen myydyimpiä paitoja ovat olleet 35 Sakke Lindfors, 16 Ville Peltonen, 64 Mikael Granlund ja 15 Anton Lundell, kertoo Bäckström.

Jokke Vuolasvirta toimii itse yrittäjänä Vuolasvirta Ky:ssä ja tekee perheyrityksessään ”kaikkea mahdollista” suunnittelusta ompeluun.

Äiti perusti yrityksen 1978 ja väliaikaisesti tänne piti tulla. Vuonna 1987 perustettiin Vuolasvirta Ky ja sen jälkeen ollaan vedetty tätä mutsin kanssa kimpassa. Kun petologo tuli vuonna 1997 alettiin tehdä pelipaitoja HIFK:lle. Sisko suunnitteli paidat, mutta siinä kohdassa tehtiin vain fanipaidat ja junioreiden paidat. Vuosituhannen vaihteessa sitten otettiin myös edustusjoukkue mukaan, kuvaa Vuolasvirta yrityksen ja HIFK:n yhteistä historiaa.

Myös Vuolasvirta otti tuotteeseen mallia Pohjois-Amerikasta.

Kun vuonna 1997 alettiin paitoja tehdä, oli idea se, että paidat tehtäisiin NHL-tyyliin. Paitoihin haluttiin brodeeratut logot ja numerot. Muutoin siihen aikaan oli sublimaatiopainetut pelipaidat. Me ommeltiin kiinni kaikki raidoista numeroihin. Haluttiin tehdä isommin NHL-linjalla ja sillä tiellä ollaan, Vuolasvirta kertoo.

Vuolasvirta oli nuorena Jokerit-fani.

– Olin siellä toisella puolella ilman HIFK-kytköksiä. Kun alettiin tekemään paitoja, tutustuttiin joukkueeseen nimien kautta ja sitä kautta alettiin seuraamaan. Kuppi kääntyi HIFK:lle. Kun 20 vuotta on näin läheltä seuraannut joukkuetta niin väkisin on kasvanut tähän mukaan. Molempien otteita seuraan edelleen, mutta keskinäisissä kohtaamisissa olen HIFK:n puolella, nauraa Vuolasvirta.

Perheyritys ompelee paidat kokonaan käsin Suomessa alusta loppuun. Nopeisiin reagointeihin varaudutaan myös koko ajan.

Meillä on puolivalmiit paidat jokaisesta koosta koko ajan valmiina. Runko, selkä ja hihat ovat valmiina ilman numeroa ja nimeä. Esimerkiksi viime kaudella tuli joku pelaaja syksyllä joukkueeseen niin, että yhden maissa päivällä saatiin tieto. Me laitettiin koneet laulamaan ja tavattiin parin tunnin päästä huoltaja Eläintarhan Nesteellä ja paita saatiin kuin saatiinkin pelaajalle illan vieraspeliin Hämeenlinnaan, kertoo Vuolasvirta työn ajoittaisesta hektisyydestä.

Myös Vuolasvirta nostaa kaikkien aikojen suosituimpiin paitoihin nuoren Lundellin sekä Granlundin.

Vanhoina hyvinä aikoina tietenkin Jan Caloun tai Brian Rafalski olivat ihan ylivoimaisia pelaajia Liigaan ja itsellekin tärkeitä. Myös ikonit kuten Kimmo Kuhta ja Mika Kortelainen ovat jääneet mieleen. Peliesitykset vaikuttaa myös pelipaitojen määrään, esimerkiksi Miro Heiskasen paitaahan menee edelleen, Vuolasvirta summaa.

Vuolasvirran yritys tekee pelipaitoja myös muille joukkueille, mutta kiittelee HIFK:n pelipaidan tyyliä:

Kaikissa paidoissa on sama tyyli vuosikymmenestä toiseen, mikä on hienoa mun mielestä. Vaikka olisi petologo tai kilpi, se ei muuta sitä ydintä. 1960-luvun klassikkopaita on edelleen tyylikäs ja edelleen HIFK:n näköinen. Muilla jengeillä värit ja paidat muuttuu, joten faniryhmistä ei välttämättä tiedä mistä on kyse. HIFK:n punaiset ja valkoiset näkee jo kaukaa, että tässä ovat meidän fanit katsomossa. HIFK-paidan tunnistaa aina.

 

 

Näytä kaikki uutiset