logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Pitkä lista uusia sääntöjä ja tulkintoja tulevalle Liigakaudelle

Näkyvimmät muutokset koskevat maalivahtien mailapelaamista ja paitsiotulkintoja.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton Iihf:n sääntökirjaan tehtiin tälle kaudelle paljon muutoksia ja lisäyksiä, joista suuri osa tulee käyttöön myös Liigassa. Joukossa on muutamia oleellisia, katsomoon asti useita kertoja ottelussa näkyviä uudistuksia, ja pitkä liuta pienempiä, näkymättömäksi jääviä tuunauksia.

CHL:ssä on käytössä Iihf:n säännöt, jotka ovat luettavissa tästä linkistä. https://www.iihf.com/en/statichub/4719/rules-and-regulations

Näkyvin muutos koskee maalivahdin mailapelaamista. Maalin takana se on sallittu ainoastaan rajatulla alueella. Aiemmin veskarien mailapelaaminen oli sallittua kaikkialla maalin takana.

Toinen merkittävä muutos on siniviivan muuttuminen kolmiulotteiseksi paitsiotilanteissa. Luistimen ei tarvitse enää koskettaa jäätä linjatuomarin tulkitessa paitsiota.

Tuomaristolla on oikeus tarkastaa normaalien maalitilanteiden lisäksi myös 2+2- ja 5-minuutin rangaistukset, mutta tämä lisäys tulee käyttöön vasta pudotuspeleissä.

 

Tässä listaus sääntöviilauksista.

1. Huono käytös tuomaristoa kohtaan
Tilanteesta voidaan tuomita 2 minuutin käytösrangaistus aiemmin käytössä olleen 10 minuutin käytösrangaistuksen asemesta.

2. Maalivahdin vaihtaminen
Kenttäpelaajaan vaihdettu maalivahti voidaan palauttaa kentälle ainoastaan pelikatkolla. Mikäli maalivahdin vaihdos tehdään ennen rangaistuslaukauksen suorittamista, kentälle vaihdetun maalivahdin pitää jatkaa maalilla ainakin seuraavaan pelikatkoon pelin jatkuessa.

3. Varusterikkeet
Tilanteista tuomitaan pelaajalle varoituksen jälkeen aina henkilökohtainen 2 minuutin rangaistus. Aikaisemmin rangaistusskaala on ollut 2/10/joukkuerangaistus.

4. Kypärän kiinnitys
Kypärän katsotaan olevan väärin kiinnitetty, jos se lähtee pelitilanteessa pois päästä ilman, että vastustaja ottaa tai työntää kypärän pois vastustajan päästä.

5. Kaulasuoja
Liigassa kaulasuoja on ollut pakollinen varuste poikkeussäännön kautta. Käyttöpakko jatkuu myös kaudella 2021-22.

6. Pelaajan mailan lavan kaarevuus
Lavan kaarevuuden uusi enimmäismitta on 1,9 cm. Aikaisemmin enimmäismitta oli 1,5 cm.

7. Maalivahdin maila
Kaarevuuden enimmäismitta on edelleen 1,5 cm. Maalivahti voi jatkossa jatkaa peliä rikkinäisellä mailalla seuraavaan pelikatkoon asti. Mailassa on käytettävä valkoista tuppia.

8. Mailan liu’utus
Sääntö tulee uudelleen voimaan. Pelaaja ei voi liu’uttaa mailaa toiselle pelaajalle. Maila pitää viedä toiselle pelaajalle kädestä käteen. Ehjän mailan saa kuitenkin liu’uttaa maalivahdille, mutta ei rikkinäistä.

9. Maalivahdin mailan vaihto
Maalivahti ei voi hakea uutta mailaa pelaajapenkiltä pelin ollessa käynnissä.

10. Mailan luovuttaminen mitattavaksi
Mikäli pelaaja ei luovuta mailaansa mitattavaksi ennen rangaistuslaukausta tai voittomaalikilpailun suoritustaan, pelaaja ei saa suorittaa laukausta ja hänelle tuomitaan 10 minuutin käytösrangaistus.

11. Joukkuerangaistus
Rangaistuksen voi jatkossa kärsiä kuka tahansa joukkueen pelaaja, eikä pelaajan tarvitse olla jäällä ollut pelaaja.

12. Rangaistusten supistaminen
Viiden viimeisen peliminuutin ja jatkoajan aikana 2 minuutin ja 5 minuutin rangaistuksia supistetaan samalla periaatteella kuin molemminpuolisissa 2 minuutin rangaistuksissa.

13. Lacrosse-liike
Pelaaja voi nostaa jatkossa kiekon mailan lavan päälle rangaistuslaukauksessa tai voittomaalikilpailun suorituksessaan (ns. lacrosse-like move). 360 asteen käännös, ns. spin-o-rama, ei ole rangaistuslaukauksessa sallittu.

