logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Nuorten Leijonien kapteeni viihtyy Edmontonissa – ”Tästä tulee hyvä juttu”

play

Suomi on aloittanut U20 MM-turnauksen kahdella voitolla.

HIFK:n 19-vuotias hyökkääjä Roni Hirvonen vastaa videopuheluun Edmontonista iltapäivällä kellon ollessa puoli kaksi paikallista aikaa. Pakkanen Albertan provinssin pääkaupungissa on laskenut kymmenellä asteella edellisestä päivästä ja lämpömittari näyttää tiistaina lukemaa -23.

– Kylmä täällä on, mutta onneksi ollaan aika paljon sisätiloissa. Bussilla kun mennään hallille niin siinä saa vähän maistaa sitä pakkasta mikä tuolla on, Hirvonen vastaa joukkueen oleskelutilasta.

Suomen joukkue asuu kisojen päänäyttämön Rogers Placen yhteydessä olevassa viiden tähden hotellissa.

– Fasiliteetit on kunnossa. Meillä on tosi hyvät huoneet ja joukkueella oma lounge-tila, missä on pingispöytä ja TV:stä voi seurata muita pelejä ja lajeja.

Viime vuoden kisoissa joukkueet kulkivat hallille sisätilojen kautta. Tänä vuonna yleisökin pääsee Rogers Placeen, ja välttääkseen kontakteja, matka hotellilta käy bussilla hallin ympäri joukkueiden tiloihin.

”On se vähän erikoista”

Suomen joukkue viettää kolmatta viikkoaan Kanadassa. Takana on karanteeniaika hotellilla, voitettu harjoitusottelu Yhdysvaltoja vastaan sekä voitot alkusarjassa Saksasta sekä Itävallasta.

Kahden peräkkäisen pelipäivän jälkeen joukkue viettää välipäivää hotellin tiloissa eristyksissä muusta maailmasta.

– Aamupalan jälkeen käytiin jäällä ja äsken syötiin lounas. Aikalailla totaalinen vapaapäivä tänään. Saa ottaa vähän rennommin ja hengailla yhdessä.

Nuorten Leijonien alkusarjan ottelut pelataan parhaaseen katseluaikaan Suomen TV:n näkökulmasta. ”Prime time” ei taida kuitenkaan olla ensimmäisenä pelaajien mielessä. Yhdeksän tunnin aikaero kisapaikalle tarkoittaa, että Suomen kolme ensimmäistä ottelua alkavat päivällä kello 12 paikallista aikaa.

– Tänään oli herätys kasin aikaan, mutta pelipäivänä on joutunut jo seiskan jälkeen heräämään. On se vähän erikoista, mutta kyllä siihen on jo ehtinyt tottua.

Samaan herätyskellon ääneen aamuisin herää Hirvosen kämppis ja hyvä ystävä.

Puution Kasperin kanssa jaetaan huone. Ollaan pitkään tunnettu ja ollaan hyviä kavereita keskenämme. Täällä on paljon hyviä frendejä ja tuttuja jätkiä pitkän ajan takaa. Hienoa olla täällä.

On sanomattakin selvää, että joukkueurheilussa henki on mittaamattoman kallis. Lyhyessä turnauksessa, missä joukkueenjäsenet ovat ainoita kontakteja työpäivän ulkopuolella, yhteishengen arvo kasvaa.

– Ei täällä hirveästi muita näy ja aika rauhassa saa olla.

Kapteeni

Suomen joukkue on pelannut Edmontonissa treenimatsi mukaan lukien kolme ottelua ja voittanut jokaisen. On oikeastaan hölmöä kysyä joukkueen fiiliksiä, mutta kysytään silti.

– Joukkueessa henki on ollut kokoajan tosi hyvä. Pelikin on kehittynyt harkkapelin ja kahden alkusarjaottelun aikana. Hyvällä mallilla ja hyvään suuntaan ollaan menossa. Hyvät fiilikset ja uskon, että tästä tulee hyvä juttu.

Varsinaisella työpaikallaan HIFK:n kopissa Roni Hirvonen istuu kapteeni Teemu Tallbergin ja varakapteeni Eetu Koivistoisen välittömässä läheisyydessä. Nyt 19-vuotias syntyjään espoolainen toimittaa maajoukkueessa kapteenin virkaa.

– Pieniä juttuja se tuo lisää. Esimerkiksi valmennus kertoo minulle infoja, joita sitten vien eteenpäin muulle joukkueelle. Oma itsensä siinä saa kuitenkin olla eikä tarvitse stressata liikaa, niin se sopii mulle oikein hyvin.

Herkästi hymyilevän Hirvosen suu taipuu virneeseen kysyttäessä millainen kapteeni hän on kopissa.

– Rento, mutta jämäkkä. Ei siellä mitään lepsuilla.

Kanadaa vastaan jääkiekon kehdossa

Suomi on edennyt voitosta voittoon turnauksessa, mutta alkusarjassa on vielä jäljellä kaksi kivikovaa ottelua Tšekkiä ja Kanadaa vastaan.

Hirvonen syötti Saksa-ottelussa Suomen voittomaalin ja teholukemakin on komeasti plussalla (+3).

– Hyvältä on tuntunut oma peli. Ei ole ehkä vielä tilastoissa näkynyt, mutta ollaan voitettu molemmat pelit. Meidän kenttä on pelannut hyvin ja uskon, että se alkaa kohta näkymään maalienkin muodossa.

Keskiviikkona Suomi kohtaa kahdesta ensimmäisestä ottelustaan yhden pisteen saalistaneen, ja kipeästi lisää tarvitsevan Tšekin.

A-lohkon huipentaa uuden vuoden aattona pelattava päätöskierroksen ottelu isäntämaa Kanadaa vastaan.

– Odotan kyllä innolla sitäkin matsia ja onhan se hienoa päästä pelaamaan täällä Edmontonissa Kanadaa vastaan.

Suomen otteluohjelman voisi ajatella olevan suotuisa, kun ennen kiistatta kovinta ottelua joukkue ehtii hakemaan peliään kuntoon Saksaa, Itävaltaa ja Tšekkiä vastaan.

Hirvonen ei kuitenkaan edellä mainittua pureskelematta allekirjoita. Rivien välistä on luettavissa, että nuoren hyökkääjän fokus on täysin keskiviikon Tšekki-pelissä.

– Kyllä sen voi ehkä niinkin ajatella, että Kanada on sitten hyvä valmistava ottelu pudotuspelejä varten.

Tiivistahtisen turnauksen alkulohkot pelataan päätökseensä uuden vuoden aattona. Hirvonen vastaa varmasti koko joukkueen suulla kysyttäessä uuden vuoden suunnitelmista.

– Haetaan voitto Kanadasta ja sitten mennään eteenpäin kohti pudotuspelejä.

Roni Hirvonen

Näytä kaikki uutiset