logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Sarjan paras aloittajanelikko

HIFK:n sentterit voittavat keskimäärin yli puolet aloituksistaan. Eniten niitä on kauhonut omille Otto Paajanen,.

Aloitukset ovat merkittävä osa peliä. Voitettu hyökkäyspään aloitus on aina tavallaan erikoistilanne ja puolustuspäässä se on yksi erikoistilanne pois vastustajalta.

HIFK:n vakioaloittajat Eetu Koivistoinen (54,1), Alex Broadhurst (52,7), Otto Paajanen (53,6) ja Petteri Wirtanen (56,3) ovat kaikki plussalla aloituksissa, eli voittaneet enemmän kuin hävinneet. Senttereistä Miro Väänänen on ainoana alle 50 prosentissa, mutta vain vajaan prosentin verran.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että HIFK:n kärkinelikko on yli 50 voittoprosentissa myös hyökkäysalueella.

Aloitusprosentissa joukkueen ykkönen on Wirtanen, mutta voitettujen aloitusten määrässä kärjessä on Paajanen. 27 ottelussa hän on voittanut 239 aloitusta, joista 77 puolustus- ja 94 hyökkäyspäässä.

– Meidän peli on kehittynyt hiljalleen parempaan päin koko kaudella ja kyllä voitetut aloitukset sitä tietenkin tukevat. Sitä kautta saadaan pelin hallintaa ja momentia omalle joukkueelle katkojen jälkeen. On iso asia, että saako vaihdon aloittaa kiekon kanssa ja määrätä pelin virtausta ja rytmiä vai joutuuko kiekon ensin karvaamaan ja puolustamaan itselle, Paajanen sanoo.

Aloituksia koskevia sääntöjä on tuunattu viime vuosina. Jos joku kentällisen pelaaja ottaa varaslähdön, aloittajaa ei enää vaihdeta. Se on taannut, että joukkueiden varsinaiset aloittajat saavat kyyristyä aiempaa enemmän aloitusympyrään. Tiettyjen vihellysten jälkeen hyökkäävän joukkueen sentteri saa myös valita, kummalta puolelta aloitus otetaan.

– Onhan siitä ollut kieltämättä hyötyä, että saa valita puolen, kun jokaisella kuitenkin on jokin lempisuunta, johon kiekkoa yrittää kauhoa. Pari kertaa se on poikinut hyviä maalipaikkoja.

Paajanen on klassinen kahden suunnan sentteri. Yleensä termillä tarkoitetaan hyvin puolustavaa hyökkääjää, mutta Paajasen tapauksessa oman pään huolellisen pelaamisen lisäksi tehopisteitä kertyy tasaiseen tahtiin. Nytkin Paajanen on matkalla kohti noin 40 pisteen kautta.

HIFK:n seuraava peli on lauantaina Raumalla.

Otto Paajanen

Näytä kaikki uutiset