14. Pelaajien kentällä olo rangaistuslaukauksen aikana
Pelaajat voivat jäädä jäälle vaihtopenkin eteen rangaistuslaukauksen aikana, eikä heidän tarvitse mennä vaihtoaitioon.

15. Rangaistuslaukauksen uusiminen
Rangaistuslaukaus voidaan uusia, jos ei ole varmuutta siitä, olisiko kiekko mennyt maaliin maalin liikkuessa pois paikoiltaan. Sääntöjen mukaan tuomari voi tarkastaa kaikki mahdolliset rikkeet rangaistuslaukauksen yhteydessä.

16. Rangaistuslaukauksen häiritseminen
Jos toinen pelaaja häiritsee rangaistuslaukauksen suorittajaa tai maalivahtia rangaistuslaukauksen yhteydessä ja laukaus epäonnistuu, tunnistamattomalle pelaajalle tuomitaan joukkuerangaistus, tunnistettavalle pelaajalle 2+PR, joukkueen toimihenkilölle JR+PR. Tässä tilanteessa rangaistuslaukaus uusitaan.

17. Rike läpiajossa
Uuden tulkinnan mukaan kiekon ei tarvitse olla läpiajossa olevan lavassa. Mikäli pelaaja on selvästi läpi ja saamassa kiekon myöhemmin haltuunsa ja häntä rikotaan takaapäin, aiheuttaa tilanne rangaistuslaukauksen.

18. Linjatuomarin vastuu korkeissa mailoissa
Mikäli tapahtuu selvä loukkaantuminen korkean mailan (2+2 minuutin arvoinen rangaistus) johdosta, jota päätuomarit eivät ole nähneet, linjatuomari voi katkaista pelin välittömästi ja raportoida tilanteen päätuomareille.

19. Suora pelirangaistus
Pelirangaistus tuomitaan, jos pelaaja tulee rangaistusaitiosta protestoimaan tuomarin päätöstä (aikaisemmin 2+PR). Samoin, mikäli pelaaja käyttää säädytöntä kieltä tai merkkejä tai sylkee tuomaristoa kohtaan.

20. Kiekon potkaiseminen maalitilanteessa
Maali hyväksytään, jos pelaaja potkaisee kiekkoa ja kiekko menee maaliin osuen jonkin kenttäpelaajan mailaan (pois lukien maalivahti). Aikaisemmin potkumaalit on hylätty, vaikka kiekko olisi osunut johonkin mailaan.

21. Maalivahdin ottelurangaistus
Maalivahdille tuomitaan ottelurangaistus, jos hän lyö vastustajaa kilpikäsineellä niin, että pelaaja todennäköisesti loukkaantuu.

22. Läpiajon aikana esine katsomosta
Mikäli katsoja heittää läpiajon aikana jotain jäälle ja pelaaja menettää kiekon hallinnan tai kaatuu keski- tai hyökkäysalueella, tuomitaan rangaistuslaukaus.

23. Korkea maila
Jatkossa ei tuomita rangaistusta korkeasta mailasta, jos maila osuu vastustajan päähän kontrolloidun saaton tai purun seurauksena. Korkean mailan rikettä ei synny, jos vastustajan maila osuu aloituksessa vastustajaan, kun pelaajat ovat aloitukseen kumartuneina.

24. Maalivahdin ulostulo
Maalivahdille, joka tulee ulos alueeltaan ns. race puck –tilanteessa ja sulkee kiekon, tuomitaan 2 minuuttia pelin viivyttämisestä. Aikaisemmin tämä ollut sallittua tietyllä alueella maalivahdin alueen ulkopuolella. Maalivahdin sijainti on tilanteessa määräävä tekijä.

25. Maalivahdin pelaaminen sallitun alueen ulkopuolella
Maalivahti voi pelata kiekkoa maalin takana sallitun alueen ulkopuolella, jos maalivahdin toinen luistin koskettaa maalialuetta.

26. Vaihdot ja aloitukset
Joukkue ei saa vaihtaa pelaajia pitkän kiekon tai tahattoman maalin siirron jälkeen tai kun maalivahti sulkee keskiviivan takaa tulevan laukauksen. Näissä tilanteissa hyökkäävän joukkueen aloittaja saa valita aloituspuolen, kuten tuomitun rangaistuksen jälkeen. Aikalisä ei näissä tilanteissa ole sallittu.

27. Maalivahdin toiminta maalialueella
Jos kyse ei ole torjuntatilanteesta ja pelaaja luistelee maalivahdin alueen läpi, maalivahti ei voi liikkua tahallaan viime hetkellä pelaajan eteen. Tällöin maalivahdille tuomitaan 2 minuutin rangaistus sukeltamisesta tai estämisestä.

