logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Puolustuspelin evoluutio – ”Peliälyä ei pystytä korvaamaan”

play

Joonas Tanska on kuulunut HIFK:n Liigajoukkueen valmennukseen pian kymmenen vuotta.

Pelinopeus kasvaa. Pelaajat ovat entistä atleettisempia. Aikaa on vähemmän.

Tietyt asiat toistuvat, kun ammattilaisilta kysytään jääkiekon kehittymisestä.

Samat teemat nousevat esiin, kun HIFK:n pitkäaikaiselta valmentajalta Joonas Tanskalta kysytään tämän päivän puolustajista.

– Koko ajan luistelutaidot korostuvat. Sekä puolustus- että hyökkäyspäässä täytyy pystyä pienessä tilassa liikkumaan hyvin. Sen lisäksi täytyy pystyä kovassa vauhdissa käsittelemään kiekkoa ja kamppailemaan. Intensiteetti kasvaa vuosi vuodelta.

– Pelitaitoa ja peliälyä ei toisaalta koskaan korvata. Vaikka tekisi muilla osa-alueilla asioita kuinka hyvin, niin pelata täytyy osata.

Tanska on valmentanut koko uransa HIFK:ssa. Liigajoukkueen mukaan ”Jode” tuli kauden 2012-2013 aikana.

Jarno Pikkaraisen kakkonen vastaa pelin aikana puolustajien peluuttamisesta ja joukkueen puolustuspelaaminen on muutoinkin pitkälti Tanskan käsialaa.

– Perusajatus on, että parista löytyy sekä kiekkollista että puolustusosaamista. Lähtökohta on, ettei kukaan lipsu puolustusvelvoitteista. Meillä kukaan ei ole profiililtaan pelkästään kiekollinen, vaan täytyy hoitaa myös puolustushommat.

HIFK on pelannut jo pitkään Liigamatsit seitsemällä puolustajalla. Kokoonpanoon merkataan parit, mutta ruletti pyörii ottelun aikana.

Paperiin merkatut pakkikaksikot on kuitenkin perusteltuja.

– Parit pyritään muodostamaan myös sillä ajatuksella, että pelaajien välillä on hyvä kemia. Sama periaate kuin hyökkäysketjuissa: jos löytyy tutkapareja niin pidetään koostumukset samana ja jalostetaan sitä myötä kemiaa entisestään.

Pelin aikana on valmentajan vastuulla kertoa kuka menee seuraavaksi kentälle. Yhtä tärkeä ottelun aikainen työ on antaa palautetta ja ohjeita.

– On tärkeää oppia tuntemaan pelaajat. Kopissa on paljon hyvinkin erilaisia persoonia. Toiset erikseen toivovat, että palautetta tulee paljon ja suoraan. Toiset puolestaan toivovat, että palautetta annetaan vain, kun se on välttämätöntä. Toki koko pakistoa koskeva palaute annetaan valmennuksen puolesta pari kertaa erässä.

Tsekkaa koko haastattelu videolta.

Joonas Tanska

Näytä kaikki uutiset