28. Pelaaminen kädellä aloituksessa
Jos hyökkääjä pelaa kiekkoa tarkoituksellisesti kädellään voittaakseen aloituksen ennen kuin joku kolmas pelaaja on koskenut kiekkoon, hänelle tuomitaan 2 minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä.

29. Kiekon heittäminen / maalivahti
Mikäli maalivahti heittää kiekkoa eteenpäin, hänelle tuomitaan 2 minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä. Aikaisemmin saman joukkueen pelaajan piti saada kiekko haltuunsa heiton jälkeen.

30. Kiistaan ylimääräisenä pelaajana
Sekä ensimmäiselle että toiselle pelaajalle, jotka lähtevät vaihtoaitiosta tai rangaistusaitiosta kiistan aikana aloittaakseen tai jatkaakseen kiistaa, tuomitaan pelirangaistus.

31. Toimihenkilö jäälle
Joukkueen toimihenkilölle, joka tulee erän aikana jäälle, tuomitaan joukkuerangaistus.

32. Pelistä määrätyn pelaajan palaaminen
Pelaaja, joka on määrätty pois pelistä ja joka palaa pelaajapenkille tai jäälle, tuomitaan pelirangaistus sekä tehdään kurinpitoraportti.

33. Vastustajan provosointi
Pelaajalle, joka yrittää provosoida vastustajaa tuomitaan 10 minuutin käytösrangaistus.

34. Rike aloitustapahtumassa
Toinen mikä tahansa rike aloitustapahtumassa aiheuttaa 2 minuutin joukkuerangaistuksen.

35. Pelaajamäärä jäällä
Hyökkäävä joukkue on itse vastuussa, että joukkueella on tarpeeksi pelaajia jäällä. Linjatuomari jatkaa aloitusta normaalisti, vaikka hyökkäävällä joukkueella ei olisi tarpeeksi pelaajia jäällä.

36. Maalin ohjaaminen jalalla
Kiekon voi ohjata maaliin luistimella, mutta esimerkiksi luistimen yläpuolella tahallinen sääriohjaus hylkää maalin.

37. Pitkän kiekon katkaiseminen / maalivahti
Pitkän kiekon tilanteessa maalivahdin teeskennellessä pelaavansa kiekkoa ja ollessaan jalalla maalialueella, pitkää kiekkoa ei tuomita.

38. Muutos paitsiosääntöön
Kun puolustava pelaaja laukaisee tai pelaa kiekon oman siniviivansa yli keskialueelle, josta se kimpoaa saman joukkueen pelaajasta takaisin hyökkäysalueelle, tilanteesta ei tuomita paitsiota.

39. Siirretty paitsio 1
Kun pelaaja menee siirretyssä paitsion aikana pois jäältä hyökkäysalueen puolella, hänen katsotaan olevan pois jäältä, kun molemmat luistimet ovat vaihtoaitiossa. Normaalitilanteessa pelaajan katsotaan olevan pois jäältä, kun toinen luistin on vaihtoaitiossa.

40. Siirretty paitsio 2
Kimmoke tai syöttö, joista seuraa siirretty paitsio, aiheuttaa aloituksen lähelle syöttökohtaa.

41. Tahallinen paitsio
Tiukoissa paitsion purkutilanteissa, joissa kiekko menee maalia kohti, tilannetta ei tulkita automaattisesti tahalliseksi paitsioksi. Seuraava aloitus tapahtuu läheltä siniviivaa.

42. Aikalisä pitkän kiekon jälkeen
Aikalisää ei voi ottaa pitkän kiekon jälkeen, jos maalivahti on sulkenut punaviivan takaa tulleen laukauksen tai jos puolustava joukkue on vahingossa aiheuttanut pelikatkon siirtämällä oman maalinsa pois paikoiltaan.

43. Mailan mittaus
Mailan mittauksia ei suoriteta ennen voittomaalikilpailua. Tuomari voi aina kuitenkin poistaa selvästi laittoman varusteen/mailan.

44. Kiekon laukaiseminen pelialueen ulkopuolelle
Jos kiekko menee tai kimpoaa kaukalon yli hyökkäävästä pelaajasta hyökkäysalueella aloitus jää hyökkäysalueelle. Tahallinen kiekon laukaiseminen kenttäalueen ulkopuolelle aiheuttaa aina rangaistuksen rikkovalle pelaajalle.

45. Kiekon pelaaminen korkealla mailalla keskialueella
Kun kiekkoa pelataan korkealla mailalla keskialueella, seuraava aloitus suoritetaan rikkoneen joukkueen kannalta epäedullisesta kohdasta läheltä puolustussiniviivaa olevasta aloituspisteestä keskialueelta.

Näytä kaikki uutiset